Rendezvény a központi könyvtárban Rendezvény a központi könyvtárban

'Fűben, fában …' - a kiállítás megnyitója
2012. július 17. (kedd) 17 óra
Szeged Dóm tér 1-4. 1. földszinti kiállítótér


Művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben

A nemzetközi érdeklődésre számot tartó tárlatot Fülöp Ferenc akadémikus, egyetemi tanár nyitja meg.


A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A XVIII. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket.

Az ókori tudósok és híres utazók növényleírásaitól, egzotikus és bibliai növényeken át, a Linné rendszertan alapján készült látványos és igényes botanikai ábrázolásokat tartalmazó válogatás Csapody Vera 1932-ben megjelent doktori értekezésével zárul. A szerző nyomtatásban is megjelent műve 7 példányának minden ábráját kifestette, ebből egy 1934-ben a Somogyi-könyvtárba került.  

A válogatást nagyméretű poster-reprodukciók egészítik ki; a növényábrák digitális másolataiból szerkesztett, végtelenített diavetítés pedig ’lapozhatóvá’ teszi a látványos albumokat.

A kiállítás 2012. október 22-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási rendje szerint.

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

Beporzók napja (március 10.)
Virtuális ajánló
A szegedi nagyárvíz
Virtuális ajánló
„Talpra magyar”
Virtuális ajánló

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről