A könyvtár első adományozói

A Somogyi-könyvtár legelső adománykönyve azaz aJárulék-napló eredeti formájában digitális könyvtárunkban tekinthető meg.
A feldolgozott változat  – pdf- és excel-formátumban – már a kutatómunka eredményeit is tartalmazza.

EREDETI FORMÁBAN, AZ OLDALKÉPEKKEL   /   PDF   /   EXCEL

Somogyi Károly esztergomi kanonok 1880-as könyvtár-felajánlását követően – már a kötetek Szegedre szállítása előtt is – folyamatosan érkeztek az újonnan alapított könyvtár részére adományok. Gyakori jelenség volt, hogy a kötetek külső borítójára vagy címlapjára Somogyi Károlynak szóló ajánlást írtak feladóik. Jellemző módon az adományozók sokszor maguk a szerzők voltak.

A Járulék-napló a Somogyi-könyvtár részére érkezett „könyvadományok és vásárlatok” című dokumentum a benne felsorolt adományok és folytatólagos felajánlások legelső, 1882-es kezdődátummal rendelkező dokumentációja.
A korabeli gyakorlat szerint a Könyvtárbizottság havi rendszerességgel tette nyilvánossá az adományozók nevét, s köszönte meg egyúttal a nagylelkű ajándékokat Szeged városának a Szegedi Napló hasábjain.


Keresés adományozókra a Somogyi-könyvtár online katalógusában

Számos kiemelkedő közéleti személy adománya került könyvtárunk birtokába. Az adatbázis keresőfunkcióját használva fellelhető az adományozott mű és jelzete.  Ide kattintva érhető el a már katalogizált adományok állománya.

Meghatározott személy vagy intézmény adományára CCL-parancsok segítségével tud keresni webes katalógusunkban.

A keresőkifejezést a következő módon adja meg:
A dedi hívószó után szóközzel elválasztva írja be a keresett személy vagy intézmény nevét, illetve a névelem egy részét (kis- vagy nagybetűk használata ugyanazt a találati listát eredményezi).  Például:

dedi móra
dedi lechner
dedi múzeum
dedi tudományegyetem

Ha nem biztos valamely név írásmódjában, akkor csonkolással érdemes keresni. Például, ha a Kovács név írásmódjában bizonytalan (Kovács / Kovách / Kováts), használja a következő keresőkifejezést: dedi ková%. Így a kereső mindegyik változatot kilistázza. Csonkolni tehát a %-jel használatával lehet.


A Somogyi-könyvtár állományába adományozás útján került dokumentumok eredetét, történetét feltárva, az adományozókat katalogizálva elsősorban a kutatók munkáját kívánjuk segíteni, de talán érdeklődő olvasóink kíváncsiságát is sikerül felkelteni.

    

Kézírásos ajánlás és alapcímtári lap Bakay Nándor adományának feltüntetésével (Lázár Béla kézírásával)

    

Paulik  Gábor és Pelikán Ferdinánd ajánlásai