A király nyomában Szegeden 1883     
     

  Újjáépítés

  A király Szegeden

        október 14.
        október 15.
        október 16.

  Megtekintett épületek

  Érdekességek

 


1883. október 14.

A királyt a vasútállomáson Szeged törvényhatóságának több tagja, tisztségviselők, főpapok, főurak várták díszmagyarba öltözve. Ő Felsége kíséretében érkezett Tisza Kálmán miniszterelnök és Tisza Lajos királyi biztos. A vendégeket a peronon Szeged polgármestere: Pálfy Ferenc üdvözölte köszöntő beszéddel.

A vaspályatéren várakozó udvari fogatok elé kilépő uralkodót az ott összegyűlt tömeg hangos éljenzéssel köszöntötte. Ferenc József és kísérete, valamint a fogadó küldöttségek tagjai több mint 200 fogattal vonultak végig a város utcáin. Tisza Kálmán miniszterelnököt az uralkodó kocsijába invitálta: „Jöjjön velem, kedves Tisza!”
Az előre kijelölt úton, lépésről-lépésre haladó menetet lelkes éljenzéssel fogadták, Ő Felsége barátságosan mosolygott és a megszépült szegedi épületekről érdeklődött a miniszterelnöktől.

A városháza előtt honvédek álltak sorfalat, hogy a közönség a királyi lak elé ne juthasson. A Széchenyi térre ért uralkodót 101 mozsárágyúlövés után a városháza öregharangja köszöntötte, mely az árvíz óta most szólalt meg először. A katonazenekar "Gott erhalte"-ját elnyomta a tömeg lelkes éljenzése, majd a szokásos katonai díszszemle következett.

A királyi lakosztály lépcsőjén eközben már várakozott Szeged százhúsz legszebb fehérbe öltözött leánya. Közülük Fluck Rózsa egy művészi bokrétát nyújtott át az uralkodónak.
A virágcsokor: „.80 cm átméretű s áll középen ibolyából a király monogrammjával, 50 drb csillagalakban elhelyezett sárga rózsabimbóból és hatszáz darab vörös rózsabimbóból, és 400 darab fehér rózsabimbóból. Az egészet babérkoszorú fonja körül, valódi brüsszeli csipkével. A 3 és fél méter hosszu moir-antik szalagon olvasható:
Városunk nemtőjének. A szegedi hölgyek. 1883”

Délben egy órakor a király sorban fogadta az előtte tisztelgő küldöttségeket:

  • Tisza Lajost
  • a szegedi zsidó hitközség képviseletében Rósa Izsót
  • szegedi ügyvédi kamarától Polczner Jenőt
  • a különféle vallások képviselőit
  • a Magyar Tudományos Akadémia képviselőit (Jókai Mór is köztük volt)
  • a Vöröskereszt Egyletet
  • a vármegyék küldöttségeit

Az Újszegedre tervezett sétakocsikázás a rossz idő miatt csupán 7-8 percig tartott.
Az udvari ebédnek mindhárom napon a városháza közgyűlési terme adott helyet. A zenét a katonai zenekar és Erdélyi Náci szolgáltatta.

A késői ebéd után a király a színházba hajtatott. A színház épületét kívülről csak öt lobogóval, de belsejét különféle szőnyegekkel és virágokkal, déli növényekkel díszítették. A növényeket Benke József helybeli ügyvéd és neves virágtermesztő válogatta össze.
Az uralkodót a bejáratnál Nagy Vince színházigazgató fogadta, majd Fellner építész kalauzolta körbe az épületben. Beszélgetésük során szóba került, hogy Fellner építette a leégett bécsi színházat is. (Tizennyolc hónap múlva 1885. április 22-én tűz pusztította el a szegedi színházat is.)

A színház ünnepi előadásának programja:

  • Szabados János ünnepi költeménye: Szeged ünnepéhez
  • Pósa Lajos: Prológ
  • Dóczi Lajos Utolsó szerelem című vígjátéka (a színészeknek csak 6-7 napja volt a betanulásra)

A király távozásakor elismerését fejezte ki az igazgatónak az ünnepi előadás magas színvonaláért.