Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Francia Utcai Fiókkönyvtár
Cím: 6723 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69-71.
Telefon: 62/635-361
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Hely:
1-es, 2-es villamos
Térkép:

A Francia utcai fiókkönyvtár 1992. november 30-án nyílt meg. Területe 61 négyzetméter. A könyvtár Francia utcai elnevezése abból adódik, hogy egy sarokház földszinti részében található, a Francia utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél. A bejárata a Kossuth Lajos sugárút felől van.

Folyamatosan megújuló könyvkínálatában a megtalálható legfrissebb szép- és ismeretterjesztő irodalom, valamint gyermekirodalom.

A Francia utcai fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal. A könyvtárat a látó olvasók is látogatják.

A fiókkönyvtár hangoskönyvválasztékában a felnőtt szak- és szépirodalom mellett megtalálható a hangzó gyermekirodalom is.  Sokak számára ajánljuk a hangoskönyvekkel való megismerkedést. Mesék, kötelező olvasmányok a gyermekek és ifjak számára, klasszikus és kortárs szépirodalom a háztartási feladatokat végzők, autót vezetők számára. A hangoskönyv hallgatható futás és kerékpározás közben, hosszú sétákon, tömegközlekedési eszközökön és még számtalan alkalommal. Szép történetekkel ajándékozhatjuk meg az időseket és az ágyhoz kötötteket. A hangoskönyvet valaki felolvassa, elmeséli, mi meg hallgatjuk. Jó esetben megbabonázva.

HANGOSKÖNYVEK A FRANCIA UTCAI FIÓKKÖNYVTÁRBAN

A fiókkönyvtárban lehetőség van dokumentumok kölcsönzésére, helyben olvasásra és hallgatásra is, megújult terében pedig klubfoglalkozások és közösségi programok lebonyolítására.
A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 1981 óta Szegeden kiemelt figyelmet fordít a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátására. Az elmúlt évtizedekben több helyszín adott hosszabb távra otthont a speciális szolgáltatásoknak és dokumentumoknak, jelenlegi helyére 2019-ben került.


Szolgáltatások:

Kölcsönzés könyvek, hangoskönyvek – hangkazetta és CD formájában –, illetve a folyóiratok régebbi számai
Normál kölcsönzés: 4 hét

Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat  térítés ellenében előjegyeztethetik.

Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt.

Helyben olvasás – hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai

Helyben hallgatás – hangoskönyvek: hangkazettán és CD-n

Internethasználat – beiratkozott olvasóknak ingyenes, könyvtári tagsággal nem rendelkezőknek 200 Ft/óra

Könyvbarátok klubja: Felnőtteknek szóló rendezvényeken különféle témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Színes a paletta: irodalmi - zenei műsorok, helytörténeti előadások, egészség és természetvédelem, ezoteria előadások képviselői és virágkötő is megfordult már a Könyvbarátok Klubjában. Rendszeresség: havonta illetve alkalmanként többször is. A Könyvbarátok Klubjának elődje a Tarjáni fiókkönyvtárban működött 2000-2012 márciusáig. Létrejötte: 2000. március 9.

Gyermekfoglalkozások: óvodásoknak, könyvtárbemutató, általános iskolás gyermekcsoportoknak könyvtárhasználati, és kézműves foglalkozások igény szerint, előzetes egyeztetés alapján

Mesés Ismerettár – klub: Havonta egyszer valamely aktuális téma köré épülő ismeretközlő foglalkozásokra könyvajánlóval várja a Francia utcai fiókkönyvtár az érdeklődő gyerekeket szüleikkel. Az ismeretközlő foglalkozások mellett különféle kézműves technikákkal barátkozhatnak meg az érdeklődők.

Vakok klubja: 1989 óta  működik, a vakokat és gyengénlátókat rendszeres programokkal, tanfolyamokkal várja. Célja emellett a látók és vakok közelebb hozása egymáshoz. A foglalkozások minden második pénteken 17 órától kezdődnek.
 Napilapok, folyóiratok
 
168 óra
Burda
Csodakert
Délmagyarország
Dörmögő Dömötör
Herbáció
HVG
Kiskegyed
Látkép
Meglepetés
A Mi Otthonunk
Nők Lapja
Nők Lapja Évszakok
Nők Lapja Ezotéria
Praktika
Rubicon
Story
Szeged
Természetgyógyász Magazin
Tiszatáj
Vakok világa
Vidék íze

Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár - Francia utca   (62) 635-361
Kabódi Edit Gizella könyvtárvezető - Francia utcai fiókkönyvtár (62) 635-361

A város 13 pontján A város 13 pontján

Programok, események

Használt könyvek vására
Központi könyvtár és fiókkönyvtárak
Némethné Nagy Mária kiállítása
2021. szeptember 1-jétől október 29-ig
Francia utcai fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.
Könyvbarátok klubja
2021. október 6. (szerda) 16.00
Francia Utcai Fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.

Képek a rendezvényekről Képek a rendezvényekről

Képek a rendezvényekről

Könyvbarátok klubja

Kézműves foglalkozás ovisokkal

Állatbarátok a könyvtárban

 

MÉG TÖBB FOTÓ