Szeged folyóirat

Szeged, 2021. november

30 éve alakult Szegeden az urbanisztikai egyesület

Szemerey Márta − Kiss Lajos: 30 év, több tételben 3

Hegedűs Réka: Az urbanisztika dilemmái: terjeszkedés, és/vagy minőségi megújulás? Beszélgetés Szemerey Mártával, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület első elnökével 7

Bene Zoltán: A közösségi építészet jegyében. Beszélgetés Kiss Lajossal 12

Bene Zoltán: „A város egy élő organizmus”. Beszélgetés Nagy Imrével 17

Pap Ádám: Szeged Településképi Arculati Kézikönyve, a TAK 22

Nagy Imre: Szeged régióközpont? A város pozicionálása a térben − ma és a jövőben 30

Balogh Tünde: A Napfényfürdő előtti tér létrehozása 40

Firbás Zoltán: A Szeged északi lakónegyedek kialakulásának történeti folyamata az 1930-as évek városszociológiai ínségétől a panelkorszakon át a Vértó-szabadidőpark kialakulásáig – 1. rész 44

Kiss Lajos: Egyesületi könyvkiadás − Passzió és/vagy misszió? 54

Nagy Imre: A szegedi urbanisták 30 éve a Szeged folyóiratban. Leltár-szerű visszatekintés 57

Bene Zoltán: Elment egy elkötelezett lokálpatrióta… 60
 

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk

Szegedi ételmesék ‒ a piacoktól a szakácskönyvekig
2021. december 2-tól 2022. január 19-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


A 19–20. század fordulója a szegedi gasztronómia kiemelkedő időszaka – híres piacaival, számos főzőasszonyával, újabb és újabb szakácskönyvével. A városiak számára lakóhelyük szíve a piac volt. Itt nyílt lehetőség a sokféle alapanyag és fűszer beszerzésére, melyekkel étkezéseiket változatossá tehették. Ugyanakkor a piactér jelentette megélhetésüket, szórakozásukat, társadalmi életük színterét is. Az első híres szegedi szakácskönyv szerzője Doleskó Teréz, Rézi néni: receptjeit 1876-ban jelentették meg. Munkájának célját így fogalmazta meg: „magyar gazdaasszonyainknak utmutatóul és segédkönyvül szolgálni a főzés mesterségében, tanácsaival kisegiteni őket az étkek megválasztásánál és elkészítésénél.
A Somogyi-könyvtár kiállítása könyvek és korabeli dokumentumok segítségével idézi meg a szegedi gasztronómia színes világát és máig élő hagyományait.

A program plakátja

 

Szeged - a város folyóirata


30 éve alakult Szegeden az urbanisztikai egyesület