Rendezvény

Önfelfedező szinglik klubja
2017. november 23. (csütörtök) 17 óra
1. emeleti Zeneszoba


Karakterek, szerepmegjelenítések az egyediség tükrében
Helló, ki vagy? Folytatódik az Önfelfedező szinglik klubja! Kreatív gondolkodást elősegítő előadások, közös beszélgetések!
A klubot vezeti: Dobó Mariann személyi és életvezetési tanácsadó, pszichológus mentor

8. alkalom - 2017. november 23. (csütörtök)
Hogyan fejezzük ki, hogy szeretjük a másikat?
Milyen módszerek vannak az elismerés kifejezésére?

A részvétel ingyenes!


A Somogyi-könyvtár, a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány közös programja a pszichológiai megközelítéseket kedvelők számára.

1. alkalom – 2017. január 19. (csütörtök) 17 óra
Mi miatt izgalmas az önfelfedezés?
Egy kis segítség a „boldogság-portfóliónk”, élettervünk kialakításához

Az első előadás azt a pesszimista gondolkodást, szemléletet szeretné „áttörni”, ami miatt néhányan elfordultak az önismerettel foglalkozó előadásoktól, tréningektől. Természetesen érthető, hogy vannak, akik úgy döntöttek, hogy visszahúzódva élik inkább az életüket, hiszen eddig azt tapasztalták, hogy az önismeret csak a hibák feltárásából állhat. Az önfelfedező utazást azonban izgalmassá is lehet tenni. Nagyon sok pozitív pszichológiát képviselő, életvezetéssel foglalkozó szakember véli úgy, hogy az énerőnk megerősítése, a viselkedés megértése a legfontosabb feladatuk, egy olyan fajta útmutatással együtt, amely eredményeképpen az egyén megtalálhatja a legbelső erőforrásait, tehetségét, és még azt is, hogy értékeinek megfelelően milyen életpálya illik hozzá a legjobban. A felismerések, megértések, és az ezeket követő cselekvések által képessé válhat az ember arra, hogy boldogabbá tegye az életét. Bízunk benne, hogy sok embert érdekel saját maga boldogulása, ezen belül „boldogság-portfóliója” kialakításának lehetősége.
Várjuk azok érdeklődését, akik szeretnék a saját életüket élni, figyelembe véve a legbelső erőforrásaikat, és természetesen valós igényeiket is.

2. alkalom – 2017. február 16. (csütörtök) 17 óra
Az ember belső sajátosságai
Mit érdemes felismernünk, hogy jobbá tegyük az életünket? Egyáltalán miből lesz a felismerés?

Sémáink, sztereotípiáink felkutatásából, megértéséből. A jó könyvek is segítenek felismerni a problémáink gyökerét, okait. Egy-egy gondolatuk révén módosíthatják némelyik rossz sémánkat, meggyőződésünket. Az igazi remekművek pedig még motiválóan is hatnak ránk, saját életünk forgatókönyvének megváltoztatására biztatnak bennünket. Hiszen gondolatiságuk segítségével, a felismerések által, mi is megtalálhatjuk a módját, hogyan folytassuk tovább az utunkat céljaink elérése felé. Az előadás abban segít, hogy mire érdemes figyelnünk egy új életstílus, egy új szokás rögzítésénél. A „beállítódásunk” felfedezésének fontosságára hívja fel ez alkalommal Dobó Mariann az érdeklődők figyelmét.

3. alkalom – 2017. március 23. (csütörtök) 17 óra
Belső erőforrásaink folyamatos felfedezése
Hogyan tudom meg, hogy miben vagyok tehetséges, mi illik, vagy ki illik hozzám a legjobban?

Miután a beállítódás felfedezésének fontosságát megértettük, így most már arra is sor kerülhet, hogy tudatosítsuk a képességeinket és a temperamentumunk milyenségét is. Eszerint fogjuk jól megérteni, mi vagy éppen ki illik hozzánk a legjobban. Ez vonatkozik magán- és munkahelyi kapcsolatainkra, új élethelyzetek kialakításának tervezésére is. Az önfelfedezés ezek „fonalán” folytatódik.

4. alkalom – 2017. április 20. (csütörtök) 17 óra
Problémamegoldó képességeink fejlesztése
Milyen módon tudom a problémamegoldó képességemet, önbizalmamat növelni?

Célravezetővé vált, hogy megtudjuk, hol tartunk a problémamegoldó képességünk fejlesztése terén, azt is, mit örököltünk a szüleinktől ezen a téren. És mi az, amin érdemes változtatnunk, amikor már ismerjük az erőforrásainkat, régi berögződött konfliktuskezelési sémáinkat, megküzdési stratégiánkat. Az előadó bemutat egy olyan relaxációs technikát, amely javítja a közérzetünket.

5. alkalom – 2017. május 18. (csütörtök) 17 óra
Ráhangolódni az önmegvalósítás hullámhosszára
Hogyan vagyok képes a szabadságomat megtartani a kapcsolataimban? Meg akarom-e tartani a kapcsolataimat, avagy a kapcsolataimban meg akarom-e tartani a szabadságomat?

Miután sok mindent felfedeztünk önmagunk igényeivel, értékeivel, képességeivel, személyiségtípusával, sőt még a problémamegoldó képességünkkel kapcsolatban is, hasznossá vált, hogy kiderítsük, számunkra mit jelent a szabadság. Egyáltalán szabadok akarunk-e lenni? Mit tegyünk, hogy kiderüljön a valóság? Folytatódik tehát az izgalmas felfedező utazás.

6. alkalom – 2017. szeptember 21. (csütörtök) 17 óra
Hogyan fejlesszem az egyéniségemet, énképemet?
Hogyan tervezzem meg, alakítsam ki az énmárkámat, eredeti arculatomat?

Az érzelmi intelligencia, az énmárkaépítés az üzleti életben jól ismert fogalmak. Bár azt is érdemes még felismerni, hogy minden embernek ajánlott mindezekről minél többet megtanulnia. Legfőképpen akkor, ha fontosnak és értékesnek tartja önmagát. Az év első öt alkalmával az önfelfedezők folyamatos ízelítőt, lehetőséget kapnak énképük, egyediségük, személyiségük mélyebb megismerésére. Itt az ideje, hogy megfigyeljék azt is, hogy: milyen megjelenési forma az, ami az egyediségüket legjobban tükrözheti. Hasznosak voltak az előző információk, felismerések, önmagunk viselkedéseinek megértésére. Ezzel párhuzamosan, remélhetően ezek eredményeképpen, az önérvényesítés és szeretet egyensúlyának megtalálása is. Az előadás célja elhitetni azt, hogy az énmárka tudatos kialakítására, az érzelmi intelligencia fejlesztésére minden embernek szüksége van. Hiszen az énmárka a személyes névjegyünket, az érzelmi tudatosság pedig az önmagunkkal és másokkal való bánásmód minőségét tükrözi.

7. alkalom – 2017. október 19. (csütörtök) 17 óra
Kommunikációs csatornák

Kommunikálunk, de hogyan? Milyen kommunikációs csatornák azok, amelyek megerősítik bennünk, hogy igazat mond-e a másik? Mit tegyünk, ha észrevesszük azt, hogy nincs érzelmileg támogatva a gondolat, a kimondott szó? Mi miatt fontos számunkra a metakommunikáció tudatos figyelése? Hogyan kezeljük az ebből eredő konfliktusokat? Mi történik, ha ráhangolódunk egy pesszimista vagy agresszív kommunikációra? Ezekre és számos más kérdésre kaphatunk választ a „kommunikációs csatornák” izgalmas témakörével foglalkozó előadáson és az azt követő közös beszélgetés során.

8. alkalom (2017. november)
Hogyan fejezzük ki, hogy szeretjük a másikat?
Milyen módszerek vannak az elismerés kifejezésére?

Közeledik a Karácsony, a szeretet ünnepe. Van, aki alig várja, van, aki legszívesebben elmenekülne előle. Hogyan tudjuk meghitté varázsolni a családi, baráti együttlétet? Mi az, amit érdemes ezzel kapcsolatban megtudni? Társas lények vagyunk. Ha bevalljuk, ha nem, mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék és arra is, hogy ezt a számára legkedvezőbb módon ki is fejezzék irányába. Folytatva a kommunikáció témakörével kapcsolatos felfedezéseket, aktuálissá vált ez alkalommal a szeretetnyelvről való beszélgetés.

Rendezvények

Játékos felnőtt kör
2020. február
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Életreform klub
2020. február 24. (hétfő) 17.00
Szőregi Fiókkönyvtár, Magyar u. 14.
Tízórai
2020. február 25. (kedd) 10.30
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l