Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Cím: 6720 Szeged, Stefánia 2.
Telefon: 62/635-394
Nyitvatartás:
Hétfő: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Kedd: 10.00–12.00; 13.00-16.00
Szerda: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Csütörtök: 13.00–18.00
Péntek: 10.00–12.00; 13.00–18.00
Hely:
9-es, 19-es troli, 1-es, 2-es villamos
Térkép:


A Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja 2019. március 28-tól megújított formában várja olvasóit. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásából, 15 millió forint ráfordítással a megújult könyvtárban kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtést és a mosdókat. Megújult a galéria, az arra vezető lépcső és az álmennyezet. Új a padlóburkolat és a bútorok is.
A nagyszabású felújítással és korszerűsítéssel egy olyan információs-közösségi könyvtár-klub kialakítása volt a cél, amely vonzó a 14-20 éves korosztály számára, és a hagyományos szolgáltatások mellett kulturális és szabadidős tevékenység befogadására is alkalmas. A végeredmény egy fiatalos, modern, mégis otthonos hely lett, ami inspirálóan és nyugtatóan is hat a betérő olvasókra és látogatókra. Az alsó szinten a székek és asztalok szabadon mozgathatók, így a rendezvények típusától függően könnyen átrendezhető a tér, mindezt pedig megtámogatja a korszerű technikai háttér (projektor, vetítővászon, számítógépek, házimozirendszer). A galérián helyet kapott több kisebb "sziget": egy televízióval és DVD lejátszóval felszerelt kuckó, ahol lehet filmezni is; egy kiállítófal, ahol megmutatkozási lehetőséget biztosítunk fiatal alkotóknak; a tanulásra kialakított blokkban az asztalok mellett internetcsatlakozási lehetőség és az áramforráshoz való hozzáférés biztosítja, hogy a betérő olvasók saját laptopjaikon akár egyénileg, akár csoportosan dolgozhassanak. Az állomány folyamatos gyarapításánál nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúsági regények, kortárs szerzők könyvei, valamint a tanulást-, nyelvtanulást segítő szakkönyvek (hanganyaggal) beszerzésére. A folyamatosan bővülő DVD kínálatból minden korosztály találhat az érdeklődésének megfelelőt.

A szegedi nagyárvíz után a Stefánia 2. szám alatt álló belvárosi palotát egykor Politzer Sándor ékszerész építette. Az épületben 1974 óta működik könyvtár. Az elmúlt évtizedekben a galériával rendelkező bibliotéka profilja a könyvtárszakmai trendek és az olvasói igények figyelembe vételével többször megváltozott. Kezdetben a szolgáltatások és az állomány a fiatalokat szolgálta könyvekkel és hangzó anyagokkal, később a vakok és gyengénlátók ellátásának központi helyszínévé vált.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 1981 óta Szegeden kiemelt figyelmet fordít a vakok és gyengénlátók könyvtári ellátására. Az elmúlt évtizedekben több helyszín adott hosszabb távra otthont a speciális szolgáltatásoknak és dokumentumoknak, 2019-től a Francia utcai fiókkönyvtár feladata a szegedi és a Szeged környéki vakok és gyengénlátók ellátása szép- és szakirodalmi hangzó anyaggal.

Szolgáltatások

Kölcsönzés – könyvek, illetve a folyóiratok régebbi számai, valamint DVD-k
Rövid kölcsönzés – 1 hétre kölcsönözzük a folyóiratokat és a DVD-ket
Előjegyzés – olvasóink a fiókkönyvtár állományából éppen kikölcsönzött dokumentumokat térítés ellenében előjegyeztethetik
Fiókközi könyvkölcsönzés – bármely fiókkönyvtárunkba beiratkozott olvasónak lehetősége van a többi fiókkönyvtár állományából is előjegyeztetni könyvet, majd kikölcsönözni azt
Helyben olvasás
Internet, fénymásolás, szkennelés, nyomtatás
Iskolai csoportok számára kínálatunk – előzetes egyeztetés alapján könyvtárhasználati órák tartását
Közösségi terek használata – önszerveződéssel alakult kisközösségek számára kínáljuk közösségi tereinket a fiókkönyvtár nyitvatartási idejében
Ingyenes könyvtári programok – könyvbemutatók, könyves beszélgetések, előadások, zenei programok, kiállítás-megnyitók, társas összejövetelek
Könyvtári kvízek és társasjátékok
 

Klubok, rendszeres programok:

SZEGEDI KÉPREGÉNY-KLUB
A Stefánia Fiókkönyvtár-klub és a D2 Ifjúsági Központ havi rendszerességű klubja, melynek középpontjában a 9. művészeti ágnak tartott képregények állnak. A klubok alkalmával kötetlen beszélgetésekre kerül sor egy-egy gondolatébresztő, beszédindító témával.

BOARDGAMER KLUB
Kötetlen társasjátékozós délutánokat kínál a Stefánia Fiókkönyvtár-klub, ahol felnőtt és gyermek egyaránt jól érezheti magát a könyvtárban.

Harry Potter Olvasóklub
Havonta egyszer a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba várunk minden 10-16 év közötti fiatalt, akik együtt szeretnének utazni velünk Harry Potter varázslóvilágába.

SAKK-KLUB
A klub hétfői napokon várja a Stefánia Fiókkönyvtár-klubba a sakkozni vágyókat.

OBJEKTÍVEN – FOTÓSZAKKÖR A STEFIN
Havi rendszerességű klub a fotózás szerelmeseinek.

 

 

 

 

Munkatársak, elérhetőség

Fiókkönyvtár - Stefánia Fiókkönyvtár-klub   (62) 635-394
Pajer-Boross Dóra könyvtárvezető - Stefánia Fiókkönyvtár-klub (62) 635-394
Kéri Alexandra Gabriella könyvtáros - Stefánia Fiókkönyvtár-klub (62) 635-394

A város 13 pontján A város 13 pontján

Programok, események

MIképp – fotókiállítás
2021. augusztus 26-tól november 1-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Senior fotóklub
2021. szeptember
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Sakk-klub
2021. október
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Könyvekkel a lelki egészségért
2021. október 6. (szerda) 17.00
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Legyél te is karanténspecialista!
2021. október 7. (csütörtök) 16.30
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.

Képek a rendezvényekről Képek a rendezvényekről

Képek a rendezvényekről

Harry Potter-klub


A Somogyi-könyvtár Íróklubja


Homo religiosus – előadás