Kiállítás

20+3 – Gereczné Deák Zsuzsanna kiállítása
2019. április 11-től 17-ig
Dóm tér 1-4. 1. emelet


Fiatal képzőművész-tehetségek a könyvtárban, 2019 tavasz

A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

A kiállítás plakátjaGereczné Deák Zsuzsanna, síküveg szakirányos hallgató, az SZTE Rajz–Művészettörténet tanszéken. 1996-óta foglakozik üvegművességgel. 2016-óta az egyetem keretein belül Kovács Keve János DLA, üveg tervező, grafikusművész, főiskolai docens vezetésével betekintést nyert az üvegszobrászat rejtelmeibe, nyertes üvegplasztikákat hozott létre mind casting (olvasztásos), mind ragasztásos, és vízvágott technológiával. A 2017/18, és 2018-19-es szemeszterei az üvegszobrászati technológiák fejlesztésével, kutatásával telt. Kutatási témája: A Különböző üvegszobrászati technológiák elsajátításához és egyben művészeti igényű üvegplasztikái létrehozásához kutatásokat végzett a szakterületén azok megvalósításához: így például ragasztásos eljárásnál milyen egyéb anyagokat lehet felhasználni az üvegrétegek között, és mivel lehet összeragasztani a leghatékonyabban, valamint kemencés technikánál pedig, hogy milyen üvegtípusok milyen hőgörbével olvaszthatóak össze feszültségmentesen, és melyek a leghatékonyabb csiszolási, polírozási technikák.
2018/19-es szemesztereiben, két témában Dilemma és Labirintus hozott létre üvegplasztikák sorozatait. Ezt a két fogalmat járta körbe, és alkotott. A Művész szavai szerint: Az életünk egy nagy labirintus, ami telis-teli van dilemmákkal. Ahogy a közmondás mondja „Egyszer fenn, és egyszer lenn”. Saját döntéseink súlyát, következményeit nekünk kell elhordoznunk, és ez hit nélkül lehetetlen. Az ember, ha nem hisz, vagy nem hisznek benne, összeroppan. Segítség nélkül nem jutunk előre, nem tudjuk megoldani feladatainkat. Ez a segítség származhat hitünkből, Istentől vagy emberektől. Az élettel, a gonosszal való küzdelemhez bátorság kell, és a helyes út megtalálásához az aranyfonál, hit és támogatás. Az én labirintusom talán az elveszett, Istentől messzire került ember bolyongása. A paradicsomi állapotok, Isten közelségének elvesztése utáni hiábavalóságok - hiábavalósága. (Prédikátor könyve 1/1-17.)


A tárlatot 2019. április 11-én dr. habil. Máté Zsuzsanna művészetfilozófus, irodalmár nyitotta meg.

Rendezvények

Senior fotóklub
2021. szeptember
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
„Szőlőt szed most sok ember”
2021. szeptember 29. (szerda) 16.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Tematikus könyvklub – Ősz
2021. szeptember 29. (szerda) 16.30
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l