Partnereink

Belvárosi mozi – Kvízjátékokkal, tematikus kiállításokkal kapcsolódunk a mozi programjaihoz és évfordulóihoz. A két intézmény egymás nagyobb horderejű rendezvényeihez speciális programkínálatával is csatlakozik évről évre.

Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – A több mint 10 éve tartó együttműködés keretében évente közös szakmatörténeti kiállításokat szervezünk Mesterségek dicsérete címmel, amelyeken a könyvtár nyomtatott dokumentumai mellett a szakmák tárgyi emlékei és eszközei is megtekinthetőek. A Kamarai Futár című lapban pedig állandó rovat ismerteti a könyvtár tulajdonában lévő kamaratörténeti dokumentumokat.

Csongrád Megyei Önkéntes Centrum és a Talentum Alapítvány – Közel másfél évtizede önkéntesek bevonásával szervezünk közös rendezvényeket. Az Add a hangod! Legyél te is önkéntes! című program a legrégibb és a legnagyobb hagyománnyal rendelkező közös kezdeményezésünk.

D2 – A D2 Ifjúsági Központ ifjúsági iroda, közösségi tér és civil ház Szeged belvárosában.

DJP Hálózat – DJP Pontként korszerű info-kommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel nyújtunk segítséget a különböző korosztályoknak, hogy minél jártasabbak legyenek az okoseszközök használatában. Célunk mindenkivel megismertetni az internet biztonságos használatát.

Europe Direct Szeged – A Szegeden működő EUROPE DIRECT a magyarországi Europe Direct hálózat tagja, amely pedig része az információs központok egész Európára kiterjedő családjának. A központok elérhető közelségbe hozzák Európát a helyben élő emberek számára, és bevonják őket az Unió jövőjéről folyó vitába. A hálózatot az Európai Bizottság irányítja.

Goethe Intézet – céljuk a német kultúra és a német nyelv közvetítése és tudatos ápolása. Az országban több vidéki könyvtárat támogatnak kiemelten. Szegeden a Somogyi-könyvtár az, ahol az érdeklődők hozzájuthatnak a Goethe Intézet anyagaihoz. Partnerkapcsolatunk keretében 2021-ben közel 300 Euro értékben vásárolhattunk német nyelvű könyveket. A könyvek mellett több folyóiratot is előfizettek olvasóink számára.

Három Királyfi Három Királylány Mozgalom – az olyan egyetemes értékek melletti elköteleződés demonstrálására, mint a láthatatlan munka, vagy kisgyermek érkezése a családba közös projekteket hirdetünk meg a városban és a megyében egyaránt évente több alkalommal.

Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti IskolaEz Király! címmel mesterek és tanítványaik tartanak évről évre több alkalommal hangszerbemutatókat és hangversenyeket a központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

Kisgrafika Barátok Köre – Kopasz Márta művésztanár 1961-ben szervezte meg Szegeden a Kisgrafika Barátok Körét. A 60 éve működő Kör 30 éve kötődik a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárhoz és havi rendszerességgel tartja összejöveteleit a Zeneszobában. Az almúlt évtizedekben a Kör szervezésében több reprezentatív grafikai kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a könyvtár közösségi tereiben.

Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) – Hungaria Esperanto-Asocio (HEA) – az ország egyik legjelentősebb eszperantó gyűjteményét a Somogyi-könyvtár őrzi, amely gyűjteményre épülve 2022-ben nagyszabású szakmai együttműködés vette kezdetét. Tapasztalatcserék, közös kiállítások az eszperantó nyelv népszerűsítését és használatát segítik, támaszkodva a könyvtár reprezentatív gyűjteményére és a partnerszervezetek célközönségére.

Mályvavirág Alapítvány – együttműködve, és elköteleződve az egészség, mint érték mellett, a nők egészségének megőrzésére, a szűrések és az egészségtudatos szemlélet fontosságára hívjuk fel a figyelmet évente több alkalommal közös programok meghirdetésével. A női egészségvédelem témában MályvaPolcot alakítottunk ki a Somogyi-könyvtár központi épületében és a fiókkönyvtárakban.

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – Az országos hírű és hatókörű rendezvényhez 2009 óta évről évre kamarakiállításokkal és kvízjátékokkal kapcsolódunk.

Nyugi Kert – 2017 óta évente két alkalommal kapcsolódunk a Könyves Piknik rendezvényükhöz kitelepüléssel, játékokkal, zsákbamacska könyvajándékokkal várjuk a fiatalokat.

Szeged-Csanád Egyházmegye Pasztorális Helynöksége – szervezésükben a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására Szegeden immáron 15 alkalommal került megrendezésre a Házasság hete, amelyhez a könyvtár évről évre dokumentumiállítással, előadásokkal, interaktív programokkal kapcsolódik. A könyvtár számára kiemelt nyilvánossági lehetőséget jelent, hogy a nagy sajtófigyelemmel kisért országos rendezvénysorozat keretében válogatva az állományból évről évre gyűjteményünk más-más szegmensére hívhatjuk fel a figyelmet.

Szegedi Nemzeti Színház – A több mint egy évtizede a színházi bemutatók előtt a színpadra állított művekhez a Somogyi-könyvtár népszerű kvízjátékokkal kapcsolódik, valamint a könyvtár közösségi tereiben a színházba és a könyvtárba járó közönség közönségtalálkozókon vehet részt. Kiemelt színháztörténeti eseményekhez a Somogyi-könyvtár dokumentumkiállításokkal kapcsolódik.

Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete – a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár feladata a nemzetiségek irodalmának gyűjtése. Az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel közös projekteket valósítottunk meg a velünk élő nemzetiségek kultúrájának népszerűsítése érdekében. Már hagyománnyá vált, hogy kapcsolódva az Ünnepi Könyvhét eseményeihez egy-egy nemzetiség számára nemzetiségi hónapot szervezünk, amikor kiválasztott partnereink többféle programmal mutatkoznak be a könyvhét színpadán, valamint könyvtárainkban. 2021-ben ukrán nemzetiségi hónapot szerveztünk nagy sikerrel és sajtóérdeklődéssel kísérve.

Szegedi Városkép és Piac Kft. – 2016 óta veszünk részt a Város karácsonyváró kültéri rendezvényein a Széchenyi téren felépített Angyalvárban, majd a Dóm téren a Mesés Kastélyban. Kisközösségeink és speciális szolgáltatásaink kapnak megmutatkozási lehetőséget évről évre a Szegedi Városkép és Piac Kft. által szervezett karácsonyi vásárok színes forgatagában.

Médiapartnerek:

Támogató partnerek

Nyugdíjas klubok