Rendezvény

Internet Fiesta 2021
2021. március 18-tól


Az idén már 22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak készülődnek az Internet Fiesta programjaira. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség által – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – összehangolt eseménysorozathoz a Somogyi-könyvtár is rendszeresen csatlakozik.

Az idei fesztivál programjaira 2021. március 18. és 25. között kerül sor – a virtuális térben.

MÚLT ÉS ÖRÖKSÉGJÁTÉKOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAKINFOTECHNIKA/DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁSONLINE BEMUTATÓK, AJÁNLÓK


MÚLT ÉS ÖRÖKSÉG

 • Somogyi Károly és könyvtára

„S művem örökké él; még csak színe se vész.”
Éppen 140 éve, 1881. február 15-én írta alá Somogyi Károly azt a hivatalos oklevelet, amelyben Szeged városának adományozza páratlan könyvgyűjteményét. Az évforduló alkalmából azzal tisztlegünk a Somogyi-könyvtár alapítója, a tudós pap előtt, hogy videóban mutatunk be néhány, a jelleméhez, személyéhez kötődő, a könyvtárban féltve őrzött érdekességet.

 • Eszperantó pillanatképek

A Somogyi-könyvtár videósorozatának keretében felidézzük az eszperantó világnyelv történetének érdekes mozzanatait könyvtárunk dokumentumainak tükrében. A negyedik részben – az eddigiektől kicsit eltérve – a magyar nemzeti múlt jeles napjára, 1848. március 15-re emlékezünk, nemzetközi nyelven.

 • Digitalizált folyóiratainkból: Méhész-Ujság – méhészeti szaklap

A Méhész-Ujság című szaklap első száma 1916-ban jelent meg Szegeden. A Somogyi-könyvtár a második, 1917-es évfolyamból őriz öt számot, melyek már digitális könyvtárunkban is megtekinthetők. A havilap közölt fontos elméleti szakmai írásokat, beszámolt a külföldi tapasztalatokról, de az évszakhoz igazodó, praktikus tanácsokkal is ellátta a méhészeket. Íme néhány cím az újságból: Melyik a legjobb méhlakás? - A veréb mint méhellenség - Kik vannak különösen hivatva a méhészetre? - Méhkenyér készítése...
Digtalizált folyóiratok a Somogyi-könyvtárban

 • Szegedi témájú mobilapplikációk – városismereti séták és játékok

A Somogyi-könyvtár értékes, unikális kincseket tartalmazó alapítványi gyűjteménye, rendkívül gazdag helyismereti állománya, számos különgyűjteménye rengeteg lehetőséget kínál az oktatást, kutatást támogató tartalmi szolgáltatások kifejlesztésére. A digitalizált dokumentumok újrahasznosítására épülnek korszerű városismereti applikációink (Google Play). Néhány alkalmazáshoz változatos és szórakoztató feladatsorokat, játékokat is társítottunk. Tegye próbára tudását!

 • Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több?

Tarts velünk Szegeden - virtuálisan!
A Somogyi-könyvtár tavaly tavasszal indította el online helyismereti játékát a Facebookon, melynek során kéthetente új feladvánnyal jelentkezünk. Ezekből válogatva kvízjátékot is összeállítunk játékos kedvű olvasóinknak. Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!

 • A hajnal nem találta többé... – a szegedi nagyárvíz képekben

Virtuális ajánló
1879. március 12-e meghatározó dátum Szeged történetében. Egy új időszámítás kezdődött. A Víz előtti város megszűnt létezni és innentől számítjuk a Víz utáni város történetét. Mi vezetett a tragédiához? Hogyan zajlottak az események? Mi történt a szépírók és a korabeli sajtó emlékei alapján? A Somogyi-könyvtár Városismereti applikációjában tizenhárom stáción keresztül követhetik végig az érdeklődők a szegedi „nagy” árvíz pusztítását.

 • Az 1879-es "szegedi nagyárvíz" idején készült fényképek

A Somogyi-könyvtár legnépszerűbb és legértékesebb dokumentumai közé tartoznak az 1879-es "szegedi nagyárvíz" idején készült fényképek.


JÁTÉKOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

 • Rejtvénykihívás

A Somogyi-könyvtár online játéksorozatában rendszeresen új, különböző típusú fejtörőkkel várjuk az érdeklődőket a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán.

 • Rejtőzködők

Vajon kiket rejtenek az írói álnevek? – online kvízjáték

 • Nyerj egy jegyet az új hazába! – online játék

A víz világnapja – március 22. Ehhez kapcsolódik ez az online szabadulószoba, mely a környezetvédelemre hívja fel a figyelmet játékos formában.

 • Biztonságban érzed magad?

Online játék gyerekeknek, melyben játékos formában tanulhatják meg az internet biztonságos használatát.

 • Mesés kezek – alkoss velünk!

Online alkotóműhely-sorozatunk következő részében Móra Ferenc A méhek trombitása című meséjét hallgathatják meg a gyerekek, majd kreatív kézműves eszközökkel megelevenítjük a történet szereplőit.

 • „Talpra magyar” – foglalkoztatófüzet

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye. Ennek tiszteletére állítottuk össze foglalkoztatófüzetünket gyerekek számára. A rajzok, képek eredeti változatát a Somogyi-könyvtár helyismereti és Vasváry-gyűjteménye őrzi.
Töltsd le a füzetet, színezd ki a képeket, oldd meg a feladatokat!

 • Így segítek én – rajzpályázat
Óvodásoknak és általános iskolásoknak a láthatatlan munka napjához kapcsolódóan

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom több mint tíz éve dolgozik a családbarát szemlélet elterjesztéséért, ennek része az is, hogy megbecsüljük azokat a tevékenységeket, amelyek „láthatatlanok”.

 • Vajon biztonságosan internetezel?

A következő kérdőív segítségével teszteld le, hogy vajon mindent megteszel-e annak érdekében, hogy az online világban is védd az adataidat.


INFOTECHNIKA/DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS

 • 3D nyomtatás

Hol tart most a 3D nyomtatás? Milyen alkalmazási területei ismertek jelenleg a technológiának, s mit rejthet a jövő? Hogyan alakíthatja át a hagyományos szakmákat ez az új szerkentyű? Lássunk erről egy Prezit!

Tervezz 3D kulcstartót! Videónk segítségével készítsd el saját, névre szóló 3D kulcstartódat. Szerkesztés után küldd el nekünk az .stl fáljt, a library(kukac)sk-szeged.hu címre. Az első 10 beküldő kulcstartóját 3D-ben kinyomtatjuk!

 • Bemutatjuk a Somogyi-könyvtár e-learning felületét

E-LEARNING – ingyenes távtanulási lehetőség a Somogyi-könyvtár honlapján keresztül 5 témakörben: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, felhőalapú tárolás, okoseszközök használata

 • NETikett

Az internetezésre alkalmas eszközöket tudatosan, odafigyeléssel használod? Kritikus szemmel tekintesz a különböző felületeken megosztott tartalmakra? Tudod, hogy "beszélgess", hogy ne bánts másokat és hogyan kerüld el azt, hogy téged bántsanak? Ha a válaszod IGEN, akkor töltsd ki a kérdéssorunkat és nézd meg biztos jól gondoltad-e. De ha nem tudod, hogyan csináld – a feladatok segítségével most megismerheted az internetes etikettet.

 • Zümmögő csodák – játékos robotika

A növények beporzásával különféle állatok foglalkoznak – bogarak, lepkék, méhek. Most robotok (Ozobot) segítségével keltjük életre a beporzó állatkákat. Bemutatjuk hasznos munkájukat, valamint azt is, kik vagy mik jelentenek veszélyt számukra. Követjük a méhek útját a kaptártól a virágokhoz, majd egészen a mézig.

A „háló” sötét oldala
Tudj meg minél többet a hackerekről, álhírekről és hiéna linkekről, hogy biztonságosan szörfözhess az internet hullámain!
ONLINE JÁTÉK


ONLINE BEMUTATÓK, AJÁNLÓK

 • Kultúra a foteledből

Online bemutató az interneten elérhető irodalmi, színházi, zenei, és egyéb művészeti tartalmakról.

 • Hatékony / Online / Tanulás – tippek és trükkök

Online bemutató a távoktatás humoros oldaláról és a hatékony tanulás elérése érdekében alkalmazható otthoni praktikákról, gyakorlatokról…

 • TrendSzemle – könyvajánlók középiskolásoktól

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozata fiatal olvasók írásait teszi közzé, felsorakoztatva a középiskolás korosztály legkedveltebb, legolvasottabb és legtrendibb könyveit. Milyen gondolatokat ébresztenek, milyen élményeket elevenítenek fel a mai fiatalokban olvasmányaik? Melyek azok a könyvek, amelyeket szívesen leemelnek a polcról, és hatásukra megszületnek ezek az írások? Megtudhatod a Somogyi-könyvtár Facebook-oldaláról (#trendszemle) és honlapunkról is.

Rendezvények

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló
A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló
„Talpra magyar”
Virtuális ajánló

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

 • Könyvkirály
 • Irodalmi villámkvíz 2020
 • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l