Könyvtári kisokos

Beiratkozás Kölcsönzés Szolgáltatásaink Könyvtár Akik segítenek


Beiratkozás

A Somogyi-könyvtárba való beiratkozásnak alsó korhatára nincs, csupán beiratkozási lap kitöltése szükséges, melyet 14 év alattiak esetében a szülőnek, gondviselőnek is alá kell írni. (Tehát ha általános iskolás vagy és először szüleid nélkül látogatod meg a könyvtárat, nem tudsz azonnal beiratkozni, így kölcsönözni sem.) Beiratkozás után a könyvtár szolgáltatásait 1 évig veheted igénybe. Beiratkozáshoz hozd magaddal hivatalos papírjaidat is: lakcímkártyát, személyi- vagy diákigazolványt!

A Somogyi-könyvtár aktuális beiratkozási díjairól itt tájékozódhatsz!

Tudod-e?

 • Van-e alsó korhatára a Somogyi-könyvtárba történő beiratkozásnak? (nincs)
 • Kinek az adatai és aláírása szükségesek a 14 év alattiak beiratkozásához? (szülőnek)
 • Mennyi ideig érvényes egy beiratkozás? (1 évig)

Kölcsönzés

A Somogyi-könyvtárban a könyveket 4 hétre (28 napra) kölcsönözheted ki, egyszerre maximum 10 db lehet nálad. Lehetőséged van a lejárati időn belül 2-szer hosszabbítani. Ha nem tartod be a határidőt, késedelmi díjat kell fizetned.

A kölcsönzés nyilvántartása a földszinti adminisztrációban számítógépes kölcsönzési rendszerrel történik. Itt van lehetőség a könyvek CD és DVD mellékleteinek számítógépes kölcsönzésére is.

A rövid kölcsönzés jelzéssel ellátott dokumentumok rövidített – egyhetes – időre vihetők el.

Hosszabbítás

Lehetőség van a kölcsönzési határidő meghosszabbítására a lejárati időn belül két alkalommal személyesen olvasójeggyel vagy online módon. Különleges esetben – az olvasójegy számának megadásával – telefonon vagy e-mailben is kérhető hosszabbítás.

Előjegyzés

Egy kérőlap kitöltésével előjegyeztetheted azokat a könyveket, amelyeket az adott időben mások már kikölcsönöztek. Az előjegyzett könyv beérkezéséről e-mailben is értesítjük az olvasót. A szolgáltatás térítési díja 120 Ft.,

A Somogyi-könyvtárból való kölcsönzésről bővebben itt tájékozódhatsz!

Tudod-e?

 • Mennyi időre kölcsönözhetők a könyvek? (4 hét)
 • Hány db könyvet lehet kölcsönözni? (10 db)
 • Mennyi időre kölcsönözhetők a folyóiratok? (4 hét)

Szolgáltatásaink

A földszinten a gyermekkönyvtár várja többféle szolgáltatással is a 14 éven aluli fiatalokat. Az itt található folyóiratok egy részét és nyitvatartási időben a kézikönyvtári könyveket csak helyben lehet olvasni.
Érvényes olvasójeggyel és szülői engedéllyel van lehetőség a számítógépek használatára, internetezésre meghatározott időkereten, 45 percen belül, ingyenesen. Amennyiben tanuláshoz, versenyen való részvételhez szükséges a számítógép, elsőbbséget és korlátlan időkeretet kap az általános iskolás gyermek.
Szintén szülői engedéllyel, helyben és ingyenesen lehet gyermekeknek szóló DVD filmeket megnézni. Elek apó mesekútjában bárki meghallgathatja a folyamatosan áramló meséket, verseket, dalokat.

Tudod-e?

 • Mi szükséges a számítógépek használatához a gyermekkönyvtárban?
  (Érvényes olvasójegy és szülői engedély)
 • Ki élvez elsőbbséget a számítógépek használatakor? (aki tanuláshoz használja)
 • Mit lehet hallgatni Elek apó mesekútjában? (meséket, verseket, dalokat)

A könyvek, és folyóiratok tárolása

A sok könyv önmagában nem könyvtár, hanem különféle tartalmú és más-más formájú könyvek összevisszasága.

A könyvtár legfontosabb tulajdonsága a rendszer. Egyedül ilyen módon lesz áttekinthető az ismeretek tárolása és így tudunk keresni benne.

A könyveket többféle szempont szerint rendezhetjük.

A könyveket szorosan egymás mellé, élükre állítva találod meg a polcon. Elrendezésüknél fontos, hogy az azonos témájú könyvek egymás mellé kerüljenek. Közülük hamar kitűnnek a lexikonok, és a szótárak. Ezeket a könyveket gyakran használjuk. Mindig kéznél kell lenniük. Ezért ezeket kézikönyvtárban helyezik el.

Tudod-e?

 • Mitől lesz a sok könyvből könyvtár? (rendszerbe rakják)
 • Mi szerint kerülnek a polcra az ismeretközlő művek? (téma szerint)
 • Mik segítik a könyvtárban a tájékozódást? (eligazító táblák)


Gyermekkönyvtárosok: