Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Gyakran ismételt kérdések

Ezen az oldalon azokat a kérdéseket – és a hozzájuk tartozó válaszokat – gyűjtöttük egybe, amelyek a legtöbbször okoznak  félreértéseket, problémákat a mindennapos könyvtárhasználat során.

Hogyan változott a kölcsönzés a központi könyvtárban 2016-ban?
Az olvasói elégedettség- és igényfelmérés tapasztalataiból kiindulva megemeltük a kölcsönözhető dokumentumok számát (6 helyett 10-re) és az alap kölcsönzési időt (3 hét helyett 4 hétre). A hosszabbítás ideje 3 hét maradt, ezért figyelni kell arra, hogy ha valaki új könyvet kölcsönöz és ezzel egy időben meghosszabbítja a már kölcsönzésben lévőket, akkor nem egyszerre fog lejárni a könyvek kölcsönzési ideje.

Miért kell bemutatni beiratkozáskor, illetve a lejárt olvasójegy újraérvényesítésekor a személyi igazolványt és lakcímkártyát?
Az 1997. évi könyvtári törvény (CXL/1997. ) értelmében a „könyvtárhasználónak a beiratkozáskor a következő személyes adatait kell közölnie és igazolnia: természetes személyazonosító adatok és lakcíme.” Ezen adatok igazolására a személyi igazolvány és a lakcímkártya hivatott. Az olvasójegy érvényességi idejének meghosszabbításakor az esetleges változásokat ellenőrizzük.

Miért nem hosszabbítható meg azoknak a könyveknek a lejárati ideje, amelyeket időközben mások előjegyeztek?
Sajnos nem tudunk minden könyvből elegendő példányt vásárolni, gondoljunk csak az aktuális sikerkönyvekre. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a meglévő állomány minél több olvasóhoz jusson el. Ezért született meg a döntés, hogy a gyakran keresett (előjegyzett) könyveket az alap kölcsönzési idő (4 hét) után tovább kell adni a sorban következő várakozónak. Más esetben az engedélyezett hosszabbításokkal akár 10 hétig (két és fél hónapig) is kint lehet egy könyv, vagyis az előjegyzési sor végén akár 1–2 év is lehetne a várakozás.

Miért ilyen későn kerül polcra a könyv a könyvesbolti megjelenéshez képest?
Arra törekszünk, hogy az új könyvek minél gyorsabban hozzáférhetőek legyenek. Ugyanakkor a könyveknek számos munkafolyamaton kell keresztül menniük, mielőtt a katalógusban visszakereshetővé, illetve kölcsönözhetővé válnak. A több munkaterület, és könyvtáros összehangolt tevékenységét igénylő folyamatok sajnos kicsit időigényesek.
Előfordulhat az is, hogy a katalógusban már megtalálható egy könyv leírása, de a lelőhely megjelölése nélkül. Ez azt jelenti, hogy még feldolgozás alatt van, de hamarosan kölcsönözhetővé válik.

Miért nincsenek a könyvek a helyükön?
Ennek több oka is lehet. Könyvtárunkban több mint százezer kötet elérhető szabad polcon. Az olvasói terekben gyakran előfordul, hogy valaki már levette a polcról a keresett könyvet, de még nem kölcsönözte ki (pl. olvasgatja valamelyik fotelben). Megtörténhet az is, hogy valaki véletlenül egy másik polcra tette vissza a megnézett könyvet (ezért is kérjük, hogy a könyveket hagyják az asztalokon, majd a könyvtáros elpakolja). A megrongálódott, köttetésre váró köteteket szintén levesszük a polcokról. Javasoljuk, hogy amennyiben a keresett mű nem található a helyén, kérje kollégáink segítségét, akik készséggel állnak a rendelkezésére.

Miért nem lehet bevinni táskát és kabátot a könyvtárba?
A válasz egyszerű: a könyvtári állomány védelme érdekében. A táskák és kabátok elhelyezésére az alagsorban ingyenes ruhatár található, ahol olyan átlátszó műanyag táskák is kérhetők, amelyekben a szükséges holmik felvihetők az olvasói terekbe.

Miért kell kártérítést fizetni a rossz állapotban visszahozott könyvért?
Sajnos előfordul, hogy a kikölcsönzött könyvet otthon valamilyen baleset éri (elázik, leöntjük valamivel, elszakad a lapja, szétesik…). Ezeket a könyveket már nem tudjuk odaadni egy következő olvasónak, hanem tisztítani, javítani, akár újraköttetni kell őket, hogy ismét kölcsönözhetővé váljanak. Ezt a költséget kell ezekben az esetekben kifizetni.

Miért kell minden alkalommal kölcsönzési bizonylatot nyomtatni/aláírni az adminisztrációban?
A kölcsönzéssel kapcsolatos bizonylatok nyomtatása nemcsak jogi szempontból szükséges, hanem az esetleges félreértések későbbi tisztázása érdekében is. Könyvtáros és olvasó egyaránt ezzel tudja bizonyítani, hogy valamely kötet visszakerült már a könyvtárba vagy sem.

Rendezvények

Január havat vár…
2020. január 21. (kedd) 16 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l