Könyvajánló Könyvajánló

Spiró György: Kémjelentés

A drámák és regények után a szerző ismételten a novella műfajához nyúlt, amelyben talán könnyebb megfogalmazni saját benyomásait, tapasztalatait.

„Nehéz műfaj a novella: egy-két oldalon teljes világot ábrázolni, a bonyolult emberi viszonyokat tömören leírni, az olvasó érzelmeire erősen hatni, s ehhez egyszerűen, képszerűen és drámaian fogalmazni.” – írja Spiró György a fülszövegben.

A személyes hangvételű, olykor szomorkás írások egyrészt az író családi múltját, másrészt a mai magyar és közép-európai társadalom sorskérdéseit elevenítik meg.  Persze a kettő szorosan összefonódik olykor. Jól behatárolható történelmi korszakot ívelnek át a novellák – a múlt század negyvenes éveitől, a hetvenes, nyolcvanas éveken át, egészen napjainkig.

A nyitó történetben az írót látjuk kíváncsi kisfiúként, akit szülei egy őszi éjszakán a csehszlovák határ felé vittek titokzatos „éjjeli kocsiútra”… A „Nyaralni muszáj” hangulata az ötvenes években létesített vállalati üdülők légkörét eleveníti meg, a „Hetvenkilenc augusztusa” visszaidézi, miként kobozták el a határon a nyugatról behozott holmijainkat. A Milyenek a csehek (meg a magyarok meg a lengyelek)?, című szatirikus írásból kiderül, miként várakoznak az orvosi rendelőben e három nemzet betegei.

Az idő és a kor előrehaladtával természetes, hogy felerősödik az emberben az elmúlás, a halál gondolata. Nagyon szép és megható novella zárja a kötetet, Két fénykép címmel.

A „Kémjelentés” nem ígér könnyed kikapcsolódást, de élvezettel ízlelgethetjük az író minden sorát. Maga Spiró György, egy interjúban, olyan irodalomszerető embereknek ajánlotta könyvét, akiket érdekel, mi minden történhet meg az életben.

Mosonyi Helga

Átlagos (0 Szavazatok)

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A szegedi Löw-könyvtár története a megmaradt iratok alapján
Viharos évtizedünk, a harmincas évek
Emlékezés Békési Imre Tanár Úrra
Vallás, kultúra, nemzetiség, Dél-Alföld