Északvárosi Fiókkönyvtár

Cím: 6723 Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.
Telefon: 62/635-357
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00

Dátum/Időpont Esemény
SZEGEDI VAKÁCIÓ az Északvárosi Fiókkönyvtárban 2022. 06. 22. szerda – 2022. 07. 13. szerda
00:00
SZEGEDI VAKÁCIÓ az Északvárosi Fiókkönyvtárban
Északvárosi Fiókkönyvtár, Szeged

Az Északvárosi fiókkönyvtárat 1982. január 3-án nyitotta Szeged városa és a Somogyi-könyvtár. Az intézmény az Északi városrész azóta is egyetlen közművelődési és kulturális intézménye. Családbarát könyvtárként minden korosztály számára kínál olvasnivalót, és közösségi térként működve színes programkínálattal várja a látogatókat.

2021. május 3-tól teljes körűen felújított könyvtárépületben, modern, tágas belső terekkel, felfrissített könyvállománnyal várja az olvasóit.

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati rendszerében az Északvárosi fiókkönyvtár közel 14.000 kötetes állományával várja olvasóit. Különösen gazdag és színes a gyerekkönyvek és a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek kínálata.

Szolgáltatások

  • Kölcsönzés – könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai
  • Éjszakai kölcsönzés – 1 éjszakára kölcsönzünk kézikönyveket
  • Rövid kölcsönzés – 1 hétre kölcsönözzük az ilyen jelzéssel ellátott könyveket
  • Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat térítés ellenében előjegyeztethetik
  • Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
  • Helyben olvasás – kézikönyvek, a hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai
  • DJP pont – Internet, másolás, szkennelés, nyomtatás
  • Óvodai és iskolai csoportok számára kínálatunk – előzetes egyeztetés alapján játékos könyvtárhasználati elemekkel tarkított mesefoglalkozások megtartását vállaljuk

DJP pontként nyújtott szolgáltatások: internethasználat, másolás, szkennelés, nyomtatás, e-tanácsadás az elektronikus közigazgatás és kereskedelem használatával kapcsolatban DJP-mentor várja az érdeklődőket.

Északvárosi fiókkönyvtár klubjai:

KAMASZIDŐ: Könyvtárunkban a “kamaszidőben” (hétköznaponként 13-16 óra között) a tiniké a főszerep. Jöhetnek hozzánk olvasgatni, barátokkal beszélgetni, társasjátékozni, tanulni, leckét írni, drámajátékokat játszani, könyvtári újságot írni, és csak úgy…, mert a könyvtárban együtt lenni jó!

KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ: Gyerekklubunkba havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát iskolásokat invitáljuk. Megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket; beszélgetések, vidám játékok várják az olvasni szerető gyerekeket. A gyerekprogrammal párhuzamosan tarjuk a felnőtteknek szóló Tanulásra hangoló szülőknek klubot.

MESEKUCKÓ: Minden hónap utolsó péntek délutánján vidám, játékos interaktív mesefoglalkozást tartunk óvodás és kisiskolás gyerekeknek, ahova a szülőket, nagyszülőket is örömmel várjuk. A gyerekklubban a meseolvasást kézműveskedés követi, amelybe a felnőtt családtagok is aktívan bekapcsolódhatnak, együtt alkothatnak a gyerekekkel.

OLVASNI MENŐ!: Könyvklub kamaszoknak (12–14 éves gyerekeknek) Új klubunk 2018 őszén indult. A klubtagok minden hónap egyik szerda délutánján kedvenc könyveiket ajánlhatják egymásnak, a könyvtár kamaszoknak szóló könyveiből válogathatnak, és könyvtári újságot szerkeszthetnek.

SZÜLŐNEK LENNI KLUB: Havonta egy-két alkalommal, szerda délelőttönként teret és lehetőséget adunk várandós kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek, hogy tapasztalataikat, problémáikat megbeszélhessék egymással, és eközben a kicsiket könyvtárosaink mesékkel, játékokkal igyekeznek lekötni, foglalkoztatni. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó.

TANULÁSRA HANGOLÓ SZÜLŐKNEK KLUB: Havi rendszerességű klubunk péntek délutánonként az iskolás gyermekek szüleit, nagyszüleit támogatja abban, hogy a család minél hatékonyabban tudja segíteni a gyermekek megismerési tevékenységét, csökkentse az iskolai kudarcokat a látencia időszakában. Lehetőséget biztosítunk a felnőttek nem formális és informális, élethosszig tartó tanulásához, szakemberek segítségével igyekszünk hozzájárulni a gyerekek iskolai és tanulási problémáinak megoldásához. A találkozók témáit folyamatosan tervezzük a szülők igényeinek figyelembevételével. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó. A felnőtteknek szóló rendezvénnyel párhuzamosan tartjuk a Könyvkirály-képző gyerekklubot.

TEREFERE NEM CSAK IRODALOMRÓL: Havonta egy délelőtt felnőtteknek, elsősorban nyugdíjas olvasóinknak tartunk klubot, ahol az irodalmi témák mellett kiváló alkalom nyílik egy kis kötetlen beszélgetésre is. Alkalmanként meghívott előadók színesítik a programot. A klubfoglalkozás házigazdája Dévai Kálmánné Anna nyugdíjas pedagógus.

TINIKUCKÓ: Kortársak – közösség – drámajátékok. Havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. A Tinikuckóba a felső tagozatosokat várjuk.Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár – Északváros(62) 635-357
Kiss Katalinkönyvtárvezető – Északvárosi fiókkönyvtár(62) 635-357
Bordás Anikókönyvtáros – Északvárosi fiókkönyvtár(62) 635-357
Piukovics Zséljkókönyvtáros – Északvárosi fiókkönyvtár(62) 635-357