Játékok, pályázatok

Kvízjátékok


Tesztelje tudását kvízjátékainkkal!

A kérdéssorok mindegyike Szegedhez, városunk történetéhez, ismert szegediekhez, illetve könyvtárunkhoz és az olvasáshoz kapcsolódik.


 


Helyismereti kitalálós 2.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Berente Anikó, Kordics Gábor, Tóth Abonyi György


Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden - virtuálisan! Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!


 


Valentin-napi filmes játék

Játékra invitálunk mindenkit, aki szereti a (romantikus) filmeket. A megoldáshoz szükség lesz egy kis filmismeretre, de ha ez nincs, akkor használja a segítségnek megadott elérési helyeket, könyvtári katalógust stb. A játékban szereplő filmek egytől egyig megtalálhatók a Somogyi-könyvtár gyűjteményében, és kölcsönözhetők a Könyv(tár)Pont szolgáltatáson keresztül.


 


Itt a farsang, áll a bál...

A farsang a tavaszvárás ünnepe, évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások időszaka, ami január 6-tól, vízkereszttől a  húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart.
Kérdéseink jórészt Szeged múltjához, a környék hagyományaihoz kapcsolódnak, megidézve a helyi folklór néhány kiemelkedő kutatóját is.
 


 


A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Hymnus kéziratát. Kvízjátékunkban néhány kuriózumot ismerhet meg a magyar kultúra évszázadaiból, a magyar himnusz történetéről.
 


 


Helyismereti kitalálós 1.

Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden - virtuálisan! Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről!


 


Magyarok Cannes-ban

A Cannes-i Filmfesztivál már több mint hetven éve a világ egyik legrangosabb filmes találkozója, amelyet minden év májusának második felében tartanak a francia Riviéra híres üdülőhelyén.
Az eseményen a magyar film is rendszeresen képviselteti magát, sőt, sokszor díjakkal tér haza.
Idézzük fel ezeket az emlékezetes pillanatokat kvízjátékunk segítségével!


 


Király-König Péter

150 éve született Király-König Péter.
Szegeden mindenki ismeri a nevét, de vajon mit tudunk róla? Hogyan lett Szeged zenei életének meghatározó szereplője?

Kvízünk sok érdekességet tár fel a kiváló zenepedagógus, zeneszerző életéből.


 


Szeged napja - 2020

A feladvány segítségével felidézzük az ünnep eseményeit, ellátogatunk a Gasztroudvarba, melynek elmaradhatatlan kellékei a borok és a finom ételek. A játékból a művészet sem hiányozhat, hiszen a zene és a Hídivásár kézművesei is fontos elemei a programnak.
A feladvány végére az is kiderül, hogyan kapcsolódik a Somogyi-könyvtár évek óta e jeles naphoz.


 


Univerzumokon át, könyvekkel otthonról!

A könyvajánló sorozat olyan érdekes és izgalmas fantasy- és sci-fi-világokat igyekszik bemutatni, amelyek megkönnyíthetik az otthon tartózkodás kényszerűségét, ugyanakkor páratlan, egyedülálló kalandokra invitálják az olvasót.

Ebben a kvízjátékban mindenki ellenőrizheti, mennyit tud az ajánlott könyvekről, történetükről, világukról. A kérdések válaszai megtalálhatók a könyvajánlókban, így aki elakad, "lapozza fel" ismét azokat! Az oldalra később is érdemes visszatérni további könyvajánlókért, hogy együtt utazzunk csodálatos világokon, univerzumokon át, könyvekkel, otthonról!


 


Radnóti Miklós Szegeden

Radnóti Miklós 1909. május 5-én született Budapesten. 1930 őszén iratkozott be a szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karára, magyar–francia szakra. Második verseskötete, az Újmódi pásztorok éneke (1931) verseinek több mint a fele Szegeden keletkezett. A kötetet azonban elkobozták, Radnótit pedig elítélték. A büntetését később Sík Sándor közbelépésére függesztették fel.


 


Veress Sándor-kvíz

Ki volt az a népzenetudós, akinek moldvai gyűjtőútja alapként szolgált további csángó folklorisztikai kutatásokhoz? Ki volt az a zenepedagógus, akinek jóvoltából a svájci zeneművészeti oktatásba bevezetésre került a Kodály-módszer?
A válasz: Veress Sándor, akinek az életéről, munkásságáról tudhatnak meg érdekességeket a kvízjáték kitöltői.


 


Ízutazás a Somogyi-könyvtárban

Városunk egyik büszkesége a "szegedi szakácskönyv", amely számtalan kiadásban, több változatban, nemzedékeken át őrizgetve, már majd száz éve a magyar gazdasszonyok hasznos segítsége.

Akik kitöltik kvízjátékunkat, bepillanthatnak a szegedi gasztronómia történetébe, és közben számos kultúrtörténeti érdekességet is felfedezhetnek.


 


Huszka Jenő Szegeden

Sokan talán nem is tudják, hogy Huszka Jenő, a magyar operettmuzsika kiváló úttörője és klasszikusa Szegeden született, 1875. április 24-én.
Kvízjátékunkban a népszerű zeneszerző pályafutásának indulására tekintünk vissza.Janikovszky Éva és Szeged


Janikovszky Éva, a magyar gyermekirodalom egyik legismertebb alakja 1926. április 23-án született Szegeden, és huszonévesen, egyetemi évei alatt hagyta el a várost.

Az írónő és családja több szállal is kötődik Szeged irodalmi életéhez, hiszen anyai nagyapja forgalmas könyv- és papírkereskedést működtetett a városban, ezen kívül Gyermekek Világa címmel hetilapot is kiadott, melyet Móra Ferenc szerkesztett.edKönyv- és könyvtártörténet


Ezzel a kvízjátékkal próbára teheti tudását a könyvtárak világát, valamint az írás és a könyvek történetét illetően.
A messzi időkbe visszatekintve számos érdekességet megtudhat, miként is alakult ki mindaz, amit ma könyveknek és könyvtárnak nevezünk. Fejezetekre bontva, mondhatni történelmi érákra szedve sorakozik itt fel néhány könnyebb és nehezebb feladvány a témában. Végül itt a lehetőség, hogy a Somogyi-könyvtárral kapcsolatos, korábban megszerzett tudását is ellenőrizze!József Attila Szegeden


Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját.

A költő Szegeden töltött éveinek történéseit ismerje meg  a Somogyi-könyvtár virtuális kiállításának segítségével, majd győződjön meg róla, hogy helyesen emlékszik-e az olvasottakra és látottakra! Valyon milyen szerepet játszott városunk a költői pálya indulásában?


Rendezvények

Országos Könyvtári Napok, 2021
2021. október
A központi könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
Bohóckodó, avagy (B)irodalmi Lépegető 2
2021. október 22-től november 5-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár
Megjött az Ősz...
2021. október 25. (hétfő) 16.00
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l