2023. december 11., hétfő

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

László Boglárka Párizs, 1867 – Sorsfordító találkozások a szerelem városában (Libri) című regényének bemutatója

0
László Boglárka Párizs, 1867 – Sorsfordító találkozások a szerelem városában (Libri) című regényének bemutatója

Dátum/Időpont
2023. 11. 22. szerda
17:00–19:00

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.A szerzővel Sinka Márta könyvtáros beszélget

„A saját kezünkben van-e a sorsunk, vagy a társadalmi szokások rabjai vagyunk? És amikor dönthetünk, a szabadságot, vagy a biztonságot választjuk?

Az 1867. évi világkiállításra szinte minden koronás fő III. Napóleon császár fővárosába látogat, ahol nyüzsögnek a diplomaták, a külföldi újságírók, a hírszerzők és a kalandorok is. Ferenc József nagykövete, Richard von Metternich és felesége, Pauline a párizsi társasági élet közismert alakjai. A nagykövetné a francia császárné bizalmas barátnéja, aki saját gyermekei mellett egy örökbe fogadott kislányt is nevel. Ahogy Laura felnő, egyre inkább egy kérdés foglalkoztatja: vajon ki lehet az édesapja, és mi történhetett a szülei között.

Tordai András egy bécsi lap tudósítójaként járja be Párizst. A cikkírás azonban nehezen megy – egyre csak az a vörös hajú szépség jár a fejében, akit a Metternich-rezidencia előtt egy hintóban látott. Vajon hogyan kerülhetne közel az előkelő idegen hölgyhöz?

Megismerkedésük díszletéül az újjászülető, modernizálódó Párizs szolgál. Estélyek, bálok, mulatságok sora követi egymást, ahol Offenbach és Strauss zenéje szól, folyik a pezsgő, a háttérben pedig diplomáciai tárgyalások, gazdasági alkuk, politikai játszmák zajlanak. Ugyanakkor a mélyben kirajzolódik a város másik arca is: a munkások, emigránsok világa.” (Forrás: libri.hu)

A Somogyi-könyvtár vendége lesz László Boglárka írónő, aki első regényével valódi irodalmi szenzációként tavaly robbant be a magyar irodalmi életbe.

A történelmi közelmúlt iránt megmutatkozó felfokozott érdeklődést jól illusztrálja László Boglárka A Bánlaky-örökség című családregényének rendkívüli népszerűsége.

Az írónő első könyves szerzőként hatalmas sikerrel debütált, hiszen a 2022-ben kiadott műnek már készül a második utánnyomása, valamint a regény hamarosan megjelenik hangoskönyv formában is.

2023-ban megjelent második könyve a Párizs, 1867 szintén sikerkönyv lett.

László Boglárka magyar-francia szakon végzett a pécsi egyetem Bölcsészettudományi Karán, ahol művészettörténetet és történelmet is hallgatott, majd az ELTE jogi karát is elvégezte. Dolgozott tolmácsként, majd jogászként az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Nemzetközi Főosztályát vezette.

A rendezvény helyszíne az alagsori klub.


Kategóriák:

Címkék: