TrendSzemle

KÖNYVAJÁNLÓK KÖZÉPISKOLÁSOKTÓL

Legújabb könyvajánló sorozatunk fiatal olvasóink írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit. Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások?

 

Karikó Levente
Angie Thomas: A gyűlölet amit adtál

Gyors gondolatok és értékelés: 5 csillag! El sem tudom képzelni, milyen kihívás lehet egy olyan mozgalom hangját feldolgozni, mint a Black Lives Matter, de azt tudom, hogy Thomas olyan finomsággal tette ezt, amire csak egy olyan tehetséges szerző, mint ő maga képes. A The Hate U Give (A gyűlölet, amit adsz) érzelmekkel teli, kendőzetlenül realisztikus előadásmódjával döntő fontosságú ábrázolása azoknak a nehézségeknek, amelyekkel a kisebbségek nap mint nap szembesülnek. Nincs kétségem afelől, hogy ez a könyv egyesek (valószínűleg sokak) ellenállásába ütközik majd, és “ellentmondásos” címkével fogják ellátni, de ha valaha is elgondolkodtál azon, milyen lehet egy kirekesztett ember bőrébe bújni, akkor úgy érzem, ez a kíméletlenül őszinte könyv jó kísérlet lehet. Angie Thomas debütáló regényében Starr Carter egyszerre szívszorító és szívmelengető őszinteséggel robban be a YA színpadra. Erre a szerzőre mindenképpen érdemes odafigyelni. Értékelés: A könyv körüli felhajtás megkérdőjelezhetetlen volt, és bevallom, ez egyszerre késztetett arra, hogy a kezembe vegyem, és arra, hogy rettegve olvassam el. Mármint, mi van, ha én leszek az az egy ember, aki nem szereti annyira, mint mások? Ez most butaságnak tűnik, mert a THUG a legszívszorítóbb, legreálisabb módon volt magával ragadó. Ez egy kötelező olvasmány, így kész voltam félretenni a félelmeimet, és belevetni magam. És volt egy sokkal személyesebb, hátsó szándékom, amiért el akartam olvasni ezt a könyvet…

 

Varga Zsófia
Erin Watt: Papír hercegnő – A Royal család

„Életem első könyve, melyet önszántamból olvastam el. Fantasy témájú történet a régebbi időkből. A Viktória korabeli Londonban játszódik, főszereplője Tessa Gray. Tessa bujkál és menekül az árnyvadász„Egy lányról, aki sztriptízbárból és benzinkútról kerül a fényűző villába és menő gimibe, miközben igyekszik hű lenni önmagához.”
A történet Ella Harperről szól, aki anyja halála előtt és után is nehezen élt. Egészen addig, míg meg nem jelent Callum Royal, aki gyámjaként elviszi a saját otthonába, és akiről kiderül, hogy öt fia van, és nagyon gazdag. Ella egyik pillanatból a másikra csöppen a szegénységből a gazdag fényűzésbe. Nem elég neki, hogy az igen jóképű Royal fiúk sem akarják elfogadni, még az iskolában is ki kell állnia magáért. Ella rájön, ha túl akarja élni a gazdag, arisztokrata világban, akkor a sarkára kell állnia. A történet előre haladtával Ellának nemcsak a diáktársaival kell szembenéznie, hanem az érzésivel is az egyik Royal fiú, Reed iránt. Aki mindent megtesz, hogy megkeserítse Ella életét, de később a lány rájön, hogy Reed okkal volt olyan, amilyen, ugyanis a Royal családot hatalmas titkok ölelik körbe. Ezek a titkok szépen lassan feltárulnak az olvasó előtt 5 köteten keresztül, más-más valaki szemszögéből. Engem nagyon magával ragadott a történet és annak világa. Bele tudtam élni magam a történetbe és egyszerűen nem tudtam letenni. Miután végeztem az első kötettel, már rohantam is a következőért. Akik szeretik a romantikus és fordulatos történeteket, azoknak nagyon ajánlom.

 

Szabó Eszter
Cassandra Clare: A herceg

Életem első könyve, melyet önszántamból olvastam el. Fantasy témájú történet a régebbi időkből. A Viktória korabeli Londonban játszódik, főszereplője Tessa Gray. Tessa bujkál és menekül az árnyvadászoktól, akik az emberfeletti képességeit gonosz célokra szeretnék felhasználni. Egy intézetben száll meg, ahol jelenleg biztonságban érzi magát, viszont ez sem segített neki sokáig. A Klávé szakadár tagjai tudták, hogy itt rejtőzik, és egy módon tudnák elkapni, ha Tessa kikerülne az intézetből. A szakadár tagjai leváltatják az intézet vezetőjét, így Tessa újra utcára kerül, megint menekülnie kell. Tessa képessége újra veszélyben van. A mágia világa mindig is vonzott. Számomra érdekes lenne, ha a mi világunkban is lenne ilyen. Vajon mi változna a hétköznapjainkban? Ez a Pokoli szerkezetek című trilógia második része. Ehhez a könyvsorozathoz tartozik A hercegnő és Az Angyal. Ajánlom először az első résszel kezdeni mivel csak így lesz teljes mértékben érthető a történet.

 

Karikó Levente
Ralph Ellison: A láthatatlan

Egy fiatal déli néger rendkívül erőteljes története a középiskola végétől három év főiskolán át a harlemi életéig. Korai képzése az alázatos életre készítette fel, de az őt érő igazságtalanságok révén rájött, hogy ő egy „láthatatlan ember”. Az emberek csak a róla alkotott előítéletük tükörképét látták benne, megtagadták egyéniségét, és végül egyáltalán nem látták őt. A történet eseményei teljes mértékben magával ragadóak. A fiú elbocsátása a főiskoláról egy ártatlan tévedés miatt, megdöbbentő reakciója az északi névtelenségre és Harlemre, rémálomszerű élményei egy egynapos munkáról egy festékgyárban és a kórházban, villámgyors sikere a Testvériség nevű kommunista szervezet harlemi vezetőjeként, részvétele a feketék és fehérek, illetve a feketék és feketék összecsapásaiban, kiábrándulása és láthatatlanságának megértése – mindez természetesen az erőszak és lázadás jeleneteiben csúcsosodnak ki, amit a szó szerinti és átvitt értelemben is érzékelhető visszavonulás követ. Ennek az élménynek egyes részeit talán már korábban is elmesélték, de ilyen frissességgel, intenzitással és erővel még soha. Ellisonnak ez az első regénye, de teljesen uralja történetét és stílusát.

 

Irimiás Marcell
Makkai Sándor: Sárga Vihar

Aki olvasta az író Táltoskirály című könyvét, ebben a regényben hat évvel később találkozik IV. Béla királlyal. A tatárok jövetele elkerülhetetlen, erről ad hírt Pók Móric, a tatároknál kémkedő nemes beszámolója. A király lánya, Kinga, aki Lengyelországban él, szintén a tatár horda ottani pusztításáról ír. A király érzi, hogy olyan veszedelem fenyegeti az országot, ami elkerülhetetlen. Rémlátomások gyötrik, amit nehezen ért meg az akkor még gondtalanul élő udvar. Sokáig azt hiszi, csak a halála árán marad meg a nemzet, de a tragikus muhi csata után rájön, hogy újjá kell építenie ezt az országot. A muhi csata szemléletes bemutatása az egyik leghatásosabb része a regénynek. Az olvasó együtt szenved a csatatéren küzdőkkel, együtt menekül, rejtőzik, bujdosik a tatárok elől, együtt siratja Pest és az Alföld letarolását. A király is megsebesül, de megmenekül. A regényben nemcsak a király vívódásait ismerjük meg, nemcsak az 1241–42-es tatárjárás eseményeivel találkozunk, de az író pontosan kidolgozott részletekkel mutatja be a mongolok hadi erejét, társadalmukat, életmódjukat, hódításaik célját. A történelmi regények kedvelőinek korhű, izgalmas és szép olvasmány.

 

 

Frányó Attila
Dante: Isteni színjáték

„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” – szerepel a pokol kapuja felett, és ez a kijelentés indít el egy epikus kalandot Dante megváltásáért. Végigjárva a purgatóriumot és poklot Dante társa és kísérője Vergilius lesz. A pokol kilenc körét barangolva megismerjük a különböző bűnökért járó büntetéseket, a kilencedik körben maga a sátán tekintete alatt szenvednek a bűnösök, vagyis az árulók. Majd a purgatóriumon keresztül elér Dante a mennyország és annak szintén kilenc szférájába. Összesen tíz éven keresztül írta Dante Alighieri a három részből álló könyvét, az Isteni Színjátékot, egy allegorikus elképzelést a lélek útjáról a halál után. De Dante műve több mint vallásos allegória, teli van rejtett politikai vonatkozással, melyek nagyban tükrözik Dante nem túl kedélyes kapcsolatát az olasz politikával és az egyházzal. Dante összességében hívő és hűséges volt istenhez, de gyakran kritikus a Római Katolikus egyházzal szemben, erősen ellene volt egyes eszközeiknek, mint például a búcsúcéduláknak. Dante gyakran felszólalt a Pápa hatalma ellen, mígnem 1302-ben száműzték otthonából, Firenzéből, a politikai ellenségei. Ahelyett, hogy ez az életre szóló száműzetés elhallgattatta volna, sokkal inkább elhivatottá tette arra, hogy megírja a legnagyobb kritikáját haragosaival szemben. Beleírta művébe a legnagyobb sérelmeit és panaszait az olasz társadalomról és az egyházról. Dante latin helyett olaszul írta meg az Isteni színjátékot, ezzel biztosítva, hogy a legnagyobb közönséghez érjen el a politikai kritikája. Dante műve ezeken túl egy szerelmi történet is. Annak ellenére, hogy Danténak volt jegyese, szerelmes volt egy másik nőbe, aki élete végéig a múzsája maradt. A műben egy hatalmas mennyei alakként jelenik meg, aki végig vezeti Dantét a menny szféráin keresztül egészen istenig. Az isteni színjáték nem éppen könnyű olvasmány, de bárki, aki elolvassa, garantálom, hogy nem fogja megbánni!

 

Petykó Veronika
Alessandro Baricco: Novecento

Danny Boodman, T. D. Lemon Novecento soha életében nem hagyta el az óceánjáró hajót, amin megszületett. A hajón, amin nincs konyha, nem a mentőcsónakba beköltözött klausztrofóbiás kapitány, nem a vak kormányos, nem a dadogó távírdás, nem a kimondhatatlan nevű orvos, hanem az ATLANTIC JAZZ BAND a szenzáció, a világ legjobb dzsesszzongoristájával (Novecentoval). Danny Boodman a tengeren találja a csecsemő kisfiút, T. D. Limone citromosdobozban, „ennek a kib***tt új századnak az első évében” – Novecento. Egy zongorán hagyták a csecsemőt a bálteremben a hajóról leszálló szülei. A zongora, ami később teljesen összenőtt vele, számára a világ felfogható, megismerhető népességét szimbolizálja, s annak a zenei világnak a teljességét, amit Novecento a játékában teljes egészében be is tud mutatni. 1931 nyarán a Virginianre felszállt Jelly Roll Morton, aki magát a dzsessz feltalálójának hirdette. Valaki egyszer beszélt neki a világ legnagyobb zongoristájáról, Novecentoról, aki sohasem szállt le egy hajóról, mégis nevezetesen a legjobb zongorista. Párbajra hívta Novecentot, aki a bárpultnál állt, és pezsgőt ivott, és csak ennyit mondott neki halkan: „Te akartad, te kutyaütő zongorista.” A párbajt vesztett Jelly Roll Morton a kabinjába zárkózik, majd egy másik hajóval visszamegy Amerikába. A győztes Novecento így összegzi párbajukat: „p***ba a dzsezzel is”. Novecento egyszer megpróbál leszállni a hajóról a szárazföldrede, annak végtelensége azonban elborzasztja, riasztja. „Ott nincsen zene, amit eljátszhatnál, rossz székre ültél fel: Isten játszik e zongorán.” Visszafordul a hajó lépcsőjéről. A Virginian megrongálódik a háborúban, mozgókórházként használják, s az üres hajót állapota miatt felrobbantanák. Ha tudni szeretnéd Novecento leszállt-e, érdemes elolvasni a rendkívül stílusosan, olvasóját többször hangosan nevetésre késztető, világhírű regényt.

 

Kiss Gréti
Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara

Sarah J. Maas négyrészes (plusz egy kiegészítő kötet) könyvsorozatának első része Tüskék és rózsák udvara címen fut. A sorozat műfaja fantasy. Egy szegény család három leánygyermekének egyike, a tizenkilenc éves Feyre vadászat során megöl egy farkast, ám amikor kiderül, hogy a farkas igazából egy tündér volt, eljönnek érte és jóvátétel gyanánt elhurcolják a tündérek birodalmába, amit a lány eddig csak a legendákból ismert. Feyre gyűlöli Tamlint, a fogvatartóját, aki egyike az embervilágot egykor uraló tündéreknek, ám a történet végére szerelmes lesz belé. Azonban a tündérek birodalma el van átkozva, és csak a lányon múlik, hogy megmenti-e a birodalmat, vagy örök pusztulásra ítéli. A négy kötet elolvasása után néhány szereplőt megutálsz, néhányat megszeretsz. A könyv többi része is hasonlóan lebilincselő, fordulatokkal teli, kalandos és izgalmas mint az első rész. Ha szereted a fantasy könyveket, ennek elolvasásával még jobban meg fogod szeretni, ha nem szereted az ilyesfajta írásokat, én akkor is adnék neki egy esélyt.

 

Kis-Jovák Luca
Stanisław Lem: Solaris

Klasszikus regény a sci-fi koronázatlan királyától, kinek művei mai napig megállják helyüket. Stanisław Lem Solaris című regénye nemcsak egy idegen bolygóra kalauzol el, hanem eközben az emberi öntudat megérthetetlen óceánjába is alámeríti olvasóit. Vajon mi történne, ha egy másik civilizációval találkozna az emberiség? Érdekesen boncolgatja ezt a témát az író, több kérdést hagyva maga után, mint választ. A főszereplők az idegen bolygón lévő állomáson próbálják végezni kutatómunkájukat, miközben valami rejtélyes lidércnyomás nehezedik rájuk. Munkájuk a bolygón elterülő „élő” óceán megfejtése, kapcsolatteremtés. A helyzet tetőpontja, mikor megjelennek a furcsa „vendégek”, avagy a szereplők elméjében mélyen elzárt érzelmek, személyek teljes fizikai megnyilvánulásai. Ezen történések közepette, néha már-már az olvasó is megkérdőjelezi önmagát, és világát. Az elme felfogásának határára sodor a  megértésre való vágy.  A bizonytalanságok és ésszerűség sűrű erdejében, mégis minőségi kikapcsolódást nyújthat e történet. Elgondolkodtatja olvasóját, segít értelmezni nemcsak önmagát, hanem világának kusza rendszerét is.

 

Buzogány Márk
Howard Phillips Lovecraft: Az őrület hegyei

Egy kiemelkedő novella Howard Phillips Lovecraft, a kozmikus horror atyjának művei közül, amelyben az eredeti Cthulhu mítoszt először láthatjuk tudományos megvilágításban. A változatos történetek emberiségnél ősibb civilizációkkal, régi istenekkel, idegenekkel foglalkoznak. Egyedi irodalmi esztétika fogja össze, az egzisztenciális horror. Műveinek üzenete egyszerű: az emberiség kiszolgáltatott és jelentéktelen, az univerzum érzéketlen és kegyetlen. A fontosabbnál fontosabb istenek kényének van kitéve a világ, és maga a létezés fogalma sem örökös és sérthetetlen. Ebbe a mítoszba nyerhetünk betekintést egy csapat antarktiszi kutató által, akik az ismeretlen, emberektől elszigetelt tájon a régi világ rejtélyeit tárják fel. Az őrület hegyei Lovecraft munkásságának tipikus példája, ahol a horror nem a szörny külsejéből, vagy az életveszélyes szituációkból ered, hanem az ismeretlentől való félelemből. A nihilizmus, és az emberi lét teljes reménytelensége hatja át a művet. A horror mindben ott van: az idegen építészet geometriájában, az alagutakban visszhangzó szélben, az ősi istenek mindenütt jelenlévő szellemében. A H.P. Lovecraft által teremtett világ és stílus a mai napig megőrizte népszerűségét. Minden sci-fi, vagy horror rajongónak ajánlom, különösen azoknak akik már találkoztak a mítosszal más írók műveiben.

 

Petyó Veronika
Eric Lindstorm: Nem a szemeddel látsz

Parker Grant igyekszik feldolgozni a családjában történt tragédiákat, ugyanis a gimnazista lány elveszítette a szeme világát. Azonban a lánynak nincs szüksége a szemére ahhoz, hogy átlásson bárkin. Jó emberismerő tulajdonsága miatt tanácsokat szokott adni naiv osztálytársainak és segíteni szokott az embereken. Mindent megtesz azért, hogy a legtöbbet ki tudja hozni saját magból. Még az iskolai futócsapathoz is csatlakozni szeretne, ehhez minden reggelét futással indítja a vak lány. Eközben a gimnáziumban felbukkan egy fiú, aki egy időben hatalmas szerepet játszott az életében, de elkövetett egy megbocsáthatatlan bűnt, és azóta nem is beszéltek. Parker próbálta tejesen kizárni az életéből a fiút, aki valaha összetörte a szívét. A lány szabályokat állított fel annak érdekében, hogy ne kezeljék máshogy csak azért mert vak, valamint, hogy ne használják ezt ki. A Nem a szemeddel látsz olyan dolgokra ébreszt rá minket, olyan problémákra, amelyek mindenki életében jelen vannak, akár látjuk azokat, akár nem.

 

Kovács-Deák kökény
Georgina Wilson-Powell: Tényleg zöld?

Eljön az idő, amikor majd eldöntheted, hogy a városban vagy vidéken, síkságon vagy hegyek között, erdőnél vagy mezőnél vagy vízparton szeretnél élni. De mi a közös ezekben? Egyelőre csak a Földön tudsz élni. A Földdel pedig van egy aprócska gond: véges. Véges a fosszilis energiahordozók mennyisége. Véges az élővilág tűrőképessége. Véges az emberek száma is, ami ilyen körülmények között fennmaradhat. Ez a könyv arról szól, hogy hogyan tudunk ebből, ami adott, minél többet kihozni. Vigyáznunk kell a bolygónkra, ha életben akarunk maradni. És nem nagyon lesz esélyünk, ha nem tesz mindenki érte. A könyv átlátható ábrákkal szemlélteti a szöveget. Érthető, egyszerű és lényegretörő, ezért olvasmányos, a pontos adatokpedig érdekessé és élvezetessé teszik. Így összességében praktikus eligazítást ad, hogy mivel tehetsz érdemben a környezetért. Ajánlom mindenkinek, mert minél többen olvassák, annál nagyobb az esély, hogy lesz, aki megfogadja a tanácsokat. Az átütő változást csak  a megfelelő célért tett összefogás tudja meghozni. Kérlek tegyél a Földért! Adj reményt a többiek számára is!

 

Bernát Sára
Leiner Laura: Bexi-sorozat

A sorozat középpontjában egy tizenhat éves zenész lány áll, aki egy posztolt videója után hirtelen híressé vált, ő Budai Rebeka, művésznevén Bexi. Élete azután kezd teljesen felfordulni, hogy egy tehetségkutató műsor révén megismeri Nagy Márkot, akinek a duettpartnere lesz. Kettejük romantikus történetéről szól a mű, bemutatva a tinisztárok világát, a popszakma árnyoldalait és a zenei tehetségkutató nyerteseinek útkeresését. Összességében mégis azt kell mondjam, hogy minden hibája ellenére a Bexi-sorozat egy roppant izgalmas „utazás” egy tininek. A diákok manapság keveset olvasnak, de Leiner Laura lehet egy olyan mérföldkő, hogy általa megszeretik az olvasást és ezután komolyabb irodalmi művekkel is megpróbálkoznak. Az én esetem is ezt bizonyítja, ugyanis miután az írónő szinte minden könyvét elolvastam (22 kötet), belefogtam egy sokkal nehezebb olvasmányba. A sorozatot – mint ifjúsági és szórakoztató irodalmat – teljes szívvel ajánlom fiatal lányoknak, főként 7-10. osztályig, azoknak, akik szívesen olvasnak énekesekről, tehetségkutató műsorokról, vicces barátságokról és szerelemről.

 

Kovács-Deák Kökény
Andy Weir: A marsi

A marsi alaptörténetét könnyű összefoglalni: Mark Watney, egy amerikai asztronauta egy szerencsétlen incidens következtében a Marson ragad egyedül, a túlélés csekély esélyével. Társai halottnak hiszik, így a teljes emberiség is, az élelem kevés, és a következő marsi expedíció négy év múlva várható. Vajon túlélheti ezeket a viszontagságokat és lehet még jövője a Földön? A legtöbb történet alapján, amit ismerek, csupán a borító szövegét olvasva, a válasz amit vártam az volt, hogy igen. Azonban a szerző precíz, pontos adatokat használva, rendkívül reális hatást keltve, az őrületig elbizonytalanítja az embert. Ahogy elkezdődött a könyv, fogalmam se volt, hogy vajon mi lehet a vége. Számomra nagyon izgalmas volt, és különösen élveztem azt a humort, ami végigkísérte a teljes regényt. Felmerülnek benne komplex morális kérdések, értékeket képvisel és reményt ad. Ajánlom, ha olyan könyvet keresel, ami megnevettet, és ha szereted az izgalmas és a reális történeteket.

 

Veszelovszki Roland
William Golding: A Legyek Ura

A történet maga egy lakatlan szigeten játszódik, ahol több angol kisfiú él egy repülőbaleset után. A gyermekek egyszerűen nem tudnak mit tenni, a maguk urai, egyedül kell dönteniük, így választanak maguknak vezetőt, és mindenki megkapja a szerepét. Ám nem mindenkinek tetszik az, hogy ő milyen feladatot kapott. Innen a történet fájdalmas fordulatot kezd venni, szinte tapintható a feszültség a gyermekek között. Az agresszió elhatalmasodik, fékezhetetlen lesz. A történet csavaros, tele izgalmakkal és döbbenettel. Egy csomó gyermek, felnőtt nélkül egy szigeten a repülőbalesetük után. Amíg el nem olvastam ezt a történetet, soha nem merültem el abban a gondolatban, vajon én hogyan tudnék élni egy szigeten. Meddig mennék el, ha velem történne ilyesmi?  Képes lennék olyasmire, mint ezek a fiúk?

 

Petykó Veronika
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója

A kötet a Feltser ikerlányokról szól, Lucáról és Zitáról. Azt mondják, hogy a legtöbb ikertestvér nagyon hasonlít egymásra külső és belső tulajdonság szerint is, azonban ez nem igaz a Feltser testvérekre. Zita társasági életet él, hanyagolja az iskolai tanulmányait, és a szerelemmel és a népszerűséggel foglalkozik, míg Luca színötös tanuló és még a cserkészcsapatnak is büszke tagja. A könyv tulajdonképpen a két lány titkos naplója, amit hetedik osztály óta vezetnek. Zita ír bele pár sort, amikor kedve tartja, eközben Luca szépen, részletesen vezeti. A könyvnek három része van. Az első részben megismerhetjük a két lányt, az életüket, mindennapjaikat. A második részben a lányok szerelmi életére helyeződik a hangsúly, új osztálytársuk érkezik, Vili, és Zita eltávolodik Marcitól, a barátjától. A harmadik részben a lányok élete a feje tetejére áll. A legjobb barátaik, akikben a legjobban bíztak, elárulják őket, a szerelmük kudarcot vall és otthon is problémák adódnak. Ha érdekel, mi fog történni velük a nyári szünet alatt, olvasd el a könyvet. Javaslom azoknak, akik szeretnek kézírást is olvasni, mivel a naplójukat olvassuk, a könyv olyan betűtípussal íródott.

 

Pap Éva Dorottya
Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak

„– Egy örökkévalóság óta harcolok, kölyök. Erőm korlátlan, és nem halhatok meg. És neked mid van?
Kisebb egóm, gondoltam, de nem szóltam egy szót sem.”
A történet már az elejétől fogva magával ragadja az olvasót. A könyvsorozat főhőse Percy Jackson, az ő életét kísérhetjük végig egészen tizenkét éves korától. Nem egy átlagos kisfiú. Ebből kifolyólag élete sem a megszokott körülmények között zajlik. Rá kellett jönnie, hogy az a sok mese és mítosz, amit az embernek kiskorában elbeszélnek, talán több mint egy jól kitalált történet vagy magyarázat egy természeti katasztrófára, mert az istenek igenis léteznek.  Apja nem más, mint a fő istenek egyike, maga Poszeidón, a tengerek ura. Percynek az előtt sem volt könnyű élete, hogy rájött az igazságra, de ezek után jönnek még csak neki az igazi nehézségek! Már nemcsak egy átlagos tinédzser problémáival kell megküzdenie, mint az iskola és a kamaszodás, hanem küklopszokkal, titánokkal, szirénekkel és a gonoszok leggonoszabbikával, Kronosszal. Ezeket a csatákat természetesen nem egyedül vívja, hanem többi félisten társával, akiket egy különleges táborban ismert meg. Ez a tábor lesz főhősünk második otthona, ahol igazi önmaga lehet barátai körében.

 

Kovács-Deák Kökény
Peter Wohlleben: A fák titkos élete

Hányszor hallottad már, hogy az erdő a Föld tüdeje? Biztosan tudod, hogy milyen nagy a fák jelentősége, hogy mennyit adnak a környezetünknek. Tanultál róla földrajzból és biológiából is. Viszont azt is tudtad-e, hogy a fák kémiai anyagokat kibocsátva és észlelve tudnak egymással kommunikálni? Hogyha veszély van (mondjuk egy kártevő), akkor egymást figyelmeztetve védekeznek a teljes populáció kihalása ellen? Hogy képesek és van, hogy hajlandóak is egymást segíteni, akár úgy is, hogy az egyik fa már önállóan életképtelen? Ezekhez hasonló témákat boncolgat a könyv, mindezt tudományosan, de érthetően előadva, sok-sok kutatással alátámasztva. Úgy gondolom, hogy ez a könyv adhat egy kis betekintést a fák mindennapjaiba, ami sokkal érdekesebb, mint azt legtöbben gondolnánk. Ajánlom minden laikus olvasónak, akit érdekel a körülöttünk élő világ, és akit érdekel a természet, és aki kellően nyitott, és kíváncsi. A könyvet elolvasva más érzés volt ugyanabban az erdőben sétálni, ahová évek óta jártam. Azt hiszem, egy jó könyv pontosan ezt teszi velünk: elgondolkodtat és megváltoztatja egy picit a nézőpontunkat.

 

Bíró Viktória
Glendy Vanderah: Ahol az erdő a csillagokig ér

„Mert úgy döntöttem, hogy veled akarok lenni. Amikor azt mondtad, hogy szeretsz, és, hogy örökbe is fogadnál, rájöttem, hogy semmire sem vágyom jobban. Még a saját bolygómra sem. Már a csillagok közt jártam, amikor úgy döntöttem, hogy visszajövök.”
Joanna Teale Illinois államban élő kutatóbiológus, aki a fészkelő madarak tanulmányozásával foglalkozik. Élete egyik legnehezebb időszakát éli, amikor egy este megjelenik a házánál egy kislány, aki magát Ursának hívja. A gyereket zúzódások borítják, megjelenése rendkívül szegényes, és ami még fontosabb: azt állítja, hogy földönkívüli! A fiatal nő ódzkodik a lánytól, aki azonban mindennap visszatér a nő házához, míg végül Joanna az egyik legfontosabb személlyé válik a kislány életében. A főszereplő jelleme folyamatosan fejlődik a cselekmény előrehaladtával, és szépen kibontakozikaz  Ursa különös viselkedése mögött bújó fájdalmas tragédia is. A történet rávilágít a bizalom és a feltétel nélküli szeretet fontosságára, valamint olyan valós problémákat boncolgat, amelyek akár a mellettünk lakó család életében is jelen lehetnek. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy családias, de mégis komoly hangvételű történetet olvasni.

 

Petykó Veronika
Márai Sándor: Eszter hagyatéka

Amikor elkezdtem olvasni a regényt, éreztem, hogy a Márai művekre jellemző felfokozott érzelmi állapot, várakozás, logikátlan döntések sorozata, az elkerülhetetlen sors határozza meg a művet. Annyira valószínűtlen a történet nyilvánvaló végkifejlete, hogy a könyvet nem lehet letenni. És minél valószínűtlenebb a végkifejlet, annál inkább megdöbbentő, hogy mégis bekövetkezik. Mindenki állást foglal, milyen döntést hozott volna saját maga. Hatását igazolja, hogy azonnal megnéztem a filmváltozatot, sőt a filmbéli badacsomtomaji kúria földrajzi koordinátáit is: szélesség N 46° 47,747′, hosszúság E 17° 30,022′. A történet az 1930-as években a Balatonfelvidéken, egy villában játszódik. Főszereplője a visszavonult, idősödő, de még mindig szép vénkisasszony úrinő, Eszter. Soha nem ment férjhez, egyetlen szerelme Lajos, húgát, Vilmát vette feleségül, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Sorsát elfogadta. Élete csendes, egyhangú, mégis békés, nyugodt, szeretetteli. Társaságát a vele együtt elő, nagyon szerethető, biztos támaszt jelentő idős rokona, Nunu valamint az őt látogató barátok adják; Tibor és a közjegyző, Endre. Nem is sejti, hogy barátai milyen áldozatot hoztak érte, és a méltóságáért. Ahogy írtam, a regény felzaklatja az olvasóját és elgondolkodtatja, vajon ő képes-e helyes döntést hozni egy érzelmileg kiszolgáltatott helyzet megélését követően.

 

Ádám Adrián
Jeff Kinney: Egy ropi naplója

Egyik régi kedvenc olvasmányomat újraolvastam és rádöbbentem, hogy idősebb korban is még mindig érdekes tud lenni. A sok különböző történettel a szerző az olvasót le tudja kötni. Az ember akár bele is tudja képzelni magát, mivel olyan dolgokat is leír, ami egy átlagemberrel is meg tud történni. Ennek a sorozatnak eddig 15 kötete jelent meg. A kötetek főszereplője: Greg Heffley. A történetek legfőképp Greg családja, barátai és az éppen akkor aktuális eseményekből alakulnak ki. A sorozat első darabját 2007-ben adták ki. Akkora sikert ért el a könyv, hogy még egy filmet is rendeztek belőle. Az író, Jeff Kinney a sorozat minden egyes kötetét valamelyik családtagjának, barátjának ajánlja. A könyv sikereihez lehet még sorolni, hogy megszerezte a Nemzetközi Bestseller címet is. A könyv szerintem megér egy próbálkozást, az olvasó nem nagyon fog unatkozni.

 

Pap Éva Dorottya
Madeline Miller: Akhilleusz dala

„– Nem tudom – válaszolta végül. – Nem tudom, mit jelent ez, és
hogyan történik. – A kezét nézte, amelyet összekulcsolva tartott a
térdén. – Nem akarok elmenni innen. És egyáltalán mikor kerülne
rá sor? Hamarosan?”
Az Akhilleusz dala a görög mitológia egyik leghíresebb történetét dolgozza fel: az Arisztosz Akhaión (a legkiválóbb görög), azaz Akhilleusz életét és a trójai háborút. A szerző lebilincselő írásmódja, a mítoszok, illetve Homérosz Iliászának izgalmas eseményei olyan rendkívülivé tették számomra a könyvet, hogy hiába ismertem a tartalmát valamennyire, és tudtam, hogy mi lesz a vége, nem tudtam letenni. A könyv narrátora Patroklosz, Akhilleusz jó barátja, akit száműztek apja királyságából alig tízévesen. Szülőföldjéről Phthiába, a jólelkű Péleusz király udvarába kerül, ahol hozzá hasonló sorsú fiúkkal nevelkedhet. Itt ismerkedik meg a gyönyörű herceggel, Akhilleusszal, aki mindenben kitűnik a többi fiú közül. Patroklosz és a király fia azon nyomban összebarátkoznak, és elválaszthatatlanok lesznek, habár rangjuk és megítélésük egészen eltérő. Együtt nőnek fel, és serdülnek férfivé, többek között Kheirón, a híres kentaur kezei alatt. Felcseperedésük alatt rájönnek, nem tudnának élni egymás nélkül, habár a jóslatok, és nem mellesleg Akhilleusz anyja, Thétisz istennő mindenképp el akarják választani őket. Olyan olvasóknak ajánlanám a könyvet, akiket érdekel a görög mitológia, és szeretik a tartalmas és nagyszerűen megírt könyveket. Engem legjobban az fogott meg benne, hogy elképesztő részletességgel beleláthattam Akhilleusz és Patroklosz életébe, olvashattam tökéletlenségeikről, szerethetőségükről, ifjúkori bizonytalanságaikról, és megszerethettem őket én magam is. A történet szépsége és szívfacsaró jellege garantáltan magával fog ragadni mindenkit.

 

Kocsispéter Alex
Berg Judit: Alma – A sötét birodalom

Alma egy 12 éves lány, aki sakkozik. Elindult fagyizni egy kora tavaszi napon, de amikor a sakkpavilonhoz ért, leült és sakkozni kezdett. Amikor felnézett a hatodik játszmából – amelyet ismét megnyert – látta, hogy két osztálytársa ott áll a park közelében, ezért odament hozzájuk. Az egyikőjüket Drifternek, a másikat Félixnek hívják. Ott volt még Bella, Félix húga is. Amikor Alma odaért, megdördült az ég és elkezdett szakadni az eső. A gyerekek rémülten át akartak szaladni a közeli buszmegállóba, de a zebra közepén hirtelen átkerültek egy másik világba. Alma, Drifter, Bella és Félix sok barátot szereztek és rengeteg kalandot éltek át ezen a furcsa helyen, míg el nem jutottak Dharma úr váráig. Dharma úr, akié az egész birodalom, kihívta őket egy párbajra. Alma és csapata pedig elfogadta a kihívást. De ha meg akarod tudni, ki lett a győztes, és hogy hazakerültek-e, olvasd a könyvet!

 

Bíró Viktória
W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete

„Abban a pillanatban semmivé foszlott a kín. Megint úgy éreztem magam, mintha kiskutya volnék. Kiskutya, tele élettel, és boldogsággal. Pontosan ugyanezt éreztem, amikor életemben először pillantottam meg a fiút. Ahogy kilépett a ház ajtaján, és szélesre tárt karral szaladni kezdett felém…”
Mi lehet az életünk célja? Nos, ez az a kérdés, amit Bailey folyamatosan feltesz magának. Bailey, egy szeleburdi golden retriever, aki több életen át tapasztalja meg a kutyák izgalommal teli sorsát. A történetet maga Bailey meséli el a saját szemszögéből, és a cselekmény előrehaladtával próbál választ keresni arra, hogy mi életének legfőbb feladata. Kutyaként a legnagyobb mélységeket és magasságokat tapasztalja meg négy életén keresztül, igazi óriáskutyaként, vagy épp tenyérnyi ebként. A könyv az ember és állat közötti különleges kapocsról ír és arról, hogy hogyan látják kedvenceink ezt a hatalmas, fordulatokkal és meglepetésekkel teli világot. Főszereplőnk pedig mindig visszatér gyökereihez, élete legmeghatározóbb emberbarátjához, Ethanhöz. Bátran ajánlom azoknak, akiknek van kutyájuk, és azoknak is, akiknek még nincs. Ez a könyv közelebb hozza őket ehhez a rendkívül szórakoztató, és felelősségteljes feladathoz.

 

Kojó Ádám
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033

Mintegy húsz évvel a világot elpusztító nukleáris háború után néhány ezer ember küzd az életben maradásért a moszkvai metróhálózat különböző állomásain élve, mivel minden más hely a Földön élhetetlenné vált. A mű főszereplője Artyom, egy 24 éves fiú, aki a társai többségével ellentétben még a felszínen született. A robbanások után családja bemenekült a Tyimirjazevkaja nevezetű földalatti állomásra, ahol ötéves koráig élt, míg a mutáns patkányok hordája le nem rohanta azt, megölve ezzel a teljes lakosságot, beleértve a szüleit. Egy Szuhoj nevű katona (sztalker) menti meg ugyanattól a sorstól Artyomot, és viszi el a VDNH állomásra, ahol a mai napig élnek. Az állomást a „feketék” ostromolják, különös, csendes, fekete bőrű és nagy szemű mutánsok, emberekhez hasonlóak, akik lelkileg támadják az embereket; összeroppantják az önbizalmukat, és a harc feladására késztetik őket. Ha beveszik a VDNH-t, az egész metrót elfoglalhatják. Egyik nap egy Hunter nevű ember érkezik a VDNH-ra, azzal a céllal, hogy kiirtsa a „feketéket”. Mielőtt bemenne az alagútba, egy kapszulát ad Artyomnak, azzal, hogy ha nem térne vissza, menjen el a legendás Poliszba, a metró szívét képező hatalmas állomásvárosba, és ott keressen meg egy Melnyik nevű embert. A rejtélyes vadász nem tér vissza, így Artyomot kétségek kezdik gyötörni, de egy különös álom után rászánja magát a veszélyes küldetésre. A mű lényege az emberiség tulajdonságainak és tetteinek tragikus bemutatása.

 

Buzogány Márk
Fjodor Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A fiatal író a szocializmust és hasonló forradalmi eszméket támogatta, lehetőséget látott a társadalmi reformokra. Végül egy tiltott írások tanulmányozásával foglalkozó társaság tagja lett. Leleplezésük után Szibériába száműzték a tagokat. A száműzetésből visszatérve írta meg a Bűn és bűnhődést, és a könyv stílusában látszik az ideológiai változás: a világot sivárnak, barátságtalannak látja.
A regény Rodion Raskolnikov történetét követi. Raskolnikovot elbocsátják az egyetemről, szegényes körülmények között él. Tudva, hogy családja mekkora áldozatokat hozzott érte mindenét eladja, hogy pénzhez jusson, majd amikor ez sem bizonyul elegendőnek, gyilkossághoz folyamodik. Még kezdetleges és kiforratlan haszonelvű ideológiájával magyarázza tettét. Szerinte a társadalom számára előnyös cselekedetet hajtott végre azzal, hogy a szegényeken élősködő uzsorást meggyilkolta. Arról is meg van győződve, hogy ő maga, mint intellektuális ember a törvény felett áll. A regény elsősorban a vallás és vallásos szereplők által képviselt kötelesség alapú etika és a főszereplő által képviselt (többnyire kezdetleges és helytelenül értelmezett) haszonelvű nézetek ellentétéről szól.
Stílusát tekintve nevezhetjük pszichológiai thrillernek. A szereplő fejébe, legmélyebb gondolataiba nyerünk bepillantást. A gyilkosság utáni paranoiát, reménytelenséget átéli az olvasó. Nem a gyilkosság tettéről, nem is a nyomozás folyamatáról szól, hanem Raskolnikov belső vívódásáról, a logikus gondolkodása és lelkiismerete közti ellentétről. Racionális, de egoista személyisége által elszigetelődik a társadalomtól, miközben saját bűntudata felemészti. A műben megjelenő szereplőknek hihető, kidolgozott személyiségük van. A regény lényege a lélektaniság: bepillantást enged egy gyilkos elméjébe. Egy tanulmány az emberi természetről, a korabeli orosz társadalomról, a racionalitás és lelkiismeret gyakran ellentmondó természetéről, és amire a neve is utal: a bűnről és bűnhődésről.

 

Batka Eszter
R. J. Palacio: Az igazi csoda

„Mindenki megérdemli, hogy állva ünnepeljék legalább egyszer az életben, mert mindannyian legyőzzük a világot.”
Az írónő 2017-ben megjelent könyve a Stephen Chbosky által rendezett „Az igazi csoda” című filmben feldolgozott eseményeket mutatja be. A regény néhány évvel korábban „Csodácska” néven került kiadásra és már akkor is nagy népszerűségnek örvendett az olvasók körében, ám csak akkor ismerték meg sokan August Pullman életének történetét, amikor a mozivásznakon tűnt fel. Auggie egy tízéves kisfiú, akinek mindennapjai sok mindenben eltérnek az átlagos tízévesekétől, ugyanis egy különleges arcdeformitással, illetve többszervi károsodással született. Ennek köszönhetően számos műtéten és betegségen esett át, így szülei arra a megállapodásra jutottak, hogy Auggie otthoni környezetben tud a legjobban tanulni. Édesanyja tanította, szabadidejében pedig nővérével, Olíviával, kutyájukkal, Daisyvel és édesapjukkal játszik. Ötödikes korára azonban megváltozik véleményük az otthoni oktatásról és a fiú megkezdi tanulmányait egy közeli általános iskolában. A regény során megismerhetjük August iskolai útját, amely akadályokkal teli. Mindez váltott szemszögből történik: Auggie, nővére, nővérének barátja és barátnője, illetve osztálytársai is elbeszélői szerepet kapnak.  A történet elején részletesen leírják azt, hogyan viszonyulnak az iskola tanulói az új diák jelenlétéhez, hogyan zajlik a befogadása. Természetesen Auggie megismeri a diákélet pozitív és negatív oldalát is. Először furcsának találja a rendszeres dolgozatokat, feleléseket és házi feladatokat, később azonban örömmel vesz részt a tanórákon. Idővel barátokat is talál, így már ő is szívesen megy el az év végi erdei osztálykirándulásra.
A regényt ajánlom mindenkinek, aki szeret olyan könyveket olvasni, amikből film is készült, hiszen így jól össze lehet hasonlítani a műveket. Számomra a könyv sokkal hitelesebb, mert több szemszögből mutatja be az eseményeket, ezzel szemben a filmben csak egy nézőpontot ismerünk meg.

 

Huszár Anna
Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám

„– Meg fogok halni – suttogom magam elé.
    Dezső valamiért úgy érzi, erre válaszolnia kell.
    – Gazember, hát örökké akarsz élni? – kiáltja a jobb fülembe.
    Ezzel kicsit felhúz.
    – Hülye állat vagy, Kosztolányi! Szerinted még nem félek eléggé…?
    – Ugyan, kérlek. Nem érdemes félni.
    Most Frici kacag fel sátáni gúnnyal a bal fülemnél.
    – Ezt pont te mondod, édes öregem? Te, aki végigrettegted az egész életedet?
    – Éppen azért – vág vissza Dezső. – Ez már ki van próbálva. Nem vált be.”

Borit mintha mindenki cserbenhagyta volna: alkoholista anyja és nevelőapja, álszent bátyja és meghunyászkodó apja. Ráadásul egész nyarat azzal kell töltenie, hogy a magyar pótvizsgájára készül.
Ám ahogy a tankönyvet lapozza, megelevenedik előtte Kosztolányi és Karinthy, akik kedvelt cicáinak alakját öltik magukra. Macskái személyében igazi lelki társakra talál. Valóságos felüdülés a haszontalan felnőttek kupaca után. Az ajtó elé a részeg nevelőapa, Kálmán kuporodott, Bori tehát kénytelen az egyre zsugorodó, csikorgó falak közt eltölteni az időt. Valahogy azonban mégis sikerül kimenekülnie. A szoba alakváltásokon megy keresztül, például New York-i kávéházzá változik. Talán valamilyen csoda folytán, képzelgések sorozatával megteremt magának egy környezetet, melybe nem juthatnak el életének felszíni zajai. Ugyanakkor mégis leszivárog minden. A regény rendkívül nehéz élethelyzetből beszél, mégis fel-feltűnik benne egy másik valóság, amit a két macska teremt, hogy igazából se az élet, se az irodalom, nem olyan sivár, élettelen, mint amit a tankönyvek sejtetnek. És mindenhonnan van kiút egy kis fortéllyal. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki egy kicsit szeretne együtt szenvedni Borival. Akit cserbenhagytak és vigaszt keres. És annak is, aki soha nem csalódott senkiben.

 

Kocsispéter Alex
John Green: Csillagainkban a hiba

A Csillagainkban a hiba egy romantikus és egyben drámai regény. A főszerepben Hazel Grace, aki szüleivel él és haldoklik. Egy önsegítő csoportba küldik olyan emberek közé, akik hasonló betegséggel küzdenek, mint ő. Ott megismerkedik Augustus Watersszel, aki egy titokzatos fiú és másfél éve tünetmentes, úgy tűnik legyőzte a rákot, bár az egyik lábát elvette tőle a betegség. Hazel egy szarkasztikus, nyers személy, Augustus optimista és metaforákat lát maga körül. A halálról, a félelmeikről beszélgetnek. Megváltoztatta életüket a betegség. Megismerik a szerelmet, ami rövid, de annál lángolóbb. Eljutnak egy közös utazásra is, ami közben fény derül Augustus egyik titkára, aki még mindig bizakodó. Hazel nehezen éli meg az ezt követtő időszakot.  Ez a könyv nagyon közel áll a szívemhez, megfogott. Egyszerre ír a boldogságról és a szenvedésről. Leírja a halált, hogy milyen, és hogy hogyan élik meg, nem szépítget rajta semmit.

 

Veszelovszki Roland
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

„Egy ilyen szenvedélyes sétánkon jöttünk rá arra, hogy mind a ketten egy évben és egy napon születtünk, sőt egy órában és egy percben is: 1885. március 29-én, virágvasárnap, hajnali pont hat órakor.”
Ez a történet, ahogy a cím is példázza, Esti Kornélról szól, az életének különböző pontjait kíséri végig. Esti Kornél maga az író, csak egy kicsit más formában, ahogy az idézet utal rá, az író saját magát, egy alteregóját ábrázolja. Esti Kornél egy szerethető, kedves, emberséges személyiség, de mégis lázadó típus. Különböző történeteteket olvashatunk, a karakter különböző életszakaszaiból. Azért ragadott magával ez a könyv, mert Kosztolányinak annyira lehengerlő stílusa van, mint kevés másik írónak és ez a történet annyira reális, hogy akár a valóságnak is megfeleltethető.

 

Batka Eszter
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

„Az én rózsaszín lufim egyszer csak különvált a többitől, és önálló útra kelt.”
Hajdú-Antal Zsuzsanna regénye a borítója alapján talán úgy tűnhet, mint egy szokásos középiskolai napló, ám hamar rájövünk, hogy valójában sokkal több ennél.
A történet főszereplője az első látásra átlagosnak mondható, tizennyolc éves Rédey Dorka, aki utolsó évét tölti a gimnáziumban. Szüleivel él megviselt panellakásukban, ahonnan nem sokat mozdul ki, mivel saját bevallása szerint is magának való személyiséggel rendelkezik. Azonban ez az életforma gyorsan megváltozik, amikor közelebb kerül Matyihoz, aki szöges ellentéte a lánynak: sportoló és tehetős családból származik. Kettőjük kapcsolata a végzős osztálykiránduláson mélyül el, ahol megismerhetjük az osztály többi tagját is. A két fiatal hamar egy pár lesz, azonban kapcsolatuk korántsem felhőtlenül alakul. A lány szülei bizalmatlanok a fiúval szemben, de sajnos Matyi édesanyja sem osztozik fia örömében. Nehezen élik meg ezt az időszakot, de hamar rájönnek, hogy más akadályokkal is szembe kell nézniük. Egy kosármeccs során véletlen fény derül arra, hogy Matyi évek óta súlyos betegséggel küzd és orvosi tilalom ellenére folytatta a játékot. Az állapota rohamosan romlik, ezzel megnehezítve a mindennapi életet és az iskola befejezését. Dorka helyzete még kilátástalanabb lesz, amikor egy olyan dologra jön rá, ami az egész életét felforgatja. Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad című regénye a Léggömbök 2.kötete, amelyben nyomon követhetjük hogyan alakult Dorka élete a nagy döntések meghozatala és a felelősség vállalása után. A könyvet ajánlom mindenkinek, aki szeret megosztó témákról gondolkozni és nem mindennapi helyzetekről hallani. Az olvasás nem fog nehézséget okozni azoknak sem, akik nem szeretik a hosszabb szövegeket, hiszen az írónő mindenki számára érthetően írja le a történetet. Nekem azért tetszett ez a könyv, mert végigkísérhetjük a főszereplők jellemfejlődését, emellett számos mindennapi probléma is helyet kapott az osztály tagjainak életét is bemutató műben.

 

Buzogány Márk
Robert Jordan: A világ szeme

A világ szeme az író Az Idő Kereke című fantasyregény-sorozatának első kötete, amelyben az évezredekkel ezelőtt bebörtönzött Shai’tan, a Sötét Úr újra hatalma alá akarja vonni a világot. A világ szeme a 14 kötetes sorozat alapjait mutatja be az olvasónak: megismerkedünk a világgal, az Egyetlen Hatalommal, az Aes Sedai-okkal, valamint a Sötét Úr szolgáival. A könyv Tolkien klasszikus műveit veszi alapul, bár Robert Jordan egyedi stílusa is kibontakozik benne, melyet az író halála után Brandon Sanderson – kire munkássága nagy hatással volt – tökéletesen továbbvisz. A Robert Jordan által teremtett világ kidolgozott, történelme gazdag. A szereplők sokszínűek, számos különböző kitalált kultúrából származnak, amelyek mégis valósnak tűnnek. A cselekményt meghatározó mágia rendszer szigorú szabályok alapján, logikusan és következetesen működik. Ettől függetlenül sose válik unalmassá: a szereplők kreatívan és változatosan használják képességeiket, és mindig meg tudják lepni az olvasót. Az Idő Kerekét méltán tartják a Gyűrűk Ura utáni legnagyobb epikus fantasyműnek. A világ szemét minden korosztály fantasyrajongóinak ajánlom.

 

Sántha Máté
Robert Merle: Malevil

„Élet egy atomrobbanás után”
A Robert Merle francia író által írt tudományos fantasztikus regény történetének legnagyobb része 1977-ben játszódik. Ekkor történik, hogy egy atombomba sújtja a Földet. Az ekkor a pincében tartózkodó főszereplő, Emmanuel és társai aránylag szerencsésen megúszták a robbanást. A főszereplő birtokához tartozik a Malevil nevű öreg vár, a történet kezdetén Emmanuel ezen a birtokon farmerként foglalatoskodik. Ami ezt követi, azt főszereplőnk eleveníti fel visszaemlékezéseiben. Egy robinzonádnak lehetünk tanúi. Az életben maradt közösség életét Merle kitűnően jeleníti meg, remek helyzet- és jellemfestő erővel. A történetben fontos szerepet játszik a szerelem is. Csakhamar kiderül, hogy nem csak ők élték túl a hatalmas pusztítást. A maleviliakon kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak. E különböző felfogású, gondolkodású emberek felbukkanása indítja el ezt az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban gazdag utópiát.

 

Szabó Csenge Éva
David Sheff: Csodálatos fiú

David Sheff újságíró, aki szinte teljesen hétköznapi életet él második feleségével és két gyermekével. Ezt a hétköznapi életet a legnagyobb fia, Nic, aki első házasságából született, megtöri. Nic drogfüggőséggel küzd már egy ideje, amit senki sem ért, mert egy okos, tehetséges, ambicíózus gyermek. Az édesapja különféle leszokási kísérletekkel, ígéretekkel, elvonókúrákkal próbálja leszoktatni fiát. David megpróbál mindent megtenni fia érdekében, de kénytelen magának feltenni a kérdést, hogy meddig terjed vajon a szülő felelőssége? Felesége próbál minél több időt szentelni Nicre és a jó útra téríteni. Nic néha-néha beadja a derekát, viszont sikerül beleesnie újra és újra ugyanabba a hibába. Vajon mit tehetnek még a szereteten kívül, hogy Nic állapota rendbe jöjjön? Nekem különösen tetszett, hogy David ennyire küzd a fiáért és ennyi mindent megtesz érte. Nic testvérei tisztában vannak azzal, hogy nincs minden rendben vele. Mindenki aggódik érte. Az egész család próbálja megérteni, hogy Nic miért teszi ezt magával. Vajon sikerül elérni céljukat? Egy igazán izgalmas történetnek néztek elébe!

 

Buruzs Amarilla
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A trilógia első kötete, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei egy hangulatorientált elbeszélés, nagyszerűen tudja irányítani az olvasó érzéseit. Néhol melankolikus, néhol hátborzongató, olykor megnyugtató, sokszor izgalmas. Az elejétől a végéig megragadja a figyelmedet. Rendkívül eredeti, fantasztikus karakterekkel dúsított iromány. A regény bizarr, régi fényképek válogatására épül, melyek teljesen átadják az olvasónak a vérfagyasztó légkört. Szinte már elhisszük, hogy ebben az időszakban léteztek varázslatos emberek. Főszereplője Jacob, aki némileg keményfejű gyerek. Szülei elvárják tőle, hogy tovább vigye a családi vállalkozást, de őt ez egyáltalán nem érdekli, máshogy képzeli el a jövőjét. Emiatt hanyagul végzi el a rábízott feladatokat, tudván, hogy nem lesz következménye. Jó kapcsolatot ápol a nagyapjával, aki sokat mesél neki a második világháborús élményeiről, legfőképp a különleges gyerekekről, akik varázserővel bírnak. Ahogy telnek-múlnak az évek, Jacob ráeszmél, hogy nagyapja történetei csak hazugságok. Ám nagyapját kegyetlen módon meggyilkolja egy üresrém, és Jacob különös fotókra és iratokra tesz szert az elhunyt házában.
Bárkinek ajánlom, aki szereti a nyugtalanító, olykor félelmetes olvasmányokat.

 

Buzogány Márk
John Milton: Az elveszett paradicsom

„Igaz költő volt és az ördög követője saját tudta nélkül” – William Blake
John Milton 17. századi angol költő epikus műve, amelyben a keresztény kultúrkör bűnbeesés-történetét ismerjük meg a bukott angyal, Lucifer szemszögéből. Az eposz hőseként a miltoni Sátán szinte rokonszenves szereplővé válik. A gonosz megtestesítője emberi tulajdonságokkal rendelkezik: ambíciókkal teli, büszke, elismerésre vágyó teremtés. Az eposz a keresztény és pogány kultúrát ötvözi, az ókori vallások isteneit is megjeleníti az alapvetően bibliai témájú, keresztény narratívában. A más vallásokkal történő szinkretizmus, a szereplők összetettsége és a bibliai történetek újszerű értelmezése egyedi hangulatot kölcsönöz az eposznak, amellyel kitűnik a vallásos művek sokaságából. A történet hihetővé, kézzelfoghatóvá és izgalmassá válik. A régebbi irodalmi művek, a keresztény irodalom kedvelőinek ajánlom.

 

Sántha Máté
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

„Életben tudsz maradni egy olyan vadonban, ahol mindenki az életedre tör?”
Az éhezők viadala egy trilógia első része, melyet az amerikai író Suzanne Collins írt. A történetet a 16 éves Katniss szemszögéből ismerhetjük meg, aki egy jövőbeli országban, Panemben él. Panem országa Észak-Amerika romjain fekszik, mely tizenkét körzetre és az ezek felett politikailag uralkodó Kapitóliumra oszlik. Ezeknek a körzeteknek kell ellátnia mindennel a Kapitóliumot. Egy körzet korábbi sikertelen lázadása, annak megsemmisüléséhez vezet, és büntetés céljából, minden évben megrendezik az éhezők viadalát. Minden körzetből egy lányt és egy fiút sorsolnak ki a 12-18 évesek közül, hogy élet-halál harcot vívjanak egy arénában. Mindezt élőben közvetítik a televízióban a Kapitóliumban élők szórakoztatása, és egyben az emberek  elrettentése céljából. A történet a 74. éhezők viadala lefolyását mutatja be. Katniss húga éppen ekkor tölti be 12. életévét. Mivel testvére számára a biztos halált jelentené, Katniss, aki már ekkor is a család apaszerepét próbálja betölteni, kénytelen átvenni a helyét a viadalon. A történet teli van fordulatokkal és egészen részletesen mutatja be, hogy Katniss és az azonos körzetből származó Peeta hogyan boldogulnak az arénában. Egy későbbi interjú során fény derül Peeta és Katniss közös történetére és egymás közti érzéseikre. Mindennek nagy hatása van a viadal lefolyására és kimenetelére. Katniss és Peeta együtt indul harcba, de vajon képesek-e életben maradni? Ha elérkezik az idő képesek-e dönteni egymás életéről? Csak egy nyertese van a játéknak! Ha megfogott a történet és érdekel, hogyan végződik Katniss és Peeta története mindenképp olvasd el a könyvet, nem fogsz csalódni!

 

Kiss Kitti
Eleanor Brown: Nyakunkon a boldogság

Olyan probléma nincs, amit egy könyvtárjeggyel ne lehetne megoldani! Az Andreas-lányok könyveken és történeteken nevelkedtek. Édesapjuk, a különc Shakespeare-kutató szinte mindent versben fogalmaz meg, három lányát pedig a nagy drámaíró műveinek szereplőiről nevezte el: Rose (Rosalinda – Ahogy tetszik), Babb (Bianca – A makrancos hölgy) és Cordy (Cordelia – Lear Király). Amikor kiderül, hogy édesanyjuk rákos, a lányok visszatérnek a csendes egyetemi városkába és a szülői házba, hogy segítsenek. Vagy inkább azért, hogy lelki sebeiket ápolják és felejtsenek? Rose egyetemi tanár, a család támasza, élő lelkiismerete. Ha végre össze tudná szedni a bátorságát, párjával együtt Angliában kezdhetne új életet. Babb fiatalon a csillogó New Yorkot választotta, ám most boldogtalan és kiégett. Vajon milyen szörnyű titkot rejteget? Cordy évek óta egyik városból és egyik kapcsolatból a másikba sodródott, végül a hirtelen rászakadó anyaszerep elől hazamenekül. Képes lesz-e gyermekéért felelősséget vállalni? Rádöbbennek, hogy a szülővárosuk, ahonnan fiatalon pánikszerűen elmenekültek, többet jelent számukra, mint azt korábban gondolták. Szembesülnek azzal, hogy nélkülözhetetlenek egymás életében, s a jövőjüket meghatározó döntéseket együtt sokkal könnyebben hozhatják meg.

 

Kálmán Kinga
Anne Frank naplója

Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy naplót írj. A te naplód miről szólna? Gondolom az iskoláról, szerelemről, konfliktusokról vagy azokról a dolgokról, amelyek boldogsággal töltenek el. Nem volt ez másképp az 1940-es években sem. Akkoriban is írtak naplót a fiatalok, de az egy más korszak volt… És ekkor, a második világháború idején 13 évesen kezdte írni a naplóját Anne Frank, a zsidó származású kislány. Bizonyára őt is hasonló kérdések foglalkoztatták, mint egy mai fiatal lányt. Viszont a zsidóüldözések miatt neki és családjának bujdosnia kellett. Itt írt a szülei közt lezajló konfliktusokról, a szerelméről és persze a háború viszontagságairól is. Bemutatja az akkori életkörülményeket és hogy ő hogyan élte meg azokat. Az volt a terve, hogy írónő lesz, és kiadja írásait azonban ez sajnos nem valósulhatott meg. A történetből készült film, mese és képregény is, azonban én a könyvet ajánlom a legjobban. Ez adja át leginkább a korszak borzalmait és a védtelen lány gondolatait. Nagyon ajánlom ezt a könyvet szinte bármelyik korosztálynak, mert tanulságos és kellőképpen megható.

 

Petrity Rebeka
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Sarah Andersen legjobb pár kockás képregényeinek gyűjteménye, melyben a lehető leghumorosabb módon mutatja be a felnőtté válás kihívásait. Nagyon szerethető, és igazán valóságos helyzeteket ábrázol, tanulásról, macskákról, vásárlásról és egyéb dolgokról, melyek a fiatal felnőtt nőket érinthetik. Szórakoztató módon, tényleg valós problémákra reflektálva mesél. Minden egyes kis szösszenet azt sugallja, hogy az írónő igenis érti, hogy micsoda kihívásokkal kell szembenézniük korunk feltörekvő női nemzedékének.  Sokat asszociál olyan tulajdonságokra, melyek esetenként szinte bárkire jellemzőek lehetnek, ezért univerzális olvasótáborral rendelkezik a kötet. Megfelelő egy 14 évesnek, de egy 28 éves olvasónak is legalább annyira szórakoztató olvasmány, mely nemcsak szebbé teszi a hétköznapokat, de olyan fokú öniróniára tanít, mely elengedhetetlen számunkra. A könyv fontos tanulsága, hogy tudjunk nevetni önmagunkon, az sokkal elviselhetőbbé teszi a kínos szituációkat.  Jó érzéssel tölt el, hogy nemcsak nekem, de sok más nőnek is hasonló problémái merülhetnek fel, s a képregény bemutatja ezeket: milyen az, mikor felpróbálsz egy szuperfelnőttes ruhát, de úgy érzed teljesen idegen tőled? Milyen mikor nincs kedved felkelni, csak egész nap lustálkodni az ágyban? Milyen a közösségi média egy visszahúzódó nő szemszögéből? Millyen takarítási tippeket kaphatunk? Milyenek egy átlagos könyvmoly szokásai? Mindezen kérdésekre választ kaphattok, kedves Olvasók, ha kikölcsönzitek a kötetet a Somogyi-könyvtárból! Ajánlott minden nőnemű olvasónak, aki úgy érzi kezd felnőni, de nem tudja hogyan álljon hozzá a kérdéshez.

 

Jeffery Mária
George Orwell: Állatfarm

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Orwell ezen regénye, csakúgy mint az 1984, a sztálini rendszer allegóriája, kritikája, annak egy kisebb közösségben történő ábrázolása. Az elbeszélés egy farmról szól, ahol az állatok elűzik annak tulajdonosát, majd maguk vezetik azt. Az események azonban végül egy kemény diktatúrába torkollanak a disznók vezetésével, mely egyértelművé teszi a párhuzamot a sztálini Szovjetunióval. Érdekesség, hogy a tanyaház, ahol a regény játszódik megfeleltethető a Téli Palotának, ahonnan elűzték a gazdát, avagy II. Miklós cárt. Csakúgy, mint a Téli Palotában, a tanyaházban is először múzeumot rendeznek be. A műnek több feldolgozása is készült, mint például az 1954-es rajzfilmadaptáció, melyet mindenképpen érdemes megnézni.

 

Irimiás Marcell
Ken Follett: Vadmacskák

Ken Follett 2001-ben megjelent regényét, amelyet még abban az évben magyarra is lefordítottak, történelmi kriminek is nevezhetnénk. Bővelkedik izgalomban, váratlan fordulatokban, és olyan valóságosak az események és a szereplők, hogy akár minden megtörténhetett. A cselekmény 10 nap történése 1944-ben, a 2. világháború legfontosabb hadművelete, a normandiai partraszállást megelőző napokban.  A francia ellenállást segítő brit női alakulat Franciaországban teljesíti küldetését. Hősiességük, a német megszállók elleni harcuk igazi történelem. A „Csókacsapat” tagjai nem tökéletesek. Van köztük börtönből kihozott gyilkos, előkelő hölgy, üresfejű szépség, idősödő „mackós”, aki a zárak nyitásának mestere. Valamennyien más-más okból vállalják a küldetést. Az életveszélyes feladatokat csak a vezetőjük ismeri pontosan. A „vezér”, Felicity, aki a barátainak csak Flick. Férje nem más, mint a francia ellenállás helyi vezetője. Feladatuk a partraszállás segítése. Nekik kell megküzdeniük az okos gestapós tiszttel is. Az idő pedig kevés. A Csókacsapat közben megfogyatkozik, kérdés, hogy végre tudják-e hajtani a feladatot. Közben érzelmek, indulatok, szerelmek szövik át a történetet. A partraszállást már több irodalmi műben feldolgozták, Ken Follett mégis tudott valami újat, felemelőt hozzáadni érdekfeszítő történetében.

 

Petrity Rebeka
Colleen Hoover: Velünk véget ér

Lilynek nem volt egyszerű elszabadulni a régi életét jelentő kisvárosból, s egyetemre menni, majd megvalósítani elképzeléseit. Mindeközben sokat gondol régi legjobb barátjára, majd későbbiekben szerelmére Atlas Corriganre. Atlas nehéz sorsa már tinédzserként is megérintette, ám Lilyt mégis lefoglalta a saját démonaival való küzdelme. Mindenesetre Lily már elvégezte az egyetemet, és legféltettebb álmainak megvalósítását tűzi ki célul: egy saját virágboltot szeretne. A virágbolt megnyitása előtt kicsivel megismerkedik Ryle Kincaiddel a karizmatikus idegsebésszel, aki pont olyan, mintha álmaiból lépett volna elő. Lily és Ryle szenvedélyes kapcsolatba kezdenek, ám mikor jelentkeznek az első problémák, Lily nem tulajdonít nekik nagy jelentőséget. Viszont felmerül a kérdés, hogy vajon meddig lehet képes egy nő arra, hogy tudomást sem vesz a problémákról? Colleen Hoover már megint felemel, majd a kezünket elengedve letaszít a mélybe. Az írónő szabadon hagyja, hogy megküzdjünk azokkal a mély és sokszor ijesztő érzésekkel, melyeket ez a könyv kivált belőlünk. Egy rettenetesen valóságos, feltáró történet során, mely a párkapcsolaton belüli erőszakról szól, s megismerhetjük egy nő legbensőbb érzelmeit, vívódásait.  Az írónő egyedülálló könyve érzelmek tengerével, egy szerelmi háromszöggel, s egy vívódó főszereplővel megalkotja a tökéletes történetet. Saját tapasztalatai alapján betekintést nyújt a párkapcsolati erőszak mély, sötét bugyraiba, a lehető legfelkavaróbb módon. Tagadás, életet megváltoztató felismerés, és szenvedély. Bizonyos részein nevettem, volt, hogy alig mertem levegőt venni a legfeszültebb részeknél, s akadtak oldalak, melyek felett keservesen zokogtam. Az írónő egy kifejezetten aktuális témát vesz elő, mely egyre gyakrabban van jelen hétköznapjainkban. Fantasztikus, hogy megnyit erről egy diskurzust a szórakoztató irodalom terén, s előtérbe helyezi az ezt átélő nőket, megvilágítva legbensőbb érzéseiket. Nagyon nehéz leírni, hogy mennyire a jelenben van ez a kötet, s mennyire bonyolult szituációkkal, s érzésekkel vegyíti ezt Hoover. Ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki olyan szórakoztató irodalmat szeretne a kezébe venni, mely a szó legpontosabb értelmében megváltoztatja életét.

 

Ijjas Emese
Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Képtelen vagyok itt tovább működni. Mármint az életben: képtelen vagyok ebben az életben működni.”
A Nyomás alatt Craig életének egy rövidke részletét mutatja be, az általános iskola végétől fogva. Felvételt nyer Manhattan egyik hírhedten legnehezebb gimnáziumába, és bár mindig jó tanuló volt, menthetetlenül összeroppan. A kötet magyar címe éppen ezért találó, ugyanis a könyv tulajdonképpen a fiatal fiú hirtelen kialakult depressziójának történetét viszi végig. Pszichológustól pszichológusig jár, gyógyszereket szed, de igazán semmi sem javít helyzetén, így az öngyilkosságba menekülne, ha sikerülne. Bizonytalansága, avagy a maradék kevéske élni akarása folytán végül a pszichiátrián köt ki. Miután ez utóbbit felújítások miatt ideiglenesen összevonták a felnőttek részlegével, a legkülönbözőbb emberek élettörténeteit ismerheti meg az előírtan ott töltendő egy hete alatt. Velük keresi a maga megoldását, a kiutat, vagy ahogy ő nevezi, bizonyos „horgonyokat”, melyek egyfajta kapaszkodók, lehetőségek az életre. Vizzini a regény egészében tökéletes realitással mutatja be a depressziót, azt, hogy milyen ezzel a mentális betegséggel élni, bár ez nem a véletlen műve. Az író maga is depressziótól szenvedett, és Craighez ugyancsak hasonlóan öt napot töltött egy pszichiátriai intézetben. A művét szinte közvetlenül kikerülése után írta meg, nem egészen egy hónap alatt, igen kevés dologban rugaszkodva csupán el saját tapasztalataitól. Bár Vizzini önfeltáró irománya kegyetlenül valóságos, olvasásra mindenképpen érdemes és érdekes, éppen amiért ennyire mélységesen őszinte.

 

Udvardi Kinga
Marissa Meyer: Cinder

Egy futurisztikus világban zajlik az esemény, ahol a robotok az embereknek alárendelten élnek. A történetet bonyolítja, hogy Cinder – a főszereplő – maga is egy kiborg, és ami érdekessé teszi az egészet az az, hogy ennek a kiborgnak vannak érzései. Érez félelmet és még szerelmes is lesz. Azonban egy rendkívül nehéz döntés előtt áll, amit az érzései még nehezebbé tesznek. Ezt a kalandját követhetjük végig a történet folyamán, miközben egyre részletesebben megismerhetjük ezt a fantasztikusan felépített, modern világot. Különösen tetszik, hogy a főszereplő egy rendkívül erős személyiségű nő, ugyanis ritkán találkoztam ilyennel könyvekben. De ettől függetlenül mégsem sebezhetetlen, nem tökéletes és ez még izgalmasabbá teszi a robot történetét.
Ezt a könyvet az ifjabb korosztálynak, és a felnőtteknek egyaránt ajánlom. Aki szereti a fantasy világokat, annak ígérhetem, hogy nem fogja tudni letenni ezt a könyvet!

 

Kocsis Enikő
Saskia Sarginson: Ikrek

Az Ikrek egy megindító regény az ikrek közötti széttéphetetlen kötelékről és egy titokról, amely mégis elválasztja őket. Isolte és Viola élete nem volt átlagos. Édesanyjuk egyedül nevelte fel őket, és eléggé szabad szellemű, egyéni gondolatai voltak a gyereknevelésről. Apjukról nem tudnak semmit, mert sosem látták őt, anyjuk sosem mesélt nekik róla, de így is nagyon izgalmas gyerekkoruk volt. Elválaszthatatlanok voltak gyerekként, és felnőttként is azok maradtak. Iker létük ellenére személyiségük nagyon különbözik egymástól. Gyerekkorukban egy fiú ikerpárral kötött barátságuk sok boldogságot, kalandot, új és megdöbbentő dolgot hozott. A történet az ikrek jelenkori életével kezdődik. Isolte Londonban él, egy híres divatmagazinnál dolgozik újságíróként, barátja pedig egy jóképű fotós, akivel boldog életet élnek. Viola táplálkozási zavarral küzd, ami egész életét beárnyékolja és akármennyire is próbál neki segíteni testvére, nem sikerül megszabadulnia az anorexiájától. Vajon mi történhetett az elválaszthatatlan ikrekkel, ami ennyire különböző útra sodorta őket? Az a bizonyos nyári tragédia, és rémisztő titok már kezd feledésbe veszni, mikor újra előjönnek a múlt árnyai, és az ikerpár életébe feszültség és nyugtalanság költözik. A történet vadregényes tájakra viszi el az olvasót, aki olyan kalandokat élhet át, amilyenekben még sosem volt része. Megismerjük az ikerpár különleges, időnként nyomasztó életét. Ha valaha is érdekelt milyen lehet ikernek lenni, hogy egy örök szoros kötelék van köztetek, akkor ez a könyv biztos nem fog cserbenhagyni.

 

Tálosi Katalin
Cat Clarke: Összekuszálva

Az Entangled (összekuszálva) című ifjúsági regény több nehéz témát is boncolgat. Ellentétben a legtöbb, fiataloknak szóló könyvvel, központi témája nem a szerelem (de persze ez is helyet kap benne), hanem a depresszió és a magány. A történet kezdetén a tizenhét éves Grace egy üres, fehér szobában ébred, ahová nem tudja, hogyan és miért került. A szobában néhány bútoron kívül csupán egy adag papír és toll van, mintha csak az lenne a lány feladata, hogy felelevenítsen mindent, amit addig igyekezett a szőnyeg alá söpörni és elfeledni. Ahogyan Grace darabokra hullott életét papírra veti, az olvasó szépen lassan betekintést nyer tragikus gyermekkorába, a gimis éveibe, amikor megtalálja a szerelem a sármos Nat személyében, és amikor minden ismét szertefoszlik. Megismerhetjük az utat, ami egy tizenéves lányt az öngyilkossághoz vezet. A főszereplővel együtt csalódunk a karakterekben, és vele együtt zavarodunk össze. A regény egy igazi érzelmi hullámvasút, amely nem hagyja meg az olvasót külső szemlélőnek, hanem teljesen átélhetővé teszi az eseményeket. A szereplők valóságosak, egytől egyig hemzsegnek a hibáktól, mégsem mondhatjuk őket rossz embereknek. Egyik karakter sem fekete-fehér és mindegyikőjük hoz rossz döntéseket. Annak ellenére, hogy a könyv alaptémája komoly, a hangvétele nem „érfelvágós”, sőt, nagyon olvasmányos, letehetetlen. Habár a történet legérdekesebb része Grace zűrös múltja, fontos szál a rejtély is, hogy miért van bezárva a szobába. Az Entangled című regényt azoknak ajánlom, akik szívesen olvasnak egy szomorkás, de nagyon élethű történetet a szerelemről, barátságról és reménytelenségről.

 

Csík Tímea
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Mindannyiunk életében van egy olyan személy, akire a legjobb barátunkként tekintünk. Akivel őszintén megoszthatjuk a legféltettebb titkunkat is anélkül, hogy csalódnánk. Joni, Trina, Deb és Eden is ilyenek voltak egymásnak. Az iskola első napjától kezdve barátnők, ahogy ők mondják: a legjobb barátnők mindörökre. A harmincas éveiben járó nők élete már inkább a családról szól. Férj, gyerekek, munka. A mindennapi teendőkből kiszabadulva minden évben pár napot együtt töltenek, csak ők négyen távol a gyerekeiktől, a férjektől. Egyikük fejében megfordul az ötlet, hogy feldobják a kapcsolatukat, mégpedig úgy, hogy mindegyikük leírja egy titkát egy lapra mindezt névtelenül. A csapatépítő ötlet azonban váratlan fordulatot vesz. Egyikük mégsem bízik annyira a többiekben, hogy megossza legféltettebb titkát? A történet most válik izgalmassá igazán. Sosem tudhatjuk, hogy kiben bízhatunk feltétel nélkül… Gyere, szabadulj ki kicsit a mindennapi mókuskerékből és kapcsolódj ki ennek az izgalmas könyvnek az olvasásával!

 

Petrity Rebeka
Csepella Olivér: Nyugat + Zombik

Nehezen jegyzed meg a költők életrajzát az irodalomórán? Úgy érzed, semmi izgalmasat nem nyújthatnak számodra? Hát tévedsz!
Lapozz bele Te is Csepella Olivér nagyszerű képregényébe! A történet szerint 7 magyar költő veszi fel a harcot egy ősi magyar átokkal, ezek a költők pedig nem is akárkik! A Nyugat első nemzedékének költői harcolnak, megfűszerezve a már irodalomórán megismert művekre való utalásokkal, némi akcióval és trágársággal. A legfantasztikusabb az egészben, hogy olyan nagy nevek tűnnek fel a zombik elleni harc során, mint például Ady Endre, Csáth Géza, vagy Karinthy Frigyes. Az itthon megjelent képregények egyik gyöngyszeme. A költőket kiszakítja a klasszikus irodalom mélységeiből, és egy sokkal lazább, a fiatalokhoz közelebb álló popkulturális szituációban mutatja meg őket. Humorral átszőtt képregény, ami megmutatja a költők vélt emberi oldalát a terjedelmes életrajz, és a mély alkotások mögött. Cselekménye ezer fokon pörög, az olvasót nemcsak a történet gyorsasága, de bravúros fordulatai is magával ragadják, s nem eresztik egészen az utolsó oldalakig. Személy szerint nagyszerű élményekkel gazdagodtam olvasás közben, továbbá azt gondolom, ez tipikusan az a képregény, ami időszakonként előkerül, s újra meg újra elolvasom. A legmélyebb benyomást az keltette bennem, hogy a költők nem piedesztálra emelt, óriási magasságokban lévő, hétköznapi emberek számára elérhetetlen egyénekként vannak ábrázolva, hanem olyanokként, akik kifejezetten hétköznapiak, sőt. Képesek viccelni a hétköznapisággal. Előtérbe kerül Ady alkoholizmusa, Tóth Árpád gyenge testalkata, na meg Csáth Géza szenvedélye. Ajánlom olyan olvasók számára, akik mindig különleges alkotásokat keresnek, s nem állnak le, míg meg nem találják. Ebben a kötetben garantáltan rálelhettek arra a pluszra, amit kerestek.

 

Árendás Julianna
Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt

Egy romantikus, fantasy-történet, ami tele van meglepő fordulatokkal. A könyv főszereplői Nora és Folt. Nora egy átlagos tinédzser, akit nem érdekel a romantika és a fiúk. Normális életet él anyukájával és legjobb barátnőjével, Vee-vel. Viszont egyik nap megjelenik Folt. A fiú nagyon titokzatos és furcsa. Nora nem tudja, hogy bízhat-e a fiúban. Miután megtudja a titkát, hogy Folt egy bukott angyal, élete örökre megváltozik. Más dolgok is kiderülnek még róla és a körülötte lévő emberekről. Senki sem az, akinek látszik. Mindenki titkol valamit, amit Nora végül kiderít. Nem mindenki örül, hogy ő és Folt együtt vannak. Közéjük akarnak állni, de ők nem hagyják ezt annyiban. Együtt meg akarják keresni azt, aki a veszélyt jelentheti számukra.
Nekem nagyon tetszett ez a könyv és rögtön elolvastam a többi részét is. Nagyon jól keveredik a mi világunk az angyalok, bukott angyalok és más különleges képességű emberek világával. A könyvsorozatnak négy része van: mindegyik Noraról és Foltról szól.

 

Kocsis Enikő
Holly Smale: Geek Girl – A lány, aki ragyogni akart

Modellek, ruhák, sminkek, divatbemutatók és riválisok. Mindent, amit tudni szeretnél a modell világról, ebben a könyvben megtalálhatod egy lány modell karrierjének alakulásának keretében.
Harriet Manners egy átlagos tini lány, aki kiemelkedő tudással rendelkezik a tudományok terén. A lány legjobb barátnőjének álma az, hogy modell lehessen egy híres ügynökségnél. Azonban nem őrá figyeltek fel, mikor egy modellügynök meglátogatja az iskolájukat, hanem Harrietre, akinek esze ágában sem volt eddig modellnek állni. A divat és a sok csillogás egy kicsit sem érdekelte, míg egy helyes modellfiú be nem ajánlotta őt egy modellügynökséghez. Harriet külső megjelenése nem igazán átlagos a vöröses hajával és szeplős arcával, de pont ez teszi őt különlegeséggé, egyéniséggé. Harriet újonc ebben a világban, nem tudja mit hogyann kell csinálni, de a fiú aki rátalált végig támogatja és ösztönzi őt a modellkedésre. Sok időt tölt el együtt a modellel, majd egymásba szeretnek. Harriet kap egy munkát Moszkvában, amit az édesanyja egyáltalán nem támogat. Végül beleegyezik az utazásba, azzal a feltétellel, hogy az édesapja elkíséri őt. Moszkvában más modellekkel is találkozik, akik nem igazán rokonszenvvel néznek rá. Próbálnak keresztbe tenni neki egy divatbemutató során, mert irigykednek a lányra. Harrietnek nagyon nehéz beilleszkednie ebbe a világba. Úgy érzi ez nem neki való és nem megfelelő a modellkedéshez. Modell barátja és a szülei is támogatják, hogy ne adja fel ilyen könnyen. Mindenkinek szembe kell néznie nehézségekkel az elején. Vajon Harrietnek sikerül fenntartania az egyensúlyt az iskolai tanulmányai, szerelmi élete, családja és modell karrierje között?

 

Udvardi Kinga
Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk

A könyvben fontos szerepe van a földön túli életnek, valamint egy leheletnyi mágiának, ami izgalmassá teszi a karakterek unalmas, hétköznapi életét. Nagyon szépen végigvezet bennünket egy csapat sokra vágyó, naív fiatal történetén. Különösen tetszett, hogy az ellentétek még azok között is megmutatkoznak – mind anyagilag, mind viselkedésükben –, akik ugyanabba az elit iskolába járnak. Az is izgalmas cselekményszál, ahogy Blue Sargent, egy szegény családból származó, különc lány sorsa összegabalyodik a fiúkéval, és ahogy a csapat szerves részévé válik. Számomra nosztalgikus érzés volt olvasni, ugyanis felélesztette bennem a gyermekkori kalandjaim emlékét, amikor a többi gyerekkel hasonló természetfeletti dolgok után nyomoztunk.
Ezt a könyvet leginkább a tinédzser korosztálynak ajánlanám, bár szerintem a felnőttek számára is szórakoztató lehet ez a könyvsorozat.

 

Ijjas Emese
George Orwell: 1984

„A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az
embernek, amit már tud.”

A George Orwell által megálmodott 1984 világa igazi klasszikus,
melyre rengetegen hivatkoznak mindenféle médiában, s nem egy filmnek (például az 1895-ös Brazil) szolgált már alapjául. Drasztikusan diktatórikus disztópiát ír le, melynek főszereplője
Winston, ki örökösen menekül mind a párt, mind szinte önnönmaga elől. Ahogy tud, harcolna a rendszer ellen – illetve annak vezetője, diktátora, mintegy Istene, a Nagy Testvér ellen. Miután a rendszer annak tagjainak minden egyes lépését, mi több, gondolatát nyomon követi s irányítja, ez egyáltalában nem bizonyul egyszerű feladatnak. A televízió is téged figyel, az emberek figyelnek, s a szó legszorosabb értelmében, a falnak is füle van. A múltat napról napra újraírják, valamennyi dokumentumot, bizonyítékot megsemmisítve, ezzel másítva meg a polgárok emlékeit is valamilyen szinten. Mert bármily bizonyosan hinnék is azt, hogy emlékeznek valamire, ami hivatalosan meg nem történhetett, semmiképp sem bizonyosodhatnak meg annak igazáról. A minisztériumban – vagyis hivatalosan a pártnak – dolgozó polgárok egészen más, valamiféle értelemben vett jó körülmények között élnek, szemben a társadalom aljára, a háborúk folyományaképpen szinte lakhatatlan nyomornegyedekbe taszított proletárokkal. A hivatalos nyelv az angszoc, mely egyre megújul és egyszerűsödik. A szinonimákat eltörlik, az ellentétpárokat megmásítják, s minél rövidebb egy-egy kifejezés, annál inkább megfelelő. Ez a butítást szolgálja, az ún. gondolatbűn elkövetésének ellehetetlenítését.
A regény egy örökös, megnyerhetetlen harcot ír le a mindenható rendszer ellen, görbe tükröt mutatva mindenkinek és minden valaha voltnak.

 

Jeffery Mária
J. D. Salinger: Rozsban a fogó (Zabhegyező)

„Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív föl, amikor akar.” A könyvben a 17 éves Holden Caulfield gimnáziumból való kirúgását követő néhány napjáról olvashatunk. E/1-ben kísérhetjük nyomon Holden gondolatait, aki kíméletlenül kritikus akár a legapróbb történésekkel szemben is, továbbá elveszett lázadó, mindenről sajátos véleményt alkot, bár külsőleg mindez nem tűnhet fel. New Yorkban töltött, kalandos napjait iróniával színesíti, negatív szemléletével sajátos hangulatot biztosít a regénynek. Főhősünk igyekszik megtalálni helyét a világban, inkább kevesebb sikerrel. Holden nézetei megosztóak, nem mindenki kedvelheti stílusát. A Zabhegyező olvasását azonban mindenkinek ajánlom, ugyanis könnyed olvasmány, egyszerű történetvezetés és nyelvezet jellemzik, a könyv olvastatja magát.

 

Petrity Rebeka
Jessica Park: 180 másodperc

Park ebben a könyvében is igen komoly problémákat vesz górcső alá, mindezt egy szórakoztató, ám érzelmes kötetben.
Allison Dennis egész életét bizalmatlanságban élte. Nem bízott nevelőszüleiben, sem a nevelőotthonban ahol élt, helyzetét pedig az sem segíti, hogy nevelőszülei 16 évesen fogadták örökbe. Gyakorlatilag senkiben se bízik, önmagát is beleértve. A hozzáállása viszont egy csapásra megváltozik, mikor találkozik a szuperszexi és szenvtelen Esben Baylor közösségimédia-sztárral, aki mindössze 180 másodperc alatt felforgatja az életét, egy egyetemi társadalomtudományos kísérletben.
Három perc, egy nyitott fiú, egy zárkózott lány, egy kamera, és egy elcsattanó csók…
Fantasztikus történet szerelemről, bizalomról, csalódásról, egy igazi gyöngyszem, mely után igazán átformálhatja az olvasó hozzáállását is ezekhez az értékekhez. Allison nagyon mélyen érez, és tipikusan az jellemző rá, mint a legtöbbünkre: Ő is fél az új dolgoktól, nagyon nehezen teszi meg az első lépést az új dolgok felé. Az Esben felé nyitás ugyanezt jelenti, ám még nehezebbé teszi, hogy egymás tökéletes ellentétei: Esben extrém módon extrovertált, míg Allison tökéletesen megelégszik az egyedülléttel.
Kettejük története számomra igazán felemelő élményt nyújtott, emellett igazán fontos életigazságokra világított rá. Olvasóként betekinthetünk abba, hogy a zárkózott emberek élete nem feltétlen magányos, viszont ha óvatosan, és lassan nyitunk az introvertált emberek felé, gyönyörűen kiteljesedhetnek előttünk.
Egy történet, mely során rengeteget nevettem, rengeteg könnyet hullattam, s a legvégén euforikus állapotba kerültem. Valójában ilyen egy tökéletes történet, nemde? Érzések garmadáját váltja ki belőlünk, s közben olyannyira megszeretjük a szereplőket, hogy a legutolsó oldalak során fáj elengedni őket.
A legnagyobb kérdés mégis az: Vajon mi történhet abban a 180 másodpercben, ami képes megváltoztatni az életed? Fedezd fel te is, kölcsönözd ki a Somogyi Könyvtárból saját példányodat! Fedezd fel Te is, Allison és Esben fantasztikus történetét!

 

Tálosi Katalin
James Dashner: Az útvesztő

Az Útvesztő című trilógia a disztópia műfaj egyik legkiemelkedőbb darabja, amely szerethető karaktereivel és csavaros történetvezetésével már nemcsak a könyves sikerlistákat, hanem a filmipart is meghódította. Letehetetlen, kiszámíthatatlan és olvasmányos. A karakterek nem túl rétegeltek, csak éppen annyira, hogy mindenki megtalálja azt, akivel a leginkább azonosulni tud. A szereplők részletes bemutatása helyett az író inkább a cselekményre koncentrál, ettől válik a regény dinamikussá. A történet kezdetekor Thomas – a főszereplő – egy liftben ébred az emlékei nélkül. A felvonó egy hozzá hasonló fiatal fiúkkal teli tisztásra viszi, amelyet egy hatalmas útvesztő vesz körül.  A fiúk egy teljes társadalmat alakítottak ki: vannak földművelők, építészek és futárok is, akik nap mint nap kijárnak a labirintusba, hogy feltérképezzék azt, és végre elhagyhassák ezt a helyet. A dolguk azonban egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a falak helyzete állandóan változik, ráadásul egy, az útvesztőben töltött éjszaka gyakorlatilag a biztos halált jelenti. A könyv során egyre több kérdés merül fel: Mégis hogyan kerültek ők ide? Miért nincsenek emlékeik? Mi van az útvesztőn kívül? Egyáltalán lehetséges innen kijutni? Ahogy a rejtélyek folyamatosan halmozódnak, az olvasót egyre inkább beszippantja a zseniálisan megalkotott posztapokaliptikus világ és a hátborzongató hangulat.
Az Útvesztőt a disztópia, a fantasy és a sci-fi kedvelőinek, valamint a fordulatos olvasmányra vágyóknak ajánlom.

 

Doró Petra
Leiner Laura: Ég veled

Vicces, izgalmas, magával ragadó, és mint minden könyve az Írónőnek, fantasztikus. Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább jellemezni ezt a hihetetlen könyvet.
Egy kis „bekukkantás” a történetbe: Egy középiskolás lány, Újvári Hanna életét megismerve indul minden. Miután édesanyja elhunyt, Hanna teljesen magába van zárkózva, édesapjával éli egyhangú mindennapjait. A tanév végén azonban felajánlják neki, hogy vegyen részt egy csapatban egy országos versenyen. A lehetőség éppen jókor jön, mivel szüksége van arra, hogy kiszakadjon a környezetből, ami az édesanyjára emlékezteti nap mint nap. Miután átgondolt mindent, a lehetőséget elfogadva indul a Bükkbe, három ismeretlen diáktársával (Lórival, Zsombival és Bernadettel) egy felejthetetlen kalandra. A lényeg, hogy az országból érkező csapatokkal összemérve a tudásukat végül nyertesként távozzanak. Igen egyszerűnek hangzik viszont a megvalósításhoz keményen kell dolgozniuk…
A könyvben felbukkan Hanna számára egy addig ismeretlen érzés, a szerelem, ami az egész könyvön átvonulva tartja izgalomban az olvasókat. Az Írónő természetesen – hogy egy kis csavart vigyen a történetbe – egy másik csapat fiú tagjával „hozta” szerelembe Hannát, ami a két fiatalnak kezdetben nagy nehézséget okoz.
Nekem a legjobban az tetszik a könyvben, hogy minden olyan váratlan. Sose tudod, hogy mi fog történni a következő oldalon. Emiatt lesz olyan magával ragadó a történet. Mindeközben imádtam a szereplőket, azt, hogy mindenki magára tud ismerni valaki személyében, és hogy az Írónő a mindennapokban előforduló személyiségeket vett alapul a karaktereihez.
Ezt a könyvet leginkább a középiskolás olvasóközönségnek ajánlanám, azon belül is azoknak, akik szeretik a romantikus és izgalmas történeteket és azoknak, akiknek nem okoz gondot, ha késő estig olvasnak, mert aki ezt a könyvet elkezdi, garantáltan nem fogja letenni!

 

Ijjas Emese
Murakami Haruki: Norvég erdő

A Norvég erdőnek nincsen egyetlen, egyszerűen megragadható vezérvonala vagy történeti eleme. Csak Watanabe Toru van, az ő élete, az őt körülvevő emberek, és a felettük konstans lebegő halál.
Miután japán regényről van szó, ez utóbbi igen jelentős szerepet kap, különös tekintettel az öngyilkosságra. Ott a múltban, jelenben, s a jövőben egyaránt. Kellemetlenül része az életnek, mint ahogyan ezt fiatal főszereplőnk is kénytelen felismerni.
Watanabe viharos diákéveit idézi fel és éli újra, lejegyezve valahány mozzanatát, mielőtt az túlságosan elhomályosodhatna emlékezetében. Ekkori múltjában kicsit elveszett, dolgozik, tanul, gyalogol a semmibe, gyászol és szeret. Fiatalságát mindenféle többnyire öntörvényű emberekkel tölti, mindannyiuktól tanulva egy-egy apró kis valamit az életről. Kedve volna örökké megmaradni tizenkilenc évesnek, mindig újrajárni ezen egyetlen évet, de semmiképp egyedül. Naokóval, akihez annyira ragaszkodik, mint hozzá a hirtelen felbukkanó Midori. Ezen kettős akár egy érme két oldala: Egyik szerény s szenved csendben, míg a másik feltétlen cselekszik, él és akar is élni, tán kevesebbet gondolkodik mint amennyit beszél. Hozzájuk fűzik Watanabét az ilyen-olyan szerelmek, s mindenféle kéretlen sérelmek.
A Norvég erdő mint The Beatles dal Naokó dala. Szövege alapvetően egyszerű, csak úgy mint a nevét tőle nyert könyv. Mert bár utóbbi könnyen érthető és olvasható, gyönyörű nyelvezettel megírt regény, legalább ennyi jelentést társít az említett zene mellé is. Többször visszatérő elem a mű során, kicsit melankolikus, megint a szerelem és halál jelen esetben kéz a kézben járó hangulatával szólalva meg.

 

Petrity Rebeka
Colleen Houck: A tigris átka

A történet szerint Kelsey Hayes egy cirkuszban kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a rejtélyes fehér tigrissel Rennel. Ő egy feltűnően nyugodt természetű tigrisnek tűnik, ám az események odáig fajulnak, hogy nemsokára Kelsey Indiában találja magát, ahol éppen egy több száz éves átkot próbál megtörni. A kaland során a legkülönfélébb mitológiai szörnyekkel, istenekkel, és fejtörőkkel kell szembenéznie. Mindezt persze, egy szenvtelenül jóképű herceggel és tigrissel karöltve. Úgy gondolom, ez a könyv tökéletes választás a mostani időkben. Colleen Houck elkalauzol bennünket India csodaszép tájaira, illetve bevezet a különösen izgalmas hindu mondavilágba, varázslattal megfűszerezve az olvasás minden egyes percét. Telis tele izgalmas jelenetekkel, humorral, és különböző Shakespeare-idézetekkel. Könnyedén magával ragadó, letehetetlen történet, mely bármikor, bárhol, és szinte bárki számára fogyasztható. Az elbeszélés változatos, illetve lélegzetelállító szereplőket mozgat. Houck úgy alkotta meg a herceget, hogy szerintem nincs olyan olvasó, aki a történet folyamán fülig bele ne szeretne.  Kelseyvel is könnyű azonosulni, ő egy olvasott, tapasztalatlan, ám intelligens fiatal lány, aki változatos módon küzd meg az elé táruló akadályokkal. Ráadásul borzasztóan szórakoztató az adok-kapok, ami közte és a hercegünk között folyik. Kinek ajánlom? Bárkinek, aki az első könyveivel ismerkedik, ami nem kötelezőolvasmány. E könyv révén könnyű megszeretni az olvasást, továbbá azoknak is tökéletes kikapcsolódást jelenthet, akik szeretik a gyors, romantikával fűszerezett kalandregényeket. A történet telis-tele irodalmi idézetekkel, én ezután kezdtem el Shakespeare művei felé kacsingatni, nem pedig azért mert az iskolában kötelező volt.

 

Szebenyi Hanna
Aldous Huxley: Szép új világ

Talán mindenkit foglalkoztat a saját helyünk a világban, hogy miért van egyenlőtlenség az emberek között, vagy hogy hogyan manipulálható a saját viselkedésünk, de kevesen tudták úgy mondatokba szedni az ilyen kételyeiket, mint a Szép új világ írója, Aldous Huxley. A történet egy tökéletesen kialakított világban játszódik, ahol mindenki élete fogantatásától kezdve el van tervezve. Az emberek csoportokra vannak osztva, és a társadalomban megvan a saját szerepük, amit gond nélkül meg tudnak csinálni. Nincsenek családok, a közösség maga egy egész. Nem létezik bizonytalanság, elveszettség és kirekesztettség, mert nem is ismert. Vagy mégis? A főszereplő, Bernard, bár a legjobb rangba tartozik, alacsonyabbra és csúnyábbra sikerült az embergyárban, mint a társai. Emiatt kritikus és gyakran féltékeny, ami nem csak a főnökei számára elfogadhatatlan, de párt is nehezen talál, pedig a norma a teljes szabad szerelem. Próbálkozik elhívni egy potenciális társat nyaralni egy indián rezervátumba, ahol felborul előtte a világ: találkozik a „természetesen” élő őslakosokkal, akik családokban élnek, vallást gyakorolnak, sőt egyikük még Shakespeare-t is olvas. Ők viszont nem tudnak elmenekülni a boldogtalanságtól, a betegségtől és a haláltól, mint a „civilizált” emberek. A két világ közötti út megnyílik az olvasó felé, és ahogy a történet kibontakozik, mindkét oldal egyszerre válik utópiává és disztópiává. A kinti és benti világ, a máshonnan jött szereplők együttműködése új fényt vet a mindennapi koncepciókra. Egyre nehezebb lesz megválaszolni, hogy melyik szereplő cselekszik jól, ami egy különlegesen elgondolkodtató regényt eredményez. A szövegtől viszont nem fog megfájdulni a fej, a sci-fi-szerű leírás kényelmesen keveredik a gondolatvilággal. Ha egy érdekes, kreatív és különleges élményre vágysz, amiről alvás előtt még pár napig agyalni fogsz, ne félj levenni a polcról!