2023. május 30., kedd

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

Kvízjátékok

0
Kvízjátékok

Dátum/Időpont
2022. 10. 01. szombat – 2023. 12. 30. szombat
00:00


Tesztelje tudását kvízjátékainkkal!

A kérdéssorok mindegyike Szegedhez, városunk történetéhez, ismert szegediekhez, illetve könyvtárunkhoz és az olvasáshoz kapcsolódik.

HELYISMERETI KITALÁLÓS 3.
Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden – virtuálisan! Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!

HELYISMERETI KITALÁLÓS 2.
Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden – virtuálisan! Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!

HELYISMERETI KITALÁLÓS 1.
Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden – virtuálisan! Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!

JÓZSEF ATTILA SZEGEDEN
Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. A költő Szegeden töltött éveinek történéseit ismerje meg  a Somogyi-könyvtár virtuális kiállításának segítségével, majd győződjön meg róla, hogy helyesen emlékszik-e az olvasottakra és látottakra! Vajon milyen szerepet játszott városunk a költői pálya indulásában?

RADNÓTI MIKLÓS SZEGEDEN
1930 őszén iratkozott be a szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karára, magyar–francia szakra. Második verseskötete, az Újmódi pásztorok éneke (1931) verseinek több mint a fele Szegeden keletkezett. A kötetet azonban elkobozták, Radnótit pedig elítélték.

JANIKOVSZKY ÉVA ÉS SZEGED
Janikovszky Éva, a magyar gyermekirodalom egyik legismertebb alakja 1926. április 23-án született Szegeden, és huszonévesen, egyetemi évei alatt hagyta el a várost. Az írónő és családja több szállal is kötődik Szeged irodalmi életéhez, hiszen anyai nagyapja forgalmas könyv- és papírkereskedést működtetett a városban, ezen kívül Gyermekek Világa címmel hetilapot is kiadott, melyet Móra Ferenc szerkesztett.

ÍZUTAZÁS A SOMOGYI-KÖNYVTÁRBAN
Városunk egyik büszkesége a „szegedi szakácskönyv”, amely számtalan kiadásban, több változatban, nemzedékeken át őrizgetve, már majd száz éve a magyar gazdasszonyok hasznos segítsége. Akik kitöltik kvízjátékunkat, bepillanthatnak a szegedi gasztronómia történetébe, és közben számos kultúrtörténeti érdekességet is felfedezhetnek.

HUSZKA JENŐ SZEGEDEN
Sokan talán nem is tudják, hogy Huszka Jenő, a magyar operettmuzsika kiváló úttörője és klasszikusa Szegeden született, 1875. április 24-én. Kvízjátékunkban a népszerű zeneszerző pályafutásának indulására tekintünk vissza.

KIRÁLY-KÖNIG PÉTER
Király-König Péter nevét Szegeden mindenki ismeri, de mit tudunk még róla? Vajon hogyan lett Szeged zenei életének meghatározó szereplője? Kvízünk sok érdekességet tár fel a kiváló zenepedagógus, zeneszerző életéből.

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL…
A farsang a tavaszvárás ünnepe, évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások időszaka, ami január 6-tól, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Kérdéseink jórészt Szeged múltjához, a környék hagyományaihoz kapcsolódnak, megidézve a helyi folklór néhány kiemelkedő kutatóját is.

KÖNYV- ÉS KÖNYVTÁRTÖRTÉNET
Most próbára teheti tudását a könyvtárakról, valamint az írás és a könyvek történetéről. A messzi időkbe visszatekintve számos érdekességet megtudhat, miként is alakult ki mindaz, amit ma könyveknek és könyvtárnak nevezünk. Végül a Somogyi-könyvtárral kapcsolatos, korábban megszerzett tudását is ellenőrizheti.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Hymnus kéziratát. Kvízjátékunkban néhány kuriózumot ismerhet meg a magyar kultúra évszázadaiból, a magyar himnusz történetéről.

MAGYAROK CANNES-BAN
A Cannes-i Filmfesztivál a világ egyik legrangosabb filmes találkozója, amelyet minden év májusának második felében tartanak a francia Riviéra híres üdülőhelyén. Az eseményen a magyar film is rendszeresen képviselteti magát, sőt, sokszor díjakkal tér haza. Idézzük fel ezeket az emlékezetes pillanatokat!

VERESS SÁNDOR-KVÍZ
Ki volt az a népzenetudós, akinek moldvai gyűjtőútja alapként szolgált további csángó folklorisztikai kutatásokhoz? Ki volt az a zenepedagógus, akinek jóvoltából a svájci zeneművészeti oktatásba bevezetésre került a Kodály-módszer? A válasz: Veress Sándor, akinek az életéről, munkásságáról tudhatnak meg érdekességeket a kvízjáték kitöltői.

VALENTIN-NAPI FILMES JÁTÉK
Játékra invitálunk mindenkit, aki szereti a (romantikus) filmeket.

UNIVERZUMOKON ÁT…
A könyvajánló sorozat érdekes és izgalmas fantasy- és sci-fi-világokat igyekszik bemutatni. Kvízjátékban mindenki ellenőrizheti, mennyit tud az ajánlott könyvekről, történetükről, világukról. A kérdések válaszai megtalálhatók a könyvajánlókban, így aki elakad, „lapozza fel” ismét azokat!


Kategóriák:

Címkék: