Stefánia Fiókkönyvtár-klub

Cím: 6720 Szeged, Stefánia 2.
Telefon: 62/635-394
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00

Dátum/Időpont Esemény
„Maradjunk együtt!” – gyermekrajzok 2022. 07. 04. hétfő – 2022. 07. 29. péntek
00:00
„Maradjunk együtt!” – gyermekrajzok
Stefánia Fiókkönytár-klub, Szeged
SZEGEDI VAKÁCIÓ a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban 2022. 07. 06. szerda – 2022. 07. 20. szerda
00:00
SZEGEDI VAKÁCIÓ a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban
Stefánia Fiókkönytár-klub, Szeged
Genshiken – animés klub 2022. 07. 07. csütörtök
16:30–17:30
Genshiken – animés klub
Stefánia Fiókkönytár-klub, Szeged

A Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja 2019. március 28-tól megújított formában várja olvasóit. Ifjúsági könyvtárként a 14-25 éves korosztály számára kínálunk kikapcsolódási lehetőséget. Állományunk folyamatos gyarapításánál nagy hangsúlyt fektetünk a képregények, a kortárs szerzők könyveinek és a tanulást-, nyelvtanulást segítő szakkönyvek beszerzésére.  A folyamatosan bővülő DVD kínálatból minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelőt. Klubjainkkal a fiatal korosztály számára szeretnénk kikapcsolódási lehetőséget kínálni.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásából, 15 millió forint ráfordítással a megújult könyvtárban kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtést és a mosdókat. Megújult a galéria, az arra vezető lépcső és az álmennyezet. Új a padlóburkolat és a bútorok is.
A nagyszabású felújítással és korszerűsítéssel egy olyan információs-közösségi könyvtár-klub kialakítása volt a cél, amely vonzó a 14-20 éves korosztály számára, és a hagyományos szolgáltatások mellett kulturális és szabadidős tevékenység befogadására is alkalmas. A végeredmény egy fiatalos, modern, mégis otthonos hely lett, ami inspirálóan és nyugtatóan is hat a betérő olvasókra és látogatókra. Az alsó szinten a székek és asztalok szabadon mozgathatók, így a rendezvények típusától függően könnyen átrendezhető a tér, mindezt pedig megtámogatja a korszerű technikai háttér (projektor, vetítővászon, számítógépek, házimozirendszer). A galérián helyet kapott több kisebb “sziget”: egy televízióval és DVD lejátszóval felszerelt kuckó, ahol lehet filmezni is; egy kiállítófal, ahol megmutatkozási lehetőséget biztosítunk fiatal alkotóknak; a tanulásra kialakított blokkban az asztalok mellett internetcsatlakozási lehetőség és az áramforráshoz való hozzáférés biztosítja, hogy a betérő olvasók saját laptopjaikon akár egyénileg, akár csoportosan dolgozhassanak. Az állomány folyamatos gyarapításánál nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúsági regények, kortárs szerzők könyvei, valamint a tanulást-, nyelvtanulást segítő szakkönyvek (hanganyaggal) beszerzésére. A folyamatosan bővülő DVD kínálatból minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelőt.

A szegedi nagyárvíz után a Stefánia 2. szám alatt álló belvárosi palotát egykor Politzer Sándor ékszerész építette. Az épületben 1974 óta működik könyvtár. Az elmúlt évtizedekben a galériával rendelkező bibliotéka profilja a könyvtárszakmai trendek és az olvasói igények figyelembe vételével többször megváltozott. Kezdetben a szolgáltatások és az állomány a fiatalokat szolgálta könyvekkel és hangzó anyagokkal, később a vakok és gyengénlátók ellátásának központi helyszínévé vált.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 1981 óta Szegeden kiemelt figyelmet fordít a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátására. Az elmúlt évtizedekben több helyszín adott hosszabb távra otthont a speciális szolgáltatásoknak és dokumentumoknak, 2019-től a Francia utcai fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal.

Szolgáltatások

  • Kölcsönzés – könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai, valamint DVD-k
  • Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat térítés ellenében előjegyeztethetik
  • Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
  • Helyben olvasás
  • Internet, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás
  • Iskolai csoportok számára kínálatunk – előzetes egyeztetés alapján könyvtárhasználati órák tartását
  • Közösségi terek használata – önszerveződéssel alakult kisközösségek számára kínáljuk közösségi tereinket a fiókkönyvtár nyitvatartási idejében
  • Ingyenes könyvtári programok – könyvbemutatók, könyves beszélgetések, előadások, zenei programok, kiállítás-megnyitók, társas összejövetelek
  • Könyvtári kvízek és társasjátékok

Klubok, rendszeres programok:

SZEGEDI KÉPREGÉNY-KLUB
A Stefánia Fiókkönyvtár-klub és a D2 Ifjúsági Központ havi rendszerességű klubja, melynek középpontjában a 9. művészeti ágnak tartott képregények állnak. A klubok alkalmával kötetlen beszélgetésekre kerül sor egy-egy gondolatébresztő, beszédindító témával.

BOARDGAMER KLUB
Kötetlen társasjátékozós délutánokat kínál a Stefánia Fiókkönyvtár-klub, ahol felnőtt és gyermek egyaránt jól érezheti magát a könyvtárban.

SAKK-KLUB
A klub hétfői napokon várja a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba a sakkozni vágyókat.

OBJEKTÍVEN – FOTÓSZAKKÖR A STEFIN
Havi rendszerességű klub a fotózás szerelmeseinek.


Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár – Stefánia Fiókkönyvtár-klub62) 635-394
Pajer-Boross Dórakönyvtárvezető – Stefánia Fiókkönyvtár-klub(62) 635-394
Kéri Alexandra Gabriellakönyvtáros – Stefánia Fiókkönyvtár-klub(62) 635-394