Rendezvény

Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2021
2021. június 26. (szombat) 18.00–22.00
Központi könyvtár és Stefánia Fiókönyvtár-Klub


Városi sétával, alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal, egy kis kézműveskedéssel, valamint játékos gyermekprogrammal és kedvezményes beiratkozással várjuk látogatóinkat a központi könyvtárban. A Stefánia Fiókkönyvtár-klub kvízjátékokkal, társasjátékokkal és képregényes ajánlókkal készül.

A programokon való részvétel ingyenes. A belépés a védettség igazolásához kötött!


 

18.00 VÁROSI SÉTA

Lépten-nyomon Szegeden

Tartson velünk egy nem mindennapi városismereti sétára! Ismerje meg Szeged belvárosát a könyvtár mobilapplikációja segítségével!
A program eső esetén elmarad.

 

 

18.00–22.00 KÖNYVKÖTÉSZET

Egy éjszakára a színek még színesebbek lesznek

Kreatív papírfestés a kötészeten. Készítsünk együtt egyedi mintájú csomagolópapírt!

 

 

18.00–22.00 GYERMEKKÖNYVTÁR

KAVA-RÓKA

Rejtélyek, kavarások, nyomozások kicsiknek és nagyoknak

 

 

18.00–22.00 KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK

 

FÖLDSZINT


Szóljanak a fanfárok! 90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

A szegedi nyár legrangosabb színházi eseménye a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az 1931 óta megtartott szabadtéri előadások – töretlen sikerrel – 90 éve szórakoztatják a nézőket: varázslatos hangulat, felejthetetlen élmények a szabad ég alatt, az ország legnagyobb csillagtetős színpadán!
A dokumentumkiállítás kilenc évtized emlékeiből válogat.

Tárlatvezetés: 20.00

 


Fejezetek a szegedi szecesszió történetéből

A szecesszió világnapját – magyar kezdeményezésre – 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló jellegzetes irányzatát bemutató programsorozathoz. A Somogyi-könyvtár hagyományosan kiállítással kapcsolódik a rendezvényhez. A könyvtár gyűjteményének a szecesszió időszakában készült kötetei, könyvillusztrációi, folyóiratai és dokumentumai idézik meg stílusirányzatának szegedi vonatkozásait.

Tárlatvezetés: 21.00

 

FŐLÉPCSŐHÁZ

 

Évszakok és fák – Koncz-Bisztricz Tamás természetfotós kiállítása

Az ifjú alkotót 2019-ben a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választották, ekkor csupán még csak 15 éves volt, 2020-ban pedig a világ Legjobb Ifjú Makrófotósa címet nyerte el.

„Igyekszem odafigyelni az alapvető dolgokra, mint az aranymetszés, a komplementer színek vagy drónfotózásnál a vonalvezetés. De szerintem attól lesz jó a kép, ha egyedi, ha van benne valami eredeti. Ehhez sok időt kell kint tölteni terepen, és persze szerencse is kell.”

 

1. EMELET

 

Krinolin és díszmagyar

Sisi és a divat a 19. század második felében

 

3. EMELET

 

Lovon, sínen, négy keréken… Hogyan közlekedtünk Szegeden?

Egyéjszakás kalandozás Szeged közlekedéstörténetében térképek, képeslapok, fotók segítségével: válogatás a helyismereti gyűjtemény anyagából – a Szegedi Közlekedési Társaság támogatásával

19.30–20.30 A lóvasúttól a tram-trainig címmel a város közlekedéstörténetéről oszt meg érdekességet a látogatókkal dr. Németh Zoltán Ádám, az SZKT közösségi közlekedési és vasútbiztonsági vezetője.

 


 „A lábaik nyomán városok kelnek…”

Az 1880-as évektől viharos gyorsasággal nőtt az Amerikába kivándorló magyarok száma. Kezdetben általában csak a jobb élet reményében, szerencsét próbálni keltek útra, de hamarosan ékesen csengő, magyar nyelvű elnevezések jelezték a térképen a végleges letelepedést.
A Vasváry-gyűjtemény kincseiből válogatott kiállításon nyomon követhetjük ezt a folyamatot a kivándorlóhajók indulásától kezdve az amerikai magyar nevű települések, közterületek megjelenéséig, érdekes történeteket ismerhetünk meg a „millenniumi évek” magyar kivándorlóinak életéből.

 

 

EMLÉKKÖNYVTÁR

De hogy kerül a csizma az asztalra? – Ferenc József szegedi látogatása

2021-es emlékkönyvtári bemutatónk témája a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású Sisi-kiállításához kapcsolódva Ferenc József szegedi látogatása lesz. Különleges, muzeális dokumentumaink közül számos olyan ritkaságot mutatunk meg, amelyek Ferenc József 1883-as szegedi látogatásához fűződnek, de látható lesz a magyar király eredeti, saját kezű aláírása és a Király könyve című, féldrágakövekkel díszített emlékkönyv is.
Az est végére az is kiderül, mit keresett 1883-ban a csizma az asztalon, és az igazán bátrak Ferenc József-szakállban is fotózkodhatnak.

 

 

Látogatás a digitalizálóműhelyben

Hogyan lesz a nyomtatott dokumentumból e-dokumentum: digitális könyvtár lépésről lépésre

 

A könyvtár előtt:

10.00–15.00 Használt könyvek vásár

A könyvtárban:

10.00–16.00; 18.00–22.00 Kedvezményes beiratkozás – fél évre 250 Ft-ért

 

STEFÁNIA FIÓKKÖNYVTÁR-KLUB (Stefánia 2.)

18.00–22.00 Kvízjátékok, társasjátékok, képregényes ajánlók

Rendezvények

SCRABBLE klub
2021. szeptember
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Senior fotóklub
2021. szeptember
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
„Szőlőt szed most sok ember”
2021. szeptember 29. (szerda) 16.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l