2023. március 26., vasárnap

Katalógus

Hosszabbítás

eKönyvtár

Weboldalaink

Emlékkönyvtár-látogatás

0
Emlékkönyvtár-látogatás

Dátum/Időpont
2023. 03. 17. péntek
16:00–17:00

Helyszín
Központi könyvtár
Központi könyvtár, Szeged, Dóm tér 1–4.


Az új év első, tavaszi emlékkönyvtári bemutatóján az 1848-as szabadságharcra emlékezünk. A történelmünkben oly fontos szerepet játszó forradalomhoz kapcsolódóan természetesen Petőfi Sándor munkásságáról is lesz szó, annál is inkább, hogy a 2023-as évet Petőfi-emlékévvé nyilvánították.

A korabeli kötetek és más nyomtatott dokumentumok mellett bemutatjuk egy szegedi származású művész – Tóth Molnár Ferenc (1867, Szatymaz – 1936, Berlin) – szabadságharcos katonákat, nemzetőröket ábrázoló ifjúkori rajzait is.

A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.

A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor ezt vegyék figyelembe.

A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.

Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál

Fotózásra nincs lehetőség.

Részvételi díj: 500 Ft

A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik.


Kategóriák:

Címkék: