2024. április 21., vasárnap

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

Szép Ernő – Ferencz Győző Emberszag – a Madách Színház irodalmi film-szín-játék®-sorozatából

0
Szép Ernő – Ferencz Győző Emberszag – a Madách Színház irodalmi film-szín-játék®-sorozatából

Dátum/Időpont
2024. 04. 10. szerda
16:30–18:00

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.Szép Ernő
Ferencz Győző Emberszag – drámai napló Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani. (Tovább a Madách Színház honlapjára.)

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét. Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből. De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el. Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

2023-ban a film-szín-játék a New York-i ONIROS Film Awards®-on elnyerte a legjobb életrajzi film díját, Szép Ernő filmbeli alakjának megformálásáért Gyabronka József pedig megkapta a legjobb színészi alakításért járó különdíjat. A filmet emellett a Buenos Aires-i Literature in Cinema filmszakmai rendezvény a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb színészi alakításnak járó különdíjakkal jutalmazta, játékfilm-kategóriában az izraeli Near Nazareth Fesztivál pedig döntős alkotásai közé válogatta.

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.

„A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező online programsorozata, mely a Színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál.
Online közvetítéseink fontos szakmai vállalása, hogy film-szín-játékainkat időbeli és földrajzi kötöttségek nélkül a lehető legszélesebb közönség számára is elérhetővé tegyük.” – teszi közzé a madachszinhaz.hu internetes portál.

A film megtekintése 12 éves kortól ajánlott.

A rendezvény helyszíne az 1. emeleti közösségi tér.


Kategóriák:

Címkék: