Goethe Intézet

A Goethe Intézet a világ számos országában megtalálható, Magyarországon 1988-ban Budapesten nyitotta meg kapuit. Európában régiókat hoztak létre központi intézetekkel, a budapestinek Prága a régióközpontja.

Az intézetek fő tevékenységi köre a német kultúra és a német nyelv közvetítése és tudatos ápolása. A kultúra és a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a könyvtár kialakítására: központi szolgáltatásokra, informatikai részleg kialakítására, szakmai szolgáltatásokra.

Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Dél-alföldi régióból a Somogyi-könyvtárat választották partnerintézményül. Az országban több vidéki könyvtárat támogatnak kiemelten, Kecskemét és Veszprém mellett Szegeden a Somogyi-könyvtár az, ahol az érdeklődők hozzájuthatnak a Goethe Intézet anyagához. Természetesen olvasóink eddig is olvashattak és kölcsönözhettek német nyelvű dokumentumokat. A meglévő állományunkat felmérték, s azt tervszerűen fejlesztik tovább. A kortárs szerzők művei kiemelt fontosságúak a gyűjteményben. Nagy számban megtalálhatók a német szaknyelv gyakorlására szolgáló kiadványok, és az irodalomtörténeti művek.

2021-ben közel 600 Euró értékben gyarapodott az állomány, így a szépirodalmi kötetek száma 2460, a szakkönyveké 2002 kötetre bővült. Kölcsönözhető a Deutsch Perfekt a Fremdsprache Deutsch és a Vitamin.de módszertani folyóirat, mely a német tanítást-nyelvtanulást segíti. A Gyermekkönyvtárból kölcsönözhető az általános iskolás korosztály számára a Philipp die Maus c. gyermeklap, mely havonta színes képekkel, aktuális ötletekkel szólítja meg a német nyelvet tanulókat.

Az intézet folyamatosan online hírlevélben tájékoztat a budapesti és a vidéki német nyelvű kulturális programokról, moziról, színházról, kiállításról, felolvasóestekről.
Nagy örömünkre szolgál, hogy városunk több szellemi központja közül a mi közművelődési könyvtárunkat választották partnerül. Funkciónkból fakadóan a legszélesebb olvasóközönség – diákok, aktív dolgozók, német nyelven különféle szinten tanulók, tudók, használók, németországi partnerekkel kapcsolatban állók – használhatja, kölcsönözheti a német nyelvű könyveket, folyóiratokat. Emellett lehetőség van a német könyvek könyvtárközi kölcsönzésére is. A használók által válik élővé és értékessé a Goethe Intézet állománya.