Kiállítás

Nemezmese – „szösszenetek” a magyar népmesék világából
2021. szeptember 16-tól október 12-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet


Deákné Palásti Ágnes nemezalkotásai egy csodálatos mesevilágba kalauzolják a látogatókat – élményt nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

„Több mint 20 éve cseppentem ebbe a világba. A nemezelés az utóbbi évben fő tevékenységemmé vált. ’Égi nesz nemez’ név mögé rejtőztem, sugallva, hogy szívet-lelket emelő tartalmak szöszölődnek egy puha, kézzelfogható, ősi, de egyben mai életünkbe is illeszthető világba. A nagy nemezszőnyegekkel kezdődött – és tart –, a 'szerelem', de gyermekjátékok világában is kalandozok...


... A régmúlt időkből merítek, mikor még a szent és a világi nem különült el egymástól. A minden nap használt tárgyak motívumai nem csupán dekoratív díszítések voltak, hanem a világ működéséről, emberi tulajdonságokról megfogalmazott képírások, formákba öltött óvó-védő imák. A természetben élő, azzal együttműködő ember a környezetében lévő tárgyakkal, népszokásokkal, énekekkel, népmesékkel visszahelyeződött az isteni rendbe. Alkotásimmal ezt a világot szeretném megeleveníteni
A népmesék bölcsességére felnőttként rácsodálkozom. Keresem üzenetüket, próbálom a mögöttes tartalmakat megfejteni, megérteni, a saját életemben ráismerni.
A nemezelés attól is varázslatos, hogy a puha súlytalan szösz átalakul egy erős tárggyá. Mindez a két kezünk munkája által, gépek és nagy befektetések nélkül, a bárány ajándékából úgy, ahogy őseink is készítették. Múlt a jelenben, égi nesz a földi szöszben.”

Rendezvények

A Kulturális Örökség Napjai, 2021
2021. szeptember 18–19. (szombat–vasárnap)
Szeged, Dóm tér 1-4. és a városban
Sakk-klub
2021. szeptember
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
SCRABBLE klub
2021. szeptember
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l