Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Északvárosi Fiókkönyvtár
Cím: 6723 Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.
Telefon: 62/635-357
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Hely: Makkosházi körúti megállóhely: 84-es, 90-es, 90F-es autóbusz
Diófa megállóhely: 5-ös, 8-as, 9-es, 19-es troli
Térkép:

Az Északvárosi fiókkönyvtárat 1982. január 3-án nyitotta Szeged városa és a Somogyi-könyvtár. Az intézmény az Északi városrész azóta is egyetlen közművelődési és kulturális intézménye. Családbarát könyvtárként minden korosztály számára kínál olvasnivalót, és közösségi térként működve színes programkínálattal várja a látogatókat.

2021. május 3-tól teljes körűen felújított könyvtárépületben, modern, tágas belső terekkel, felfrissített könyvállománnyal várja az olvasóit.

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati rendszerében az Északvárosi fiókkönyvtár közel 14.000 kötetes állományával várja olvasóit. Különösen gazdag és színes a gyerekkönyvek és a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek kínálata.

Szolgáltatások


Kölcsönzés - könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai
Éjszakai kölcsönzés - 1 éjszakára kölcsönzünk kézikönyveket
Rövid kölcsönzés - 1 hétre kölcsönözzük az ilyen jelzéssel ellátott könyveket
Előjegyzés - olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat  térítés ellenében előjegyeztethetik
Fiókközi könyvkölcsönzés - bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
Helyben olvasás - kézikönyvek, a hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai
DJP pont - Internet, másolás, szkennelés, nyomtatás
Óvodai és iskolai csoportok számára kínálatunk - előzetes egyeztetés alapján játékos könyvtárhasználati elemekkel tarkított mesefoglalkozások megtartását vállaljuk

DJP pontként nyújtott szolgáltatások: internethasználat, másolás, szkennelés, nyomtatás, e-tanácsadás az elektronikus közigazgatás és kereskedelem használatával kapcsolatban DJP-mentor várja az érdeklődőket.

Északvárosi fiókkönyvtár klubjai:

 • KAMASZIDŐ
  Könyvtárunkban a “kamaszidőben” (hétköznaponként 13-16 óra között) a tiniké a főszerep. Jöhetnek hozzánk olvasgatni, barátokkal beszélgetni, társasjátékozni, tanulni, leckét írni, drámajátékokat játszani, könyvtári újságot írni, és csak úgy..., mert a könyvtárban együtt lenni jó!
 • KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ
  Gyerekklubunkba havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát iskolásokat invitáljuk. Megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket; beszélgetések, vidám játékok várják az olvasni szerető gyerekeket. A gyerekprogrammal párhuzamosan tarjuk a felnőtteknek szóló Tanulásra hangoló szülőknek klubot.
 • MESEKUCKÓ
  Minden hónap utolsó péntek délutánján vidám, játékos interaktív mesefoglalkozást tartunk óvodás és kisiskolás gyerekeknek, ahova a szülőket, nagyszülőket is örömmel várjuk. A gyerekklubban a meseolvasást kézműveskedés követi, amelybe a felnőtt családtagok is aktívan bekapcsolódhatnak, együtt alkothatnak a gyerekekkel.
 • OLVASNI MENŐ!
  Könyvklub kamaszoknak (12–14 éves gyerekeknek)
  Új klubunk 2018 őszén indult. A klubtagok minden hónap egyik szerda délutánján kedvenc könyveiket ajánlhatják egymásnak, a könyvtár kamaszoknak szóló könyveiből válogathatnak, és könyvtári újságot szerkeszthetnek.
 • SZÜLŐNEK LENNI KLUB
  Havonta egy-két alkalommal, szerda délelőttönként teret és lehetőséget adunk várandós kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek, hogy tapasztalataikat, problémáikat megbeszélhessék egymással, és eközben a kicsiket könyvtárosaink mesékkel, játékokkal igyekeznek lekötni, foglalkoztatni. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó.
 • TANULÁSRA HANGOLÓ SZÜLŐKNEK KLUB
  Havi rendszerességű klubunk péntek délutánonként az iskolás gyermekek szüleit, nagyszüleit támogatja abban, hogy a család minél hatékonyabban tudja segíteni a gyermekek megismerési tevékenységét, csökkentse az iskolai kudarcokat a látencia időszakában. Lehetőséget biztosítunk a felnőttek nem formális és informális, élethosszig tartó tanulásához, szakemberek segítségével igyekszünk hozzájárulni a gyerekek iskolai és tanulási problémáinak megoldásához. A találkozók témáit folyamatosan tervezzük a szülők igényeinek figyelembevételével. Állandó szakértőnk: Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó. A felnőtteknek szóló rendezvénnyel párhuzamosan tartjuk a Könyvkirály-képző gyerekklubot.
 • TEREFERE NEM CSAK IRODALOMRÓL
  Havonta egy délelőtt felnőtteknek, elsősorban nyugdíjas olvasóinknak tartunk klubot, ahol az irodalmi témák mellett kiváló alkalom nyílik egy kis kötetlen beszélgetésre is. Alkalmanként meghívott előadók színesítik a programot. A klubfoglalkozás házigazdája Dévai Kálmánné Anna nyugdíjas pedagógus.
 • TINIKUCKÓ
  Kortársak – közösség – drámajátékok
  Havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. A Tinikuckóba a felső tagozatosokat várjuk.

 

 

 

 Napilapok, folyóiratok
 
Blikk
Burda
Családi Lap
Délmagyarország
Élet és Irodalom
Éva Magazin
Garfield
HelloBaby!
Heti Világgazdaság

HVG Pszichológia
Interpress Magazin
Képmás
Kiskegyed
Látkép
Nők Lapja
Nők Lapja Egészség
Nők Lapja Évszakok
Nők Lapja Konyha
Otthon

Praktika
Príma Konyha

Ridikül
Rubikon
Story
Szeged
Természetgyógyász Magazin
Tiszatáj
Vidék íze
Vox Mozimagazin

Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár - Északváros   (62) 635-357
Kiss Katalin könyvtárvezető - Északvárosi fiókkönyvtár (62) 635-357
Vajtóné Szabó Nelli Enikő könyvtáros - Északvárosi fiókkönyvtár (62) 635-357
Bordás Anikó könyvtáros - Északvárosi fiókkönyvtár (62) 635-357

A város 13 pontján A város 13 pontján

Programok, események

Babaruha-börze
2021. október 7. (csütörtök) 10.00–12.00
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Képek a rendezvényekről Képek a rendezvényekről

Képek a rendezvényekről

Plüss nap Sopotnik Zoltánnal

Könyvkirály-képző és Tanulásra hangoló

Mesekuckó

Terefere nem csak irodalomról