Rendezvény

Az Északi Irodalom Hete
2019. november 11‒17.(29.)
Gyermekkönyvtár és 7 fiókkönyvtár

A Skandináv Ház Alapítvány felhívására a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára, valamint 7 fiókkönyvtára csatlakozik az Északi Irodalom Hetéhez (2019. november 11‒17.).
Könyvtárainkban könyvkiemelésekkel és -ajánlókkal, könyvtári totóval, online kvízjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal, drámajátékokkal, felnőtteknek beszélgetős ötórai teával és tízóraival készülünk, fókuszálva az északi irodalomra és életérzésre.

PROGRAMOK, HELYSZÍNEK

Gyermekkönyvtár (Dóm tér 1–4.)

November 11–17.
Skandináv/svéd „sarok” – kiállítás skandináv/svéd gyerekkönyvekből
Olvass Harisnyás Pippiről Róka Regőnek! A Gyermekkönyvtár kabalaállata, Róka Regő nagyon szeret történeteket hallgatni, kíváncsi Harisnyás Pippi kalandjaira is!

Csillag Téri Fiókkönyvtár (Kereszttöltés u. 29.)

November 11–17. Könyvkiemelés a skandináv népek irodalmából

Északvárosi Fiókkönyvtár (Gáspár Zoltán u. 6.)

November 4–29. ÉSZAKI FÉNY – a skandináv irodalom hónapja
A fiókkönyvtár egész hónapos programsorozattal kapcsolódik a kezdeményezéshez: a skandináv gyermek- és felnőtt irodalom műveiből összeállított könyvkiemelésekkel és -ajánlókkal, könyvtári totóval, online kvízjátékokkal. Novemberben a gyerekeknek és kamaszoknak szóló rendezvényeink résztvevői ízelítőt kapnak az északi népek meséiből, a skandináv gyermekirodalom pazar kincsestárából.
November 13. (szerda) 16.30 TINIKUCKÓ: Kortársak – közösség – drámajátékok
Beszélgetés barátságról és összetartozásról az Ivár története című izlandi legenda kapcsán. Tiniklubunkba a felső tagozatos korosztályt várjuk!
November 15. (péntek) 16.00 KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ GYEREKKLUB
Klaus Hagerup A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket című történetén alapuló játékos foglalkozásra várjuk az iskoláskorú gyerekeket.
November 29. (péntek) 16.00 MESEKUCKÓ
Az északi népek meséin alapuló mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt.

Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár (Zentai u. 31.)

November 11–17. Látogatóinkat könyvtcári totóval várjuk, amely az északi népek életét veszi górcső alá a skandináv nevektől a földrajzi különlegességeken át az irodalmi, pedagógiai sajátosságokig. Könyves válogatásunkkal a skandináv gyermek-, és felnőttirodalom íróit és műveiket kívánjuk megismertetni.
November 13. (szerda) 17.30 A Gutenberg-galaxis kincsei: kis könyves útravaló és kötetlen beszélgetés könyvről könyvre, hónapról hónapra – novemberi témánk: kedvenc felnőtt skandináv krimik

Móra Utcai Fiókkönyvtár (Móra u. 21.)

November 4–29.Skandináv életérzés – Könyvkiemelés a skandináv népek irodalmából
November 21. (csütörtök) 16.30 Skandináv mesék a Tekerős moziban – sötétedés után a könyvtárban
November 26. (kedd) 10.30 Tízórai – a skandináv felnőtt irodalommal ismerkedünk, miközben a dán hygge életérzéssel hangolódunk az ünnepekre.

Odesszai Fiókkönyvtár (Székely sor 11.)

November 15. (péntek) 17.00 A Könyv-Fa-Ló gyerekklubban Klaus Hagerup A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket.
November 11–17. Könyvkiemelés a skandináv népek irodalmából

Petőfi-telepi Fiókkönyvtár (Szántó Kovács János u. 28.)

November 13. (szerda) 17.00 Ötórai tea – Karen Blixen Babette lakomája című regényéről és a regényből készült filmről beszélgetünk. Bár dán irodalmi művet választottuk, a rendezvényen mégis "fikázunk". A fika svéd szokás, amely során kávézni, szendvicset, desszerteket enni gyűlnek össze a munkatársak, rokonok, vagy barátok. Maga a svéd fika szó is azt jelenti, hogy kávézni. Kevésbé szigorúan vett értelemben a kávé helyettesíthető teával, gyümölcslével, limonádéval is.
Könyvkiemeléssel is kapcsolódunk az északi népek hetének. Megtudjuk, mi a lagom, azaz a boldogság svéd titka. Se túl sok,se túl kevés…”pont jó”.

Szőregi Fiókkönyvtár (Magyar u. 14.)

November 11‒17.  Könyvkiemelés a skandináv népek irodalmából

Rendezvények

Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban, 2020
2020. június 29-től július 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.
Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban, 2020
2020. július 1-től 31-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
SCRABBLE klub
2020. július
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l