2024. június 17., hétfő

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

„Ím, két lélegzetvételed / között a csend vagyunk, Uram!”: Baka Istvánra emlékezünk

0
„Ím, két lélegzetvételed / között a csend vagyunk, Uram!”: Baka Istvánra emlékezünk

Dátum/Időpont
2024. 04. 11. csütörtök – 2024. 05. 22. szerda
Nyitvatartási időben

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.


A magyar költészet napja alkalmával egy olyan 20. századi magyar költőre emlékezünk, akinek a művészete Szegeden teljesedett ki. 1969-ben (55 éve) jelentek meg első versei a szegedi Tiszatáj folyóiratban, és 1974-ben (50 éve) a Kincskereső című, gyermekeknek szóló irodalmi folyóirat munkatársa, később főmunkatársa, majd 1992-ben főszerkesztő-helyettese lett. Szerkesztőségi szobája Szeged egyik fontos szellemi műhelye volt, megfordult itt a magyarországi és a határon túli kultúra sok-sok jelentős személyisége: írók, költők, zeneszerzők, színészek, festők. Baka Istvánt (1948-1995) a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon az irodalomkritika. Munkásságát többek között József Attila-, Déry Tibor- és Tiszatáj-díjjal ismerték el, 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

A Somogyi-könyvtár a saját dokumentumain keresztül mutatja be a költő éltének szegedi eseményeit, munkásságát. A kiállításhoz interaktív elemek is kapcsolódnak: berendezzük „Baka István szerkesztőségi szobáját”, ahol a művei gépiratának másolataiba olvashatnak bele az érdeklődők, egy videós installáció segítségével Baka-verseket és a költőről szóló megemlékezéseket is hallgathatnak, továbbá könyvnyeremény reményében egy kvízjátékba is bekapcsolódhatnak a vállalkozó kedvűek.

A kiállítás helyszíne a földszinti kiállítótér.

Baka Istvánra való megemlékezésünket kiegészítik még a középiskoláknak meghirdetett rendhagyó órák a Szegedi Egyetemi Színház előadásában, illetve egy helyismereti emlékséta a költő szegedi kötődésű helyszíneihez.

A kiállítás megvalósításában együttműködő partnereink: a Baka István Baráti Kör, valamint a szekszárdi Babits-házban működő Baka István emlékszoba.Kategóriák:

Címkék: