Segédkönyvtáros képzés Segédkönyvtáros képzés

Segédkönyvtáros képzés

 

 

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár OKJ-s Segédkönyvtáros képzést hirdet.

 

Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-001243/2015 
OKJ azonosító: 52 322 01 
A képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-001243/2015/A001 
Nyilvántartásba vétel időpontja: 2015. május 28. 

 

A képzés helyszíne:  Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, 6720 Szeged, Dóm tér 1–4. 
A képzés ideje:  2019. szeptember 2. – 2020. április 24.  
A vizsga időpontja:  2020. május–június
Képzési óraszám:  450 óra (350 kontakt óra + 100 óra szakmai gyakorlat) 
Képzési napok: hétfőn és pénteken 9 órától 14.15-ig, ill. 15 óráig + szakmai gyakorlat
A képzés formája: csoportos képzés


A képzés moduljai: 
- 1. modul: A könyvtári rendszer működése 
- 2. modul: Könyvtári gyűjteményszervezés és állományfeltárás 
- 3. modul: Könyvtári olvasószolgálat és tájékoztatás 

A modulok elvégzése után a résztvevők modulzáró vizsgát tesznek.
A segédkönyvtáros képzés szakmai és vizsgakövetelményeit a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló rendelet tartalmazza. A könyvtáros asszisztens szakképesítéssel és a könyvtári asszisztens rész-szakképesítéssel rendelkezők a képzési program egyes témaköreinek óralátogatásai alól felmentést kaphatnak, azonban a modulzáró vizsgát teljesíteniük kell.
A tanfolyammal megszerezhető szakképesítés szintje: felső középfokú 

A tanfolyam részvételi díja: 180.000,- Ft
Vizsgadíj: 54.000,- Ft
A jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány 
Jelentkezési határidő: 2019. július 31.

Kérjük, hogy a Jelentkezési lapot kitöltve, aláírva, mellékelve a végzettséget igazoló érettségi bizonyítvány másolatot 2019. július 31-ig postai úton juttassák el az alábbi címre: 

Csiszár Andrea
oktatási referens
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 
Megyei hálózati osztály
6720 Szeged, Dóm tér 1–4. 

A jelentkezési lap letölthető innen (doc)

Amennyiben a képzést a nem megfelelő számú jelentkezés miatt nem indítjuk el, az erről szóló értesítést 2019. augusztus 16-ig küldjük meg a jelentkezők számára.

További információ: 
Csiszár Andrea
oktatási referens
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 
Megyei hálózati osztály
tel.: 62/425-525/143-as mellék 
e-mail

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Segédkönyvtáros képzésről (pdf)
Résztvevői elégedettségmérés eredménye (2017/2018. évi képzés) (pdf)


Tanfolyamunkról mondták (2018)


“Hihetetlen jólesett valami olyasmit tanulni, ami érdekel! Könyvtárrajongóknak akár hobbiból is ajánlanám (bár ahhoz kicsit költséges). Az élményt csak fokozta a kiváló csapatunk, az együttműködés, a sok nevetés... Mindenképp jó döntés volt.” B. Júlia

“Számomra kinyílt a világ, mikor beléptem a Somogyiba. Jobb helyen nem is lehettem volna! Tíz éve nem vizsgáztam, nem ismerkedtem meg új emberekkel, nem kerültem ismeretlen helyzetekbe, nem tanultam... Először kicsit feszült voltam, de annyira érdekes volt megismerni a csoporttársaimat, annyi új dolgot tapasztaltam és tanultam, hogy már a második alkalommal feloldódtam. Akik oktattak minket, kivétel nélkül magasan képzett, segítőkész, türelmes emberek. Otthon éreztem magam. Nagyon köszönöm: Anikó” Hagymásiné Lazanyecz Anikó

“Öröm számomra, hogy az értékes szakmai ismeretek megszerzése mellett, egy nagyon jó közösség részese lehettem. Az oktatók nyitottak, közvetlenek és segítőkészek, bármilyen szakmai kérdéssel lehet hozzájuk fordulni.” Berkes Anikó

“Szakmailag jól felkészült, emberileg pozitív hozzáállású oktatókkal találkoztam, akik minden tudásukat igyekeztek nekünk átadni. Köszönök mindent, a tudást és a lehetőséget is.”

Számomra a tanfolyam nagyon kellemes csalódás volt, mert eleinte azt hittem nem nekem való, vagy túl unalmas lesz számomra. A Somogyiban ez máshogy történt, arra készítettek fel minket, amit a mindennapokban tudunk használni. Az oktatók összeszedettek, felkészültek voltak. Mindig megpróbálták színesebbé, játékosabbá tenni az órákat, fiatalos és modern környezetben. Nagyon felszerelt a könyvtár, könnyedén utána tudtunk mindennek nézni. Utólag olyan volt az egész, mint egy játék és őszintén hiányzik mindenki.. :-))”

"Örültem a lehetőségnek, hogy ide járhattam, a megyei könyvtárba. Sok új információt, tapasztalatot szereztem. Jó volt belelátni egy nagy könyvtár életébe, gyűjteményébe, rendezvényeibe, munkáiba. Rengeteg élménnyel gazdagodtam, mind a város szépsége, a könyvtárosok nyitottsága és osztálytársaim sokszínűsége miatt is. Külön lelkesedéssel fogadtam, a naprakész tudást, az informatika és a könyvtári szakma területéről. S még sorolhatnám! Szívesen ajánlanám mindenkinek!"

,,Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett ebben az egész képzésben, nagyszerű oktatókat, képzőt, csoporttársakat ismerhettem meg. Örülök, hogy olyan tudásra tehettem szert, amit a munkában tudok alkalmazni és amennyire féltem az elején a tanfolyamtól,annyira az életem része lett, elkezdett felgyorsulni az idő és egyik pillanatról a másikra vége lett, amit nagyon sajnálok, mert remek csapat alakult ki, akikkel mindig jó volt a hangulat Mindenkinek ajánlani tudom a Somogyi-könyvtárat, mert egy rendkívül felkészült, gyakorlatias, fiatalos oktató csapat várja a leendő könyvtárosokat :) "

"Szívesen ajánlanám a Somogyi-könyvtár képzését bárkinek, akinek szükséges a végzettség megszerzése. A képzés értelme, hogy bevezet a könyvtári rendszerbe, az oktatók többsége rendelkezik is azzal a rendszerszintű rálátással és gondolkodással, aminek kialakítása a tanfolyam célja. Fontos, a mindennapi munkánkat segítő információkkal és a későbbiekben hasznosítható szakmai ismeretekkel gazdagodtunk. Az oktató gárda közvetlen, emberileg is szimpatikus, felkészült kollégákból áll, akik igyekeztek játékossá tenni a néha száraz anyagot. Mindenképp jó volt betekintést nyerni az ország egyik legnagyobb könyvtárának működésébe, nehézségeibe, vagy épp mintaként szolgáló folyamataiba. Köszönöm a bevezetést az oktató kollégáknak, a jó hangulatot pedig csoporttársaimnak! "


Tanfolyamunkról mondták (2017)

„Ha megkérdezné bárki tőlem, hogy megbántam-e, megérte-e beiratkoznom hozzátok és végigjárni ezt az egészet, azt mondanám, hogy bármikor még egyszer, mert élmény volt! :) És ezt nagyon-nagyon szépen köszönöm neked, nektek, minden kedves kollégádnak, mert azért mentem el elsősorban erre a képzésre, hogy képet kapjak arról, milyen lehet az élet egy "igazi" könyvtárban :D de amit ott kaptam... esküm a szívem csücskében fogtok csücsülni míg élek :D mert a legeslegjobb ellensúly voltatok arra, hogy van másképp is, lehet máshogyan is, és hogy a világ kerek és szép :) és barátságosak voltatok minden feltett kérdésünk megválaszolásában! Nem tudom, hogy a többiek hogy vannak ezzel az érzéssel, de nekem, kis falusi kislánynak, ez csodálatos "utazás" volt. :) Köszönöm! :) <3”

"Sok új szakmai ismerettel gyarapodtam."

"Hasznos volt nagy szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező oktatóktól tanulni."

"Hasznos kapcsolatokat építettünk ki úgy gondolom! Köszönöm Nektek!"

"Tetszett, hogy a képzés megvilágította az egész könyvtári rendszert, segített, hogy munkámat el tudjam helyezni ebben a rendszerben."

"Számomra az volt a képzés legnagyobb értelme, hogy hozzásegített az állásom megtartásához az előírt végzettség megszerzésével."

"Úgy gondolom, hogy a képzésen kapott tudás segítségével napi munkámban jobban megállom a helyem ezután."

"Motiváltabban végzem a feladataimat, mint a tanfolyam előtt."

"Sok hasznos kapcsolattal is gyarapodott az életem!"

"Nekem személy szerint a tudásom gyarapodása mellett az is lényeges, hogy gyarapodtak az emberi kapcsolataim. Az is fontos, hogy jobban átlátom a rám bízott könyvtári feladatokat, nincs káosz ez ügyben a fejemben. Szereztem ezzel kredit pontokat is, mert lejárt a hét évem."

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

A legtöbben kölcsönözték A legtöbben kölcsönözték

Ajánljuk

A hónap könyve, 2019. június–július

A Libri irodalmi díjak az elmúlt időszakban Magyarország legrangosabb elismerései közé emelkedtek.

Szeged - a város folyóirata


Királyi szabad városból szabad királyi város
Szeged város első díszpolgára, Gróf Széchenyi István
A forradalom és az ellenforradalom városa
A ferencesek „házi múzeuma” Alsóvároson