Összes kiállítás

160 éve született Baumhorn Lipót
2020. június 25-től augusztus 27-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


Baumhorn Lipót a századforduló egyik legtehetségesebb és legtöbbet foglalkoztatott zsinagógaépítője. 1903-ban épült fel főműve, a szegedi Új zsinagóga, de építészetének számos világi emléke is megtalálható a városban. Szecessziós stílusú banképülete, városképet meghatározó bérpalotái fontos részei Szeged építészeti örökségének. A tárlat az építész szegedi munkásságát mutatja be a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében.

 

A hét szabad művészet
2020. július 20-tól október 7-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


A Somogyi-könyvtár nyári kiállítása, amely elsősorban az Alapítványi Gyűjteményből és a régi állományból válogat, ezúttal az ókorban gyökerező, a középkori egyetemi oktatásban kiteljesedő és a mai napig meghatározó „örökségként” ránk maradt hét szabad művészet könyvészeti emlékeit mutatja be.
A kiállítás a septemartesliberales, azaz a hét szabad művészet két ágának, a triviumnak, (a szóval, szöveggel foglalkozó tudományoknak) és a quadriviumnak, (a számokkal és azok viszonyaival foglalkozó tudományoknak) a jeles képviselőit, műveiket mutatja be. A tudományok több ezer éves fejlődése során mérföldkőnek számító műveket, alkotókat a teljesség igénye nélkül tárjuk látogatóink elé.

 

„Fénybe borult árnyékaink” – Fodor Barbara kiállítása
2020. július 7-től augusztus 24-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


„Csak érzelmekkel lehet átváltoztatni fénnyé a sötétséget és cselekvéssé az apátiát.”  /Carl Gustav Jung/

Fodor Barbara munkái énünknek tudattalan, olykor megtagadott, elutasított, vagy ez idáig rejtve maradt tartalmaira világítanak rá és hozzák őket felszínre, a fénybe, szabad asszociációinak vizuális megjelenítésével. Mint amikor az ember álmában meztelenül áll az őt vizslató tömeg előtt, az alkotó hasonlóan leplezetlenül tárja elénk lecsupaszított, intim, belső világát, mely bővelkedik erotikus, emberi, ugyanakkor szokatlan, álomszerű szimbólumokban. Néhol nagyon érzékeny, néhol pedig zsigeribb, ösztönösebb gesztusok és erős cselekedni, alkotni, kifejezni vágyás jellemzik képeit.

 

FRAUenTITÄT TO GO
2020. június 15-től augusztus 14-ig
Dóm tér 1–4., 2. emelet

A Goethe Intézet vándorkiállítása a százéves női választójog témájából kiindulva könyveken, albumokon és magazinokon keresztül mutat be meghatározó, kurrens témákat a nők társadalmi helyzetét illetően a német és európai kultúrában a politika, a mindennapi élet és a művészet területén. A kiállítás anyaga a női választójog kérdését és az ehhez kapcsolódó politikai olvasatot tárgyalja. Irodalmi, kulturális és publicisztikai kiadványokon keresztül mutatja be a női egyenjogúság történetét és aktuális helyzetét.
 

Trianonban elveszett kincseink
2020. július 9-től augusztus 19-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet

A száz éve aláírt békeszerződés évfordulóján mutatjuk be azokat a természeti, kulturális és történelmi kincseket, amelyek határainkon kívül maradtak. Az 1920-as szerződés a gazdasági-társadalmi, lakosságot és határokat érintő kérdéseken túl jelentős hatással volt az ország szellemi-kulturális értékeire is. A történelmi, világi és egyházi épített örökség közel 80 százaléka más országokba került.  Egyetemek, színházak, kultúrpaloták, történelmi jelentőségű könyvtárak, az egykori magyar kiválóságokat bemutató múzeumok, jelentős személyiségek szülő- és lakóházai, kastélyai, a magyar történelem eseményeinek megjelölt emlékhelyei és még számtalan szellemi érték jutott erre a sorsra. Kiállításunkon ezeknek a kincseknek hatalmas választékából mutatunk be egy szépséges válogatást a könyvtári dokumentumok tükrében.
 

Szecesszió Szabadkán – Kisimre Ferenc publicista fotókiállítása
2020. július 1-jétől augusztus 31-ig
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.


Szabadkai pillanatképek

Földrajzilag, de lélekben is a legközelebb áll hozzánk első testvérvárosunk – Szabadka. Az 1966-ban aláírt, majd 2003-ban megújított testvérvárosi kontraktus Szeged–Szabadka között kiváló lehetőségeket biztosított a gazdasági, a kulturális, az oktatási tevékenységben való közös fejlődésben. S ezzel élt is a két város. Korábban is, napjainkban is. Nagyon sok családi, baráti szál fűzi egymáshoz az észak bácskai és a Tisza-parti város lakóit, akik gyakran keresik fel egymást. Szabadka, a szecesszió városa, gazdag történelmi, kulturális látnivalót kínál az odalátogatónak. A városháza, a közelmúltban felújított zsinagóga, a mindig pezsgő élet látványát kínáló tejpiac, a helyi katolikus, református, ortodox templomok, a belváros csodaszép sétánya az olimpiai emlékművel, de a várostól alig 9 kilométerre lévő Palicsi tó is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindnyájunknak.
Menjünk el Szabadkára!...

 

Arcok – Szabó Luca fotói
2020. július 8-tól augusztus 31-ig
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Szabó Luca szucmom fotókiállítása
 

Vadvirágos vegyesvágott
2020. augusztus 3-tól 31-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.

Harmath Eszter, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulójának kiállítása
 

„Egyedül a felhők felett”
2020. július 1-től augusztus 31-ig
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.


A könyves összeállítással a 120 éve, 1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéryre emlékezünk.

"Mert miképpen a fáról, azonképpen az emberről sem tudsz semmit, ha életét szétszakítod folyamatában, ha változásaira darabolod. A fa nem mag, nem vessző, hajlékony törzs, majd végül kiszáradt rönk. Nem kell részekre bontani ahhoz, hogy megismerd. A fa az az erő, amely lassan magába öleli az eget. Akárcsak te, kis emberpalántám. Isten a világra hoz, nagyra növeszt, aztán sorjában vágyakkal, megbánásokkal, örömökkel és szenvedésekkel, haragokkal és megbocsátásokkal ajándékoz meg, s végül magához szólít. De te eközben nem vagy sem az a bizonyos iskolás gyerek, sem az a hitvestárs, sem az az aggastyán. Hanem az vagy, aki beteljesedik." (Citadella)

 

Hétköznapi perspektívák – dr. Fenyvesi Anna fotókiállítása
2020. július 1-jétől augusztus 31-ig
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.


Fenyvesi Anna a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója, nyelvész. PhD-ját a Pittsburgh-i Egyetemen (USA) szerezte 1998-ban, a Debreceni Egyetemen habilitált 2013-ban. Általános nyelvészetet, szociolingvisztikát, kétnyelvűséget tanít az egyetemen, kutatási területe az amerikai magyarok kétnyelvűsége, és a határon túli magyarok nyelvhasználata, nyelvi attitűdjei.
12 éves kora óta fotózik: Szmenával kezdte, Practicával folytatta, 2001-ben állt át digitálisra (jelenleg Lumix G7-je van). 2018-ban 9 hónap alatt ért el a guru szintre a GuruShots.com internetes fotóverseny oldalon. Kedvenc fotótémája a bicikli: lenyűgözi a geometrikussága, hasznossága, eleganciája, s az, ahogy hozzájárul(t) a nők szabadságának kiteljesedéséhez szerte a világon (Szegeden pedig mindennapi közlekedési eszköze). A jelen kiállításra a mindennapok perspektíváit körüljáró képeiből válogatott: lépcsőházak, metróállomások, egyéb hétköznapi helyek fotóit. A fotózás mellett a másik hobbija az üvegékszer készítés. Három gyereke van: András (23), Júlia és Emília (18).

 

Örömmel Öltögetők
2020. július 1-jétől augusztus 31-ig
Szőregi Fiókkönyvtár,, Magyar u. 14.

A szőregi Örömmel Öltögetők kézimunkacsoport kiállítása
 

Virágok – Némethné Nagy Mária kiállítása
2020. július 1-jétől augusztus 31-ig
Francia utcai fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.


Kiállítás Némethné Nagy Mária festményeiből

Az alkotó honlapja

 

A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2020. augusztus
Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.; Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.


Hidak – határon innen és túl – (aug. 12-ig) Dorozsmai Fiókkönyvtár

 

Jártomban-keltemben… – (aug. 13-tól) dr. Nagy Emőke fotókiállítása Dorozsmai Fiókkönyvtár

Megnyitó: 2020. augusztus 13. (csütörtök) 15.00 
A kiállítást dr. Csurgó Edit, a fotókör elnöke nyitja meg.
A műsorban közreműködnek: Jávor Olga – vers, Hóvirág Népdalkör – ének, dr. Nagy Emőke – filmvetítés
A tárlat a Orszagalbum oldalon “Napfény” cím alatt online is látogatható

Szeged régen és ma Tápai Fiókkönyvtár

 

Rendezvények

Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, 2020
2020. július 13-tól augusztus 20-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár
Ablak a könyvtárra
2020. augusztus 3., 5., 7., 18., 27.
Csillag Téri Fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.
A Somogyi-könyvtár Íróklubja
2020. augusztus 4. (kedd) 15.00
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről