Rendezvény

A magyar kultúra napja, 2021 – ONLINE
2021, január 22.


A Somogyi-könyvtár január 22-én, a magyar kultúra napján számos izgalmas, érdekes online programmal, ismeretterjesztő videóval, könyvajánlóval és játékkal várja a kultúra szerelmeseit.

Kínálatunk január 22-én kora reggeltől elérhető közösségi médiafelületünkön (Facebook) és honlapunkon, illetve a könyvtár hírlevelére feliratkozott érdeklődők e-mailben is megkapják.

Tekintse meg kínálatunkat!


Himnusz – a Csongrád-Csanád megyei könyvtárosok előadásában
1823. január 22-én véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Csongrád-Csanád megyei könyvtárak összefogtak, és a megye könyvtárosai együtt, közösen szavalták el a Himnuszt, amelyet egy videóban közzéteszünk.

Mesél a múlt – a magyar kultúra napja alkalmából
A Somogyi-könyvtár régi és ritka gyűjteményének darabjait kollégáink rendszeresen bemutatják emlékkönyvtári látogatások, rendezvények alkalmával, publikációkban és tudományos ismeretterjesztő kisfilmekben. A magyar kultúra napja alkalmából kolléganőnk, Hevesi Andrea most egy rövid videóban mesél a leghíresebb magyar regényíró, Jókai Mór könyvtárunkban található kéziratáról. A Mire megvénülünk című regény kézirata kalandos utat járt be, így egy messzire került, de újból „hazatalált” magyar kuriózum sorsát, történetét tárjuk fel, ezzel is tisztelegve a magyar kultúra előtt.

Kultúranapi online kvíz
Kvízjátékunkban most néhány kuriózumot ismerhetnek meg a magyar kultúra évszázadaiból, a magyar himnusz történetéről. A helyes megfejtők között értékes nyereménykönyveket sorsolunk ki.

Irodalmi villámkvíz a magyar kultúra napja alkalmából
Kéthetente megjelenő kvízjátékunk aktuális fordulójában népszerű magyar írók történelmi, művelődéstörténeti témájú regényeiről tettünk fel kérdéseket. A helyes megfejtők közül kisorsoljuk azt a szerencsés nyertest, akinek jutalma egy értékes könyv lesz.

Nyitnikék – könyvajánló gyermekeknek
A magyar kultúra napján nem csupán az irodalomé a főszerep, hiszen történelmünk, múltunk megismerése, felfedezése is rendkívül fontos ahhoz, hogy jövőt építsünk. Most egy olyan történelmi könyvsorozatot ajánlunk, amely mai nyelven mutatja be múltunk fontos korszakait, pillanatait, szereplőit a fiatalok számára.

Eszperantó pillanatképek a magyar kultúra napján
A magyar kultúra napja alkalmából Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét mutatjuk be eszperantó nyelven.

Kulturális kukucskáló séta – kapcsolódás az Agórához
– A Somogyi-könyvtár főbejárati üvegfalán egy magyar költő versének szavait helyeztük el. Rakd megfelelő sorrendbe őket, olvasd össze a betűkódokat, és megtudod, hol őrzik a vers eredeti kéziratát!
– Az Agóra kapuján található tabló képei Kölcsey Ferenchez kapcsolhatóak. A bekarikázott betűk helyes sorrendbe rakásával a Himnusz egyik sorát kapjuk!
– A Stefánia Fiókkönyvtár-klub kirakatában magyar képregényrajzolók alkotásai láthatók. Melyik szerző vált híressé klasszikus regényadaptációival?

TÁRSalgó könyvajánló gyerekeknek a magyar kultúra napja alkalmából
Lehet élmény a magyar kultúra? Igen-Igen!!! Várunk egy kalandos utazásra múltból jövőbe és jelenből múltba – kortárs írók könyvein keresztül!

Szegedi KultúrKörKép – interjú a 2021. év Szeged Kultúrájáért díj egyik kitüntetettjével
Január 25-én egy interjút nézhetnek meg a 2021. év Szeged Kultúrájáért díj egyik kitüntetettjével. A díjat azok kaphatják meg, akik tevékenységükkel köthetők Szegedhez, a város kulturális közéletében meghatározó személyiségek, óvják a kulturális örökséget, tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek, ezzel is hozzájárulva Szeged értékeinek gyarapításához.

Rendezvények

Nőnap a Könyv(tár)Pontokon
2021. március 8-tól 12-ig
A központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
Internet Fiesta 2021 – ONLINE
2021. március 18-tól
ZÁRVA

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l