Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

TrendSzemle

 

KÖNYVAJÁNLÓK KÖZÉPISKOLÁSOKTÓL

Legújabb könyvajánló sorozatunk fiatal olvasóink írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit.

Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások?

Válogatásunkban szemlézhetitek ezeket az ajánlókat, és ha valamelyik megtetszik, ki is kölcsönözhetitek a Könyv(tár)Ponton keresztül.

 

 

Petrity Rebeka
Colleen Houck – A tigris átka

A történet szerint Kelsey Hayes egy cirkuszban kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a rejtélyes fehér tigrissel Rennel. Ő egy feltűnően nyugodt természetű tigrisnek tűnik, ám az események odáig fajulnak, hogy nemsokára Kelsey Indiában találja magát, ahol éppen egy több száz éves átkot próbál megtörni. A kaland során a legkülönfélébb mitológiai szörnyekkel, istenekkel, és fejtörőkkel kell szembenéznie. Mindezt persze, egy szenvtelenül jóképű herceggel és tigrissel karöltve. Úgy gondolom, ez a könyv tökéletes választás a mostani időkben. Colleen Houck elkalauzol bennünket India csodaszép tájaira, illetve bevezet a különösen izgalmas hindu mondavilágba, varázslattal megfűszerezve az olvasás minden egyes percét. Telis tele izgalmas jelenetekkel, humorral, és különböző Shakespeare-idézetekkel. Könnyedén magával ragadó, letehetetlen történet, mely bármikor, bárhol, és szinte bárki számára fogyasztható. Az elbeszélés változatos, illetve lélegzetelállító szereplőket mozgat. Houck úgy alkotta meg a herceget, hogy szerintem nincs olyan olvasó, aki a történet folyamán fülig bele ne szeretne.  Kelseyvel is könnyű azonosulni, ő egy olvasott, tapasztalatlan, ám intelligens fiatal lány, aki változatos módon küzd meg az elé táruló akadályokkal. Ráadásul borzasztóan szórakoztató az adok-kapok, ami közte és a hercegünk között folyik. Kinek ajánlom? Bárkinek, aki az első könyveivel ismerkedik, ami nem kötelezőolvasmány. E könyv révén könnyű megszeretni az olvasást, továbbá azoknak is tökéletes kikapcsolódást jelenthet, akik szeretik a gyors, romantikával fűszerezett kalandregényeket. A történet telis-tele irodalmi idézetekkel, én ezután kezdtem el Shakespeare művei felé kacsingatni, nem pedig azért mert az iskolában kötelező volt.

 

 

Szebenyi Hanna
Aldous Huxley – Szép új világ

Talán mindenkit foglalkoztat a saját helyünk a világban, hogy miért van egyenlőtlenség az emberek között, vagy hogy hogyan manipulálható a saját viselkedésünk, de kevesen tudták úgy mondatokba szedni az ilyen kételyeiket, mint a Szép új világ írója, Aldous Huxley. A történet egy tökéletesen kialakított világban játszódik, ahol mindenki élete fogantatásától kezdve el van tervezve. Az emberek csoportokra vannak osztva, és a társadalomban megvan a saját szerepük, amit gond nélkül meg tudnak csinálni. Nincsenek családok, a közösség maga egy egész. Nem létezik bizonytalanság, elveszettség és kirekesztettség, mert nem is ismert. Vagy mégis? A főszereplő, Bernard, bár a legjobb rangba tartozik, alacsonyabbra és csúnyábbra sikerült az embergyárban, mint a társai. Emiatt kritikus és gyakran féltékeny, ami nem csak a főnökei számára elfogadhatatlan, de párt is nehezen talál, pedig a norma a teljes szabad szerelem. Próbálkozik elhívni egy potenciális társat nyaralni egy indián rezervátumba, ahol felborul előtte a világ: találkozik a „természetesen" élő őslakosokkal, akik családokban élnek, vallást gyakorolnak, sőt egyikük még Shakespeare-t is olvas. Ők viszont nem tudnak elmenekülni a boldogtalanságtól, a betegségtől és a haláltól, mint a „civilizált" emberek. A két világ közötti út megnyílik az olvasó felé, és ahogy a történet kibontakozik, mindkét oldal egyszerre válik utópiává és disztópiává. A kinti és benti világ, a máshonnan jött szereplők együttműködése új fényt vet a mindennapi koncepciókra. Egyre nehezebb lesz megválaszolni, hogy melyik szereplő cselekszik jól, ami egy különlegesen elgondolkodtató regényt eredményez. A szövegtől viszont nem fog megfájdulni a fej, a sci-fi-szerű leírás kényelmesen keveredik a gondolatvilággal. Ha egy érdekes, kreatív és különleges élményre vágysz, amiről alvás előtt még pár napig agyalni fogsz, ne félj levenni a polcról!

 

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2020. november

Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei. Fajcsák Györgyi szerk.

Szeged - a város folyóirata


A szeged-csanádi egyházmegye 990 éve
A Tajthy-villa titkai
Madácsy László hagyatékából: Móra Ferenc, a szegedi költő
Pipás Pista asszony, a tanyai férjek gyilkosa