Tápai Fiókkönyvtár

Cím: 6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20-22.
Telefon: 62/648-886
Nyitvatartás:
Augusztus 1-től 19-ig ZÁRVA!
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00

Tápé egyike volt a legrégibb magyar falvaknak, – mára Szegedhez csatolták – ennek ellenére megőrizte falusias jellegét. Paraszti kultúrája korán felkeltette a művelt világ érdeklődését. Olyan jeles személyiségek tárták fel a falu múltját és néprajzát, mint Bálint Sándor, Kristó Gyula, Ilia Mihály, Grynaeus Tamás. Nyomot hagyott Tápé népisége a szegedi írók: Tömörkény, Móra, de különösen Juhász Gyula művészetén is. Tápé “fogadott fia” Heller Ödön festőművész, aki itt építtetett saját tervei alapján székelykapus, műtermes házat, és a helyi művelődési ház névadója. A művelődési ház emeletén működő könyvtár egyik legfontosabb feladata ezen értékekről szóló irodalom gyűjtése és közzététele. Szándékunk a szokások megismertetése, terjesztése, a mai emberhez szóló jelentésük tudatosítása.

Ezért könyvtárunk gyűjteményében a néprajz kiemelkedő. Tápé hagyományaiból építkező rendezvényeinkkel kívánunk “múltat idézve jövőt építeni”. Ezt a mottót szolgálták eddigi rendezvényeink is

 • Tari Emma tápai születésű, Pesten élő alkotó tápai népviseletet és életképeket megörökítő festményeiből rendezett kiállítása.
 • A “Gyékényból szőtt falu” c. kiállítás, mely alapjául az 1971-ben kiadott Tápé monográfia szolgált.
 • Révész Antal tusrajzaiból készült kiállításunk az 50-es, 60-as évek tápai lakóházait örökítette meg.
 • Laczi Árpád fotóiból készült, a tápai hétköznapi életet megörökítő rendezvény.

S a rendszeres gyermek és felnőtt programjaink téma választásában továbbra is ezt követjük.
A könyvtár állománya több mint 6 000 kötet. Néprajzi gyűjteményünkben megtalálható a Jelenlévő múlt sorozat néhány kötete: pl. Pesovár Ernő és Felföldi László szerkesztésében a Magyar nép és nemzetiségeinek tánchagyománya CD-ROM melléklettel, Sárosi Bálint munkája, a Hangszerek a magyar néphagyományban címmel, Bálint Sándor és Barna Gábor Búcsújáró magyarok c. munkája, mely egyben művelődéstörténeti tanulmány is, valamint a KLTE által kiadott Studia folkloristica et ethnographica sorozat számos darabja.

Szolgáltatások

 • Kölcsönzés – könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai
 • Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat térítés ellenében előjegyeztethetik
 • Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
 • Helyben olvasás – kézikönyvek, a hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai
 • Számítástechnikai szolgáltatások – internethasználat, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás
 • Meseszőnyeg – havonta egy délután mese- és rajzfoglalkozás óvodás és kisiskolás gyermekek számára
 • Szakirodalmi tájékoztatás – elsősorban néprajz

Vállaljuk könyvtárbemutató, könyvtárhasználati foglalkozások, játékos vetélkedők, kézműves foglalkozások szervezését, lebonyolítását óvodás, általános iskolás korú gyermekcsoportok számára – előzetes egyeztetés alapján.

Az alapvető könyvtári szolgáltatásokon túl emberközeli rendezvényekkel, civil kezdeményezések támogatásával próbáljuk megnyerni és megtartani az idelátogató olvasókat.

Virtuális kiállítások, digitalizált dokumentumok


Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár – Tápé(62) 648-886
Makra Erzsébetkönyvtárvezető – Tápéi fiókkönyvtár(62) 648-886