KAMASZ-O-DOKK

„Horgonyozz le az olvasás mellett!”

Annak érdekében, hogy kamasz olvasóinknak megkönnyítsük a felnőtt könyvtárba való átmenetet, a 2. emeleti Központi kölcsönző területén elkülönítettünk számukra egy kényelmes, fiatalos olvasósarkot. 
A gondosan válogatott állomány – Vörös pöttyös, Tabu könyvek, LOL könyvek; kortárs ifjúsági regények, Scolar kiadó és TilosAzÁ könyvei; sci-fi és fantasy; valamint a tanulást, és érettségire való felkészítést segítő könyvek, feladatgyűjtemények – mind a korosztály igényeit szolgálják. A meghatározott céllal kialakított teret fiatalos megjelenés, infografikák, aktuális programajánlók, színes design jellemzi.

 

Foglalkozás – Így olvastok ti – a netgeneráció a KAMASZ-O-DOKK-ban

A Z generáció gondolkodásában, kulturálistermék-fogyasztási szokásaiban, kapcsolatgazdálkodásában lényegesen eltér a korábbi nemzedékektől, és olvasási, kognitív stratégiájuk is jelentős változásokon ment keresztül.
Az olvasásszociológiai  tematikájú, kötetlen beszélgetés során egy Kérdezz – felelek! játékban a diákok érdekes témákban fejthetik ki a véleményüket pl. a könyvtár/a kulturális terek fontosságáról; az olvasási kedvet befolyásoló motivációkról kontra visszahúzó tényezőkről; a kötelező olvasmányok szerepéről; szövegolvasási stratégiákról (információkereső olvasás vs. élményalapú olvasás); a szabadidős tevékenységek prioritásairól; az e-világ olvasásra gyakorolt hatásairól (napi internethasználat és az olvasás gyakoriságának összefüggései); netfüggőségről; a kultúra szerepéről; példamutatásról stb.

 • Tantárgy: magyar nyelv és irodalom, könyvtár-használati ismeretek
 • Kompetenciák, fejlesztendő területek: kommunikációs és kifejezőkészség, szociális kompetencia, csoportmunka
 • Időtartam: 45-90 perc

 

Kitelepülések

 • 5 órai tea a Somogyival
  A Somogyi-könyvtár ezzel a programmal kapcsolódik a város középiskolásokat megszólító rendezvénysorozatához. Azzal a céllal települünk ki Szeged egyik kollégiumába, hogy az itt tanuló vidéki diákokat közvetlenül megszólítsuk. Az angol teadélutánok mintájára házi készítésű süteményt és teát kínálunk. A helyszínen kialakított olvasósarkunkban kötetlen, játékos feladatokkal, apró nyereményekkel és értékes könyvjutalmakkal népszerűsítjük állományunkat, szolgáltatásainkat.

 

 • Tavaszi és őszi Könyves Piknik
  A szegedi egyetemisták és fiatalok által méltán közkedvelt Nyugi Kert 2017 óta évente két alkalommal, tavasszal és ősszel rendezi meg Könyves Piknik című népszerű eseményét, melyen a Somogyi-könyvtár a kezdetektől fogva részt vesz. A rendezvény fókuszában az olvasásnépszerűsítés áll. A Somogyi-könyvtár minden alkalommal hangulatos kitelepüléssel, izgalmas, sokszínű  játékokkal és értékes Zsákbamacska könyvajándékkal várja a fiatalokat.

 

 • Szegedi Ifjúsági Napok – Civil Falu
  A Somogyi-könyvtár 2009 óta aktívan képviselteti magát a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában. A gazdag és folyamatosan frissülő, naprakész állomány lehetőséget biztosít a fiatalok hatékony megszólítására, ráirányítva figyelmüket a könyvek és az olvasás fontosságára.
  Speciálisan összeállított programjaink lehetőséget biztosítanak a szegedi, és a hozzánk érkező belföldi és külföldi fiatalok számára olyan szórakoztató programok és játékok kipróbálására, melyek szorosan kapcsolódnak a SZIN tevékenységéhez, valamint felkeltik érdeklődésüket a könyvtár és a könyvek világa iránt.