Rendezvény

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló


Az új, természetvédelmi jeles napot önkéntesek ötlete, lelkesedése hívta életre.

A Somogyi-könyvtár 2021-ben csatlakozik a programsorozathoz. Mesés kezek online alkotóműhely-sorozatunkban mesehallgatás után méhecskét készíthetnek a gyerekek. Robotok segítségével életre keltjük a beporzó állatokat, és játékos formában megmutatjuk a rájuk leselkedő veszélyeket is. A könyvtárunkban őrzött szegedi méhészeti szaklap digitalizálásával a kutatást támogatjuk.

Mesés kezek – alkoss velünk!
Online alkotóműhely-sorozatunk következő részében Móra Ferenc A méhek trombitása című meséjét hallgathatják meg a gyerekek, majd kreatív kézműves eszközökkel megelevenítjük a történet szereplőit.


Zümmögő csodák – játékos robotika
A növények beporzásával különféle állatok foglalkoznak – bogarak, lepkék, méhek. Most robotok (Ozobot) segítségével keltjük életre a beporzó állatkákat. Bemutatjuk hasznos munkájukat, valamint azt is, kik vagy mik jelentenek veszélyt számukra. Követjük a méhek útját a kaptártól a virágokhoz, majd egészen a mézig.


Méhész-Ujság – méhészeti szaklap
A lap első száma 1916-ban jelent meg Szegeden. A Somogyi-könyvtár a második, 1917-es évfolyamból őriz öt számot, melyek már digitális könyvtárunkban is megtekinthetők.
A havilap közölt fontos elméleti szakmai írásokat, beszámolt a külföldi tapasztalatokról, de az évszakhoz igazodó, praktikus tanácsokkal is ellátta a méhészeket. Íme néhány cím az újságból: Melyik a legjobb méhlakás? - A veréb mint méhellenség - Kik vannak különösen hivatva a méhészetre? - Méhkenyér készítése...

Rendezvények

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló
A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló
„Talpra magyar”
Virtuális ajánló

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l