Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Francia Utcai Fiókkönyvtár
Cím: 6723 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69-71.
Telefon: 62/635-361
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Hely:
1-es, 2-es villamos
Térkép:

A Francia utcai fiókkönyvtár 1992. november 30-án nyílt meg. Területe 61 négyzetméter. A könyvtár Francia utcai elnevezése abból adódik, hogy egy sarokház földszinti részében található, a Francia utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésénél. A bejárata a Kossuth Lajos sugárút felől van.

Folyamatosan megújuló könyvkínálatában a megtalálható legfrissebb szép- és ismeretterjesztő irodalom, valamint gyermekirodalom.

A Francia utcai fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal. A könyvtárat a látó olvasók is látogatják.

A fiókkönyvtár hangoskönyvválasztékában a felnőtt szak- és szépirodalom mellett megtalálható a hangzó gyermekirodalom is.  Sokak számára ajánljuk a hangoskönyvekkel való megismerkedést. Mesék, kötelező olvasmányok a gyermekek és ifjak számára, klasszikus és kortárs szépirodalom a háztartási feladatokat végzők, autót vezetők számára. A hangoskönyv hallgatható futás és kerékpározás közben, hosszú sétákon, tömegközlekedési eszközökön és még számtalan alkalommal. Szép történetekkel ajándékozhatjuk meg az időseket és az ágyhoz kötötteket. A hangoskönyvet valaki felolvassa, elmeséli, mi meg hallgatjuk. Jó esetben megbabonázva.

HANGOSKÖNYVEK A FRANCIA UTCAI FIÓKKÖNYVTÁRBAN

A fiókkönyvtárban lehetőség van dokumentumok kölcsönzésére, helyben olvasásra és hallgatásra is, megújult terében pedig klubfoglalkozások és közösségi programok lebonyolítására.
A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 1981 óta Szegeden kiemelt figyelmet fordít a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátására. Az elmúlt évtizedekben több helyszín adott hosszabb távra otthont a speciális szolgáltatásoknak és dokumentumoknak, jelenlegi helyére 2019-ben került.


Szolgáltatások:

Kölcsönzés könyvek, hangoskönyvek – hangkazetta és CD formájában –, illetve a folyóiratok régebbi számai
Normál kölcsönzés: 4 hét

Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat  térítés ellenében előjegyeztethetik.

Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt.

Helyben olvasás – hírlapok és folyóiratok legfrissebb számai

Helyben hallgatás – hangoskönyvek: hangkazettán és CD-n

Internethasználat – beiratkozott olvasóknak ingyenes, könyvtári tagsággal nem rendelkezőknek 200 Ft/óra

Könyvbarátok klubja: Felnőtteknek szóló rendezvényeken különféle témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Színes a paletta: irodalmi - zenei műsorok, helytörténeti előadások, egészség és természetvédelem, ezoteria előadások képviselői és virágkötő is megfordult már a Könyvbarátok Klubjában. Rendszeresség: havonta illetve alkalmanként többször is. A Könyvbarátok Klubjának elődje a Tarjáni fiókkönyvtárban működött 2000-2012 márciusáig. Létrejötte: 2000. március 9.

Gyermekfoglalkozások: óvodásoknak, könyvtárbemutató, általános iskolás gyermekcsoportoknak könyvtárhasználati, és kézműves foglalkozások igény szerint, előzetes egyeztetés alapján

Mesés Ismerettár – klub: Havonta egyszer valamely aktuális téma köré épülő ismeretközlő foglalkozásokra könyvajánlóval várja a Francia utcai fiókkönyvtár az érdeklődő gyerekeket szüleikkel. Az ismeretközlő foglalkozások mellett különféle kézműves technikákkal barátkozhatnak meg az érdeklődők.

Vakok klubja: 1989 óta  működik, a vakokat és gyengénlátókat rendszeres programokkal, tanfolyamokkal várja. Célja emellett a látók és vakok közelebb hozása egymáshoz. A foglalkozások minden második pénteken 17 órától kezdődnek.Napilapok, folyóiratok
 
3. évezred
168 óra
Best
Burda
Csodakert
Délmagyarország
Dörmögő Dömötör
Gombolyag
HVG
Herbáció
Kiskegyed
Látkép
Minimax
Nők Lapja
Nők Lapja Psziché
Otthon
Praktika
Rubicon
Story
Szeged
Természetgyógyász Magazin
Tiszatáj
Vidék íze

Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár - Francia utca   (62) 635-361
Kabódi Edit Gizella könyvtárvezető - Francia utcai fiókkönyvtár (62) 635-361

A város 13 pontján A város 13 pontján

Programok, események

Használt könyvek vására
Központi könyvtár és fiókkönyvtárak

Képek a rendezvényekről Képek a rendezvényekről

Képek a rendezvényekről

Könyvbarátok klubja

Kézműves foglalkozás ovisokkal

Állatbarátok a könyvtárban

 

MÉG TÖBB FOTÓ