Akciónap az Indóház téren Akciónap az Indóház téren

LátóTér – LátszóTér
2012. október 5. (péntek) 10 óra
Szeged, Indóház tér

LátóTérben és hallótávolságon belül a közösség megtartó ereje – akciónap hátrányos helyzetű emberek számára

„Soha ne nézz szánakozva engem”

Az akciónap keretében fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű fiataloknak szóló közösségi programokkal töltjük meg a közelmúltban megújult szegedi Indóház teret. A fő szervező a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány. A rendezvény célja, hogy közösségépítő programokat kínáljon a fogyatékossággal élőknek, így a vakoknak, gyengénlátóknak, siketeknek, nagyothallóknak és mozgássérülteknek.


Fogyatékosan is sikeres életpályát befutó emberek megismerésével adunk példát a testi-lelki egészségmegőrzés lehetőségeire. A programba bevonunk olyan egészséges embereket is, akik fogékonyak a „másság” elfogadása iránt, rámutatva a „mássággal” való együttélés fontosságára, a tolerancia tudatossá válása érdekében.

 

Az akciónap programja:

 • 9:00–10.00 Dóm téri séta fogyatékkal élőknek jeltolmácsolással, kísérőkkel a Somogyi-könyvtár szervezésében
  Jeltolmács: Vörös Krisztina
  A sétát Oros Sándor, a Somogyi-könyvtár munkatársa vezeti – találkozás a könyvtár főbejárata előtt.
   
 • 10:00–18:00 Interaktív játékok kerekesszékesekkel a Napos Oldal a Sérültekért Alapítvány közreműködésével
   
 • 11:00–13:00 Egészséges ételek bemutatója kóstolóval a Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet (vezető: Éles Vilmosné) tálalásával. Növényi pástétomokkal kent szendvicsek, az éghajlatnak megfelelő zöldségek, gabonafasírt-falatok zöldséggel, Pí-víz állnak a közönség rendelkezésére.
   
 • 13:00–15:00 Ingyenes állapotfelmérés (vércukor, vérnyomás)
   
 • 13:00 Rosszul tákolt hordók vagyunk – a Délikert Napsugár, Möndörgő Táncegyüttes néptánc produkciója jeltolmácsolással
  Mesélő: Törőcsik István, jeltolmács: Vörös Krisztina
   
 • 14:00 Eltékozolt századok – az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület előadása
   
 • 14:30 Indó-vizációs előadás: a Kaleidoszkóp Improvizációs Színház produkciója
   
 • 15:00 Képek egy Sose látott Útikönyvből
  Márkus Norbert Aranyharang-nívódíjas (2010) vak jazz zongorista-művésztanár koncertje
   
 • 16:30 Filmvetítés és vita az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központtal közös szervezésben
  Narrátor és a vita irányítója: dr. Szenes Márta, a központ vezetője

Kiállítók:

Sárközi Szabolcs orral festő alkotó (Üllés)
Kránitzné Tóth Dóra szájjal festő alkotó (Budapest)
Erdélyi László hallássérült keramikus (Szeged)


Együttműködő partnerek:

Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ
Erdélyi László hallássérült keramikus
Délikert Napsugár Táncegyüttes
Impro Művészeti és Oktatási Egyesület
Kaleidoszkóp Improvizációs Színház
Kránitzné Tóth Dóra szájjal festő alkotó
MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.
Möndörgő Táncegyüttes
Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány
Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet, Éles Vilmosné
Sárközi Szabolcs orral festő alkotó
Siketek és Nagyothallók Klubja
SINOSZ Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat
SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete
Somogyi Károly Városi és Megyei könyvtár
Szegedi Közéleti Kávéház
Szegedi Városkép Kft.
Szuperinfó Szeged
Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
Vakok Klubja
Vasutasok Szakszervezete
 Partneri bemutatkozók:
 


Erdélyi László
 

Erdélyi László, keramikus hallássérült évek óta készít szebbnél-szebb kerámiákat, mézes csuprokat, fazekat, sütő-főzőedényeket, kaspókat. Egyedi igényeknek megfelelően készíti el művészi alkotásait, számtalan kiállításon, rendezvényeken vett részt kerámiáival. 

 


Márkus Norbert

Márkus Norbert Aranyharang-díjas jazz-zongora művésztanár, zeneszerző, a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének díjazottja a kilencvenes évek elején kezdett intenzíven jazz zenével foglalkozni. Ebben az időben keletkeztek első, sajátos hangvételű zongoradarabjai és feldolgozásai.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát Prof. Gonda János tanítványaként végezte el. Ezután Hollandiába költözött, ahol elvégezte az Amszterdami Konzervatórium mesterszakát. Végül több, mint hat évig maradt az országban. Ezalatt nemzetközi összetételű zenekaraival és szóló zongora koncertműsorával bejárta Európa jelentős részét.
Számos hollandiai helyszín mellett fellépett pl. Berlinben, Hamburgban, Madridban, Lisszabonban, Zürichben, Firenzében, Padovában, Belgrádban, és a törökországi Bodrumban is.
1999-ben második díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztivál szóló zongora versenyén. Ezután az Egyesült Államokba utazott, ahol New Orleansban fellépett a Jazzoktatók Világszövetsége által rendezett fesztiválon.
Később New Yorkban végzett egy szemesztert nemzetközi cserediákként a SUNY Purchase egyetemen. Ez idő alatt különféle formációkkal több ízben játszott a Blue Note-ban, valamint Manhattan és New York más jazzklubjaiban.
Európába való visszatérését követően a koncertezés mellett átiratokat és saját kompozíciókat készített vonósnégyesre, más kamaraformációkra és szimfónikus zenekarra. A Ricciotti Ensemble felkérésére írt szimfónikus darabját a zenekar európai turnéja során Magyarországon is bemutatták a Sziget Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Budai Várban.
Itthoni fellépésein játszott többek között a Millenárisban, a Művészetek Palotájában, a Nádorteremben, a Debreceni Jazznapokon és a Kárászy Szalonban, valamint számos alkalommal adott koncertet a Magyar Rádió Márvány-termében és VI-os stúdiójában.
A legutóbbi években szólóban, ill. nemzetközi zenekarok tagjaként a müncheni Deutsches Museum Tiszteletcsarnokában, a hamburgi Birdland Jazzklubban, a Göttingeni Jazzfesztiválon és később ugyanitt a Haendel Fesztiválon adott koncertjei érdemelnek említést.
 


Délikert Napsugár Táncegyüttes
Möndörgő Néptáncegyüttes


A Délikert Napsugár Táncegyüttes. Simoncsics Pál és Dudás Ildikó vezetésével Szegeden a Kecskési Művelődési házban működik. Tagjai szinte egytől-egyig, az 1980-ban alakult egykori DÉLÉP Napsugár Néptáncegyüttesből valók, ezért is őrizték meg, a boldog emlékeket idéző és országos sikereket hozó NAPSUGÁR nevet.

A Möndörgő Néptáncegyüttes együttes tagjai javarészt egyetemisták, Simoncsics Pál alapította és vezeti őket. Alig egy éve alakultak, és máris számtalan sikeres előadást tudhatnak maguk mögött. A két együttes általában sokat dolgozik együtt, a nagyszabású műsorokra való készülés idején pedig, mindig közösek a próbák.
A táncosok, a történelmi Magyarország területéről gyűjtött, számtalan tájegység táncanyagát ismerik, repertoárjukban sokféle erdélyi táncból álló koreográfia szerepel.
Az együttesek tagjai a nyár folyamán, a Szegedi Szabadtéri Játékok előadássorozatából, a Hegyen-völgyön lakodalom című néptánc produkcióban vettek részt.
Legújabb előadásuk, egy egész estés rendhagyó, fölöttébb vidám hangvételű műsor, mellyel ősszel kisebb turnéra készülnek a nagy siker okán. Ebből a műsorból adnak most ízelítőt.

 


Impro Művészeti és Oktatási Egyesület

Az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület társulata aktívan részt vesz Szeged és környéke kulturális életében. Az Impro társulat több éve, rendszeresen állít színpadra darabokat, játékokat, zenés összeállításokat. Mesejáték, komédia, és dráma is szerepel a produkciók között. Fő célunk, a közönségünk magas szintű szórakoztatása mellett, a körülöttünk lévő világ bemutatása, az értékek megőrzése, a fiatalabb korosztály számára, illetve az ő problémáikra reflektálva útmutatást adni. 2011 szeptemberétől a Szegedi Pinceszínház évadjának aktív alkotóelemei vagyunk.

Eltékozolt századok
A műsorban elhangzó szövegek és dalok, mind az emberség témája köré csoportosulnak Olyan alapvető értékekre hívjuk fel a figyelmet, melyek a mai rohanó világunkban már háttérbe szorultak, pedig életünk alapkövei lehetnének, egy boldogabb, és szeretetteljesebb világ érdekében.
 


Kaleidoszkóp Improvizációs Színház

Az improvizációs előadás kicsit más, mint a megszokott színház.Nincs forgatókönyv, az alkalom rendezője a közönség. Minden történet fontos, segít abban, hogy átélhessünk részleteket mások életéből, átérezzük mások helyzetét, és így a magunk életére is rálátást nyerjünk.
Egyedülálló lehetőség arra, hogy a saját történetedet a színpadra vigyük. Látogass el, és tedd élménnyé az előadást magad és a többiek számára!
Maga a technika a pszichológia neves szakemberétől, Morenotól származik, aki a pszichodrámával karöltve, az érzelmek megjelenítésére és feldolgozására fejlesztette ki a XX. sz. első harmadában. Ezt később a tengerentúlon alakították a ma ismert „playback” formátummá, és így jutott vissza az öreg kontinensre.
A társulat tagjai: Anka Ágnes, Fajt Anita, Hegyi-Tóth Erika, Kígyós Tamás, Kuba Péter, Molnár Edit, Sebő Tamás, Tarnay Katalin.
 


Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

Az Egyesület célja, hogy ellássa tagjai egyéni és kollektív érdekvédelmét, ezen belül módot nyújtson tagjainak érdekeik kifejezésére, lehetőséget teremtsen azok érvényesítésére és ellássa érdekképviseletüket.
Alapszabályában is kinyilvánítja, hogy érdekelt abban, hogy a látássérültekkel foglalkozó állami és önkormányzati intézmények, társadalmi szervezetek és alapítványok országos érdekképviseleti szövetségbe tömörüljenek és ahhoz maga is csatlakozik. A tagság szociális, egészségügyi és kulturális igényeit a lehetőségekhez mérten támogatni kívánjuk, ezért különböző forrásokból (elsősorban adó 1 %-ból) biztosítunk számukra hozzájárulást rendkívüli kiadásaikhoz.
Egyesületünk négy körzeti csoportot működtet (Makó, Hódmezővásárhely, Csongrád és Szentes városokban), melyek rendszeresen programokat szerveznek tagjaiknak, éppúgy mint a megyei szervezet.
 


SINOSZ

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, mint közhasznú országos érdekvédelmi szervezet a Magyarországon élő siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának előmozdításáért tevékenykedik. Ennek érdekében a jogszabályokban foglaltak megvalósításának szorgalmazásával segíti életminőségük javulását, valós szükségleteken és igényeken alapulva ösztönzi az akadálymentesítési folyamatokat, közösségi színtereket, szolgáltatásokat biztosít.
A SINOSZ Magyarország legnagyobb jelnyelvi tolmács szolgáltatója. Munkánk során arra törekszünk, hogy hidat képezzünk a kommunikációs akadályokkal küzdő hallássérült emberek és a többségi társadalom között.
 


Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet

Célunk, hogy lehetőségeinkhez képest segítsünk azoknak, akik vagy saját elhatározásból döntöttek a reformtáplálkozás mellett, vagy valamilyen betegségük következtében vált számukra szükségessé a speciális összetételű táplálékok fogyasztása.
Emellett szeretnénk megmutatni, hogy olcsóbb alapanyagokból is lehet ízletes ételeket készíteni, amelyek hozzájárulnak a mindennapi vitamin és ásványi anyag bevitelhez.
 


A rendezvény a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló
A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló
„Talpra magyar”
Virtuális ajánló

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

 • Könyvkirály
 • Irodalmi villámkvíz 2020
 • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről