Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Fiókkönyvtárak

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati osztálya 1977 óta működik önálló osztályként. Fő feladata a Szeged városát behálózó fiókkönyvtárak munkájának koordinálása. Jelenleg 13 helyen működik fiókkönyvtár a városban:

Agóra Gyermekkuckó – Kálvária sgt. 23.
Csillag Téri Fiókkönyvtár – Kereszttöltés u. 29.
Dorozsmai Fiókkönyvtár – Negyvennyolcas u. 12.
Északvárosi Fiókkönyvtár – Gáspár Zoltán u. 6.
Francia Utcai Fiókkönyvtár – Kossuth Lajos sgt. 69-71.
Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár – Zentai u. 31.
Móra Utcai Fiókkönyvtár – Móra u. 21.
Odesszai Fiókkönyvtár – Székely sor 11.
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár – Szántó Kovács János u. 28.
Rókusi Fiókkönyvtár – Vértói út 5.
Stefánia Fiókkönyvtár-klub – Stefánia 2.
Szőregi Fiókkönyvtár – Magyar u. 14.
Tápai Fiókkönyvtár – Budai Nagy Antal u. 20-22.

Az egyes könyvtárak állományának segítségével Szeged valamennyi lakosának (függetlenül attól, hogy melyik városrészben lakik) lehetősége nyílik a könyvtárhasználatra. Így a lakóhelyhez közel tudják az olvasók a könyvtári szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatások nagy része mindenütt ugyanaz, de arra törekszünk, hogy mindezek folyamatosan bővüljenek és változatosak legyenek. A lakosok minél színvonalasabb könyvtári ellátása érdekében a fiókkönyvtárak zavartalan és folyamatos működtetése a cél.


Könyvtáraink közül a Francia utcai és a Petőfi-telepi úgynevezett családi könyvtárként funkcionál, ami azt jelenti, hogy az állományt nem tárgyuk, hanem az olvasói érdeklődés, elsősorban a különböző szabadidős elfoglaltságok szerint rendezik el.


Nyolc fiókban az adott könyvtár olvasói által életre hívott könyvtári klubok, baráti körök nyújtanak színes és érdekes programokat az érdeklődőknek.

 • ALTERNATÍV GYÓGYMÓD KLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló klubjában az alternatív gyógyászat és mozgásformák, valamint az egészséges életmód tematikáján belül havonta hallgathatnak meg az érdeklődők előadásokat meghívott előadók tolmácsolásában.
 • BABAKLUB
  A Rókusi Fiókkönyvtár új klubjában mesére épülő foglalkozásokkal, bábozással és közös játékkal várják az óvodáskorú gyermekeket és családjukat.
 • BARKÁCSOLÓ
  Mese- és kézműves foglalkozás általános iskoláskorú gyermekeknek és családjuknak a Rókusi Fiókkönyvtárban
 • CSALÁDI KÉZMŰVESMŰHELY
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban az ünnepekhez kapcsolódóan szervezünk kézműves foglalkozást, ahol más és más technikával, anyagokkal, és az alkotás örömével ismerkedhetnek a foglalkozáson részvevők.
 • ÉLETREFORM KLUB
  A Szőregi Fiókkönyvtárban kéthetente szerdán tartjuk az összejöveteleinket. Ezeken a napokon egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Vendégeink között orvos, természetgyógyász, katolikus pap, szociális munkás, pedagógus, gyógytornász szerepelt. Meghívott előadóink voltak például dr. Szabó Mária, dr. Szilágyi Károly orvosok, Perecz Sándor, Csorba József természetgyógyászok, Ódry Károlyné karakternumerológus, Kopasz István tápai lelkész, Saja István szociális munkás, Kovácsné Burics Judit pedagógus, Kilyén Ilka színművésznő.
  Nem minden alkalommal hívunk vendéget. E közösség tagjai igénylik a kötetlen beszélgetést és az előadásokon hallottak megvitatását is. Az Életreform Klub egyben könyvtárpártoló is, az egyéb rendezvényeken (pl. nyári vakációs programokon) is aktívan résztvesznek.
 • ÉV-KÖR
  Beszélgetés csillagjegyekről és az irodalom kiemelkedő alakjairóla Rókusi Fiókkönyvtárban
 • FILM-CSILLAG-KLUB
  Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit Szegeden, a Csillag Téri Fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
 • KAMARAKIÁLLÍTÁSOK
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban, az ország egyik legkisebb kiállítótermében képzőművészeti-, és olvasóink alkotásaiból rendezett kiállításokat, érdekességeket, könyvajánlókat, újdonságokat bemutató kiállításokat tekinthetnek meg olvasóink.
 • KIS IRODALMI TEREFERE
  Az Északvárosi fiókkönyvtárban 2009-től havonta egy alkalommal (kedd délelőttönként) felnőtteknek szóló előadásokat tartunk. A magyar és a világirodalom egy-egy klasszikus vagy kortárs alkotójának életrajzi érdekességei hangzanak el műveik tükrében. Versek, prózarészletek felolvasása, jó hangulatú közös beszélgetés színesíti e délelőttöket.
 • KÖNYVBARÁTOK KLUBJA
  A Francia Utcai Fiókkönyvtár felnőtteknek szóló rendezvényein különféle témához kapcsolódó előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Színes a paletta: irodalmi - zenei műsorok, helytörténeti előadások, egészség és természetvédelem, ezoteria előadások képviselői és virágkötő is megfordult már a Könyvbarátok Klubjában. Rendszeresség: havonta illetve alkalmanként többször is. A Könyvbarátok Klubjának elődje a Tarjáni Fiókkönyvtárban működött 2000-2012 márciusáig. Létrejötte: 2000. március 9.
 • KÖNYV-FA-LÓ GYEREKKLUB
  Az Odesszai Fiókkönyvtár 2015 szeptemberében alakult klubjában havi rendszerességgel  ifjúsági regényekre épülő játékos foglalkozásokat, könyvajánlókat tartunk iskolásoknak.
 • KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtár gyerekklubjába havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát kamaszokat invitáljuk. Megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket, beszélgetések, irodalmi játékok várják az olvasni szerető gyerekeket.
 • MESEKUCKÓ
  Az Északvárosi Fiókkönyvtárban havonta egyszer, péntek délután játékos mesefoglalkozásokat tartunk óvodás, illetve kisiskolás gyerekeknek, és szüleiket is örömmel látjuk ezen alkalmakkor. A klub keretein belül meseolvasás és -dramatizálás folyik beszélgetésekkel, sok játékkal és jókedvvel.
 • MESÉS ISMERETTÁR
  A Francia utcai Fiókkönyvtár havonta egyszer valamely aktuális téma köré épülő ismeretközlő foglalkozásokra könyvajánlóval várja az érdeklődő gyerekeket szüleikkel. Az ismeretközlő foglalkozások mellett különféle kézműves technikákkal barátkozhatnak meg az érdeklődők.
 • MESESZŐNYEG
  A Tápai Fiókkönyvtárban havonta egy délután mese- és rajzfoglalkozást tartunk óvodás és kisikolás gyermekek számára. A „varázsszőnyegen” megelevednek a gyermekek által kiválasztott mesék. A meseolvasás közben a fantáziavilágot mozgósítjuk, az illusztrációk nyomán pedig a papíron is életre kelnek a mesehősök.
 • MESETARISZNYA
  Az Odesszai Fiókkönyvtárban minden hónap utolsó péntek délutánján mesefoglalkozásra várjuk az óvodásokat. Meseolvasás után jókedvű beszélgetéseken és sok-sok játékokon vehetnek részt az érdeklődő gyermekek szüleikkel.
 • MESEVÁR
  A Móra Utcai Fiókkönyvtárban havonta tartunk családok részére a néphagyományokhoz kapcsolódó mesedélutánt, kézműves foglalkozással.
 • OLVASNI MENŐ!
  Könyvklub kamaszoknak (12–14 éves gyerekeknek) az Északvárosi Fiókkönyvtárban
  A klubtagok minden hónap egyik szerda délutánján kedvenc könyveiket ajánlhatják egymásnak, a könyvtár kamaszoknak szóló könyveiből válogathatnak, és könyvtári újságot szerkeszthetnek.
 • A SOMOGYI-KÖNYVTÁR ÍRÓKLUBJA

  Amatőr alkotók klubja a Rókusi Fiókkönyvtárban

 • TINIKUCKÓ

  Kortársak – közösség – drámajátékok az Északvárosi Fiókkönyvtárban
  Havonta egy szerda délután találkozhatnak egymással a kamaszok, hogy az őket érdeklő és érintő témákról beszélgessenek. A tiniklub programját minden alkalommal közös drámajátékok színesítik, és lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a kamaszok megmutathassák egymásnak, miben tehetségesek. A Tinikuckóba a felső tagozatosokat várjuk.

 • VAKOK KLUBJA
  Az 1989 óta létező klub 2019-től új helyszínen, a Francia Utcai Fiókkönyvtárban működik.  A foglalkozások minden második pénteken 17 órától kezdődnek. A klub keretében programokat szervezmek a vakok és gyengénlátók számára, de céljuk az is, hogy a látók és vakok közelebb kerüljenek egymáshoz..


Elérhetőségek:

 • Fiókhálózati munkaszoba
  6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
  (62) 425-525/129 mellék
   
 • Fiókhálózati osztályvezető
  Kiss Brigitta
  (62) 425-525/129-es mellék; e-mail
Átlagos (0 Szavazatok)

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


Az egyetem 100 éve Szegeden
Ember és tanár. Dugonicstól Dugonicsról
Egy filantróp nemes a 19. század zsidóságának soraiban. Dr. várhelyi Rósa Izsó
Láthatatlan művelődési ház panelországban