Rendezvény

Filmklub
2017. október 2. (hétfő) 17 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., alagsori klub


Válogatás Bubryák István saját archívumából

Filmpremier – A Rabbiképző 140 éve (50 perc)

Rendező: Dombi Gábor
Producer: Bubryák István


Több kezdeményezés sikertelensége után száznegyven évvel ezelőtt, 1877. október 4-én I. Ferenc József engedélyével és támogatásával Budapesten megnyílt Európa első neológ rabbiképző intézménye.
Az Országos Rabbiképző Intézet rövid időn belül a neológia szellemi központjává, közösséget szervező rabbik, szellemi vezetők nevelő intézményévé, kibocsájtójává vált. Ebben a minőségben és szerepben telt elkövetkező majd’ 70 éve, de 1944. március 19-e után Adolf Eichman, a magyarországi deportálások legfőbb irányítója lefoglalta a fölbecsülhetetlen értékű könyvtári és kéziratgyűjtemény legbecsesebb darabjait. 3000 darabot Prágába, több tízezer kötet a Rózsadombon elhelyezkedő úgynevezett Magyar Zsidókérdés-kutató Intézetbe szállíttatott. Az intézetet bezárták, benne internálótábort rendeztek be, tetejére gépágyúállomást telepítettek. Az ostrom során beomlott a kifosztott épület egy része, közte a könyvtár is. Szinte mindent az alapokról kellett felépíteni.
A következő hetven év erről szólt. Löwinger Sámuel, Scheiber Sándor, Schweitzer József és Schöner Alfréd egymásra épülő rektori munkássága oda vezetett, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet (OR-ZSE) a Magyar Köztársaság egyetemévé akkreditálták, amelynek fennállása harmadik évétől már "Zsidó Vallástudományi Doktori Iskolája" is van, ahol tudományos fokozat megszerzésére és habilitációra van lehetőség.
A 140 éves történet tovább folytatódik… 
Készült az Alapítvány a Zsidó Egyetemért és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásával

 

 


A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Rendezvények

Igazgyöngy mesecsoport
2019. május 20. (hétfő) 17.00–18.30
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár, meseszoba
Ivartalanítással az állati életekért
2019. május 22. (szerda) 17 óra
Dóm tér 1-4., alagsori klub
Meséről mesére
2019. május 23. (csütörtök) 16.30
Szeged, Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
  • Kvízmaraton
 

Képek a rendezvényekrő‘l