Tájékoztató a koronavírus-fertőzés megelőzéséről

Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Tisztelt Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 484/2020. Kormányrendelet 2021. július 3-tól hatályos módosításai feloldották a korábbi korlátozásokat.

Szeged, 2021. július 3.


Tisztelt Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 3/2021 (IV. 30.) BM határozat és a 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – illetve a velük érkező 18 év alatti látogatók – ismét személyesen igénybe vehetik a Somogyi-könyvtár szolgáltatásait.
2021. május 3-tól könyvtáraink a korábban megszokott nyitvatartási rend szerint működnek.

Szeged, 2021. május 3.


Tisztelt Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 194/2021. (IV.26.) Kormányrendelet hatályba lépését követően a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – illetve a velük érkező 18 év alatti látogatók – ismét személyesen igénybe vehetik a Somogyi-könyvtár szolgáltatásait.
2021. május 3-tól könyvtárainkban a korábban megszokott nyitvatartási rend szerint várjuk látogatóinkat.

A Könyv(tár)Pontokat ezután sem szüntetjük meg, de megváltozott szolgáltatási idővel állnak majd a felhasználók rendelkezésére: az online megrendelt dokumentumok hétfőn és csütörtökön 13-tól 18 óráig vehetők át a központi könyvtár  és a fiókkönyvtárak bejáratánál. Ezt a szolgáltatást mindenkinek kínáljuk: a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, illetve az egyedül érkező, 18 év alatti fiataloknak is.

A nyitás után két hét türelmi időt biztosítunk: a lejárt határidejű kikölcsönzött dokumentumok után május 15-ig nem számítunk fel késedelmi díjat.
Kérjük, hogy a 2020. november 11-i bezárás előtt nem rendezett díjtartozások összegét a nyitás utáni első kölcsönzési alkalommal fizessék be pénztárunkba.

A vírussal szembeni hatékony védekezés érdekében a korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben maradnak: az épületben és az átvevőponton egyaránt kötelező a maszk használata és a távolság megtartása, illetve javasolt a rendszeres kézfertőtlenítés.
A központi könyvtár bejáratánál – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – mérjük az épületébe lépők testhőmérsékletét.

Szeged, 2021. április 30.


A Belügyminisztérium 1/2021. (IV. 6.) BM határozata értelmében 2021. április 8-tól újraindítjuk Könyv(tár)Pont szolgáltatásunkat.


Gyógyszerész a háznál – ingyenes gyógyszerházhozszállítás (2021. március 2.)

Vannak olyan élethelyzetek, amikor nem tudunk, vagy nem ajánlott gyógyszertárba menni. Van, hogy nem tudjuk a nagy tömeg miatt feltenni személyes kérdéseinket, és nem teljesen egyértelmű az orvos utasítása.

Vényköteles, és nem vényköteles gyógyszerét, étrend-kiegészítőjét előzetes adategyeztetést és azonosítást követően 24-48 órán belül szakképzett gyógyszerész és szakasszisztens kollégák házhoz szállítják, és elmondanak személyesen mindent, amit Önnek tudnia kell: a szedésről, a hatóanyagokról, a lehetséges mellékhatásokról, és a teendőkről azok észlelése esetén. Ön felteheti kérdéseit, kérhet tanácsot az egészségével, életmódjával kapcsolatban, mindezt bizalmasan, négyszemközt!

Tudjon meg többet a házhozszállítási szolgáltatás részleteiről a www.gyogyszereszahaznal.hu weboldalon.


Könyvtárak és olvasók: összetartozunk – a nemzeti könyvtár és az országos könyvtárszakmai szervezetek oltásregisztrációs felhívása (2021. február 25.)

Az Országos Széchényi Könyvtár és hét országos könyvtárszakmai szervezet, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Könyvtár- és Információtudományi Társaság, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége közös oltásregisztrációs felhívást tett közzé.

Olvasóink és munkatársaink egészségének megőrzése mindannyiunk számára elsődleges. Intézményeink és közösségi tereink biztonságosságának alapvető feltétele, hogy az országos átoltottság aránya elérje a szükséges mértéket. Ezért kérjük, hogy tájékozódjanak az oltásról a https://vakcinainfo.gov.hu weboldalon, és jelentkezzenek oltásra.


Töretlen a munka a Somogyi-könyvtárban (hetikozelet.wordpress.com)

"Tavaly öt hónapot volt zárva a járvány miatt a Somogyi-könyvtár, az év utolsó két hónapjában mégis több mint kétezren kölcsönöztek olvasnivalót a Könyvtárpontokon keresztül. A korlátozások ellenére a kulisszák mögött továbbra is lázas munka folyik."


Koronavírus és a könyvtárak  2020 tavaszától június közepéig az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai a Könyvtári Intézet koordinálásával rendszeresen hírt adtak nemzetközi szinten a könyvtárak újranyitásáról. A járvány ismételt felfutásával újra folyamatosan frissülő körkép olvasható a nemzetközi helyzetről.


A koronavírus következtében kialakult veszélyhelyzet miatt a Somogyi-könyvtár Könyv(tár)Pontot működtet, melynek keretében (a zárvatartás alatt is) kölcsönözhetnek Olvasóink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében 2020. november 11-től minden könyvtárunk ZÁRVA tart.


A 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet értelmében 6 éves kor felett könyvtárainkban kötelező a maszk használata!


2020. szeptember 7-étől a Somogyi-könyvtár központi épületében és összes fiókkönyvtárában kötelező a maszk használata!


2020. szeptember 1-jétől a Somogyi-könyvtár központi épületében és összes fiókkönyvtárában minden beltéri rendezvényen, csoportos összejövetelen a felnőtteknek és a 12 év feletti gyerekeknek kötelező a maszk használata.
Általános iskolai osztályok fogadásakor az adott intézmény gyakorlatát követjük. A középiskolás osztályok diákjainak a könyvtári foglalkozásokon kötelező a maszk használata.


Várja olvasóit a Somogyi-könyvtár (vtvszeged.hu)

"Mától kinyitott a Somogyi-könyvtár, de a fiókkönyvtárak még zárva vannak, csak az épületek előtt lehet kölcsönözni. A Dóm téri könyvtárteraszon rövid idő alatt 800-an fordultak meg. A teljes újra nyitás után naponta 1000 látogatóra számítanak a könyvtárban, ahol egyelőre kérik a maszk viselését."


A Somogyi-könyvtár központi épülete június 15-étől (hétfőtől) ismét nyitva lesz!
A fiókkönyvtáraink nyitásáról később rendelkezünk!
Szombaton este jelent meg a 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet a nyilvános könyvtárak megnyitásáról

Kérjük, hogy a vírushelyzetben hozott egészségügyi rendelkezésekre a könyvtárban is figyeljenek: tartsanak 1,5 m-es távolságot, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket és maszk használata ajánlott. Megértésüket köszönjük!.

Szeged, 2020. június 14.

Sikaláné Sánta Ildikó igazgató


Könyvteraszt nyitott a Somogyi-könyvtár (vtvszeged.hu)

"
Különleges könyvteraszt nyitott a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár. Amíg a járvány miatt az olvasók nem mehetnek be az épületbe, addig kitelepülnek az intézmény előtti teraszra, ahol az emberek átvehetik és leadhatják a könyveket. Már az első napon 60-an jelezték, hogy milyen kiadványokat készítsenek össze számukra."


Készül az újranyitásra a Somogyi-könyvtár (vtvszeged.hu)

"Egészen különleges módszerrel, ózongenerátorral fertőtlenítik majd a Somogyi-könyvtárban az olvasók által visszahozott könyveket, a vírus ugyanis a papíron akár 24 órán át is megmarad. Azt ugyan még nem tudják, hogy mikor nyithatnak újra, de mindent megtesznek a könyvtárban a biztonság érdekében ezért például elkülönítették a könyvek kiadását és visszavételét és plexilapokat szereltek fel a pultoknál."


A költészet napjához kapcsolódó Maszkos költők c. játékunkkal a maszkviselés fontosságára is felhívtuk Olvasóink figyelmét.


Hiteles infomációforrások a COVID-19 koronavírus témájában:
 

A koronavírussal kapcsolatos információkat a koronavirus.gov.hu oldalon találnak.

A koronavírus-fertőzés megelőzéséről további tájékoztató a szegedi lakosok számára Szeged MJV Önkormányzata honlapján.

A Szegedi Tudományegyetemen bevezetett rendelkezések és határozatok.

Információk a koronavírus gazdasági következményeiről a Csongárd megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán.

Koronavírusról tájékoztató Facebook oldal a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs közleményeiről.

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének javaslata a koronavírus okozta járvány megfékezésére.

A Magyar Vöröskereszt hivatalos tájékoztatója tényekről és tévhitekről.

Utazási tanácsok országonként a Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldalán.

Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya weboldalán található információk, ill. lakossági tájékoztatók a koronavírusról.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének tájékoztató videója a helyes kézmosásról.

A Kormányhivatal tájékoztatása az ügyfelek részére a megváltozott az ügyintézés menetéről.

Az Oktatási Hivatal módszertani ajánlása az oktatás megszervezésére a koronavírus-járványban bevezetett, tantermen kívüli, digitális munkarendre.

A Piac és Profit online gazdasági újság koronavírusról szóló cikkei.

A Medical Online információi, cikkei a koronavírus témakörében.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásai.

A WHO összeállítása a koronavírussal kapcsolatos tévhitekről.

Koronavírussal kapcsolatos vasúti változások.

A Volánbusz utazási tájékoztatója.

Magyarországi koronavírus térkép grafikonokkal.

Koronavirus kisokos.
 

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

 


Tisztelt Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár - a fenntartó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megelőző intézkedése alapján, a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel - központi könyvtára és valamennyi fiókkönyvtára 2020. március 16-tól a további intézkedésig szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait. Az intézmény minden rendezvénye elmarad.

A zárvatartás teljes idejére késedelmi díjat nem számol fel az intézmény.

Olvasóinknak lehetősége van az online hosszabbításra, ha szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, a web-es felületen keresztül megtehetik.
A Somogyi-könyvtár digitális állományával is segíti a pedagógusok munkáját. Folyamatosan osztunk meg oldalunkon, a könyvtárunk állományában lévő digitális tartalmakat. A zárva tartás alatt kollégáink a digitális könyvtár bővítését, online oktatási tartalmak fejlesztését végzik.
Friss információkért kövesse Facebook oldalunkat és honlapunkat.
Megértésüket köszönjük!

Szeged, 2020. március 15.

Sikaláné Sánta Ildikó igazgató

Rendezvények

Országos Könyvtári Napok, 2021
2021. október
A központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
Bohóckodó, avagy (B)irodalmi Lépegető 2
2021. október 22-től november 5-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár
Megjött az Ősz...
2021. október 25. (hétfő) 16.00
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l