Összes kiállítás

Szeged 300
2019. április 4-től június 29-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér


300 éve, hogy Szeged szabad királyi városi rangot kapott – a kiállításon térképábrázolások segítségével mutatjuk be a városkép alakulását napjainkig.

 

„Színház az egész világ...” – képeslap-kiállítás
2019. április 4-től május 15-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

Ha nem is a világ összes, de Európa számos színházépületét megtekinthetik az érdeklődők a tárlaton, mely Sándor János rendező, színházi író magángyűjteményéből mutat be válogatást. Az ókori Görögországból indulva Shakespeare Angliája után jutunk el a 19–20. századi, modern teátrumokig. A képeslapokon szereplő épületek egy részét már hiába keresnénk eredeti helyükön, mások közülük felújítva, ismét eredeti pompájukban fogadják a nagyérdeműt. Több mint harminc képen olyan régi magyar – erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai – színházat láthatunk, melyek Trianon után országhatárainkon kívülre kerültek. Szűkebb hazánk, Szeged szabad királyi város történetének 300 évéből alig néhány telt színjátszás nélkül, igaz az állandó kőszínházra még kicsit várni kellett. A Fellner és Helmer tervezte épületekből – a szegedi mellett – szép számmal látható a tárlókban. Az összeállítás zárásaként – a húsvétról sem megfeledkezve – néhány híres passió-előadás színhelye elevenedik meg a képeslapokon.
 

A szabadság forradalma 1848 tavaszán
2019. március 1-től május 3-ig
Dóm tér 1-4., 3. emelet


A kamarakiállítás eredeti dokumentumokat mutat be, a könyvtár régi, muzeális értékű állományából válogatva.

„Huszonöt év után olvasom! Szintolly mély megrendüléssel, mint aminővel akkor – megéltem! Isten ítél és ítélt! De irgalma végetlen. Mindnyájan rászorolunk…  De a gonosztevő azért gonosz marad a történetíró szemében: mert az igazság mindenek fölött! Ki az igazságot megtagadja, Istent tagadja meg. Ausztria el van ítélve – örökre.” (Somogyi Károly bejegyzése a Geschichte der ungarischen Revolution in den Jahren 1848 und 1849… címmel megjelent kötetben)

(kép: Vasváry-gyűjtemény)

 

Keleti fantáziák – Peták Borbála kiállítása
2019. április 18-tól 27-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


Fiatal képzőművész-tehetségek a könyvtárban, 2019 tavasz

A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

 

Kultúrák találkozása: Izrael és Ciszjordánia – Szűcs Tímea kiállítása
2019. május 2-tól 8-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


Fiatal képzőművész-tehetségek a könyvtárban, 2019 tavasz

A tárlatot 2019. május 2-án (csütörtökön) 17 órakor Nagy Dániel nyitja meg.

A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma UNKP-18-2 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával valósul meg.

A program plakátja

 

Szünet – in memoriam Kopilovic Annamari
2019. május 10-től június 7-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.


Kiállításmegnyitó: 2019. május 10. (péntek) 18 óra

Kopilovic Annamari (1996–2018) a Pécsi Tudományegyetem Tervezőgrafika szakának hallgatója volt. A kiállítás szimbolikusan a Szünet címet kapta, ugyanis Annamari nagyon szerette a kávét és az időt, élményt, ami a kávészünetbe belefért. A kiállítás arra hivatott, hogy bemutassa rövid, de termékeny művészi pályafutását, ötvözve olyan emlékmunkákkal, amit osztálytársai, tanárai készítettek emlékére. Az emlékfalon fotók, személyes jegyzetek, betű és rajz tervezetek is láthatóak lesznek, amik a hétköznapokat, a szórakozást, az életörömöt, a boldogságot jelentették Annamarinak.

 

Chaplin 130
2019. április 12-től május 11-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet

1889. április 16-án, 130 évvel ezelőtt született Sir Charles Spencer Chaplin, angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, vágó, filmproducer. Kiállításunkon – a könyvtári dokumentumok segítségével – bemutatjuk hatalmas munkásságát, filmjeit, a róla írt könyveket, jellegzetes képeit, életének kevéssé ismert titkait és eseményeit.
 

Bemutatjuk a HVG Kiadót
2019. április 4-től május 9-ig
Dóm tér 1-4., 2. emelet

Fókuszban a magyar könyvkiadók címmel 2019-ben tematikus sorozatot indítottunk, hogy bemutassuk a legjelentősebb hazai kiadók munkásságát és kiadványait. Célunk, hogy olvasóink bepillantást nyerhessenek a könyvkiadás érdekes és színes világába, pl. abba, miként változnak a kiadók stratégiái az olvasói szokások változásaival, illetve hogy a különböző célcsoportokat megszólító, de más-más arculatú kiadók tevékenysége mennyire eltérő és változatos.
 

Pillanatképek Ady életéből
2019. április 1-jétől 30-ig
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.

A Petőfi-telepi Művelődési Ház által szervezett Ady-vetélkedőhöz kapcsolódó kiállítás
 

Radír-o-zoo – radírkiállítás
2019. március 1-jétől június 22-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár


Békei Judit több ezer darabos, különleges radírgyűjteménye


A kiállításhoz minden hónapban más játék kapcsolódik, melynek résztvevői között ajándékokat sorsolunk ki június 22-én.

 

A Füvészkert arcai – az SZTE Füvészkert fotókiállítása
2019. április 1-jétől május 31-ig
Francia utcai Fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.

Közel száz év nem múlik el nyomtalanul a természet felett. Talán még nagyobb változást idéz elő egy minden szegletében élő, mégis emberi kéz által kialakított és folyamatosan formált környezetben, mint egy botanikus kert. Időről időre új növényfajok jelennek meg a gonddal kialakított kertben, némelyek pedig eltűnnek, hogy átadják másoknak helyüket. Színek és formák versengnek egymással, hogy mutassák a természet és a növényvilág sokszínűségét, változékonyságát.

A szegedi Füvészkertben sétáló látogatót a képeken megjelenő formák és hangulatok, a kert főszereplői, a növények látják vendégül. Mindenkit szeretettel várunk egy földrészeken átívelő utazásra, hisz a csodát élőben kell látni!
 

Képregény-mazsolák – Haui József kiállítása
2019. március 1-jétől április 30-ig
Móra utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.


Haui József (Ha Jó) – Képregény-mazsolák – A Vízipóktól a Drónok harcáig

„ …. ha valakikre tényleg igaz, hogy rajzai több generáció számára jelentettek meghatározó élményt, akkor Haui József mindenképp közéjük tartozik. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt! Képregényei közül talán legismertebbek a Bucó, Szetti, Tacsi albumai, de gazdag képregényes életműve korántsem merül ki ezzel. Rajzolt több mint száz mesekönyvet és tankönyvet, plakátokat, storyboardokat, kifestőkönyvet, diafilmet.” (kepregeny.blog.hu)

 

Kávéházi hangulatok
2019. április 4-től május 15-ig
Dóm tér 1-4., földszinti Internet-Tér

Pigniczki Ágnes fotói a Közéleti Kávéház estjeiről
 

A Föld ékszerei – a fák
2019. április 1-jétől 30-ig
Csillag téri Fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.


Bátyi Zoltán író-újságíró, amatőr fényképkészítő fotókiállítása

A természet ezer csodája közül egyik a fa. Bármilyen hihetetlen, de nincs két egyforma a világon - magyarázta apám még siheder koromban, amikor a Bakony erdőségeit jártuk. Talán ennek a két mondatnak köszönhető, hogy az eltelt évtizedek során mindig különleges figyelemmel szemléltem a Föld e csodás, hol vénséges, ráncos törzsét, hol terebélyesedésre váró koronáját mutató "ékszereit". Ezernyi írás került ki időközben a tollam alól, de sajnos soha nem írtam annyit a fákról, mint amennyit megérdemeltek volna. Fotóimmal szeretnék valamennyit pótolni e mulasztásból. Remélve: betonozott-aszfaltozott-díszkövezett világunkban örömmel látja majd a kiállítást megtekintők szeme: ha a fák nem is nőnek az égig, de még itt élnek közöttük. És megérti az agy is: fák nélkül olyan sivár lenne világunk, amelyben ember nem is tudna élni.

 

Fazekas Attila Star Wars-képregénye
2019. április 1-jétől május 31-ig
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Fazekas Attila Star Wars-képregényének felújítása
 

Felette önmagunknak
2019. április 1-jétől május 31-ig
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.


Akrilképek a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete tagjainak alkotásaiból

Az EFOP-3.7.3-16, Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében A sclerosis multiplex betegek életminőségének javításáért címmel kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkör valósult meg a Somogyi-könyvtár Odesszai Fiókkönyvtárában, ahol az akrilfestés technikájával is ismerkedhettek a résztvevők. Az  itt készült akotások két hónapig láthatók a Rókusi Fiókkönyvtárában.

 

Ugra-bugra 2017 – fotókiállítás
2019. április 1-jétől május 31-ig
Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár, Zentai u. 31.


Tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával

A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is. ...

 

A Nap-Fény Fotókör kiállításai
2019. április
Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22., Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.

 

Szeged 300 éve szabad királyi város – Tápai fiókkönyvtár

Csodálatos tavasz – Dorozsmai Fiókkönyvtár – megnyitó: április 4. (csütörtök) 15 óra

 

Rendezvények

Mesekuckó
2019. április 26. (péntek) 16 óra
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.
Mesetarisznya
2019. április 26. (péntek) 16.30
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Játékos felnőtt kör
2018. április
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
  • Kvízmaraton
 

Képek a rendezvényekről