Könyvtári klubok, baráti körök

Nyolc fiókkönyvtárunkban az adott könyvtár olvasói által életre hívott könyvtári klubok, baráti körök nyújtanak színes és érdekes programokat az érdeklődőknek.

 • ALTERNATÍV GYÓGYMÓD KLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló klubjában az alternatív gyógyászat és mozgásformák, valamint az egészséges életmód tematikáján belül havonta hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők.
 • BARKÁCSOLÓ
  Mese- és kézműves foglalkozás általános iskolás korú gyermekeknek és családjuknak a Rókusi Fiókkönyvtárban
 • BOARDGAMER KLUB
  Vidám társasjátékozós délutánok a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban, melyeken felnőtt és gyermek egyaránt jól érezheti magát. Egy kis ízelítő a klub játékkínálatából: Pictionary Air, Imagine, Igen?, Bang! Kockajáték.
 • CSALÁDI KÉZMŰVESMŰHELY
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban az ünnepekhez kapcsolódóan szervezünk kézműves foglalkozást, ahol más és más technikákkal, anyagokkal, és az alkotás örömével ismerkedhetnek a foglalkozáson részvevők.
 • ÉLETREFORM KLUB
  A klub a Szőregi Fiókkönyvtárban kéthetente szerdán tartja összejöveteleit, melyeken egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Vendégeik között orvos, természetgyógyász, katolikus pap, szociális munkás, pedagógus és gyógytornász egyaránt szerepel. Ugyanakkor a közösség tagjai igénylik az egymás közti kötetlen beszélgetést és az előadásokon hallottak megvitatását is.
 • FILM-CSILLAG-KLUB
  Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit a Csillag Téri Fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
 • GENSHINKEN – ANIME KLUB
  Az anime szerelmeseit a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba várjuk. Az angol „animated” kifejezésből átvett, japán anime kifejezés nagyjából megfelel a hazai rajzfilm fogalmának, mégis nagyon különbözik attól! Azaz az anime nem az itthoni rajzfilmek keleti megfelelője, hanem külön kategória, amely az élőszereplős filmek és a rajzfilmek mellett egy teljesen eltérő stílust képvisel.
 • HALLÁSSÉRÜLTEK KULTURÁLIS KÖZÖSSÉGE
  Rendszeres, klubjellegű összejöveteleket tartunk siketek számára a Rókusi Fiókkönyvtárban.
 • KAMARAKIÁLLÍTÁSOK
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban, az ország egyik legkisebb kiállítótermében képzőművészeti-, és olvasóink alkotásaiból rendezett kiállításokat, érdekességeket, könyvajánlókat, újdonságokat tekinthetnek meg olvasóink.
 • KIS IRODALMI TEREFERE
  Az Északvárosi fiókkönyvtárban 2009-től havonta egy alkalommal (kedd délelőttönként) felnőtteknek szóló előadásokat tartunk. A magyar és a világirodalom egy-egy klasszikus vagy kortárs alkotójának életrajzi érdekességei hangzanak el műveik tükrében. Versek, prózarészletek felolvasása, jó hangulatú közös beszélgetés színesíti e délelőttöket.
 • KÖNYVBARÁTOK KLUBJA
  A Francia Utcai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló rendezvényein havonta néhány alkalommal különféle témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Színes a paletta: az irodalmi és zenei műsoroktól a helytörténeti előadásokon át az egészség- és természetvédelem témakörébe tartozó programokig számos rendezvényre várjuk az érdeklődőket. A klub elődje 2012 márciusáig a Tarjáni Fiókkönyvtárban működött.
 • KÖNYV-FA-LÓ GYEREKKLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár 2015 szeptemberében alakult klubjában minden hónapban ifjúsági regényekre épülő játékos foglalkozásra és könyvajánlóra várjuk az  iskolásokat.
 • KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtár gyerekklubjába havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát kamaszokat invitáljuk, akik megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket. Beszélgetésekkel, irodalmi játékokkal várjuk az olvasni szerető gyerekeket.
 • MESEKUCKÓ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtárban havonta egyszer, péntek délután játékos mesefoglalkozást tartunk óvodás, illetve kisiskolás gyerekeknek, és szüleiket is örömmel látjuk. Meséket olvasunk és dramatizálunk, játszunk és beszélgetünk.
 • MESÉS ISMERETTÁR
  A Francia utcai Fiókkönyvtár havonta egyszer valamely aktuális témához kapcsolódó ismeretterjesztő foglalkozással és könyvajánlóval várja a gyerekeket és szüleiket. A programokon különféle kézműves technikákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
 • MESESZŐNYEG
  A Tápai Fiókkönyvtárban havonta egy délután mese- és rajzfoglalkozást tartunk óvodások és kisiskolások számára. A „varázsszőnyegen” megelevenednek a gyermekek által kiválasztott mesék.
 • MESETARISZNYA
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban minden hónap utolsó péntek délutánján mesefoglalkozásra várjuk az óvodásokat. Meseolvasás után jókedvű beszélgetéseken és sok-sok játékban vehetnek részt az érdeklődő gyermekek és szüleik.
 • MESEVÁR
  A Móra Utcai Fiókkönyvtár családoknak szóló havi mesedélutánjain a résztvevők megismerkednek a néphagyományokkal és egy kicsit kézműveskednek is.
 • OLVASNI MENŐ!
  Könyvklub kamaszoknak (12–14 éves gyerekeknek) az Északvárosi Fiókkönyvtárban
  A klubtagok minden hónap egyik szerda délutánján kedvenc könyveiket ajánlhatják egymásnak, a könyvtár kamaszoknak szóló könyveiből válogathatnak, és könyvtári újságot szerkeszthetnek.
 • ÖRÖMVÁR
  Családoknak szóló havi egyszeri mesedélután a Csillagtéri Fiókkönyvtárban: közös mesehallgatásra, játékos mozgásra és kézműves alkotásra várják az érdeklődőket.
 • ÖTÓRAI TEA
  A Petőfi-telepi Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló, havi rendszerességű klubjában egy csésze tea mellett irodalmi élményeikről beszélgetnek a résztvevők.
 • SAKK-KLUB
  A Stefánia Fiókkönyvtár-klub a sakk szerelmeseit várja az összejövetelekre. A klub indulása szerencsés véletlennek köszönhető: egy sakkos rendezvényen találkozott a könyvtár a maguknak helyet kereső sakkozni vágyókkal. Azóta minden hétfő délután a sakkozóké és a sakk gyakorlásáé.
 • SZEGEDI KÉPREGÉNYES KLUB (9-es KLUB)
  A képregénykedvelők havonta gyűlnek össze a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban egy-egy kötetlen beszélgetésre, melyek általában egy adott képregényes téma köré fonódnak. Rendszerint lehetőség van a beszélgetéseket online formában is követni.
 • TANULÁSRA HANGOLÓ SZÜLŐKNEK
  Az Északvárosi Fiókkönyvtár havonta egyszer, péntek délutánonként tartott klubfoglalkozásai az iskolás gyermekek szüleit, nagyszüleit támogatják abban, hogy a család minél hatékonyabban tudja segíteni a gyermekek megismerési tevékenységét, csökkentse az iskolai kudarcokat. Szakemberek segítségével igyekszünk hozzájárulni a gyerekek iskolai és tanulási problémáinak megoldásához. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó.
 • TEMATIKUS KÖNYVKLUB
  Egy jó könyv után sokszor szeretnénk tapasztalatainkat, gondolatainkat másokkal is megosztani, kifejteni véleményünket és meghallgatni másokét is. Az Odesszai Fiókkönyvtár klubjában az olvasás szerelmesei gyűlnek össze havonta egy alkalommal.
 • TINIKUCKÓ
  Kortársak – közösség – drámajátékok az Északvárosi Fiókkönyvtárban: havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. A Tinikuckóba a felső tagozatosokat várjuk.
 • TÍZÓRAI
  A Móra Utcai Fiókkönyvtárban minden hónap utolsó keddjén egy-egy író, költő életét, munkáit ismerjük meg a könyvtárunkban található művei segítségével.
 • TÜKÖRJÁRÓ FAN KLUB
  A Stefánia Fiókkönyvtár-klub Christelle Dabos A tükörjáró című sorozatának rajongóit várja egy-egy kötetlen beszélgetésre, kvízekre, játékokra és közös alkotásra.  (A francia írónő jelenleg Belgiumban él. Könyvei Alice Csodaországának és Miyazaki filmjeinek hangulatát idézik.)