Minősített Könyvtár Cím

A Somogyi-könyvtár 2023-ban újra, immár második alkalommal pályázta meg és nyerte el a Minősített Könyvtár Címet, amelyet 2024. január 22-én, a magyar kultúra napján vett át Pannonhalmán Sikaláné Sánta Ildikó igazgató és Dr. Binszki József Szeged város várospolitikai alpolgármestere. A Minősített Könyvtár Cím azt a magas színvonalú szakmai munkát ismeri el és jutalmazza, melyet 140 esztendős dicső múltunkra alapozva immár több mint két évtizede a minőségirányítás elvei mentén végzünk.

A Somogyi-könyvtár legutóbb 2017 januárjában vehette át a Minősített Könyvtár Címet, amire egészen 2021-ig volt jogosult az intézmény. 2019-ben elnyerte a magyar könyvtári rendszer legmagasabb szakmai elismerését, a Könyvtári Minőségi Díjat, a minőségfejlesztési munka azonban ezután is folytatódott.

A környezet változásaihoz egy intézmény csak akkor tud alkalmazkodni, ha a minőségirányítás eszközrendszerét használva működik és fejleszti szolgáltatásait. Ennek a munkának az újabb eredménye a Minősített Könyvtár Cím ismételt megpályázása és elnyerése.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium június 21-én írta ki a könyvtári minőségi pályázatokat. A pályázati adatlapot július 5-ig, a szakmai beszámolót és az önértékelést augusztus 4-ig kellett feltölteni a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisának Pályázat menüpontjába. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is három kategóriában indulhattak a könyvtárak az MKC pályázaton. A pályázati kiírás új eleme, hogy kötelezővé vált az előző években még csak előnyként szerepeltetett két befejezett szervezeti önértékelés az intézmények számára.

2023-ban összesen tíz intézmény nyerte el a Minősített Könyvtár Címet, amelyről a kultúráért és innovációért felelős miniszter, Csák János döntött.

Minősített Könyvtár cím – szakmai beszámoló, 2023 (PDF, 4.25 MB)