5. Szegedi Képregényfesztivál 5. Szegedi Képregényfesztivál

Körkérdés az alkotókhoz

A képregényfesztiválra érkező alkotóktól, előadóktól kérdeztük:

A képregényhősök problémamegoldó stratégiái, tulajdonságai olykor ötletet, mintát adhatnak a hétköznapi élet kihívásaira is. Az általad teremtett (vagy számodra legkedvesebb) képregényhős mely tulajdonságait tartod fontosnak az életben való boldoguláshoz?

A körkérdésre adott válaszok:Vörös Édua

Nem is tudom, nem sok olyan szituáció van a történetemben, amikben a hétköznapjaink problémái megjelennek, valamint hogy mely karakterem lehetne példamutató, mivel igyekeztem mindegyiknek valami kisebb-nagyobb „hibát” vinni a személyiségébe. De ha „példaképet” kellene választani, mindenképpen a főhősömet, Hettie-t választanám. Ugyanis sok olyan tulajdonsága van, amilyet mindig is „irigyeltem”.
Segítségnyújtás – ez ugyan több karakteremre is jellemző, de leginkább Hettie az, aki leghamarabb segít másokon – még ha az alany éppenséggel ártott, vagy ártani akart neki korábban (esetleg még a későbbiekben is)....  És itt mindjárt el is érkeztem a következő tulajdonsághoz, ahhoz, hogy képes a neheztelését félre tenni, képes ténylegesen a megbocsátásra.
Hallgat, illetve mer hallgatni arra a bizonyos belső hangra, ami megsúgja az embernek a helyes utat. Ezáltal kevés olyan dolog van, amit utólag megbán,  illetve kevés az olyan dolog, amit bán, hogy nem tett meg.
Tulajdonképpen úgy érzem, ezek azok a kulcs tulajdonságai, amik „megkönnyítik” az életét, s ezáltal meg tudja őrizni az optimizmusát.

 Tálosi András

Ha kellene választanom, hogy melyik hőst sikerült egy írónak úgy elém tárnia, hogy még példaként is szolgáljon, akkor biztosan Mijamoto Usagit választanám. Usagi úgy tud erős jellemé válni, hogy életét a becsület ideájának szolgálatába állítja. Amikor az ember képes lemondani önmagáról egy magasabb rendű érték érdekében, az mindig is példaértékű. Stan Sakai pedig minden elismerést megérdemel, hogy egy ilyen karaktert magabiztosan kezelt. Íróként ő az egyik nagy példakép.

 Pilcz Roland

Számomra Kalyber Joe figurája egy kölcsönös kapcsolaton alapul, mert, bár én alkottam meg és írom a sorsát, mégis nagyon sokszor folyamodok a segítségéért; "vajon ő hogyan viselkedne, vagy hogyan oldaná meg ezt a helyzetet?"
Mivel én is rengeteg kínos szituációba hajítottam már őt bele, magára hagyva annak megoldásában, ismerem azokat a reakcióit, melyeket "büntetlenül" használhatott az én meghatalmazásomban. És hát mi ez, ha nem az én legbelső, őszinte reflekszióm egy helyzetre?

 Fehér Zoltán "Zorro"

Az általam teremtett hősöknek még nem adtam túl sok lehetőséget – annak ellenére, hogy sokukról elég határozott elképzeléseim vannak, persze fejben és papíron. Tehát, inkább választanék olyasvalakit, akit már megteremtettek.

Hugo Pratt Corto Maltese tengerészfigurája olyan, akit minden helyzetben "magamra vállalnék". A heroikussága, hűvössége és megfontoltsága finoman, jól kigondoltan áll szemben a szenvedélyes, minden történet végén kifakadó tengerész figurájával. Igazságot is oszt – néha –, de ebben nincs benne a szuperhős-attitűd – a sztori is távol áll ezektől. Csak stílussal, éppen. Ő amolyan vágyálom, de talán túl stilizált, egy kisherceg.


De mivel Maltese egyrészt nem annyira ismert a magyar olvasók előtt – leszámítva a Velencei mese történetét –, ha valakit igazán választanom kellene, akkor az inkább a Wactchmenben feltűnő Éji Bagoly, vele maximálisan azonosulni tudok. Lassan korban is beérem , de Moore olyan finoman bontja ki a jellemét, a környezetét, a motivációit – persze minden egyes szereplőnél így tesz –, hogy az embernek lehetősége adódik belefeledkezni, azonosulni vele – nekem ő így jött be. A tétovasága, a "döntésképtelenkedése", a sutasága... Aztán hirtelen hajóra száll. És hogy nem a Világot menti meg, csak azt a szeletét, ami neki jutott, ami előtte áll – és ezzel a mozdulattal él. Nekem ez a hétköznapiság szimpatikus.

Nem igazán kedvelem a mindent és mindenkit megmentő hősöket – inkább favorizálom az Éji Bagolyokat, akik csak rábólintanak és teszik, ami a dolguk. Ebből a szempontból Maltese is hasonló: nem világmegváltó. Azt hagyjuk Supermanre...

 Rozgonyi Zalán és Váradi Gábor

Az X-Embörök két vezéralakja, Mágnesvas és a Prof egy-egy teljesen irreális álmot hajszol, és mivel ezek ellentétes természetűek, ezért egymás ádáz ellenségei. Mivel azonban mindketten egyformán élnek az álmaiknak, ők egyúttal egymás legjobb barátai. Az ő hozzáállásuk az álmokhoz az, ami a mindennapok megélésében segítséget nyújt: "Ha mindennap teszünk valamit, hogy közelebb jussunk egy célhoz, és mindennap közelebb is jutunk hozzá, akkor úgy érezhetjük, hogy igen, tettünk
valamit. Voltaképpen csak áltatjuk magunkat. A mondással ellentétben ugyanis, ha teljes hosszodban orra esel, nemhogy előbbre nem jutottál, de sok szempontból vissza is vetetted magad, ahhoz képest, hogy ha állva maradtál volna. Mégis sokan érezzük úgy, hogy az álmainknak kell élnünk. Legalább vasárnap délutánonként."

 Garisa Herman Zsolt

Én a képregényekben azt szeretem, ha szórakoztat. Elsősorban a humor érdekel, na meg a különleges látványvilág, a karakterek fizimiskája, a vonalak mesteri játéka. Nem véletlenül Rejtő Jenő és természetesen Korcsmáros Pál figurái a kedvenceim. Hisz szinte minden Rejtő (kép)regényhős számomra legfontosabb tulajdonsága a humor. Verbális vagy képi, az mindegy is. A lényeg, hogy képes legyek hagosan felröhögni és az asztalt csapkodni, ha meglátom, ha olvasom. Az élethez sok minden elengedhetetlen, de talán a humorérzék leginkább! És ha lehet, kéretik soha nem felnőni... :)

 Kasza Magdolna

Képregényeim többségükben történelmi témájúak vagy éppen társadalmi, környezetvédelmi, szociális problémákkal foglalkoznak. Szereplői lehetnek ismert történelmi alakok vagy éppen hétköznapi emberek, közös bennük, hogy fontos problémákat oldanak meg, a saját helyzetüknek megfelelően. Akár csatába vezetik katonáikat, akár az erdő tisztaságát védik vagy éppen a kirekesztettség ellen harcolva saját jogaikért állnak ki, minden esetben az adott helyzet hőseivé válnak. Legfontosabb tulajdonságuk az, hogy mernek cselekedni és hisznek abban, amit csinálnak, ez a sikerük alapja.

 Halter András

Az én általam teremtett hősöm: Kultember polgári nevén Szuper Endre (fotós és újságíró), aki humorával, pozitív látásmódjával, bizakodással és egy cseppnyi kritikával próbál manőverezni saját világában. Kell is, hiszen a főszerkesztő kitalál neki jobbnál-jobb dolgokat. Én mindezeket értékes tulajdonságoknak tartom, ezért is ruháztam fel őt elsősorban ezekkel.
Amúgy, nagy általánosságban a szuperhősökben az tetszik a leginkább, hogy nagyon kitartóak abban, hogyan oldják meg életük kisebb-nagyobb problémáit. Ugyanakkor a hátrányaikból, pl. valamilyen baleset következtében elveszíti valaki a látását (Daredevil), vagy valakit nagy trauma ér gyermekkorában, amivel kénytelen együtt élni egész életében (Batman), vagy csak egyszerűen a társadalom kirekesztettjei lesznek a különleges képességeik miatt (X Men), mégis, képesek előnyt kovácsolni maguknak úgy, hogy közben segítenek másokon.

 Pádár Ádám

A busók jellegzetes karakterjegyeit. Tűz vehemens, Zöld bolondos, Fagy proaktív, Sav pedig titokzatos. Ezeknek a karaktereknek a személyiségjegyei valahol mind belőlem jönnek. De csak mostanában szembesültem ezzel igazán. És azzal is hogy ha ezek a tulajdonságok amik engem és a busócsapatot is meghatároznak, ezek mennyire jellemzőek, és hogy ezek milyen sokat segítenek céljaim elérésében.

 "KovZsi" Kovács Zsigmond

A hétköznapi életben gyakran lenne jó megoldás alkalmazni azokat a problémamegoldó húzásokat, amelyeket kedvenc képregény-hőseim alkalmaznak meglehetősen hatásosan. (Bár képregényt még nem rajzoltam, kedvenceim nekem is vannak!) Szeretem, amikor a humor eszközével, poénos beszólással vagy cselekedettel vágja ki magát hősünk a bajból. A valós életben a minket ért támadásokra reagálhatunk így vagy úgy, "jól" vagy "rosszul"... Szerintem mi, emberek a legapróbb jelentéktelen dolgokon képesek vagyunk összeveszni, egy kívülálló ezen csak nevet, mint mi a képregényeken. Igen, a humornak hatalmas ereje van, a nevetés felszabadít bennünket a pillanatnyi szorongásból. A képregények hősei szituációkban mutathatnak példát, hogyan is lehet humorosan megoldani egy-egy szitut, és válhatnak kedvenceinkké, ha mi nem lehetünk olyanok mint ők!

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban, 2021
2021. június 2-tól augusztus 9-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban, 2021
2021. július 1-től 30-ig
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Emlékkönyvtári látogatás
2021. július 30. (péntek) 16.00
Dóm tér 1-4., 3. emelet, Emlékkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről