Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

TrendSzemle – fiatalok ajánlják

 

KÖNYVAJÁNLÓK KÖZÉPISKOLÁSOKTÓL

Legújabb könyvajánló sorozatunk fiatal olvasóink írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit.

Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások?

Válogatásunkban szemlézhetitek ezeket az ajánlókat, és ha valamelyik megtetszik, ki is kölcsönözhetitek a Könyv(tár)Ponton keresztül.

 

 

Sántha Máté
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

„Életben tudsz maradni egy olyan vadonban, ahol mindenki az életedre tör?”
Az éhezők viadala egy trilógia első része, melyet az amerikai író Suzanne Collins írt. A történetet a 16 éves Katniss szemszögéből ismerhetjük meg, aki egy jövőbeli országban, Panemben él. Panem országa Észak-Amerika romjain fekszik, mely tizenkét körzetre és az ezek felett politikailag uralkodó Kapitóliumra oszlik. Ezeknek a körzeteknek kell ellátnia mindennel a Kapitóliumot. Egy körzet korábbi sikertelen lázadása, annak megsemmisüléséhez vezet, és büntetés céljából, minden évben megrendezik az éhezők viadalát. Minden körzetből egy lányt és egy fiút sorsolnak ki a 12-18 évesek közül, hogy élet-halál harcot vívjanak egy arénában. Mindezt élőben közvetítik a televízióban a Kapitóliumban élők szórakoztatása, és egyben az emberek  elrettentése céljából. A történet a 74. éhezők viadala lefolyását mutatja be. Katniss húga éppen ekkor tölti be 12. életévét. Mivel testvére számára a biztos halált jelentené, Katniss, aki már ekkor is a család apaszerepét próbálja betölteni, kénytelen átvenni a helyét a viadalon. A történet teli van fordulatokkal és egészen részletesen mutatja be, hogy Katniss és az azonos körzetből származó Peeta hogyan boldogulnak az arénában. Egy későbbi interjú során fény derül Peeta és Katniss közös történetére és egymás közti érzéseikre. Mindennek nagy hatása van a viadal lefolyására és kimenetelére. Katniss és Peeta együtt indul harcba, de vajon képesek-e életben maradni? Ha elérkezik az idő képesek-e dönteni egymás életéről? Csak egy nyertese van a játéknak! Ha megfogott a történet és érdekel, hogyan végződik Katniss és Peeta története mindenképp olvasd el a könyvet, nem fogsz csalódni!

 

 

Kiss Kitti
Eleanor Brown: Nyakunkon a boldogság

Olyan probléma nincs, amit egy könyvtárjeggyel ne lehetne megoldani! Az Andreas-lányok könyveken és történeteken nevelkedtek. Édesapjuk, a különc Shakespeare-kutató szinte mindent versben fogalmaz meg, három lányát pedig a nagy drámaíró műveinek szereplőiről nevezte el: Rose (Rosalinda – Ahogy tetszik), Babb (Bianca – A makrancos hölgy) és Cordy (Cordelia – Lear Király). Amikor kiderül, hogy édesanyjuk rákos, a lányok visszatérnek a csendes egyetemi városkába és a szülői házba, hogy segítsenek. Vagy inkább azért, hogy lelki sebeiket ápolják és felejtsenek? Rose egyetemi tanár, a család támasza, élő lelkiismerete. Ha végre össze tudná szedni a bátorságát, párjával együtt Angliában kezdhetne új életet. Babb fiatalon a csillogó New Yorkot választotta, ám most boldogtalan és kiégett. Vajon milyen szörnyű titkot rejteget? Cordy évek óta egyik városból és egyik kapcsolatból a másikba sodródott, végül a hirtelen rászakadó anyaszerep elől hazamenekül. Képes lesz-e gyermekéért felelősséget vállalni? Rádöbbennek, hogy a szülővárosuk, ahonnan fiatalon pánikszerűen elmenekültek, többet jelent számukra, mint azt korábban gondolták. Szembesülnek azzal, hogy nélkülözhetetlenek egymás életében, s a jövőjüket meghatározó döntéseket együtt sokkal könnyebben hozhatják meg.

 

 

Kálmán Kinga
Anne Frank naplója

Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy naplót írj. A te naplód miről szólna? Gondolom az iskoláról, szerelemről, konfliktusokról vagy azokról a dolgokról, amelyek boldogsággal töltenek el. Nem volt ez másképp az 1940-es években sem. Akkoriban is írtak naplót a fiatalok, de az egy más korszak volt… És ekkor, a második világháború idején 13 évesen kezdte írni a naplóját Anne Frank, a zsidó származású kislány. Bizonyára őt is hasonló kérdések foglalkoztatták, mint egy mai fiatal lányt. Viszont a zsidóüldözések miatt neki és családjának bujdosnia kellett. Itt írt a szülei közt lezajló konfliktusokról, a szerelméről és persze a háború viszontagságairól is. Bemutatja az akkori életkörülményeket és hogy ő hogyan élte meg azokat. Az volt a terve, hogy írónő lesz, és kiadja írásait azonban ez sajnos nem valósulhatott meg. A történetből készült film, mese és képregény is, azonban én a könyvet ajánlom a legjobban. Ez adja át leginkább a korszak borzalmait és a védtelen lány gondolatait. Nagyon ajánlom ezt a könyvet szinte bármelyik korosztálynak, mert tanulságos és kellőképpen megható.

 

 

Petrity Rebeka
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Sarah Andersen legjobb pár kockás képregényeinek gyűjteménye, melyben a lehető leghumorosabb módon mutatja be a felnőtté válás kihívásait. Nagyon szerethető, és igazán valóságos helyzeteket ábrázol, tanulásról, macskákról, vásárlásról és egyéb dolgokról, melyek a fiatal felnőtt nőket érinthetik. Szórakoztató módon, tényleg valós problémákra reflektálva mesél. Minden egyes kis szösszenet azt sugallja, hogy az írónő igenis érti, hogy micsoda kihívásokkal kell szembenézniük korunk feltörekvő női nemzedékének.  Sokat asszociál olyan tulajdonságokra, melyek esetenként szinte bárkire jellemzőek lehetnek, ezért univerzális olvasótáborral rendelkezik a kötet. Megfelelő egy 14 évesnek, de egy 28 éves olvasónak is legalább annyira szórakoztató olvasmány, mely nemcsak szebbé teszi a hétköznapokat, de olyan fokú öniróniára tanít, mely elengedhetetlen számunkra. A könyv fontos tanulsága, hogy tudjunk nevetni önmagunkon, az sokkal elviselhetőbbé teszi a kínos szituációkat.  Jó érzéssel tölt el, hogy nemcsak nekem, de sok más nőnek is hasonló problémái merülhetnek fel, s a képregény bemutatja ezeket: milyen az, mikor felpróbálsz egy szuperfelnőttes ruhát, de úgy érzed teljesen idegen tőled? Milyen mikor nincs kedved felkelni, csak egész nap lustálkodni az ágyban? Milyen a közösségi média egy visszahúzódó nő szemszögéből? Millyen takarítási tippeket kaphatunk? Milyenek egy átlagos könyvmoly szokásai? Mindezen kérdésekre választ kaphattok, kedves Olvasók, ha kikölcsönzitek a kötetet a Somogyi-könyvtárból! Ajánlott minden nőnemű olvasónak, aki úgy érzi kezd felnőni, de nem tudja hogyan álljon hozzá a kérdéshez.

 

 

Jeffery Mária
George Orwell: Állatfarm

„Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Orwell ezen regénye, csakúgy mint az 1984, a sztálini rendszer allegóriája, kritikája, annak egy kisebb közösségben történő ábrázolása. Az elbeszélés egy farmról szól, ahol az állatok elűzik annak tulajdonosát, majd maguk vezetik azt. Az események azonban végül egy kemény diktatúrába torkollanak a disznók vezetésével, mely egyértelművé teszi a párhuzamot a sztálini Szovjetunióval. Érdekesség, hogy a tanyaház, ahol a regény játszódik megfeleltethető a Téli Palotának, ahonnan elűzték a gazdát, avagy II. Miklós cárt. Csakúgy, mint a Téli Palotában, a tanyaházban is először múzeumot rendeznek be. A műnek több feldolgozása is készült, mint például az 1954-es rajzfilmadaptáció, melyet mindenképpen érdemes megnézni.

 

 

Irimiás Marcell
Ken Follett: Vadmacskák

Ken Follett 2001-ben megjelent regényét, amelyet még abban az évben magyarra is lefordítottak, történelmi kriminek is nevezhetnénk. Bővelkedik izgalomban, váratlan fordulatokban, és olyan valóságosak az események és a szereplők, hogy akár minden megtörténhetett. A cselekmény 10 nap történése 1944-ben, a 2. világháború legfontosabb hadművelete, a normandiai partraszállást megelőző napokban.  A francia ellenállást segítő brit női alakulat Franciaországban teljesíti küldetését. Hősiességük, a német megszállók elleni harcuk igazi történelem. A „Csókacsapat” tagjai nem tökéletesek. Van köztük börtönből kihozott gyilkos, előkelő hölgy, üresfejű szépség, idősödő „mackós”, aki a zárak nyitásának mestere. Valamennyien más-más okból vállalják a küldetést. Az életveszélyes feladatokat csak a vezetőjük ismeri pontosan. A „vezér”, Felicity, aki a barátainak csak Flick. Férje nem más, mint a francia ellenállás helyi vezetője. Feladatuk a partraszállás segítése. Nekik kell megküzdeniük az okos gestapós tiszttel is. Az idő pedig kevés. A Csókacsapat közben megfogyatkozik, kérdés, hogy végre tudják-e hajtani a feladatot. Közben érzelmek, indulatok, szerelmek szövik át a történetet. A partraszállást már több irodalmi műben feldolgozták, Ken Follett mégis tudott valami újat, felemelőt hozzáadni érdekfeszítő történetében.

 

 

Petrity Rebeka
Colleen Hoover: Velünk véget ér

Lilynek nem volt egyszerű elszabadulni a régi életét jelentő kisvárosból, s egyetemre menni, majd megvalósítani elképzeléseit. Mindeközben sokat gondol régi legjobb barátjára, majd későbbiekben szerelmére Atlas Corriganre. Atlas nehéz sorsa már tinédzserként is megérintette, ám Lilyt mégis lefoglalta a saját démonaival való küzdelme. Mindenesetre Lily már elvégezte az egyetemet, és legféltettebb álmainak megvalósítását tűzi ki célul: egy saját virágboltot szeretne. A virágbolt megnyitása előtt kicsivel megismerkedik Ryle Kincaiddel a karizmatikus idegsebésszel, aki pont olyan, mintha álmaiból lépett volna elő. Lily és Ryle szenvedélyes kapcsolatba kezdenek, ám mikor jelentkeznek az első problémák, Lily nem tulajdonít nekik nagy jelentőséget. Viszont felmerül a kérdés, hogy vajon meddig lehet képes egy nő arra, hogy tudomást sem vesz a problémákról? Colleen Hoover már megint felemel, majd a kezünket elengedve letaszít a mélybe. Az írónő szabadon hagyja, hogy megküzdjünk azokkal a mély és sokszor ijesztő érzésekkel, melyeket ez a könyv kivált belőlünk. Egy rettenetesen valóságos, feltáró történet során, mely a párkapcsolaton belüli erőszakról szól, s megismerhetjük egy nő legbensőbb érzelmeit, vívódásait.  Az írónő egyedülálló könyve érzelmek tengerével, egy szerelmi háromszöggel, s egy vívódó főszereplővel megalkotja a tökéletes történetet. Saját tapasztalatai alapján betekintést nyújt a párkapcsolati erőszak mély, sötét bugyraiba, a lehető legfelkavaróbb módon. Tagadás, életet megváltoztató felismerés, és szenvedély. Bizonyos részein nevettem, volt, hogy alig mertem levegőt venni a legfeszültebb részeknél, s akadtak oldalak, melyek felett keservesen zokogtam. Az írónő egy kifejezetten aktuális témát vesz elő, mely egyre gyakrabban van jelen hétköznapjainkban. Fantasztikus, hogy megnyit erről egy diskurzust a szórakoztató irodalom terén, s előtérbe helyezi az ezt átélő nőket, megvilágítva legbensőbb érzéseiket. Nagyon nehéz leírni, hogy mennyire a jelenben van ez a kötet, s mennyire bonyolult szituációkkal, s érzésekkel vegyíti ezt Hoover. Ajánlom ezt a könyvet bárkinek, aki olyan szórakoztató irodalmat szeretne a kezébe venni, mely a szó legpontosabb értelmében megváltoztatja életét.

 

 

Ijjas Emese
Ned Vizzini: Nyomás alatt

„Képtelen vagyok itt tovább működni. Mármint az életben: képtelen vagyok ebben az életben működni.”
A Nyomás alatt Craig életének egy rövidke részletét mutatja be, az általános iskola végétől fogva. Felvételt nyer Manhattan egyik hírhedten legnehezebb gimnáziumába, és bár mindig jó tanuló volt, menthetetlenül összeroppan. A kötet magyar címe éppen ezért találó, ugyanis a könyv tulajdonképpen a fiatal fiú hirtelen kialakult depressziójának történetét viszi végig. Pszichológustól pszichológusig jár, gyógyszereket szed, de igazán semmi sem javít helyzetén, így az öngyilkosságba menekülne, ha sikerülne. Bizonytalansága, avagy a maradék kevéske élni akarása folytán végül a pszichiátrián köt ki. Miután ez utóbbit felújítások miatt ideiglenesen összevonták a felnőttek részlegével, a legkülönbözőbb emberek élettörténeteit ismerheti meg az előírtan ott töltendő egy hete alatt. Velük keresi a maga megoldását, a kiutat, vagy ahogy ő nevezi, bizonyos „horgonyokat”, melyek egyfajta kapaszkodók, lehetőségek az életre. Vizzini a regény egészében tökéletes realitással mutatja be a depressziót, azt, hogy milyen ezzel a mentális betegséggel élni, bár ez nem a véletlen műve. Az író maga is depressziótól szenvedett, és Craighez ugyancsak hasonlóan öt napot töltött egy pszichiátriai intézetben. A művét szinte közvetlenül kikerülése után írta meg, nem egészen egy hónap alatt, igen kevés dologban rugaszkodva csupán el saját tapasztalataitól. Bár Vizzini önfeltáró irománya kegyetlenül valóságos, olvasásra mindenképpen érdemes és érdekes, éppen amiért ennyire mélységesen őszinte.

 

 

Udvardi Kinga
Marissa Meyer: Cinder

Egy futurisztikus világban zajlik az esemény, ahol a robotok az embereknek alárendelten élnek. A történetet bonyolítja, hogy Cinder – a főszereplő – maga is egy kiborg, és ami érdekessé teszi az egészet az az, hogy ennek a kiborgnak vannak érzései. Érez félelmet és még szerelmes is lesz. Azonban egy rendkívül nehéz döntés előtt áll, amit az érzései még nehezebbé tesznek. Ezt a kalandját követhetjük végig a történet folyamán, miközben egyre részletesebben megismerhetjük ezt a fantasztikusan felépített, modern világot. Különösen tetszik, hogy a főszereplő egy rendkívül erős személyiségű nő, ugyanis ritkán találkoztam ilyennel könyvekben. De ettől függetlenül mégsem sebezhetetlen, nem tökéletes és ez még izgalmasabbá teszi a robot történetét.
Ezt a könyvet az ifjabb korosztálynak, és a felnőtteknek egyaránt ajánlom. Aki szereti a fantasy világokat, annak ígérhetem, hogy nem fogja tudni letenni ezt a könyvet!

 

 

Kocsis Enikő
Saskia Sarginson: Ikrek

Az Ikrek egy megindító regény az ikrek közötti széttéphetetlen kötelékről és egy titokról, amely mégis elválasztja őket. Isolte és Viola élete nem volt átlagos. Édesanyjuk egyedül nevelte fel őket, és eléggé szabad szellemű, egyéni gondolatai voltak a gyereknevelésről. Apjukról nem tudnak semmit, mert sosem látták őt, anyjuk sosem mesélt nekik róla, de így is nagyon izgalmas gyerekkoruk volt. Elválaszthatatlanok voltak gyerekként, és felnőttként is azok maradtak. Iker létük ellenére személyiségük nagyon különbözik egymástól. Gyerekkorukban egy fiú ikerpárral kötött barátságuk sok boldogságot, kalandot, új és megdöbbentő dolgot hozott. A történet az ikrek jelenkori életével kezdődik. Isolte Londonban él, egy híres divatmagazinnál dolgozik újságíróként, barátja pedig egy jóképű fotós, akivel boldog életet élnek. Viola táplálkozási zavarral küzd, ami egész életét beárnyékolja és akármennyire is próbál neki segíteni testvére, nem sikerül megszabadulnia az anorexiájától. Vajon mi történhetett az elválaszthatatlan ikrekkel, ami ennyire különböző útra sodorta őket? Az a bizonyos nyári tragédia, és rémisztő titok már kezd feledésbe veszni, mikor újra előjönnek a múlt árnyai, és az ikerpár életébe feszültség és nyugtalanság költözik. A történet vadregényes tájakra viszi el az olvasót, aki olyan kalandokat élhet át, amilyenekben még sosem volt része. Megismerjük az ikerpár különleges, időnként nyomasztó életét. Ha valaha is érdekelt milyen lehet ikernek lenni, hogy egy örök szoros kötelék van köztetek, akkor ez a könyv biztos nem fog cserbenhagyni.

 

 

Tálosi Katalin
Cat Clarke: Összekuszálva

Az Entangled (összekuszálva) című ifjúsági regény több nehéz témát is boncolgat. Ellentétben a legtöbb, fiataloknak szóló könyvvel, központi témája nem a szerelem (de persze ez is helyet kap benne), hanem a depresszió és a magány. A történet kezdetén a tizenhét éves Grace egy üres, fehér szobában ébred, ahová nem tudja, hogyan és miért került. A szobában néhány bútoron kívül csupán egy adag papír és toll van, mintha csak az lenne a lány feladata, hogy felelevenítsen mindent, amit addig igyekezett a szőnyeg alá söpörni és elfeledni. Ahogyan Grace darabokra hullott életét papírra veti, az olvasó szépen lassan betekintést nyer tragikus gyermekkorába, a gimis éveibe, amikor megtalálja a szerelem a sármos Nat személyében, és amikor minden ismét szertefoszlik. Megismerhetjük az utat, ami egy tizenéves lányt az öngyilkossághoz vezet. A főszereplővel együtt csalódunk a karakterekben, és vele együtt zavarodunk össze. A regény egy igazi érzelmi hullámvasút, amely nem hagyja meg az olvasót külső szemlélőnek, hanem teljesen átélhetővé teszi az eseményeket. A szereplők valóságosak, egytől egyig hemzsegnek a hibáktól, mégsem mondhatjuk őket rossz embereknek. Egyik karakter sem fekete-fehér és mindegyikőjük hoz rossz döntéseket. Annak ellenére, hogy a könyv alaptémája komoly, a hangvétele nem „érfelvágós”, sőt, nagyon olvasmányos, letehetetlen. Habár a történet legérdekesebb része Grace zűrös múltja, fontos szál a rejtély is, hogy miért van bezárva a szobába. Az Entangled című regényt azoknak ajánlom, akik szívesen olvasnak egy szomorkás, de nagyon élethű történetet a szerelemről, barátságról és reménytelenségről.

 

 

Csík Tímea
Nicola Moriarty: Az ötödik levél

Mindannyiunk életében van egy olyan személy, akire a legjobb barátunkként tekintünk. Akivel őszintén megoszthatjuk a legféltettebb titkunkat is anélkül, hogy csalódnánk. Joni, Trina, Deb és Eden is ilyenek voltak egymásnak. Az iskola első napjától kezdve barátnők, ahogy ők mondják: a legjobb barátnők mindörökre. A harmincas éveiben járó nők élete már inkább a családról szól. Férj, gyerekek, munka. A mindennapi teendőkből kiszabadulva minden évben pár napot együtt töltenek, csak ők négyen távol a gyerekeiktől, a férjektől. Egyikük fejében megfordul az ötlet, hogy feldobják a kapcsolatukat, mégpedig úgy, hogy mindegyikük leírja egy titkát egy lapra mindezt névtelenül. A csapatépítő ötlet azonban váratlan fordulatot vesz. Egyikük mégsem bízik annyira a többiekben, hogy megossza legféltettebb titkát? A történet most válik izgalmassá igazán. Sosem tudhatjuk, hogy kiben bízhatunk feltétel nélkül… Gyere, szabadulj ki kicsit a mindennapi mókuskerékből és kapcsolódj ki ennek az izgalmas könyvnek az olvasásával!

 

 

Petrity Rebeka
Csepella Olivér: Nyugat + Zombik

Nehezen jegyzed meg a költők életrajzát az irodalomórán? Úgy érzed, semmi izgalmasat nem nyújthatnak számodra? Hát tévedsz!
Lapozz bele Te is Csepella Olivér nagyszerű képregényébe! A történet szerint 7 magyar költő veszi fel a harcot egy ősi magyar átokkal, ezek a költők pedig nem is akárkik! A Nyugat első nemzedékének költői harcolnak, megfűszerezve a már irodalomórán megismert művekre való utalásokkal, némi akcióval és trágársággal. A legfantasztikusabb az egészben, hogy olyan nagy nevek tűnnek fel a zombik elleni harc során, mint például Ady Endre, Csáth Géza, vagy Karinthy Frigyes. Az itthon megjelent képregények egyik gyöngyszeme. A költőket kiszakítja a klasszikus irodalom mélységeiből, és egy sokkal lazább, a fiatalokhoz közelebb álló popkulturális szituációban mutatja meg őket. Humorral átszőtt képregény, ami megmutatja a költők vélt emberi oldalát a terjedelmes életrajz, és a mély alkotások mögött. Cselekménye ezer fokon pörög, az olvasót nemcsak a történet gyorsasága, de bravúros fordulatai is magával ragadják, s nem eresztik egészen az utolsó oldalakig. Személy szerint nagyszerű élményekkel gazdagodtam olvasás közben, továbbá azt gondolom, ez tipikusan az a képregény, ami időszakonként előkerül, s újra meg újra elolvasom. A legmélyebb benyomást az keltette bennem, hogy a költők nem piedesztálra emelt, óriási magasságokban lévő, hétköznapi emberek számára elérhetetlen egyénekként vannak ábrázolva, hanem olyanokként, akik kifejezetten hétköznapiak, sőt. Képesek viccelni a hétköznapisággal. Előtérbe kerül Ady alkoholizmusa, Tóth Árpád gyenge testalkata, na meg Csáth Géza szenvedélye. Ajánlom olyan olvasók számára, akik mindig különleges alkotásokat keresnek, s nem állnak le, míg meg nem találják. Ebben a kötetben garantáltan rálelhettek arra a pluszra, amit kerestek.

 

 

Árendás Julianna
Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt

Egy romantikus, fantasy-történet, ami tele van meglepő fordulatokkal. A könyv főszereplői Nora és Folt. Nora egy átlagos tinédzser, akit nem érdekel a romantika és a fiúk. Normális életet él anyukájával és legjobb barátnőjével, Vee-vel. Viszont egyik nap megjelenik Folt. A fiú nagyon titokzatos és furcsa. Nora nem tudja, hogy bízhat-e a fiúban. Miután megtudja a titkát, hogy Folt egy bukott angyal, élete örökre megváltozik. Más dolgok is kiderülnek még róla és a körülötte lévő emberekről. Senki sem az, akinek látszik. Mindenki titkol valamit, amit Nora végül kiderít. Nem mindenki örül, hogy ő és Folt együtt vannak. Közéjük akarnak állni, de ők nem hagyják ezt annyiban. Együtt meg akarják keresni azt, aki a veszélyt jelentheti számukra.
Nekem nagyon tetszett ez a könyv és rögtön elolvastam a többi részét is. Nagyon jól keveredik a mi világunk az angyalok, bukott angyalok és más különleges képességű emberek világával. A könyvsorozatnak négy része van: mindegyik Noraról és Foltról szól.

 

 

Kocsis Enikő
Holly Smale: Geek Girl – A lány, aki ragyogni akart

Modellek, ruhák, sminkek, divatbemutatók és riválisok. Mindent, amit tudni szeretnél a modell világról, ebben a könyvben megtalálhatod egy lány modell karrierjének alakulásának keretében.
Harriet Manners egy átlagos tini lány, aki kiemelkedő tudással rendelkezik a tudományok terén. A lány legjobb barátnőjének álma az, hogy modell lehessen egy híres ügynökségnél. Azonban nem őrá figyeltek fel, mikor egy modellügynök meglátogatja az iskolájukat, hanem Harrietre, akinek esze ágában sem volt eddig modellnek állni. A divat és a sok csillogás egy kicsit sem érdekelte, míg egy helyes modellfiú be nem ajánlotta őt egy modellügynökséghez. Harriet külső megjelenése nem igazán átlagos a vöröses hajával és szeplős arcával, de pont ez teszi őt különlegeséggé, egyéniséggé. Harriet újonc ebben a világban, nem tudja mit hogyann kell csinálni, de a fiú aki rátalált végig támogatja és ösztönzi őt a modellkedésre. Sok időt tölt el együtt a modellel, majd egymásba szeretnek. Harriet kap egy munkát Moszkvában, amit az édesanyja egyáltalán nem támogat. Végül beleegyezik az utazásba, azzal a feltétellel, hogy az édesapja elkíséri őt. Moszkvában más modellekkel is találkozik, akik nem igazán rokonszenvvel néznek rá. Próbálnak keresztbe tenni neki egy divatbemutató során, mert irigykednek a lányra. Harrietnek nagyon nehéz beilleszkednie ebbe a világba. Úgy érzi ez nem neki való és nem megfelelő a modellkedéshez. Modell barátja és a szülei is támogatják, hogy ne adja fel ilyen könnyen. Mindenkinek szembe kell néznie nehézségekkel az elején. Vajon Harrietnek sikerül fenntartania az egyensúlyt az iskolai tanulmányai, szerelmi élete, családja és modell karrierje között?

 

 

Udvardi Kinga
Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk

A könyvben fontos szerepe van a földön túli életnek, valamint egy leheletnyi mágiának, ami izgalmassá teszi a karakterek unalmas, hétköznapi életét. Nagyon szépen végigvezet bennünket egy csapat sokra vágyó, naív fiatal történetén. Különösen tetszett, hogy az ellentétek még azok között is megmutatkoznak – mind anyagilag, mind viselkedésükben –, akik ugyanabba az elit iskolába járnak.

Az is izgalmas cselekményszál, ahogy Blue Sargent, egy szegény családból származó, különc lány sorsa összegabalyodik a fiúkéval, és ahogy a csapat szerves részévé válik.

Számomra nosztalgikus érzés volt olvasni, ugyanis felélesztette bennem a gyermekkori kalandjaim emlékét, amikor a többi gyerekkel hasonló természetfeletti dolgok után nyomoztunk.

Ezt a könyvet leginkább a tinédzser korosztálynak ajánlanám, bár szerintem a felnőttek számára is szórakoztató lehet ez a könyvsorozat.

 

 

Ijjas Emese
George Orwell: 1984

„A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az
embernek, amit már tud.”

A George Orwell által megálmodott 1984 világa igazi klasszikus,
melyre rengetegen hivatkoznak mindenféle médiában, s nem egy filmnek (például az 1895-ös Brazil) szolgált már alapjául. Drasztikusan diktatórikus disztópiát ír le, melynek főszereplője
Winston, ki örökösen menekül mind a párt, mind szinte önnönmaga elől. Ahogy tud, harcolna a rendszer ellen – illetve annak vezetője, diktátora, mintegy Istene, a Nagy Testvér ellen. Miután a rendszer annak tagjainak minden egyes lépését, mi több, gondolatát nyomon követi s irányítja, ez egyáltalában nem bizonyul egyszerű feladatnak. A televízió is téged figyel, az emberek figyelnek, s a szó legszorosabb értelmében, a falnak is füle van. A múltat napról napra újraírják, valamennyi dokumentumot, bizonyítékot megsemmisítve, ezzel másítva meg a polgárok emlékeit is valamilyen szinten. Mert bármily bizonyosan hinnék is azt, hogy emlékeznek valamire, ami hivatalosan meg nem történhetett, semmiképp sem bizonyosodhatnak meg annak igazáról. A minisztériumban – vagyis hivatalosan a pártnak – dolgozó polgárok egészen más, valamiféle értelemben vett jó körülmények között élnek, szemben a társadalom aljára, a háborúk folyományaképpen szinte lakhatatlan nyomornegyedekbe taszított proletárokkal. A hivatalos nyelv az angszoc, mely egyre megújul és egyszerűsödik. A szinonimákat eltörlik, az ellentétpárokat megmásítják, s minél rövidebb egy-egy kifejezés, annál inkább megfelelő. Ez a butítást szolgálja, az ún. gondolatbűn elkövetésének ellehetetlenítését.
A regény egy örökös, megnyerhetetlen harcot ír le a mindenható rendszer ellen, görbe tükröt mutatva mindenkinek és minden valaha voltnak.

 

 

Jeffery Mária
J. D. Salinger: Rozsban a fogó (Zabhegyező)

„Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív föl, amikor akar.” A könyvben a 17 éves Holden Caulfield gimnáziumból való kirúgását követő néhány napjáról olvashatunk. E/1-ben kísérhetjük nyomon Holden gondolatait, aki kíméletlenül kritikus akár a legapróbb történésekkel szemben is, továbbá elveszett lázadó, mindenről sajátos véleményt alkot, bár külsőleg mindez nem tűnhet fel. New Yorkban töltött, kalandos napjait iróniával színesíti, negatív szemléletével sajátos hangulatot biztosít a regénynek. Főhősünk igyekszik megtalálni helyét a világban, inkább kevesebb sikerrel. Holden nézetei megosztóak, nem mindenki kedvelheti stílusát. A Zabhegyező olvasását azonban mindenkinek ajánlom, ugyanis könnyed olvasmány, egyszerű történetvezetés és nyelvezet jellemzik, a könyv olvastatja magát.

 

 

Petrity Rebeka
Jessica Park: 180 másodperc

Park ebben a könyvében is igen komoly problémákat vesz górcső alá, mindezt egy szórakoztató, ám érzelmes kötetben.
Allison Dennis egész életét bizalmatlanságban élte. Nem bízott nevelőszüleiben, sem a nevelőotthonban ahol élt, helyzetét pedig az sem segíti, hogy nevelőszülei 16 évesen fogadták örökbe. Gyakorlatilag senkiben se bízik, önmagát is beleértve. A hozzáállása viszont egy csapásra megváltozik, mikor találkozik a szuperszexi és szenvtelen Esben Baylor közösségimédia-sztárral, aki mindössze 180 másodperc alatt felforgatja az életét, egy egyetemi társadalomtudományos kísérletben.
Három perc, egy nyitott fiú, egy zárkózott lány, egy kamera, és egy elcsattanó csók…
Fantasztikus történet szerelemről, bizalomról, csalódásról, egy igazi gyöngyszem, mely után igazán átformálhatja az olvasó hozzáállását is ezekhez az értékekhez. Allison nagyon mélyen érez, és tipikusan az jellemző rá, mint a legtöbbünkre: Ő is fél az új dolgoktól, nagyon nehezen teszi meg az első lépést az új dolgok felé. Az Esben felé nyitás ugyanezt jelenti, ám még nehezebbé teszi, hogy egymás tökéletes ellentétei: Esben extrém módon extrovertált, míg Allison tökéletesen megelégszik az egyedülléttel.
Kettejük története számomra igazán felemelő élményt nyújtott, emellett igazán fontos életigazságokra világított rá. Olvasóként betekinthetünk abba, hogy a zárkózott emberek élete nem feltétlen magányos, viszont ha óvatosan, és lassan nyitunk az introvertált emberek felé, gyönyörűen kiteljesedhetnek előttünk.
Egy történet, mely során rengeteget nevettem, rengeteg könnyet hullattam, s a legvégén euforikus állapotba kerültem. Valójában ilyen egy tökéletes történet, nemde? Érzések garmadáját váltja ki belőlünk, s közben olyannyira megszeretjük a szereplőket, hogy a legutolsó oldalak során fáj elengedni őket.
A legnagyobb kérdés mégis az: Vajon mi történhet abban a 180 másodpercben, ami képes megváltoztatni az életed? Fedezd fel te is, kölcsönözd ki a Somogyi Könyvtárból saját példányodat! Fedezd fel Te is, Allison és Esben fantasztikus történetét!

 

 

Tálosi Katalin
James Dashner: Az útvesztő

Az Útvesztő című trilógia a disztópia műfaj egyik legkiemelkedőbb darabja, amely szerethető karaktereivel és csavaros történetvezetésével már nemcsak a könyves sikerlistákat, hanem a filmipart is meghódította. Letehetetlen, kiszámíthatatlan és olvasmányos. A karakterek nem túl rétegeltek, csak éppen annyira, hogy mindenki megtalálja azt, akivel a leginkább azonosulni tud. A szereplők részletes bemutatása helyett az író inkább a cselekményre koncentrál, ettől válik a regény dinamikussá. A történet kezdetekor Thomas – a főszereplő – egy liftben ébred az emlékei nélkül. A felvonó egy hozzá hasonló fiatal fiúkkal teli tisztásra viszi, amelyet egy hatalmas útvesztő vesz körül.  A fiúk egy teljes társadalmat alakítottak ki: vannak földművelők, építészek és futárok is, akik nap mint nap kijárnak a labirintusba, hogy feltérképezzék azt, és végre elhagyhassák ezt a helyet. A dolguk azonban egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a falak helyzete állandóan változik, ráadásul egy, az útvesztőben töltött éjszaka gyakorlatilag a biztos halált jelenti. A könyv során egyre több kérdés merül fel: Mégis hogyan kerültek ők ide? Miért nincsenek emlékeik? Mi van az útvesztőn kívül? Egyáltalán lehetséges innen kijutni? Ahogy a rejtélyek folyamatosan halmozódnak, az olvasót egyre inkább beszippantja a zseniálisan megalkotott posztapokaliptikus világ és a hátborzongató hangulat.
Az Útvesztőt a disztópia, a fantasy és a sci-fi kedvelőinek, valamint a fordulatos olvasmányra vágyóknak ajánlom.

 

 

Doró Petra
Leiner Laura: Ég veled

Vicces, izgalmas, magával ragadó, és mint minden könyve az Írónőnek, fantasztikus. Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább jellemezni ezt a hihetetlen könyvet.
Egy kis „bekukkantás” a történetbe: Egy középiskolás lány, Újvári Hanna életét megismerve indul minden. Miután édesanyja elhunyt, Hanna teljesen magába van zárkózva, édesapjával éli egyhangú mindennapjait. A tanév végén azonban felajánlják neki, hogy vegyen részt egy csapatban egy országos versenyen. A lehetőség éppen jókor jön, mivel szüksége van arra, hogy kiszakadjon a környezetből, ami az édesanyjára emlékezteti nap mint nap. Miután átgondolt mindent, a lehetőséget elfogadva indul a Bükkbe, három ismeretlen diáktársával (Lórival, Zsombival és Bernadettel) egy felejthetetlen kalandra. A lényeg, hogy az országból érkező csapatokkal összemérve a tudásukat végül nyertesként távozzanak. Igen egyszerűnek hangzik viszont a megvalósításhoz keményen kell dolgozniuk…
A könyvben felbukkan Hanna számára egy addig ismeretlen érzés, a szerelem, ami az egész könyvön átvonulva tartja izgalomban az olvasókat. Az Írónő természetesen – hogy egy kis csavart vigyen a történetbe – egy másik csapat fiú tagjával „hozta” szerelembe Hannát, ami a két fiatalnak kezdetben nagy nehézséget okoz.
Nekem a legjobban az tetszik a könyvben, hogy minden olyan váratlan. Sose tudod, hogy mi fog történni a következő oldalon. Emiatt lesz olyan magával ragadó a történet. Mindeközben imádtam a szereplőket, azt, hogy mindenki magára tud ismerni valaki személyében, és hogy az Írónő a mindennapokban előforduló személyiségeket vett alapul a karaktereihez.
Ezt a könyvet leginkább a középiskolás olvasóközönségnek ajánlanám, azon belül is azoknak, akik szeretik a romantikus és izgalmas történeteket és azoknak, akiknek nem okoz gondot, ha késő estig olvasnak, mert aki ezt a könyvet elkezdi, garantáltan nem fogja letenni!

 

 

Ijjas Emese
Murakami Haruki: Norvég erdő

A Norvég erdőnek nincsen egyetlen, egyszerűen megragadható vezérvonala vagy történeti eleme. Csak Watanabe Toru van, az ő élete, az őt körülvevő emberek, és a felettük konstans lebegő halál.

Miután japán regényről van szó, ez utóbbi igen jelentős szerepet kap, különös tekintettel az öngyilkosságra. Ott a múltban, jelenben, s a jövőben egyaránt. Kellemetlenül része az életnek, mint ahogyan ezt fiatal főszereplőnk is kénytelen felismerni.

Watanabe viharos diákéveit idézi fel és éli újra, lejegyezve valahány mozzanatát, mielőtt az túlságosan elhomályosodhatna emlékezetében. Ekkori múltjában kicsit elveszett, dolgozik, tanul, gyalogol a semmibe, gyászol és szeret. Fiatalságát mindenféle többnyire öntörvényű emberekkel tölti, mindannyiuktól tanulva egy-egy apró kis valamit az életről. Kedve volna örökké megmaradni tizenkilenc évesnek, mindig újrajárni ezen egyetlen évet, de semmiképp egyedül. Naokóval, akihez annyira ragaszkodik, mint hozzá a hirtelen felbukkanó Midori. Ezen kettős akár egy érme két oldala: Egyik szerény s szenved csendben, míg a másik feltétlen cselekszik, él és akar is élni, tán kevesebbet gondolkodik mint amennyit beszél. Hozzájuk fűzik Watanabét az ilyen-olyan szerelmek, s mindenféle kéretlen sérelmek.

A Norvég erdő mint The Beatles dal Naokó dala. Szövege alapvetően egyszerű, csak úgy mint a nevét tőle nyert könyv. Mert bár utóbbi könnyen érthető és olvasható, gyönyörű nyelvezettel megírt regény, legalább ennyi jelentést társít az említett zene mellé is. Többször visszatérő elem a mű során, kicsit melankolikus, megint a szerelem és halál jelen esetben kéz a kézben járó hangulatával szólalva meg.

 

 

Petrity Rebeka
Colleen Houck: A tigris átka

A történet szerint Kelsey Hayes egy cirkuszban kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a rejtélyes fehér tigrissel Rennel. Ő egy feltűnően nyugodt természetű tigrisnek tűnik, ám az események odáig fajulnak, hogy nemsokára Kelsey Indiában találja magát, ahol éppen egy több száz éves átkot próbál megtörni. A kaland során a legkülönfélébb mitológiai szörnyekkel, istenekkel, és fejtörőkkel kell szembenéznie. Mindezt persze, egy szenvtelenül jóképű herceggel és tigrissel karöltve. Úgy gondolom, ez a könyv tökéletes választás a mostani időkben. Colleen Houck elkalauzol bennünket India csodaszép tájaira, illetve bevezet a különösen izgalmas hindu mondavilágba, varázslattal megfűszerezve az olvasás minden egyes percét. Telis tele izgalmas jelenetekkel, humorral, és különböző Shakespeare-idézetekkel. Könnyedén magával ragadó, letehetetlen történet, mely bármikor, bárhol, és szinte bárki számára fogyasztható. Az elbeszélés változatos, illetve lélegzetelállító szereplőket mozgat. Houck úgy alkotta meg a herceget, hogy szerintem nincs olyan olvasó, aki a történet folyamán fülig bele ne szeretne.  Kelseyvel is könnyű azonosulni, ő egy olvasott, tapasztalatlan, ám intelligens fiatal lány, aki változatos módon küzd meg az elé táruló akadályokkal. Ráadásul borzasztóan szórakoztató az adok-kapok, ami közte és a hercegünk között folyik. Kinek ajánlom? Bárkinek, aki az első könyveivel ismerkedik, ami nem kötelezőolvasmány. E könyv révén könnyű megszeretni az olvasást, továbbá azoknak is tökéletes kikapcsolódást jelenthet, akik szeretik a gyors, romantikával fűszerezett kalandregényeket. A történet telis-tele irodalmi idézetekkel, én ezután kezdtem el Shakespeare művei felé kacsingatni, nem pedig azért mert az iskolában kötelező volt.

 

 

Szebenyi Hanna
Aldous Huxley: Szép új világ

Talán mindenkit foglalkoztat a saját helyünk a világban, hogy miért van egyenlőtlenség az emberek között, vagy hogy hogyan manipulálható a saját viselkedésünk, de kevesen tudták úgy mondatokba szedni az ilyen kételyeiket, mint a Szép új világ írója, Aldous Huxley. A történet egy tökéletesen kialakított világban játszódik, ahol mindenki élete fogantatásától kezdve el van tervezve. Az emberek csoportokra vannak osztva, és a társadalomban megvan a saját szerepük, amit gond nélkül meg tudnak csinálni. Nincsenek családok, a közösség maga egy egész. Nem létezik bizonytalanság, elveszettség és kirekesztettség, mert nem is ismert. Vagy mégis? A főszereplő, Bernard, bár a legjobb rangba tartozik, alacsonyabbra és csúnyábbra sikerült az embergyárban, mint a társai. Emiatt kritikus és gyakran féltékeny, ami nem csak a főnökei számára elfogadhatatlan, de párt is nehezen talál, pedig a norma a teljes szabad szerelem. Próbálkozik elhívni egy potenciális társat nyaralni egy indián rezervátumba, ahol felborul előtte a világ: találkozik a „természetesen" élő őslakosokkal, akik családokban élnek, vallást gyakorolnak, sőt egyikük még Shakespeare-t is olvas. Ők viszont nem tudnak elmenekülni a boldogtalanságtól, a betegségtől és a haláltól, mint a „civilizált" emberek. A két világ közötti út megnyílik az olvasó felé, és ahogy a történet kibontakozik, mindkét oldal egyszerre válik utópiává és disztópiává. A kinti és benti világ, a máshonnan jött szereplők együttműködése új fényt vet a mindennapi koncepciókra. Egyre nehezebb lesz megválaszolni, hogy melyik szereplő cselekszik jól, ami egy különlegesen elgondolkodtató regényt eredményez. A szövegtől viszont nem fog megfájdulni a fej, a sci-fi-szerű leírás kényelmesen keveredik a gondolatvilággal. Ha egy érdekes, kreatív és különleges élményre vágysz, amiről alvás előtt még pár napig agyalni fogsz, ne félj levenni a polcról!

 

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


12. Szegedi Képregényfesztivál – nyomtatásban