Rendezvény a központi könyvtár előtt Rendezvény a központi könyvtár előtt

Add tovább! – Zöld Nap Szegedért
2012. szeptember 22. (szombat) 10–17 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., a könyvtár előtt

Nagy érdeklődés kísérte a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete és együttműködő partnerei által meghirdetett környezetvédelmi akciónapot. A szeptember 22-i rendezvényen több mint 200 általános iskolás regisztrált, hogy versenybe szálljon a nyereményekért.

Képek az akciónapról
 
Gratulálunk a győztes iskolák diákjainak!


A versenyben díjazott iskolák:

 1. Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - 6723 Szeged, Építő u. 9.
   
 2. SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola - 6722 Szeged, Boldogasszony sgt. 3-5.
   
 3. Rókusi Általános Iskola - 6724 Szeged, Kossuth L. sgt. 37.


A következő iskolák diákjai szintén aktív résztvevői voltak az akciónap programjainak:

Alsóvárosi Általános Iskola - 6725 Szeged, Dobó utca 42.

Arany János Általános Iskola - 6724 Szeged, Kukovecz Nana utca 4-6.

Béke Utcai Általános Iskola - 6722 Szeged, Béke utca 7-9.

Bonifert Domonkos Általános Iskola - 6723 Szeged, Ortutay u. 3.

Domaszék-Röszke ÁMK Bálint Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - 6781 Domaszék, Petőfi utca 2-4.

Dózsa György Általános Iskola - 6721 Szeged, Szt. György tér 7.

Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - 6723 Szeged, József Attila sgt. 116.

Gregor József Általános Iskola - Szeged, Fő fasor 61.

Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon - 6725 Szeged, Szentháromság u. 70-76.

Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola - 6721 Szeged, Madách utca 20.

Orczy István Általános Iskola - 6791 Szeged, Szent János tér 2-4.

Rókusvárosi II. sz. Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 6724 Szeged, Csáky J. u. 2.

SZKTT Közoktatási Intézménye – Kossuth Lajos Iskola - 6771 Szeged, Szerb u. 15.

SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola – 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 8.

Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - 6723 Szeged, Tabán u. 16.

Tisza-parti Általános Iskola - 6726 Szeged, Maróczy Géza tér 2.

Vörösmarty Mihály Általános Iskola - 6726 Szeged, Herke u. 5.

Weöres Sándor Általános Iskola - 6723 Szeged, Űrhajós utca 4.

Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény - 6787 Zákányszék, József Attila u. 36.

Zrínyi Ilona Általános Iskola - 6722 Szeged, Mérey u. 3.
 „A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk." (Oscar Wilde)


A Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete együttműködő partnereivel környezetvédelmi akciónapot hirdet meg azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezet értékeinek megvédésére és a környezettudatos magatartás kialakítására.

Az akciónapon környezeti tesztekkel (természetismeret, éghajlatváltozás, energia, biológiai sokféleség, városiasodás, mit tehetünk mi?…), játékos környezeti feladatokkal, társasjátékokkal, környezeti kézikönyvek bemutatásával, tanácsadással és még sok minden mással várjuk az érdeklődőket!
 A „Zöld Nap"  kínálatából:

 • interaktív játékok
 • memóriajáték
 • állat-összerakó puzzle
 • „A hulladék útja" - pörgetős játék
 • „Nemszeretem állatok" - mini-zoo
 • környezeti társasjátékok, totók
 • megdöbbentő: egzotikus állatokból készített dísztárgyak
 • ökolábnyom-számítás
 • kémiai kísérletek
 • füstmentes környezet - színpadi cigaretta
 • látványos környezeti, csillagászati bemutatók
 • a növényvilág rekorderei
 • a növényi alkalmazkodás csodái
 • környezeti tanácsadás
   

Pályázat általános iskolásoknak

Az akciónaphoz kapcsolódóan a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete együttműködő partnereivel általános iskolás gyermekeknek hirdet pályázatot, melynek célja a környezeti szempontú magatartás kialakítása a természetvédelmi tevékenységek bemutatása-népszerűsítése, a környezeti nevelés és a civil érdekképviselet eszközeivel, a természeti és a humán környezet értékeinek megvédése a következő generációk számára.

A pályázat általános szabályai:

Azok az általános iskolások, akik részt vesznek az akciónapon, kapnak a helyszínen egy „részvételi lapot". Ezzel a részvételi lappal jelentkezhetnek az általuk kiválasztott partnerek sátrainál, hogy az ott folyó játékba bekapcsolódjanak. A játék sikeres teljesítése után egy pecsétet kapnak a részvételi lapjukra. Legalább három pecsétet összegyűjtve adhatják le lapjukat az információs pultnál, így felkerülnek egy regisztrációs táblázatba, amivel elősegíthetik iskolájuk győzelmét a versenyben.

A pályázat nyertese az az iskola, ahonnan a legtöbb gyermek leadta a részvételi lapját.

A pályázat eredményét honlapunkon tesszük közzé, illetve értesítést küldünk az iskola címére is.

Díjazás:

1. helyezett iskola: 50.000,-Ft értékű könyvutalvány
2. helyezett iskola: 30.000,-Ft értékű könyvutalvány
3. helyezett iskola: 20.000,-Ft értékű könyvutalvány
 Partneri bemutatkozók:
 


SZTE Füvészkert
 

A növényvilág sokszínűségét szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, ami nemcsak színekre és formákra korlátozódik, de a növények földi létben betöltött ezerféle feladatára is. Elsősorban arra fektetünk hangsúlyt, hogy növények nélkül élet sem létezik, mindennapjaink részét képezik táplálékainkon, gyógyszereinken, ruházatunkon keresztül egészen a használati tárgyainkig. Játékos módon bemutatjuk a gyógy- és fűszernövényeket, a növényvilág rekordereit és érdekes példákat hozunk a növényi alkalmazkodás csodáiból. Nem maradhatnak ki a programból az ősz termésgyűjtéssel kapcsolatos, nemcsak gyerekeket megmozgató ügyességi játékok sem.
 


Szegedi Vadaspark

A város egyik legnagyobb zöld övezetében található, sok száz különböző élőlényt bemutató Szegedi Vadaspark nagyon sokrétű természetvédelmi tevékenységet folytat, a ritka, veszélyeztetett állatok tudományos szaporításától elkezdve, a sérült, árván maradt hazai állatok felnevelésén és újra szabadon engedésén (repatriálásán) át a minden korosztályra kiterjedő természetvédelmi nevelésig.
"Az „Add tovább – Zöld Nap Szegedért" programon intézményünk mindebből kíván játékos, élménydús és minden korosztály számára tanulságos ízelítőt adni: Néhány különleges állatösszerakó (puzzle) játékával az élet sokszínűsége megőrzésének fontosságára, a „nemszeretem állatok" mini zoo-jában a sok ember számára kevésbé szimpatikus, vagy félt állatok elfogadására, az egzotikus állatokból készült használati és dísztárgyak bemutatásával az emberi önző viselkedésre kívánjuk felhívni a figyelmet. Egy rövid, interaktív előadás keretében az ésszerűtlen „hulladéktermelés" állatokra gyakorolt negatív hatásait mutatjuk be.
 


Szegedi Városkép Kft.

A városi rendezvények szervezőjeként, a Szegedi Városkép Kft. a kezdetektől fogva elkötelezett a környezetvédelem, valamint a zöld gondolkodásmód elterjedése iránt.
Az „Add tovább! - Zöld nap Szegedért" projekt kiválóan alkalmas a törekvéseink népszerűsítésére.
 


A Nemzeti Környezetügyi Intézet Alsó-Tisza-Vidéki Kirendeltsége (ATI-NeKI)

A kirendeltség az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egyik jogutódjaként alakult meg.

Feladatai: állapotfelmérés, értékelés, monitoring; szakpolitikai és stratégiai előkészítés; támogatás a minisztérium munkájához a szabályozás és hatásvizsgálat területén; ágazati informatikai rendszerek üzemeltetése, nemzetközi koordinációs feladatok ellátása; közreműködés EU-s, nemzetközi és hazai projektek tervezésében és megvalósításában; a vízügyi közgyűjtemények működtetése

Kapcsolódás a projekthez:
Zöld Pont Irodánk a társadalom környezettudatosságának növelésében kíván szerepet vállalni, céljaink közé tartozik a lakosság környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése, tájékoztatása, az információhoz jutás javítása, figyelemfelkeltés, tanácsadás, valamint a környezettudatos nevelés segítése. A mindennapok környezetbarát életviteléhez nyújtanak segítséget azok az ingyenes környezet- és természetvédelmi tárgyú kiadványok, szemléletformáló szóróanyagok, poszterek, amelyekkel a zöld rendezvényekhez kötődő programokon, standunkon megjelenünk.
A környezeti terhelés mértékének csökkentése minden ember részvételével, összefogásával az „elvárható felelős gondosság elvé"- nek szem előtt tartásával valósítható meg.
 


Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémiai Tanszékcsoport

A sátorban egyszerű és veszélytelen környezeti kémiai kísérleteket lehet elvégezni kémia és vegyész szakos egyetemi hallgatók segítségével. A látogatók tíz gyakorlat közül válogathatnak, a kitartóbbak akár mindegyiket megcsinálhatják. A hallgatók szívesen válaszolnak a továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre is.
 


Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színház nézőtere a Sportcsarnok után Szeged legnagyobb belső tere, ahol esténként hatszáznál több néző foglal helyet. A város egyik legszebb épületének fűtési és légtechnikai rendszere, hőszigetelése 2012 nyarán megújult, de a színpadi világítás energia-felhasználásának csökkentése terén még csak a lehetőségek vázolhatók fel. A füstmentes környezet ellen viszont maguk a szerzők követtek el súlyos merényleteket: számos jelentben elkerülhetetlen a dohányzás a színpadon. A komoly témák mellett bemutatjuk, milyen a nézők számára tökéletes illúziót keltő, ugyanakkor egészségkárosító hatástól teljesen mentes, színpadi cigaretta.
 


EUROPE DIRECT Szeged

A Europe Direct Szeged információs iroda, mint az Európai Unió kommunikációs hálózatának Csongrád megyei tagjának, elsődleges feladata, hogy megválaszolja a lakosság kérdéseit az Európai Unióval kapcsolatban. Az uniós szakpolitikákban a környezetvédelem szempontjai egyre szélesebb körben és hangsúlyosabban jelennek meg. A környezetvédelem fogalma magába foglalja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a zöldgazdaság támogatását, a biológiai sokféleség védelmét vagy épp a fenntartható vízgazdálkodást. Több programot hívott életre az Európai Unió (pl.: Natura 2000, LIFE), melyek mind hozzájárulnak környezetünk védelméhez.
A Europe Direct Szeged iroda és kollégái a témához kapcsolódó információkkal, kiadványokkal és totókkal várják a kedves érdeklődőket és kérdéseiket.
 


Föld Napja Alapítvány

Az 1990-ben alapított Föld Napja Alapítvány a Föld napja mozgalom elindítójának, Denis Hayes-nek a felhívására csatlakozott a nemzetközi Föld Napja Hálózathoz, és rendezte meg 1990. április 22-én Magyarországon az első Föld napját.
Április 22. az a nap, amelyik - a Föld Napja Alapítvány szándéka szerint - lehetőséget teremt egyéneknek és közösségeknek arra, hogy helyi környezeti gondokra és megoldásukra figyeljenek.

Az alapítvány környezeti tesztekkel (természetismeret, éghajlatváltozás, energia, biológiai sokféleség, városiasodás, mit tehetünk mi stb. témákban), játékos környezeti feladatokkal, ökolábnyom-számítással, környezeti társasjátékokkal, környezeti kézikönyvének bemutatásával, tanácsadással kapcsolódik a rendezvényhez.
A Föld Napja Alapítvány környezeti könyveit, a társasjátékokat a rendezvényen kedvezménnyel meg is vásárolhatják az érdeklődők, esetleg azok a városi, iskolai könyvtár számára is kedvezményesen (20% a bruttó árból) beszerezhetők. A kínálatból:

Játszma – ökológiai társasjáték
Magyar babos memorijáték
Hétköznapi kalauz – környezeti kézikönyv
A világ helyzete sorozat
 


Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

A Kft. a környezettudatosság fejlesztését célzó interaktív játékokkal vesz részt a programon:

„Találd meg a párját!" – memóriajáték
A feladat az, hogy a játékosok minél minél rövidebb idő alatt megtalálják a különböző hulladékokat ábrázoló képek párját. A mágneses fémtáblán zajló játék segítségével a résztvevőkben tudatosulnak az egyes anyagfrakciók.

„A hulladék útja" – pörgetős játék
A játék fontos eszköze a hulladék útját körfolyamatként szemléltető tábla a közepén egy pörgethető mutatóval. A tábla mellett felállított paravánok képei az anyagok körforgását mutatják be, amihez az egyes játékállomásokon segítő közreműködők fűznek magyarázatot. A mutatót megpörgetése után a játékosnak a mutatóvég állásának megfelelően kell emlékezetből követnie „a hulladék útját" természetesen a tábla másik oldalán állva. A játék célja, hogy bemutassa az egyes anyagok útját az újrahasznosításig.
 


EEN-PACT, egy projekt a környezetvédelemért!

Az EEN-PACT projekt helyi szervezetek hálózatába fűzi a környezetvédelmi szolgáltatókat, hogy az együttműködésnek köszönhetően szélesebb körben tegye elérhetővé a környezetmenedzsment szolgáltatásokat a kis-és középvállalkozások számára.
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában működő Enterprise Europe Network szegedi irodája a projekt partnereként elsősorban a papíripari és vegyipari szektorban tevékenykedő vállalkozások környezettudatos működését segíti majd egy szakértői hálózat felállításával.
Ha szeretné környezettudatosabban, gazdaságosabban működtetni papíripari, vagy vegyipari vállalatát, vagy szeretne szakértőként résztvenni az EEN-PACT projektben, esetleg érdeklődik a környezettudatosabb vállalatirányítás iránt, keressen fel bennünket az eenpact@csmkik.hu e-mail címen.
 


Partiscum Csillagászati Egyesület

„Több fényt!" – Goethe állítólagos utolsó szavait túlságosan komolyan vette az utókor. Ma már a túlzott világítás is a modern társadalmak megoldásra váró gondjai közé tartozik. Fényszennyezésnek nevezik a problémát, mellyel azok szembesültek leginkább, akik az éjszakai égboltot vizsgálják.
„A Tejút látványához mindenkinek joga van!"
Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik, a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben, amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény.

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület bemutatóján egy éggömb segítségével megismerkedhetnek a látogatók a csillagképekkel, többfajta csillagászati távcsővel találkozhatnak a tengerészeti látcsövön keresztül a legmodernebb számítógép vezérelt műszerig. Megismerkedhetnek egy olyan műszerrel is, mellyel a csillagászok a fényszennyezést mérhetővé teszik.
 


Junior Achievement Magyarország (JAM)

A JAM kiemelten közhasznú non-profit szervezet 1993 óta van jelen Magyarországon, hazai munkatársakkal és hazai partnerekkel együtt dolgozik annak érdekében, hogy hidat képezzen az oktatás és az üzleti világ között.
A JAM magyar kormányzati és EU támogatások igénybevételével, valamint szakmai partnerei, szponzorai segítségével működteti a szervezetet. A JAM magyarországi szervezete 7 tagú kuratóriumával, szakértői testületével, és 5 alkalmazottjával azon fáradozik, hogy segítse a diákok munka világára való felkészülését.
A JAM elméleti és gyakorlati oktató programjaival kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar fiatalok kompetens, önálló, és felelősségteljes vállalkozóvá váljanak, illetve felkészültségük minél inkább megfeleljen leendő munkáltatóik elvárásának.
A Junior Achievement Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény.
 


MÁTRIX Közhasznú Alapítvány – WARC Projekt

A Welcome to Arts and Crafts – Megújuló művészetek és kézművesség programsorozat célja a régi kézműves szakmák felelevenítése, a gyerekek és a fiatalok kreativitásának, kézügyességének fejlesztése, valamint hasznos szabadidős tevékenység biztosítása.
A „Zöld Nap" alkalmából a gyerekek természetes anyagokból, csuhéból, terményekből készíthetnek kisebb alkotásokat, ajándéktárgyakat. Emellett festhetnek, rajzolhatnak is. A WARC alkotói rendezvénysorozat az Európai Unió Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési program támogatásával jött létre 2010-ben, melynek küldetését a MÁTRIX Alapítvány azóta is folytatja.

www.warc.eu
www.sterilszoba.hu

 


A rendezvény a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

 • Könyvkirály
 • KÖNYVvadászat
 • Home Taílent
 • Kvízjátékok
 • Fotókihívás
 

Képek a rendezvényekről