Rendezvény

Múzeumok Könyvtári Éjszakája 2017
2017. június 24. (szombat) 18.00–24.00
Szeged, Dóm tér 1-4.


A könyvtár – egyébként zárt – különgyűjteményeiből válogatott alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal várja a látogatókat. A gyermekek 22 óráig játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban.

19.30-kor stand-up comedy – Hajdú Balázzsal


 

19.30 FŐBEJÁRAT

Stand-up comedy avagy humor a köbön

A jó hangulatért felel: HAJDÚ BALÁZS humorista, a Dumaszínház fellépője

Hajdú Balázs a „szentesi humormaffia” (Balázs mellett Badár Sándor; Kőhalmi Zoltán is Szentesről származik) legfiatalabb tagja. Középiskolai tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban végezte, majd a salgótarjáni Pénzügy és Számviteli Főiskolán szerzett diplomát, de rövid ideig járt a Buddhista Egyetemre is. Gyerekkorában országos harmadik helyezett sakkozó volt, indult világbajnokságon is. Később futballista karrierbe kezdett, tizenöt évesen bekerül a szentesi felnőtt csapatba, megye I. osztályba. Az MTK csapata érdeklődött utána, de egy sérülés miatt abba kellett hagynia a labdarúgást. Az iskola után Budapestre költözött. Dolgozott licenc adminisztrátorként a Magyar Labdarúgó Szövetségnél.
A Dumaszínház társulatába 2007-ben került be, azóta rendszeresen fellép a Comedy Central bemutatja és a Showder Klub című tévéműsorokban, illetve a Rádiókabaréban is.

 


 

18.00–22.00 GYERMEKKÖNYVTÁR

Mesebeli lábbeli

Kinek a cipő, kinek a csizma: lábbelik és viselőik a mesékben

Meglesheted, hol szaggatják szét a királykisasszonyok a cipőjüket, követheted a lábnyomokat, párosíthatsz lábbeliket!

 

18.00–24.00 KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK

 

ALAGSOR

Könyvkötészeti bemutató

„A kötés úgy tartozik a könyvhöz, mint ruha az emberhez.” (Goethe)

Egy játékos kérdőív helyes kitöltése után a látogatók nemcsak a szakma rejtelmeibe nyernek bebocsátást, hanem a könykötő  műhelybe is, ahol egyedi, névre szóló ajándék várja őket!

Amit még tartogat az éjszaka:

papírfestés (színes, kreatív technikákkal mintázott csomagolópapír készítése)
saját, otthonról hozott könyv kisebb hibáinak javítása (pl. 1-2 kiszakadt lap)
tanácsadás a sérült könyvek otthoni javítására
sérült plakátokmásolatok közös helyszíni javítása

 

FÖLDSZINT


„A magyar Gaudí” – 140 éve született Magyar Ede, a szegedi szecesszió építésze

A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével idézi fel a századforduló idején alkotó zseniális művész tragikusan rövid életútját. A látogatók megismerhetik szecessziós épületeinek egyedülálló formanyelvét, mely ma is meghatározza Szeged belvárosának hangulatát.
Tárlatvezetés: 20.30 és 22.30

 


Anno 1917

A kiállítás 100 évvel ezelőtti történéseket elevenít fel: hogy élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat is igyekszünk felidézni: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését.
A tárlaton 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok vetítik elénk az év eseményeit és szereplőit – kiegészítve könyvtárunk gyűjteményének néhány újabb, a korszakot idéző kötetével.
Tárlatvezetés: 21.00 és 23.00

 

1. EMELET

 

Humor a művészetben – a komédiától az iróniáig

A könyvtár dokumentumaiból válogatott kiállítás több évszázad képzőművészeti alkotásain keresztül mutatja be a humor megjelenési formáit, mint például a komikum, a groteszk vagy a szatíra. Festmények, grafikák, szobrok és metszetek tanúskodnak arról, hogy a humor mindig is jelen volt a művészetekben – talán csak a megjelenési formája és a célja változott az idők során... vagy lehet, hogy még az sem?

 

 

Mindent a stand-up comedyről – a kezdetektől napjainkig

Az angolszász gyökerű stand-up comedy műfaj hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A könyvtári dokumentumok segítségével megismerhetjük a műfaj történetét, azokat a külföldi és hazai népszerű komikusokat, akik vállalták, hogy leggyakrabban kellékek nélkül, közvetlenül a közönséghez szólva adják elő műsorukat.

 

 

„Nevess magyar!” – Borsszem Jankó, Hüvelyk Matyi és társaik

Válogatás a Somogyi-könyvtár politikai vicclapjaiból

Az élclapok hol nagyítót, hol pedig torzító tükröt tartottak olvasóik elé, és kitűnő adalékul szolgáltak az adott kor politikai életének, valamint az átlagember mindennapi problémáinak a humor segítségével történő feldolgozásához.
A kiállítás a magyar élclapirodalom színe-javát mutatja be. Néhány lap még ma is frissnek, élményszerűnek hat, szinte ámulatba ejt aktualitásával.

 

3. EMELET

 

Szegedikumok – életre kelt értékek

A Helyismereti gyűjtemény éjszakai kiállításán a látogatóink a szegedi értéktár olyan egyedülálló különlegességeiről láthatnak dokumentum-válogatást, mint a szegedi papucs, a fűszerpaprika, a napsugaras oromzatú házak, a halászlé vagy a Suhajda édesség.

 

 

 „Szeretettel ajánlom…” – híres magyar írók és költők dedikált könyveiből

A kamarakiállítás a teljesség igénye nélkül ad válogatást a Somogyi-könyvtárban őrzött dedikált alkotásokból. József Attilától és Babits Mihálytól kezdve Faludy Györgyön  keresztül Varró Dánielig sok-sok szerző szignója, pár soros ajánlása látható a most bemutatott könyvekben. Olvassuk el együtt az alkotók üzenetét, műhöz kapcsolódó ajánlását, mely bár a bejegyzés címzettjének szól, kutatónak és kíváncsi olvasónak egyaránt tartogat érdekességet.

 

 

„Egy kiállítás képei”

Válogatás a gyorsírászati gyűjtemény anyagából – a Közművelődési Palotában 110 éve, 1907-ben rendezett nemzetközi gyorsírászati kiállítás emlékére

 

 

„Magyar-Amerika írásban és képben” – ritkaságok a Vasváry-gyűjteményből

Jubileumi kiadványok, fényképek, képeslapokon megörökített emlékművek, bélyegsorozatok, amerikai magyar újságok gazdagon illusztrált emlékalbumai az Újvilágba vándorolt magyarok múltjából, a 19. század végétől a 20. század közepéig

 

 

EMLÉKKÖNYVTÁR – KincsTÁRogató

A több mint 130 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a bibliotéka muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a régi könyves állomány történetébe, érdekességeibe, megtekinthetnek néhány, a közelmúltban restaurált könyvet.

Rendezvények

Hász Róbert: Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja – könyvbemutató
2018. február 27. (kedd) 17 óra
Dóm tér 1-4., 1. emeleti folyóiratolvasó
40 éves a Csillag téri fiókkönyvtár
2018. március 1. (csütörtök) 16 óra
Csillag téri fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.
Meséről mesére
2018. március 1. (csütörtök) 16.30
Szeged, Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l