Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Online elérhető hasznos adatbázisok

 

Már meglévő online referensz szolgáltatásunk – Kérdezek a könyvtárostól – mellett szeretnénk segítséget nyújtani a digitális szak- és szépirodalom világában történő eligazodásban is.

Olyan online elérhető adatbázisokat ajánlunk, amelyek megkönnyítik az iskolai, egyetemi tanulmányokhoz, illetve a munkához szükséges forrásanyagok elérését.

Hungaricana
A szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

DélmagyArchív
A Délmagyarország című napilap online archívuma, amely az újság 1910 és 2010 közötti teljes digitalizált szövegéből áll.

Arcanum Digitális Tudománytár
A több, mint 26 millió oldalas folyamatosan bővülő szövegállományban történő keresés, a találati környezet megjelenítése, valamint a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése díjtalan 2020. április 16-ig. Tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava.

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)
Az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény, szövegarchívum akadálymentes és mobileszközökre optimalizált változatban is.

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)
A kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkássága és alkotásai olvashatók ingyenesen.

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM)
A neveléstudomány teljes magyar szakirodalma 1989-től (könyvek, folyóiratcikkek és kötetekben megjelent tanulmányok)
Idegen nyelvű pedagógiai és pszichológiai szakkönyvek 1975-től
A magyar közoktatás közismereti tankönyvei 1980-tól

EPA – HUMANUS – MATARKA
Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, a Humántudományi Tanulmányok és Cikkek, illetve a Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa egy helyen.

EISZ – Elektronikus Információszolgáltatás
Rendszeresen frissülő gyűjtemény a koronavírus-járvány idején szabadon hozzáférhető online szakirodalmi forrásokról.

National Emergency Library
1,4 millió digitalizált könyvet tett online kölcsönözhetővé az Internet Archive.

Elsevier Coronavirus Information Center
Több mint 20 ezer szabadon elérhető virológiai témájú Elsevier és Cell Press cikk.


Ha segítségre van szüksége az internetes, a fenti és egyéb adatbázisokban való kereséshez vagy ha tényszerű információkra (életrajzi, bibliográfiai adatok) vonatkozó kérdése van, írjon nekünk!

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk


A hónap könyve, 2020. szeptember

A könyv friss, ropogós és újrahasznosított papírból készült. Azok számára, akik ismerik a szerző Nagyon zöld könyvét, már a cím hallatán sem kétséges, hogy a Nagyon kék könyv is természetvédelem, környezetvédelem témában szólítja meg a gyerekeket.

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral