Rendezvény

A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló


1879. március 12-e meghatározó dátum Szeged történetében. Egy új időszámítás kezdődött. A Víz előtti város megszűnt létezni és innentől számítjuk a Víz utáni város történetét.

Mi vezetett a tragédiához? Hogyan zajlottak az események? Mi történt a szépírók és a korabeli sajtó emlékei alapján?


Mesél a múlt – a Somogyi-könyvtár könyves kincsei 4. Az Árvízkönyv és Arany János kézirata
1879. március 12-én tört be Szegedre az ár, s tette a földdel egyenlővé a várost. Egész Európa összefogott, hogy a romokból új, modern nagyváros épüljön. Mindenki úgy segített, ahogy tudott: míg Somogyi Károly esztergomi kanonok a könyvtárát ajánlotta fel a városnak, addig a Kisfaludy Társaság Árvízkönyvet adott ki a szegedi károsultak javára. Az 1879-es nagy szegedi árvízre emlékezve most erről, köztük Arany János kéziratáról beszél kolléganőnk.

 

1879. március 12-én, Gergely napján, hajnali 2 órakor betört a víz, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan, és döntő csapást mért a város ősi életformájára, sajátos egyéniségére, de ugyanakkor a modern fejlődés páratlan lehetőségeit is megnyitotta előtte.

„A hajnal nem találta többé Szegedet” – írja Mikszáth Kálmán egy cikkében. Az árvízről 12 napon át írta a Szeged pusztulása c. riport sorozatot, amely megismertette Európával Szeged történetét. Írásai így segítették, hogy az elpusztult város később jelentős segítséget kapjon Európa különböző nagyvárosaitól.

A Somogyi-könyvtár Városismereti applikációjában tizenhárom stáción keresztül követhetik végig az érdeklődők a szegedi „nagy” árvíz pusztítását. Az alkalmazásban a korabeli képek mellett Mikszáth cikkeiből vett hangillusztrációk is segítik annak megértését, hogy mit is jelentett a város életében ez a természeti csapás.


Az 1879-es "szegedi nagyárvíz" idején készült fényképek
A Somogyi-könyvtár legnépszerűbb és legértékesebb dokumentumai közé tartoznak az 1879-es "szegedi nagyárvíz" idején készült fényképek.
Ide kattintva digitális könyvtárunkban is megtekintheti a képeket.

 

Látogasson el a Somogyi-könyvtár honlapjára a "szegedi nagyárvízet" bemutató virtuális kiállításhoz ahol fotófelvételek, sajtóhírek segítségével mutatjuk be az árvíz történetét.


És, Neked mit jelent Szeged? A Somogyi-könyvtár alkotópályázatot hirdet 10 és 14 év közötti fiatalok részére, melynek jutalmaként a díjazottak ingyenesen vehetnek részt a Somogyi-könyvtár A víztől vett város – árvíz és újjáépítés helyismereti táborában, 2021. július 26 és 30-a között.

Nem kell mást tenned, mint a témában hagyományos technikával (kreatív rajz, festmény, kollázs, képregény, poszter, vers, novella, esszé, napló stb.), vagy digitális eszközökkel készült alkotásaidat (animáció, gif, fotósorozat, digitális kollázs, digitális képregény, 3D számítógépes modellről videó, kisfilm stb.) eljuttatnod a részünkre. A részletekről a pályázat leírásában olvashatsz bővebben.


A szegedi nagyárvíz képeskönyve - a küzdelem és újjáépítés 130 éve
Az első kiadást írta és szerkesztette Tóth Béla, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatója.
 

Rendezvények

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló
A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló
„Talpra magyar”
Virtuális ajánló

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l