Rendezvény

10. Szegedi Képregényfesztivál
2018. november 24. (szombat) 10.00–17.00
Szeged, Dóm tér 1-4., alagsor, földszint és 1. emelet


ELŐADÁSOKKIÁLLÍTÁSOKKIADÓKÚJDONSÁG!VENDÉGEINKJÁTÉKOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. A fesztivál idejére a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

A program plakátjaELŐADÁSOK – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasó


10.15–10.40
Váradi Gábor
10 ország – 10 képregény

Azt nyilván mindenki tudja, hogy Amerika, Japán és Franciaország nagy képregényes nemzetek, számos jellegzetes, sőt ikoni figurával. Na de mi a helyzet a világ más részein? Mondjuk Chilében? Vagy Nigériában? Vagy Vietnamban? – rövid, de velős utazás a világ körül, kevésbé ismert hősök és még kevésbé ismert képregényes kultúrák nyomában

 


10.40–11.05
Kellermann Viktória
Tükör/kép – a lengyel ön/életrajzi képregény

Magyarországot alig néhány évvel megelőzve jelent meg a lengyel piacon az önéletrajzi ihletésű képregények két klasszikusa: Art Spiegelman Mausa és Marjane Satrapi Persepolisa. A fenti két meghatározó albumon túl azonban számos további mű jelent meg a kétezres években lengyel fordításban, mint Sacco és Delisle harctéri és hátországi riportjai, illetve Alison Bechdel és Craig Thompson coming-of-age-, vagy Daniel B. és Frederik Peeters epilepszia és HIV-fertőzés tapasztalatával átitatott családtörténetei, melyek jó táptalajt biztosíthattak a lengyel szerzők újabb és újabb ön/életrajzi kalandozásaihoz. A lengyel képregényben Varsó utolsó hippije éppúgy hőssé válhat, mint a történelmi Kościuszko, mesélhet magáról varsói szórólapos, politikus vagy aktivista évekig állandó rovatban, központi kérdéssé válhat a szülővé válás – ahogyan a lengyel rendszerváltás és a XX–XXI. századi kivándorlási hullámok személyes tapasztalata is.

 


11.05–11.30
Haui József képregényrajzolóval Kiss Ferenc képregénykutató beszélget
A mozgóképtől vissza az állóképekig

 

 


11.30–12.10
Ez történt – az első Szegedi Képregényfesztivál egykori előadói az elmúlt 10 év személyes szakmatörténetéről mesélnek 10 percben

 


12.10–12.35
Róka László
Közös vonások II. – archaikus szimbólumok a képregényekben és a popkultúrában

Az emberi elme az egymástól térben és időben távoli kultúrákban is ugyanúgy működik, ennek köszönhetően alakítanak ki más-más civilizációk egymáshoz hasonló mitikus történeteket, spirituális szimbólumrendszert. A Carl Gustav Jung által leírt kollektív tudattalan archetípusai, univerzális szimbólumai azonban nemcsak az ősi mítoszokban, hanem a kortárs műalkotásokban is jelen vannak. Ezek közül a képregényekben is kiemelkedő szerepet kap az árnyék, a férfi és a nő reprezentációja, valamint a világok közti átjáró.

 


12.35–13.05
Kiss Ferenc
A Magyar Képregénytörténeti Egyesületről, avagy miért nem Képregénymúzeum?

Az előadás ismerteti az egyesület céljait és jövőképét, bemutatja az MKTE-honlap felépítését, illetve az egyesület és a KépregényKedvelők Klubjának viszonyát. Körbejárja az összes magyar vagy magyar vonatkozású képregény hozzáférhetőségének lehetőségeit, valamint a klubkiadványok, sorozatok terveit.

 

13.05–13.45 SZÜNET


13.45–14.10
Bayer Antal
10 év számokban – a magyar képregény útja 2009-től 2018-ig

A képregény kulturális termék. Kiadók, kereskedők, alkotók egy szűk piacon mérettetik meg magukat, közösen törekedve a mennyiségi és minőségi választék folyamatos bővítésére. A 2008-as súlyos gazdasági válság az előző pár évben biztatóan fejlődő magyar képregénypiacot is megrázta, szereplőit alkalmazkodásra, terveik megváltoztatására késztette. Bayer Antal, aki lassan másfél évtizede készít statisztikákat a hazai megjelenésekről, számokkal alátámasztva vázolja fel az első és a tizedik szegedi képregényfesztivál között eltelt időszak fordulatait és tendenciáit.

 


14.10–14.50
Ez történt – az első Szegedi Képregényfesztivál egykori előadói az elmúlt 10 év személyes szakmatörténetéről mesélnek 10 percben

 


14.50–15.15
Kertész Sándor
Apropó Comics!

Dr. Rubovszky Kálmán szerepe a hazai képregénykutatás elindításában
Dilemmák a képregényes adatgyűjtés és információmegosztás kapcsán

Annak ellenére, hogy évtizedeken keresztül százezrek szórakozását biztosította a képregény, a nyolcvanas évekig soha senki nem vizsgálta működési és hatásmechanizmusát, magyarországi történetét, irodalomhoz és képzőművészethez való viszonyát. Dr. Rubovszky Kálmán elsőként helyezte „Az áruesztétika és tömegkultúra értékei” kutatáson belül a tudományos vizsgálat látóterébe ezt a népszerű, de sokak által megvetett műfajt. Munkásságának eredményeként születtek meg az első képregény-bibliográfiák, szakirodalom-jegyzékek, és konkrét képregényelemzések, valamint két könyv (Apropó, comics!, A képregény), ami azóta is fontos adalék a téma iránt érdeklődőknek. Az ő szervezésében két alkalommal is konferencián vitáztak a képregények alkotói, a kiadók képviselői és azok a kutatók, akiknek először került érdeklődési körébe ez a különös műfaj.
Tagja voltam képregénykutató csoportjának és mindkét konferencia szervezőbizottságának. Az elkezdett kutatásokat tovább folytattam és ennek köszönhetően két kötetben írtam meg a képregény magyarországi történetét. Jelenleg egy különös kettősség mutatkozik a képregényekkel kapcsolatos adatgyűjtés és feldolgozás módszertanában. Tudományos feldolgozás hiányában, a „laikus” képregénygyűjtők eredményeit arisztokratikus cinizmus kíséri, miközben egyre többen titulálják magukat képregénykutatónak és használják sajátjukként a különböző internetes fórumokon megosztott információkat.
Feladatok a hazai képregényes adatbázisok kialakításában

 


15.15–15.55
Ez történt – az első Szegedi Képregényfesztivál egykori előadói az elmúlt 10 év személyes szakmatörténetéről mesélnek 10 percben

 


15.55–16.20
Pilcz Roland
Bemutatkozik YKX

Pilcz Roland neve gyakorlatilag összeforrt Kalyber Joe-éval, ám 23 évvel Joe megteremtése után, Roli egy új hőssel jelentkezett. Vagy mégsem annyira újjal?
Az előadásból megtudhatjuk kicsoda a kacifántos nevű Yorn Kayrah Xemovrah, mi köze van Kalyber Joe-hoz, és hogyan készülnek kalandjai.

 


KIÁLLÍTÁSOK

A Nagy Háború görbe tükörben – karikatúrák az 1. világháborúról a korabeli sajtóban
2018. november 15-től december 5-ig – helyszín: földszinti kiállítótér

A kiállításon a Somogyi-könyvtárban őrzött folyóiratokból válogatott propaganda- és gúnyrajzok, politikai és háborús karikatúrák láthatók. Általuk képet kaphatunk arról, miként látta a hátország a háborút, valamint arról is, hogyan vált a grafika a politika szolgálójává.


Ki van a rajz mögött? – alkotók és alkotásaik
2018. november 22-től december 12-ig – helyszín: földszinti Internet-Tér

Sok képregényrajzoló neve, illetve egy-egy általuk rajzolt figura nagyon is ismerős a könyvtár látogatói számára, de egy személyes találkozás alkalmával sokukra talán nem ismernénk rá… A Ki van a rajz mögött? című kiállításon olyan kortárs képregényrajzolók portréi láthatók alkotásaik szomszédságában, akik az elmúlt 10 év szegedi képregényfesztiváljainak visszatérő vendégei voltak, segítve az alkotó és alkotás összekapcsolódását a köztudatban.
 KÍNÁLATUKKAL JELEN LÉVŐ KIADÓK

Anagram ComicsComicsmaniaFrikeComicsFumaxKépregényáruházKingpinKockásNero Blanko ComixPesti KönyvGooBo KiadóTitkos Fiók – Symposion – Vad Virágok Könyvműhely
 ÚJDONSÁG!

Bucó, Szetti, Tacsi

A képregénysorozat 31 éve jelent meg. A három kiskutya kalandjai  átlag negyedévenként találtak olvasókra. A 19. történet után nagyon hosszú szünet következett, ... egész 2017-ig. Ekkor jelent meg, nosztalgia / egyszeri / kiadványnak tervezve eredetileg a Drónok harca. Írója Kiss Ferenc, rajzolója Haui József volt,aki az eredeti sorozatból is a legtöbb kiadványt rajzolta. A történet immár napjainkban játszódik, és  egy drón reptető verseny eseményeit követi. Az alapállás változatlan: kiskutyák  kontra banda.
A legújabb, immár 21. történet a Tacsi, a könyvmoly októberben került ki a nyomdából. Az eddigieknél szebb nyomtatásban, fényes papíron, csaknem dupla oldalszámban. A kiadványt ismét Haui József rajzolta, és írta. A 10. Szegedi képregény találkozón kerül elöször bemutatásra és árusitásra. A címlap színezést Pilcz  Roland, ismert szegedi képregényalkotó készitette. És még egy szegedi vonatkozású érdekesség, ... a szegedi Csiga-Duó egy népszerű dalszövege is a történet része lett!

  
 VENDÉGEINK


Képzerdő

A Képzerdő Szeged első intelligens játszóháza, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes szórakozási lehetőséget. Hétköznapokon képregényrajzoló, drámás, alkotó foglalkozásokkal, workshopokkal, hétvégén szülinapi zsúrokkal, egyedi buliajánlatokkal várjuk az érdeklődőket!
A Képzerdő földszintjén található GameRoomban a legújabb videojátékokat, szimulátorszéket és Playstation virtuális szemüveget, az emeleti Chill szobában különböző műfajú társasjátékokat próbálhatnak ki a játszani vágyók Szeged belvárosának szívében, a Bajza utca 4. szám alatt!

 

 


JÁTÉKOK

11.00–11.30., 13.30–14.00., 15.30–16.00
Játék a képzelet birodalmában – játék fél órában kicsiknek és nagyoknak
Helyszín: alagsori klub

A rövid drámafoglalkozásra szeretettel várjuk a gyerekeket és szüleiket, hogy a különböző drámajátékok segítségével mindenki megtudja, hogy milyen szuperhős él benne. Könnyed, jó hangulatú kikapcsolódást biztosítunk a képzelet birodalmában az egész család számára.

Játékos totó
A Képregényfesztivál alatt a programhoz kapcsolódóan látogatóinknak játékos totó megoldására lesz lehetőségük.

Rendezvények

Nagy Dia (hó)Nap
2018. november
Fiókkönyvtárak, Gyermekkönyvtár és Agóra Gyermekkuckó
Képregényre hangoló
2017. november 13. (kedd) 16–18 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Két egzotikus sziget: Jáva és Bali
2018. november 13. (kedd) 17 óra
Tápai fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l