Összes kiállítás

Anno 1920
2020. október 8-tól december 2-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

A kiállítás 100 évvel ezelőtti történéseket elevenít fel: korabeli újságok, könyvek, plakátok, fotók vetítik elénk az év eseményeit és szereplőit – kiegészítve könyvtárunk gyűjteményének néhány újabb, a korszakot idéző kötetével.
 

Kis szegedi mozitörténet ‒ a bioszkóptól a filmszínházig
2020. szeptember 3-tól november 11-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

1895-ben megszületett a mozi, az új szórakoztatóintézmény, és viharos gyorsasággal terjedt el szerte a világon. A mozgókép szenzációja elbűvölt kicsiket és nagyokat egyaránt. Az 1900-as évek elején Szegeden is elkezdődtek a vetítések, előbb a kávéházakban, majd az állandó vetítőhelyeken: bioszkópokban, mozgókban, mozikban peregtek a filmek. Uránia, Apolló, Korzó és még sorolhatnánk a legendás helyeket. Pontosan száz éve, 1920 szeptemberében pedig megnyitott az azóta is folyamatosan működő Belvárosi Mozi. A tárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében idézi fel a szegedi mozik hőskorát.
 

Ale Ildikó festőművész kiállítása
2020. október 1-jétől november 3-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet


„Tájak, városképek, lebegő alakok – nézőpontok sokasága. Légies könnyedség, máskor pattogó dinamika jellemzi Ale Ildikó egyedi festői világát, melynek domináns kifejezőeszköze, technikája az alkotó festői eszköztárában oly jellemző pasztellkréta. A Szegeden élő művésznő 2003 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának, lakóhelyén kívül számos országos és nemzetközi tárlaton mutatkozott már be. Kiállításain rendszerint egy-egy újabb sorozattal jelentkezik. A Somogyi-könyvtárban októberben látható válogatás azonban valami más, valami rendhagyó: egyszerre vannak jelen a korábbi évek és az újabb alkotói törekvések lenyomatai, amelyek közös nevezői az elvágyódás és a hazatalálás, melyek egyaránt jellemzik a több mint két évtizede aktívan alkotó Ale Ildikó képeinek hangulatát.” (Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze)

A tárlat A magyar festészet napja programsorozat része.
A program plakátja

 

Márványból faragott test, bronzba öntött szenvedély – 180 éve született Auguste Rodin
2020. október 6-tól 31-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet


Amit van Gogh, Gauguin és Cézanne vitt véghez a festészet terén, azt Rodin egyedül alkotta meg a szobrászatban – egy új világot tárt fel a művészet számára... a lélek megformálását. Rodin és a szobrászat kapcsolata egy misztikus házasság. Így váltak szobrai a modern szobrászat ikonjaivá.

Kamarakiállítás a könyvtár dokumentumaiból

 

 

Mesélő Dorozsma – helytörténeti kiállítás
2020. október 7-től
Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.


A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Helytörténeti gyűjteményében, az egyetemi könyvtárban és a levéltárakban őrzött, Dorozsma alapításával kapcsolatos kordokumentumok másolatából új, állandó kiállítás nyílt a könyvtár előterében.

 

Örökké a udomány szolgálatában – Nobel-díjasaink „arcképcsarnoka”
2020. október 1-jétől november 25-ig
Dóm tér 1-4., 3. emelet

A közvélemény nemzetközi szinten is úgy tartja, hogy a magyar nép tehetséges, s ha valamit felfedeznek szerte a világban, akkor rövid időn belül kiderülhet, hogy magyar tudós áll mögötte…
A kamarakiállítás elsősorban a könyvtár régi anyagára támaszkodik, de – mivel a Nobel-díj története már jórészt a modern időszakhoz tartozik – gyűjteményünk újabb köteteiből is válogattunk. Az összeállításban kiemelt szerepet kap a Szegeden is aktívan tevékenykedő Szent-Györgyi Albert munkássága.
 

Az ellopott futár
2020. október 5-től 31-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.


Garisa H. Zsolt grafikus Rejtő Jenő regényéhez készített képregény-adaptációjából válogatott kamarakiállítás

„Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Korcsmáros Pál adott igazi karaktert a P. Howard által kitalált figuráknak, úgy mint Piszkos Frednek, vagy Fülig Jimmy-nek. A szőke ciklont 1961-ben rajzolta meg, az utolsó 1973-ban a Piszkos Fred közbelép volt. A 14 műből 13-at a Füles megrendelésére készített el, a kakukktojás Az elveszett cirkáló volt, amely a Lobogóban jelent meg 1968-ban. A rejtvényújság háromoldalas folytatásokban közölte ezeket a Rejtő-adaptációkat.
Garisa H. Zsolt, aki az utóbbi időkben újraálmodta, újrarajzolta a régi Korcsmáros-rajzokat, illetve sajátos stílusával (mely tiszteleg Korcsmáros rajzolói géniusza előtt) egy új rejtői univerzumot teremtett! Prücsök, Szivar és Babette anyó figurája épp olyan frappánsra sikeredett, mint a nagy előd és példakép: Korcsmáros Pál remekbe szabott rajzai.” (Kiss Ferenc)

 

Túl az Óperencián
2020. szeptember 30-tól október 31-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár


Népmesetípusokat bemutató interaktív, játékos kiállítás gyermekek számára a népmese napja alkalmából

 

Retró könyvtári élet
2020. október1-jétől 31-ig
Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.

Kiállítás régi könyvtári eszközökből és a könyvtár néprajzi anyagából
 

Vári Ildikó kiállítása
2020. október 1-jétől 31-ig
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Nyomaim – Vári Ildikó festőművész kiállítása
 

Németh Andrea: Lori papagáj huncut terve
2020. október 1-jétől 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Kiállítás Németh Andrea Lori papagáj huncut terve című könyvének illusztrációiból
 

A Füvészkert arcai – fotókiállítás
2020. szeptember 7-től október 31-ig
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.


A Füvészkert, mint egyetemi egység is jelentős, hiszen a környezettudatos szemléletmód kialakításában és ismeretterjesztésben a természetismereti-, a tanórán kívüli foglalkozásokkal, a hétvégi családi programokkal és az eseti kiállításokkal is a közoktatás segítőtársa.

Az SZTE Füvészkert a különböző környezeti és emberi tényezők miatt kihalásra ítéltetett fajok megmentése mellett, más országok ritkaságait is felvonultatja, bemutatja. Számos olyan növényfaj van jelen, amely saját élőhelyén már ritkaságnak számít és jelentős eszmei és természetvédelmi értékkel bír.

 

Miklosovits László Karinthy-képregénye
2020. szeptember 1-jétől október 31-ig
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.


Miklosovits László grafikusművész képregényt készített Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához.
A művész így vall irodalmi és képi nyelv viszonyáról: „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt... Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz. ... Így az anyag kicsit szikár lett, de úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással egy szuszra érvényesül rajz és szöveg.”

 

Kép, regény, szabadság
2020. szeptember 1-jétől október 31-ig
Szőregi Fiókkönyvtár, Magyar u. 14.


Képregények az 1956-os forradalom emlékére

Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia az 1956-os forradalom 51. évfordulójának emlékére 2007-ben Kép, regény, szabadság címmel hat, egyenként hatoldalas képregényt óriásplakátokon jelenített meg Budapesten az ’56-osok terén. A teljes sorozatból két képregény látható a kiállításon:

Parlamenti túlóra (írta: Szabó Jenő, rajzolta és színezte: Gáspár Tamás)
Rádiók ostroma (írta: Szabó Jenő, rajzolta: Zabos Csaba, színezte: Temesi Péter)

 

Szecesszió Szabadkán – Kisimre Ferenc publicista fotókiállítása
2020. szeptember 1-jétől október 31-ig
Csillag Téri Fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.


Szabadkai pillanatképek

Földrajzilag, de lélekben is a legközelebb áll hozzánk első testvérvárosunk – Szabadka. Az 1966-ban aláírt, majd 2003-ban megújított testvérvárosi kontraktus Szeged–Szabadka között kiváló lehetőségeket biztosított a gazdasági, a kulturális, az oktatási tevékenységben való közös fejlődésben. S ezzel élt is a két város. Korábban is, napjainkban is. Nagyon sok családi, baráti szál fűzi egymáshoz az észak bácskai és a Tisza-parti város lakóit, akik gyakran keresik fel egymást. Szabadka, a szecesszió városa, gazdag történelmi, kulturális látnivalót kínál az odalátogatónak. A városháza, a közelmúltban felújított zsinagóga, a mindig pezsgő élet látványát kínáló tejpiac, a helyi katolikus, református, ortodox templomok, a belváros csodaszép sétánya az olimpiai emlékművel, de a várostól alig 9 kilométerre lévő Palicsi tó is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindnyájunknak.
Menjünk el Szabadkára!...

 

Kortárs költők portréi – fotókiállítás
2020. szeptember 3-tól október 31-ig
Francia Utcai Fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.

Fotóválogatás azokról a kortárs költőkről, akik a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Szép versek köteteiben szerepelnek
 

A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2020. október
Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.; Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.


Mesélő Dorozsma Dorozsmai Fiókkönyvtára program plakátja

Szeged régen és ma Tápai Fiókkönyvtár

 

Rendezvények

Őszi játékszüret
2020. október 26-tól 31-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár
Szünidei programok a Kuckóban
2020. október 27–28. (kedd–szerda)
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Harry Potter Olvasóklub
2020. október 29. (csütörtök) 16.00
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről