Minőségpolitikai nyilatkozat Minőségpolitikai nyilatkozat

Minőségbiztosítás

Munkánk célja partnereink elégedettsége

A Somogyi-könyvtár  2019-ben elnyerte a magyar könyvtári rendszer legmagasabb szakmai elismerését, a Könyvtári Minőségi Díjat, melyet 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján vehetett át. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett díszünnepségen Fekete Péter kulturális államtitkár és Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár nyújtották át a díszoklevelet könyvtárunk vezetésének.

A Könyvtári Minőségi Díj azt a magas színvonalú szakmai munkát ismeri el és jutalmazza, melyet több mint 130 esztendős dicső múltunkra alapozva immár két évtizede a minőségirányítás elvei mentén végzünk.

2017 óta a Minősített Könyvtár kitüntető címet viseljük, azonban a minőségfejlesztési munka ezzel nem állt meg. Környezetünk változásaihoz csak akkor tudunk alkalmazkodni, ha a minőségirányítás eszközrendszerét használva működünk és fejlesztjük szolgáltatásainkat.

Az EMMI a díjat annak a – Minősített Könyvtár címmel már rendelkező – könyvtárnak adományozza, amelynek  kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége, a partnerek, valamint a szakértők véleménye is alátámasztja.

A Könyvtári Minőségügyi Szakértői Bizottság a Könyvtári Intézet felkérése alapján elvégezte a jogszabályban előírt helyszíni vizsgálatokat, amelynek keretében a pályázatot benyújtó szervezetek teljesítményének színvonalát és minőségirányítási eredményeit tekintette át.

 Pályázat a Könyvtári Minőségi Díj elnyerésére (2019)
 


MINŐSÍTETT KÖNYVTÁR CÍMET vett át 2017. január 22-én, vasárnap Budapesten Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi-könyvtár igazgatója és Sikaláné Sánta Ildikó helyettes.

KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL

 

Minőségpolitikai nyilatkozat

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár országos, regionális és helyi feladatokat ellátó intézményként arra törekszik, hogy használói számára minőségi szolgáltatásokat biztosítson a tudás megszerzéséhez, az információhoz való hozzáféréshez, a kulturális alapellátás igénybe vételéhez.

A könyvtár vezetése és minden munkatársa elkötelezett a használók igényeit kielégítő minőségi szolgáltatások kialakításához szükséges minőségirányítási rendszer kidolgozása, azok bevezetése, fenntartása, folyamatos ellenőrzése és szükséges fejlesztése mellett.

E cél elérése érdekében az alábbi tevékenységeket valósítjuk meg:

  • a minőségpolitikai elvek megismertetése a könyvtár munkatársaival
  • a minőségi munka iránti elkötelezettség javítása
  • önértékelő rendszer folyamatos működtetése
  • szolgáltatásaink folyamatos ellenőrzése, fejlesztése
  • használóink elégedettségének és igényeinek folyamatos mérése, értékelése
  • a használói panaszok figyelembe vételével a hatékonyság növelése


Szakmai és társadalmi partnereinket kiemelkedően fontosnak tartjuk, ezért a használókkal, szakmai és civil szervezetekkel a legmagasabb minőségű, kölcsönös együttműködési alapokon nyugvó kapcsolatra törekszünk.


.

Átlagos (0 Szavazatok)

Könyvtártörténet Könyvtártörténet

Könyvtártörténet

Az  "Alföld fővárosának" szellemi újjáépítését alapozta meg Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok.
 

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Somogyi Alapítvány Somogyi Alapítvány

Somogyi Alapítvány

 

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány tevékenysége tudományos, kutatási, kulturális és oktatási célokat szolgál.
 

Tovább...

Képek a könyvtárról