Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

TrendSzemle – fiatalok ajánlják

 

KÖNYVAJÁNLÓK KÖZÉPISKOLÁSOKTÓL

Legújabb könyvajánló sorozatunk fiatal olvasóink írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit.

Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások?

Válogatásunkban szemlézhetitek ezeket az ajánlókat, és ha valamelyik megtetszik, ki is kölcsönözhetitek a Könyv(tár)Ponton keresztül.

 

 

Udvardi Kinga
Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk

A könyvben fontos szerepe van a földön túli életnek, valamint egy leheletnyi mágiának, ami izgalmassá teszi a karakterek unalmas, hétköznapi életét. Nagyon szépen végigvezet bennünket egy csapat sokra vágyó, naív fiatal történetén. Különösen tetszett, hogy az ellentétek még azok között is megmutatkoznak – mind anyagilag, mind viselkedésükben –, akik ugyanabba az elit iskolába járnak.

Az is izgalmas cselekményszál, ahogy Blue Sargent, egy szegény családból származó, különc lány sorsa összegabalyodik a fiúkéval, és ahogy a csapat szerves részévé válik.

Számomra nosztalgikus érzés volt olvasni, ugyanis felélesztette bennem a gyermekkori kalandjaim emlékét, amikor a többi gyerekkel hasonló természetfeletti dolgok után nyomoztunk.

Ezt a könyvet leginkább a tinédzser korosztálynak ajánlanám, bár szerintem a felnőttek számára is szórakoztató lehet ez a könyvsorozat.

 

 

Ijjas Emese
George Orwell: 1984

„A legjobb könyvek, értette meg, azok, amelyek azt mondják el az
embernek, amit már tud.”

A George Orwell által megálmodott 1984 világa igazi klasszikus,
melyre rengetegen hivatkoznak mindenféle médiában, s nem egy filmnek (például az 1895-ös Brazil) szolgált már alapjául. Drasztikusan diktatórikus disztópiát ír le, melynek főszereplője
Winston, ki örökösen menekül mind a párt, mind szinte önnönmaga elől. Ahogy tud, harcolna a rendszer ellen – illetve annak vezetője, diktátora, mintegy Istene, a Nagy Testvér ellen. Miután a rendszer annak tagjainak minden egyes lépését, mi több, gondolatát nyomon követi s irányítja, ez egyáltalában nem bizonyul egyszerű feladatnak. A televízió is téged figyel, az emberek figyelnek, s a szó legszorosabb értelmében, a falnak is füle van. A múltat napról napra újraírják, valamennyi dokumentumot, bizonyítékot megsemmisítve, ezzel másítva meg a polgárok emlékeit is valamilyen szinten. Mert bármily bizonyosan hinnék is azt, hogy emlékeznek valamire, ami hivatalosan meg nem történhetett, semmiképp sem bizonyosodhatnak meg annak igazáról. A minisztériumban – vagyis hivatalosan a pártnak – dolgozó polgárok egészen más, valamiféle értelemben vett jó körülmények között élnek, szemben a társadalom aljára, a háborúk folyományaképpen szinte lakhatatlan nyomornegyedekbe taszított proletárokkal. A hivatalos nyelv az angszoc, mely egyre megújul és egyszerűsödik. A szinonimákat eltörlik, az ellentétpárokat megmásítják, s minél rövidebb egy-egy kifejezés, annál inkább megfelelő. Ez a butítást szolgálja, az ún. gondolatbűn elkövetésének ellehetetlenítését.
A regény egy örökös, megnyerhetetlen harcot ír le a mindenható rendszer ellen, görbe tükröt mutatva mindenkinek és minden valaha voltnak.

 

 

Jeffery Mária
J. D. Salinger: Rozsban a fogó (Zabhegyező)

„Engem az ken a falhoz, mikor olyan a könyv, hogy az ember a végén azt szeretné, ha az író iszonyú jó haverja lenne, akit akkor hív föl, amikor akar.” A könyvben a 17 éves Holden Caulfield gimnáziumból való kirúgását követő néhány napjáról olvashatunk. E/1-ben kísérhetjük nyomon Holden gondolatait, aki kíméletlenül kritikus akár a legapróbb történésekkel szemben is, továbbá elveszett lázadó, mindenről sajátos véleményt alkot, bár külsőleg mindez nem tűnhet fel. New Yorkban töltött, kalandos napjait iróniával színesíti, negatív szemléletével sajátos hangulatot biztosít a regénynek. Főhősünk igyekszik megtalálni helyét a világban, inkább kevesebb sikerrel. Holden nézetei megosztóak, nem mindenki kedvelheti stílusát. A Zabhegyező olvasását azonban mindenkinek ajánlom, ugyanis könnyed olvasmány, egyszerű történetvezetés és nyelvezet jellemzik, a könyv olvastatja magát.

 

 

Petrity Rebeka
Jessica Park: 180 másodperc

Park ebben a könyvében is igen komoly problémákat vesz górcső alá, mindezt egy szórakoztató, ám érzelmes kötetben.
Allison Dennis egész életét bizalmatlanságban élte. Nem bízott nevelőszüleiben, sem a nevelőotthonban ahol élt, helyzetét pedig az sem segíti, hogy nevelőszülei 16 évesen fogadták örökbe. Gyakorlatilag senkiben se bízik, önmagát is beleértve. A hozzáállása viszont egy csapásra megváltozik, mikor találkozik a szuperszexi és szenvtelen Esben Baylor közösségimédia-sztárral, aki mindössze 180 másodperc alatt felforgatja az életét, egy egyetemi társadalomtudományos kísérletben.
Három perc, egy nyitott fiú, egy zárkózott lány, egy kamera, és egy elcsattanó csók…
Fantasztikus történet szerelemről, bizalomról, csalódásról, egy igazi gyöngyszem, mely után igazán átformálhatja az olvasó hozzáállását is ezekhez az értékekhez. Allison nagyon mélyen érez, és tipikusan az jellemző rá, mint a legtöbbünkre: Ő is fél az új dolgoktól, nagyon nehezen teszi meg az első lépést az új dolgok felé. Az Esben felé nyitás ugyanezt jelenti, ám még nehezebbé teszi, hogy egymás tökéletes ellentétei: Esben extrém módon extrovertált, míg Allison tökéletesen megelégszik az egyedülléttel.
Kettejük története számomra igazán felemelő élményt nyújtott, emellett igazán fontos életigazságokra világított rá. Olvasóként betekinthetünk abba, hogy a zárkózott emberek élete nem feltétlen magányos, viszont ha óvatosan, és lassan nyitunk az introvertált emberek felé, gyönyörűen kiteljesedhetnek előttünk.
Egy történet, mely során rengeteget nevettem, rengeteg könnyet hullattam, s a legvégén euforikus állapotba kerültem. Valójában ilyen egy tökéletes történet, nemde? Érzések garmadáját váltja ki belőlünk, s közben olyannyira megszeretjük a szereplőket, hogy a legutolsó oldalak során fáj elengedni őket.
A legnagyobb kérdés mégis az: Vajon mi történhet abban a 180 másodpercben, ami képes megváltoztatni az életed? Fedezd fel te is, kölcsönözd ki a Somogyi Könyvtárból saját példányodat! Fedezd fel Te is, Allison és Esben fantasztikus történetét!

 

 

Tálosi Katalin
James Dashner: Az útvesztő

Az Útvesztő című trilógia a disztópia műfaj egyik legkiemelkedőbb darabja, amely szerethető karaktereivel és csavaros történetvezetésével már nemcsak a könyves sikerlistákat, hanem a filmipart is meghódította. Letehetetlen, kiszámíthatatlan és olvasmányos. A karakterek nem túl rétegeltek, csak éppen annyira, hogy mindenki megtalálja azt, akivel a leginkább azonosulni tud. A szereplők részletes bemutatása helyett az író inkább a cselekményre koncentrál, ettől válik a regény dinamikussá. A történet kezdetekor Thomas – a főszereplő – egy liftben ébred az emlékei nélkül. A felvonó egy hozzá hasonló fiatal fiúkkal teli tisztásra viszi, amelyet egy hatalmas útvesztő vesz körül.  A fiúk egy teljes társadalmat alakítottak ki: vannak földművelők, építészek és futárok is, akik nap mint nap kijárnak a labirintusba, hogy feltérképezzék azt, és végre elhagyhassák ezt a helyet. A dolguk azonban egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a falak helyzete állandóan változik, ráadásul egy, az útvesztőben töltött éjszaka gyakorlatilag a biztos halált jelenti. A könyv során egyre több kérdés merül fel: Mégis hogyan kerültek ők ide? Miért nincsenek emlékeik? Mi van az útvesztőn kívül? Egyáltalán lehetséges innen kijutni? Ahogy a rejtélyek folyamatosan halmozódnak, az olvasót egyre inkább beszippantja a zseniálisan megalkotott posztapokaliptikus világ és a hátborzongató hangulat.
Az Útvesztőt a disztópia, a fantasy és a sci-fi kedvelőinek, valamint a fordulatos olvasmányra vágyóknak ajánlom.

 

 

Doró Petra
Leiner Laura: Ég veled

Vicces, izgalmas, magával ragadó, és mint minden könyve az Írónőnek, fantasztikus. Ezekkel a szavakkal tudnám leginkább jellemezni ezt a hihetetlen könyvet.
Egy kis „bekukkantás” a történetbe: Egy középiskolás lány, Újvári Hanna életét megismerve indul minden. Miután édesanyja elhunyt, Hanna teljesen magába van zárkózva, édesapjával éli egyhangú mindennapjait. A tanév végén azonban felajánlják neki, hogy vegyen részt egy csapatban egy országos versenyen. A lehetőség éppen jókor jön, mivel szüksége van arra, hogy kiszakadjon a környezetből, ami az édesanyjára emlékezteti nap mint nap. Miután átgondolt mindent, a lehetőséget elfogadva indul a Bükkbe, három ismeretlen diáktársával (Lórival, Zsombival és Bernadettel) egy felejthetetlen kalandra. A lényeg, hogy az országból érkező csapatokkal összemérve a tudásukat végül nyertesként távozzanak. Igen egyszerűnek hangzik viszont a megvalósításhoz keményen kell dolgozniuk…
A könyvben felbukkan Hanna számára egy addig ismeretlen érzés, a szerelem, ami az egész könyvön átvonulva tartja izgalomban az olvasókat. Az Írónő természetesen – hogy egy kis csavart vigyen a történetbe – egy másik csapat fiú tagjával „hozta” szerelembe Hannát, ami a két fiatalnak kezdetben nagy nehézséget okoz.
Nekem a legjobban az tetszik a könyvben, hogy minden olyan váratlan. Sose tudod, hogy mi fog történni a következő oldalon. Emiatt lesz olyan magával ragadó a történet. Mindeközben imádtam a szereplőket, azt, hogy mindenki magára tud ismerni valaki személyében, és hogy az Írónő a mindennapokban előforduló személyiségeket vett alapul a karaktereihez.
Ezt a könyvet leginkább a középiskolás olvasóközönségnek ajánlanám, azon belül is azoknak, akik szeretik a romantikus és izgalmas történeteket és azoknak, akiknek nem okoz gondot, ha késő estig olvasnak, mert aki ezt a könyvet elkezdi, garantáltan nem fogja letenni!

 

 

Ijjas Emese
Murakami Haruki: Norvég erdő

A Norvég erdőnek nincsen egyetlen, egyszerűen megragadható vezérvonala vagy történeti eleme. Csak Watanabe Toru van, az ő élete, az őt körülvevő emberek, és a felettük konstans lebegő halál.

Miután japán regényről van szó, ez utóbbi igen jelentős szerepet kap, különös tekintettel az öngyilkosságra. Ott a múltban, jelenben, s a jövőben egyaránt. Kellemetlenül része az életnek, mint ahogyan ezt fiatal főszereplőnk is kénytelen felismerni.

Watanabe viharos diákéveit idézi fel és éli újra, lejegyezve valahány mozzanatát, mielőtt az túlságosan elhomályosodhatna emlékezetében. Ekkori múltjában kicsit elveszett, dolgozik, tanul, gyalogol a semmibe, gyászol és szeret. Fiatalságát mindenféle többnyire öntörvényű emberekkel tölti, mindannyiuktól tanulva egy-egy apró kis valamit az életről. Kedve volna örökké megmaradni tizenkilenc évesnek, mindig újrajárni ezen egyetlen évet, de semmiképp egyedül. Naokóval, akihez annyira ragaszkodik, mint hozzá a hirtelen felbukkanó Midori. Ezen kettős akár egy érme két oldala: Egyik szerény s szenved csendben, míg a másik feltétlen cselekszik, él és akar is élni, tán kevesebbet gondolkodik mint amennyit beszél. Hozzájuk fűzik Watanabét az ilyen-olyan szerelmek, s mindenféle kéretlen sérelmek.

A Norvég erdő mint The Beatles dal Naokó dala. Szövege alapvetően egyszerű, csak úgy mint a nevét tőle nyert könyv. Mert bár utóbbi könnyen érthető és olvasható, gyönyörű nyelvezettel megírt regény, legalább ennyi jelentést társít az említett zene mellé is. Többször visszatérő elem a mű során, kicsit melankolikus, megint a szerelem és halál jelen esetben kéz a kézben járó hangulatával szólalva meg.

 

 

Petrity Rebeka
Colleen Houck: A tigris átka

A történet szerint Kelsey Hayes egy cirkuszban kezd el dolgozni, ahol megismerkedik a rejtélyes fehér tigrissel Rennel. Ő egy feltűnően nyugodt természetű tigrisnek tűnik, ám az események odáig fajulnak, hogy nemsokára Kelsey Indiában találja magát, ahol éppen egy több száz éves átkot próbál megtörni. A kaland során a legkülönfélébb mitológiai szörnyekkel, istenekkel, és fejtörőkkel kell szembenéznie. Mindezt persze, egy szenvtelenül jóképű herceggel és tigrissel karöltve. Úgy gondolom, ez a könyv tökéletes választás a mostani időkben. Colleen Houck elkalauzol bennünket India csodaszép tájaira, illetve bevezet a különösen izgalmas hindu mondavilágba, varázslattal megfűszerezve az olvasás minden egyes percét. Telis tele izgalmas jelenetekkel, humorral, és különböző Shakespeare-idézetekkel. Könnyedén magával ragadó, letehetetlen történet, mely bármikor, bárhol, és szinte bárki számára fogyasztható. Az elbeszélés változatos, illetve lélegzetelállító szereplőket mozgat. Houck úgy alkotta meg a herceget, hogy szerintem nincs olyan olvasó, aki a történet folyamán fülig bele ne szeretne.  Kelseyvel is könnyű azonosulni, ő egy olvasott, tapasztalatlan, ám intelligens fiatal lány, aki változatos módon küzd meg az elé táruló akadályokkal. Ráadásul borzasztóan szórakoztató az adok-kapok, ami közte és a hercegünk között folyik. Kinek ajánlom? Bárkinek, aki az első könyveivel ismerkedik, ami nem kötelezőolvasmány. E könyv révén könnyű megszeretni az olvasást, továbbá azoknak is tökéletes kikapcsolódást jelenthet, akik szeretik a gyors, romantikával fűszerezett kalandregényeket. A történet telis-tele irodalmi idézetekkel, én ezután kezdtem el Shakespeare művei felé kacsingatni, nem pedig azért mert az iskolában kötelező volt.

 

 

Szebenyi Hanna
Aldous Huxley: Szép új világ

Talán mindenkit foglalkoztat a saját helyünk a világban, hogy miért van egyenlőtlenség az emberek között, vagy hogy hogyan manipulálható a saját viselkedésünk, de kevesen tudták úgy mondatokba szedni az ilyen kételyeiket, mint a Szép új világ írója, Aldous Huxley. A történet egy tökéletesen kialakított világban játszódik, ahol mindenki élete fogantatásától kezdve el van tervezve. Az emberek csoportokra vannak osztva, és a társadalomban megvan a saját szerepük, amit gond nélkül meg tudnak csinálni. Nincsenek családok, a közösség maga egy egész. Nem létezik bizonytalanság, elveszettség és kirekesztettség, mert nem is ismert. Vagy mégis? A főszereplő, Bernard, bár a legjobb rangba tartozik, alacsonyabbra és csúnyábbra sikerült az embergyárban, mint a társai. Emiatt kritikus és gyakran féltékeny, ami nem csak a főnökei számára elfogadhatatlan, de párt is nehezen talál, pedig a norma a teljes szabad szerelem. Próbálkozik elhívni egy potenciális társat nyaralni egy indián rezervátumba, ahol felborul előtte a világ: találkozik a „természetesen" élő őslakosokkal, akik családokban élnek, vallást gyakorolnak, sőt egyikük még Shakespeare-t is olvas. Ők viszont nem tudnak elmenekülni a boldogtalanságtól, a betegségtől és a haláltól, mint a „civilizált" emberek. A két világ közötti út megnyílik az olvasó felé, és ahogy a történet kibontakozik, mindkét oldal egyszerre válik utópiává és disztópiává. A kinti és benti világ, a máshonnan jött szereplők együttműködése új fényt vet a mindennapi koncepciókra. Egyre nehezebb lesz megválaszolni, hogy melyik szereplő cselekszik jól, ami egy különlegesen elgondolkodtató regényt eredményez. A szövegtől viszont nem fog megfájdulni a fej, a sci-fi-szerű leírás kényelmesen keveredik a gondolatvilággal. Ha egy érdekes, kreatív és különleges élményre vágysz, amiről alvás előtt még pár napig agyalni fogsz, ne félj levenni a polcról!

 

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


„Barokk töredékek” a Szent Demeter-plébániatemplom történetéből
80 éve született Gregor József
90 éves Nagy József professzor