Rendezvény

2. Slow hétvége a Belvárosi mozival
2015. január 24-25. (szombat–vasárnap)
Belvárosi mozi, Szeged


SLOW-JÁTÉK
A szegedi Belvárosi mozi és a Somogyi-könyvtár közös játékán a helyes megfejtők színház-, illetve mozijegyet nyerhettek. Gratulálunk a szerencsés megfejtőknek!


Színházjegyet nyertek: Kónya Ferenc, Szilágyi Edit
Mozijegyet nyertek: Kalydi Péter, Németh Dorka


ONLINE JÁTÉK - 1.   A helyes válaszok: 1. 1986-ban; 2. A lassú, minőségi étkezés; 3. Utazás, olvasás, gyereknevelés, médiafogyasztás, mozi-film, design stb.;  4. Tudatosság, fenntarthatóság, nyitottság, őszinteség, emberközpontúság stb.; 5. Második alkalommal

ONLINE JÁTÉK - 2.
   A helyes válaszok: 1. Stefánia 2.; 2. 68; 3. dia, hangoskönyv, CD, DVD, LP; 4. DVD (feliratos), Siketek klubja; 5. Vak és a gyengénlátó használók számára


Könyvtár másként

Lassuljon a Somogyi-könyvtár művészeti és zenei gyűjteményével, valamint Hangoskönyvtárával!

Egy hétvége a lassulás jegyében a Belvárosi mozi összes zegében és zugában, ahol vendég a Somogyi-könyvtár is.

2. Slow hétvége (Belvárosi mozi)


A Somogyi-könyvtár művészeti- és zenei gyűjteménye (Dóm tér 1-4., 1. emelet) a könyvtár nyitva tartási idejében szeretettel várja a könyvek mellett a zenét, filmet kedvelő érdeklődőket.

 


Közel 3500 CD és több száz film segítségével biztosítja a szabadidő eltöltését, valamint speciális dokumentumaival támogatja a közép- és felsőfokú tanulmányok sikeres elvégzését is. A CD-ket és DVD-ket lehet  helyben használni, vagy emelt szintű szolgáltatásként kölcsönözni.
A tudomány minden területéről folyóiratok, napilapok, női magazinok is várják az olvasást, szórakozást, kikapcsolódást kedvelő olvasóinkat.

A Slow hétvégén ezekből a dokumentumokból kapnak a rendezvény látogatói a rendhagyó körülmények között ízelítőt.
 

A Hangoskönyvtár az idén 35 éve, hogy jelenlegi helyén a Stefánia 2. szám alatt várja vak és gyengénlátó használóit, valamint látó olvasóit.

 

A Slow hétvégén az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerkedni a hangoskönyvtár speciális szolgáltatásaival és dokumentumaival.
A helyszínen belehallgathatnak a hangoskönyvekbe, a legkisebbek pedig óránként diafilmet nézhetnek.

A könyvtárosok különféle feladványokkal és kvízjátékkal várják a rendezvény látogatóit, valamint a vállalkozó kedvűek játékos formában kipróbálhatják magukat a látás nélküli világban is. A legügyesebbek színházjegyet, illetve mozijegyet nyerhetnek.

A bakelitlemez gyűjtők figyelmébe ajánlják a Somogyi-könyvtár kiárusításra szánt lemezeit, amelyek a moziban megvásárolhatóak lesznek.

Aki még nem iratkozott be a könyvtárba vagy már lejárt az olvasójegye, fél évre kedvezményesen megteheti, ha a beiratkozási nyomtatványért eljön a moziba.


Orvostudomány a képzőművészetben című kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel a Somogyi-könyvtárban (Dóm tér 1-4.)

2015. január 24. (szombat) 11.00 óra és 14.00 óra - a tárlatvezetésre gyülekező a Somogyi-könyvtár földszinti adminisztrációjánál.

A tárlat a könyvtár dokumentumait felhasználva egy különleges témakört dolgoz fel: a művészet és a tudomány – ezen belül is az orvoslás találkozását jeleníti meg. A művészettörténet változatos korszakaiból szemezgető válogatás témái az orvos és az orvosi beavatkozások ábrázolása, anatómia és bonctan, a betegségek és a betegek megjelenítése, gyógyítás és gyógymódok. Mindezt képzőművészeti albumok és orvos- és gyógyászattörténeti munkák felhasználásával mutatjuk be.
 

Egy kézzel írott oldal az Újszövetségből
A Slow hétvégén folytatódik az Újszövetségi Szentírás könyveinek kézírásos másolása. A kezdeményezést 2014 szeptemberében Benyik György teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője és köteteinek szerkesztője, a Tátra téri Szent Gellért templom plébánosa hirdette meg a templom építésének 40. évfordulója alkalmából.
A „Vigyünk kézzel másolt szegedi Bibliát Ferenc pápának!” címmel közzé tett fölhívásban olvasható, hogy a terv még 1983-ból való: ekkor a plébános Soltvadkerti lelkigyakorlatos üdülőházának vendégei kezdték másolni Máté evangéliumát. A kézirat jelenleg Márk evangéliumánál tart.

A bibliamásoláshoz csatlakozó jelentkezők egy A/4-es oldalra róják az Újszövetség sorait, a lap alján pedig aláírásukkal teszik személyessé a másolatot. Benyik György tervei szerint az elkészült kéziratot egy szegedi zarándoklat keretében viszik el Rómába, s adják át Ferenc pápának.

A Slow hétvégét követően a Hangoskönyvtár (Stefánia 2.) munkatársai várják az önkéntes bibliamásolók jelentkezését a 62/635-394-es telefonszámon, valamint e-mail címen.

Rendezvények

Állatbarátok a könyvtárban
2018. április 20. (péntek) 11 óra;
2018. április 25. (szerda) 11 és 12 óra;
Petőfi-telepi fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.
Ez Király!
2018. április 25. (szerda) 16.30
Hangoskönyvtár, Stefánia 2.
Tinikuckó
2018. április 25. (szerda) 16.30
Északvárosi fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l